Pa i ne moraju je formalno uspostaviti. Postojaće ovako, po potrebi, od zakona do bezakonja, od prilike do neprilike, kad im zatreba ruka. Ispuniš uslugu, debelo je naplatiš, praviš se lud, i mirna Bosna. To odgovara i Lagumdžiji i Radončiću. Pitanje je samo kako će to prihvatiti SDA. Tihić nedavno reče nešto u smislu: ''i da hoće (SDP) s njima (SBB) opet nemaju dovoljno ruku''. Evo, izgleda da ipak imaju.Corto Maltese wrote:Baš me zanima kako i kada će se nova veza formalizovati kroz izvršnu vlast. Ukoliko je obznane prije lokalnih izbora, SDP gubi mnogo glasova od svoje tradicionalne baze koja se još nije oporavila od najnovijeg najboljeg prijatelja, koalicionog partnera poznatom po pozdravu: "Za Dom Spremni!"Banksy wrote:Ovdje su smijeh i kreveljenje svakako najjači argumenti ...Corto Maltese wrote: Nedavno mi se neko ovdje slatko nasmijao kada sam spomenuo nevidljivu koaliciju SDP- SBB. U pravu je bio, ko god bio. Nije nevidljiva.
Kako nevidljiva??? Pa to fercera od početka.
Vidljiva je još od uspostavljanja federalnog parlamenta kad im je Fahro dao ruke za većinu. Bez njega su 17:3=6 mogli samo sanjati ... I tako redovno, iz glasanja u glasanje.
S tim da vele da mu je ruka dooobro skupa.
S druge strane, dugo im je čekati do poslije oktobra, jer SDA ima mnoštvo klipova koje im može do tada poturati.
Naravno, i SDA ima prostora da preuzme inicijativu, pokupi se iz vlasti, i ostavi Lažnog Waltera da se kupa u sopstvenom blatu. Ipak, teško je taj nivo hrabrosti očekivati od minderaša čijih prvih pedeset safova je dugoročno uhljebljeno kroz razne državne-federalne-kantonalne službe.
U pravu si, sigurno je da mnogi iz SDA, uhljebljeni i po vertikali i po horizontali, neće udarati sebi na kašiku, da će se pravit ludi i voziti ovako dok mogu, ali teško je očekivati da će Tihić ostati u defanzivi, ponižen i ovako po potrebi marginaliziran ili odbačen. Ovo je na neki način ipak kraj platforme. Nekako ne vjerujem da neće nešto poduzeti ... Vidjećemo.
O ''platformi'', ''tačkama platforme'', o konceptu, saveznicima, principijelnosti saveza, i sl, ne vrijedi trošiti riječi. Od samog početka je to bio cirkus ...