SDP izgubio kompas

Oluja je

1. Imala za cilj oslobodjenje Hrvatske.
47
85%
2. Imala za cilj oslobodjenje Hrvatske i etnicko ciscenje Srba iz Hrvatske.
8
15%
3. Imala za cilje etnicko ciscenje Srba iz Hrvatske.
0
No votes

Total votes: 55

Air Ramiz

#1 SDP izgubio kompas

Post by Air Ramiz »

Iako Zeljka Komsica iskreno volim kao jedno pozitivno iznenadjenje na politickoj sceni BiH, smatram da je njegova cestitka Hrvatskoj povodom Oluje politicki promasaj godine, a samo je jos gore SDP-ovo zalaganje za takvu izjavu (a pogotovo kad se jos uzme njihov katastrofalni odnos prema Armiji BiH, oficirima koji su danas oslobodjeni u Hagu, instaliranje Munje Alibabica na celo obavjestajne sluzbe itd).

Hrvatska je imala pravo na oslobodilacku akciju svoje teritorije, ali Oluja je pored tog cilja imala i nestana Srba iz Hrvatske. Kome to jos nije jasno, taj je veliki naivac. Dovoljno je pogledati Tudjamanove transkripte sa Briona i vidjeti posljedice Oluje pa da s izvuce tacan zakljucak. Tudjman je covjek koji je odigrao najlicemjerniju ulogu u proslom ratu. S Karadzicem se dogovorio oko pomoci u ratu protiv Bosnjaka i podjele BiH, jer je "branio Evropu od islama", pa je malo otvarao konc logore po BiH, a za uzvrat je trazio od Karadzica da se ne mijesa u oslobadjanje Hrvatske. Karadzic je ispostovao deal, kad je RSK zahtjevao pomoc od RS, pomoci nije bilo. S druge strane Tudjman je prevario i Karadzica, nasao je izgovor za Oluju (prema Sarinicu, Hrvatska je trazila bilo kakav povod za napad na RSK), predstavio Oluju kao navodnu brigu za sudbinu Bihaca (posebno me brine ovaj argument za koji se SDP hvata, naprosto ne mogu vjerovati da neko moze bit toliko politicki glup i da povjeruje kako je Oluja pokrenut radi Bihaca) i zbog toga je uspio da se rijesi sankcija zbog agresije na BiH jer sad je postao oslobodilac.

Mislim da je SDP ovakvim gafom izgubio izbore i prije izbora. Niti ce Bosnjaci podrzati SDP kao dosad (ulizivanje zapadnom agresoru je neprihvatljivo) , niti ce Srbi (zbog posljedica Oluje), a Hrvati svakako u SDP-u vide komunistickog neprijatelja koji ih je ugrozavao.
jeza u ledja

#2 Re: SDP izgubio kompas

Post by jeza u ledja »

Svasta se na ovom forumu moze procitati.
Obozovalac lika i djela A.I. i njegove stranke/stranaka govori o tome da je SDP izgubila kompas. Ma nemoj!

Oluja je imala za cilj oslobadjanje Hrvatske od srpskog okupatora. Hrvatska nije Tudjmanova tvorevina niti je Oluja ratna igra Krivoustog, vec teznja za stvaranjem slobodne drzave. Naravno da nije bio cilj oslobadjanje Bihaca, ali isto tako ne moze se poreci znacaj koji je Oluja imala ne samo za Bihac, vec uopste za oslobodjenje velikog djela bosanske Krajine.
Nije Tudjman otjerao Srbe iz Hrvatske vec su se oni sami odlucili na to, na isti nacin kao sto su to uradili diljem BiH. Po tome ispada da je i Dudakovic imao za cilj etnicko ciscenje u Petrovcu, Krupi, Sanskom Mostu, Kljucu jer su Srbi odatle brisnuli prilikom oslobadjanja?? Ili da je vlast u Sarajevu imala za cilj etnicki cisto SA jer su Srbi sa Grbavice i Ilidze pokupili prnje prilikom integracije?

I u Hrvatskoj i u BiH jedini pravi krivci za rat su Srbija i njeni sateliti u vidu Karadzica, Babica i slicnih. Ko god da je bio na vlasti u Hrvatskoj tezio bi za oslobadjanjem svoje teritorije na bilo koji nacin.

Sto me jos najvise nervira je ova prica kako je Tudjman prevario Karadzica. :x (to isto ono kako ga je prevario Holbrooke valjda). Jadan Karadzic treba jos da se suosjecamo sa njim sta li?! :-x
cyprus

#3 Re: SDP izgubio kompas

Post by cyprus »

Hm, pa primarni cilj Oluje je naravno bio oslobođenje teritorija RH koji nije bio pod kontrolom iste, a etničko čišćenje je tu popratna pojava. Razmišljanje srpskog stanovništa na toj teritoriji se otprilike može definisat kao "sigurnije je bježat sa svojima, nego ostat i biti u milosti i nemilosti protivničke vojske" i to je nekako i najlogičnije iz tog aspekta. Tako da uzimajući u obzir ovo, RH nije ni morala planirat etničko čišćenje, Srbi su se sami čistili, a nije baš da je to Hrvatima bilo mrsko i da im je žao zbog toga.
Bušman

#4 Re: SDP izgubio kompas

Post by Bušman »

Oluja nije imala za cilj nestanak Srba. Po tvojoj logici Naser Oric je trebao da bude u zatvoru. Zato, nabavi bolje argumente kad kritiziras nekog.

A kad vec spominjes Bihac, general Atif Dudakovic je davno izjavio kako bi Bihac prosao i gore od Srebrenice da nije bilo Oluje. Uostalom, ako nisi bio u to doba u Bihacu nemas pravo da pricas o tome sta je uredu, sta nije, kako je trebalo, a kako nije.

A izbori se u BIH ne gube zbog ovoga. Narod nema sta da jede, prepucavanja na nacionalnoj osnovi su najmanji problem. Uostalom, SDP je davno izgubio izbore, ako se ovo uopce moze nazvati izborima - 70% biraca uopce ne izlazi na te izbore...
1gorstak

#5 Re: SDP izgubio kompas

Post by 1gorstak »

Air Ramiz wrote:Niti ce Bosnjaci podrzati SDP kao dosad (ulizivanje zapadnom agresoru je neprihvatljivo) , niti ce Srbi (zbog posljedica Oluje), a Hrvati svakako u SDP-u vide komunistickog neprijatelja koji ih je ugrozavao.
Bosnjacima koje spominjes reci da smo u to vrijeme bili vojni saveznici, da smo Vasingtonskim sporazumom poceli saradjivati. Srbima koje spominjes reci da se radilo o posljedicama maksimalisticke politike Martica i njegovih koji su odbili kompromis, trazeci srpsku drzavu a ne zastitu prava srpskog naroda. Sto se tice Hrvata i SDP-a, ta je stranka prilicno jaka u Hrvatskoj, ko glasa za nju ? Stolice i stolovi ili Hrvati ? Inace si razlozan komentator, ne znam zasto ovdje valjas ovakve gluposti. Ako je samo zbog antipatije prema SDP-u, ne valja prijatelju.
klixober

#6 Re: SDP izgubio kompas

Post by klixober »

Air Ramiz wrote:Niti ce Bosnjaci podrzati SDP kao dosad (ulizivanje zapadnom agresoru je neprihvatljivo) , niti ce Srbi (zbog posljedica Oluje), a Hrvati svakako u SDP-u vide komunistickog neprijatelja koji ih je ugrozavao.
Ko si ti da govoris u ime cijelih naroda?
jeza u ledja

#7 Re: SDP izgubio kompas

Post by jeza u ledja »

Upravo tako Busman.
A lik ne shvata da ne glasamo svi po tome sta je neko izjavio i ko se pravi veci patriota, i to haman jos na opstinskim izborima.
Eto SDPov politicar je pohvalio Hrvatsku, e ono zbog toga necu da mi se popravi ulicno svjetlo, da se poboljsa rad policije, da mi ne prolazi kamion pod prozorom, da mi djeca uce vjeronauk u vrticima...

Glavno je strasit narod od raznoraznih babaroga.
amrica

#8 Re: SDP izgubio kompas

Post by amrica »

Ramize, a gdje je tvoj kompas?
Bolan, pa Oluja je pocetak kraja rata, da nije bilo Oluje, ne bi se digla MZ da zaustavi rat. Mada meni zao sto su ga tad zaustavili, da su Hrvati, zajedno sa Armijom BiH nastavili dalje, ne bi smo imali ovo cudoviste od zemlje, ni 2 entiteta, ni troglavo predsjednistvo, ni nikakvo trojstvo, ni OHR ni nesposobne bjelosvjetske guzonje 16. reda koji ovdje uzimaju ogromne pare za svoj nerad, nego jednu drzavu.
jeza u ledja

#9 Re: SDP izgubio kompas

Post by jeza u ledja »

amrica wrote: nego jednu drzavu.
....ociscenu od Srba. :zoka:
Gandalf

#10 Re: SDP izgubio kompas

Post by Gandalf »

jeza u ledja wrote:Upravo tako Busman.
A lik ne shvata da ne glasamo svi po tome sta je neko izjavio i ko se pravi veci patriota, i to haman jos na opstinskim izborima.
Eto SDPov politicar je pohvalio Hrvatsku, e ono zbog toga necu da mi se popravi ulicno svjetlo, da se poboljsa rad policije, da mi ne prolazi kamion pod prozorom, da mi djeca uce vjeronauk u vrticima...

Glavno je strasit narod od raznoraznih babaroga.
Sviđa mi se način na koji razmišljaš :thumbup: :faraon1:
homo_sapiens

#11 Re: SDP izgubio kompas

Post by homo_sapiens »

amrica wrote:Ramize, a gdje je tvoj kompas?
Bolan, pa Oluja je pocetak kraja rata, da nije bilo Oluje, ne bi se digla MZ da zaustavi rat. Mada meni zao sto su ga tad zaustavili, da su Hrvati, zajedno sa Armijom BiH nastavili dalje, ne bi smo imali ovo cudoviste od zemlje, ni 2 entiteta, ni troglavo predsjednistvo, ni nikakvo trojstvo, ni OHR ni nesposobne bjelosvjetske guzonje 16. reda koji ovdje uzimaju ogromne pare za svoj nerad, nego jednu drzavu.
Ma imamo mi i sada jednu drzavu, ali je problem u tome sto imamo i nekoliko "drzavnika", nastalih na Oluji
Bušman

#12 Re: SDP izgubio kompas

Post by Bušman »

jeza u ledja wrote:
Pa kako je Krajisnik pozivao sarajevske Srbe da napuste grad 1996. ne bi me ni cudilo :)
jeza u ledja

#13 Re: SDP izgubio kompas

Post by jeza u ledja »

Bušman wrote:
jeza u ledja wrote:
Pa kako je Krajisnik pozivao sarajevske Srbe da napuste grad 1996. ne bi me ni cudilo :)
Pa znam, isto bi se desilo ko i u Hrvatskoj (ili ko sto se desilo u dijelovima bosanske Krajine).

Za to nismo krivi mi, a vala niti Hrvatska.
don vito

#14 Re: SDP izgubio kompas

Post by don vito »

Iz Ramizovih postova uspio sam razluciti da mu pritisak dizu:
1. Hrvatska i Hrvati (osim "zvonka marica" alias Bajrama Demicija)
2. SDP BiH
3. Federalna TV
Komsiceva cestitka mu je dosla kao "kec na desetku". Jos da nije pauza u emitovanju "60 minuta" mogao se u cijelu pricu ukljuciti i Bakir i eto... jednim udarcem tri muhe. :-D
homar

#15 Re: SDP izgubio kompas

Post by homar »

To je tvoje mišljenje na koje imaš pravo. Moje je mišljenje malo drugačije, odnosno te događaje vidim kao činjenice koje sam pratio redovno, i tada i sada ne mijenjam svoj stav o tome. Naime, pobuna Krainskih Srba protiv R Hrvatske je inicirana i pomagana iz Beograda, a sve sa ciljem da "svi Srbi žive u jednoj državi". Tako je stvorena nelegalna tvorevina RSK na prostorima Republike Hrvatske. Bili su mnogi pregovori da se cijela stvar riješi mirnim putem, ali rukovodsvo RSK i Milošević nisu odustajali od formiranja takve paradržave, čime je propao i plan Z-4. Za poduzimanje legalne akcije za odbranom suvereniteta i integriteta Hrvatske "Oluja", krivicu snosi R Srbija i rukovodstvo RSK, i to mora da zna Srpski narod. Za zločine koji su počinjeni tokom "Oluje", krivicu snose pojedini komandanti, koji i odgovaraju na sudu, ovdje takođe mislim i na pok. Tuđmana. Za stradanje Srba iz tzv.RSK najveću odgovornost snosi tadašnje rukovodsvo Srbije i RSK, i protiv tih lica bi trebalo podići optužnice i suditi pred sudovima R Srbije. Postavimo sada pitanje, da li bi došlo do stradanja ljudi da je prihvaćen plan Z-4 ili neki drugi mirovni plan, sigurno nebi.

Na drugoj strani u BiH je stvorena 1991.g.duga paradržava Srpska republika BiH (kasnije Republika Srpska) i sve to na nelegalan i neustavan način, uz pomoć Republike Srbije, a cilj je bio isti "svi Srbi u jednoj državi". Za ostvarenje toga cilja napravljeni su mnogi zločini i genocid u ime srpskog naroda. Znači, glavni protagonisti agresije,zločina i genociga bili su Milošević, Karadžić, Mladić...
I danas, političari R Srbije i Republike Srpske, umjesto da prihvate odgovornost za ono što se dešavalo na prostoru bivše SFRJ, oni pokušavaju opravdati, krivicu nametnuti onima koji su branili sebe i svoju državu.

Niko iz BiH ili iz Hrvatske nije napao Srbiju ili Crnu goru, dok je obratno bio slučaj.
Srpski narod mora shvatiti da je od 1986.godine vođen od pogrešnih ljudi i to je fakat, da posljedice sada trpe. A ako žele što prije izaći iz toga grotla, moraju to osuditi prvo sebe, nadoknaditi štetu žrtvama, kao što su to učinili Nijemci poslije II sv.rata i onda će pomitenje brzo doći.

Izjava, čestitka Željka Komšića pogađa mnoge političare jer ona dira u srž istine, a istina najviše boli.
Vozdra raja :-)

#16 Re: SDP izgubio kompas

Post by Vozdra raja :-) »

Da je kojim slucajem Haris Silajdzic cestitao Oluju, svi bi ga na ovom forumu popljuvali, optuzili za potpaljivanje vatre i retorike(pred izbore), i za nepotrebno mijesanje u unurasnje stvari Hrvatske. :-?

Medjutim, s obzirom da je rijec o Zeljku, ehh..., nekima i njegov prdez dobro mirise... :-?

Izgleda da se neki nikada nece otrijezniti od CK-ovske idolatrije u kojoj je jedan covijek uvijek u pravu a drugi uvijek u krivu... :-?
Vozdra raja :-)

#17 Re: SDP izgubio kompas

Post by Vozdra raja :-) »

don vito wrote:Iz Ramizovih postova uspio sam razluciti da mu pritisak dizu:
1. Hrvatska i Hrvati (osim "zvonka marica" alias Bajrama Demicija)
2. SDP BiH
3. Federalna TV

Komsiceva cestitka mu je dosla kao "kec na desetku". Jos da nije pauza u emitovanju "60 minuta" mogao se u cijelu pricu ukljuciti i Bakir i eto... jednim udarcem tri muhe. :-D
Dobro je da barem neko otvoreno priznaje da su SDP, FTV, i Bakir Hadziomerovic, jedno te isto, odnosno da su u jednom medisko-politickom prljavom dilu.
Air Ramiz

#18 Re: SDP izgubio kompas

Post by Air Ramiz »

jeza u ledja wrote:Svasta se na ovom forumu moze procitati.
Obozovalac lika i djela A.I. i njegove stranke/stranaka govori o tome da je SDP izgubila kompas. Ma nemoj!
Pa cuj zastitnice hrvatskih nacionalnih interesa ja sam rekao svoje misljenje, a imacemo prilike da se uvjerimo na izborima.
Oluja je imala za cilj oslobadjanje Hrvatske od srpskog okupatora. Hrvatska nije Tudjmanova tvorevina niti je Oluja ratna igra Krivoustog, vec teznja za stvaranjem slobodne drzave. Naravno da nije bio cilj oslobadjanje Bihaca, ali isto tako ne moze se poreci znacaj koji je Oluja imala ne samo za Bihac, vec uopste za oslobodjenje velikog djela bosanske Krajine.
Nije Tudjman otjerao Srbe iz Hrvatske vec su se oni sami odlucili na to, na isti nacin kao sto su to uradili diljem BiH. Po tome ispada da je i Dudakovic imao za cilj etnicko ciscenje u Petrovcu, Krupi, Sanskom Mostu, Kljucu jer su Srbi odatle brisnuli prilikom oslobadjanja?? Ili da je vlast u Sarajevu imala za cilj etnicki cisto SA jer su Srbi sa Grbavice i Ilidze pokupili prnje prilikom integracije?
Po tome ne ispade da je Dudakovic imao za cilj bilo kakvo etnicko ciscenje (upravo su hrvatski mediji pokusali zlocine u Oluji prisit Dudakovicu, a kako i ne bi kad su izmislili zabijanje noza u ledja). S druge strane Tudjman je jasno rekao na Brionima da Srbi trebaju nestat, a kako njegova rasisticka filozofija nije ni malo ranije bila strana, onda ubijanje barem 700 srpskih civila u Oluji prema HHO i paljenje 90% srpske infrastrukture na 10 hiljada KM2 sigurno nisu incidenti nego s vrha orkestriran plan.

Sto me jos najvise nervira je ova prica kako je Tudjman prevario Karadzica. :x (to isto ono kako ga je prevario Holbrooke valjda). Jadan Karadzic treba jos da se suosjecamo sa njim sta li?! :-x
Nema razlike izmedju Tudjmana i Karadzica. To sto je Tudjam izradio Karadzica ne znaci da treba zalit za Karadzicem. To je samo indikator da je Franjo bio najveci podlac u ovom ratu. Sa Srbima si bio nacisto, javno su najavili da te nema, a Hrvati su zabijali noz u ledja kako im je odgovaralo.
Luke Perry

#19 Re: SDP izgubio kompas

Post by Luke Perry »

A sta te briga..
zavrzlama

#20 Re: SDP izgubio kompas

Post by zavrzlama »

Interesantna stvar.....

Zeljko Komsic koji je veliki BIH patriota cestitao javno Godisnicu Oluje Hrvatskim zvanicnicima..a vidi cuda oni koji non-stop traze treci entitet i teze spajanju sa Hrvatskom se usutili...cuvaju Dodiku hater :D

Bravo Zeljko samo naprijed.... :thumbup:

samo je zalosno sto su cijenu oluje platili izmanipulisani srbi iz Hrvatske i drzava BIH.....sutra da se Dodiku i Radmanovicu ponudi povratak srba u Hrvatsku i davanje istim konstutivnosti u zamjenu za ukidanje etnickog ciscenja i diskriminacije u rs-u..nebi nikad pristali, s toga licemjerno je jadikovanje velikosrba iz rs-a na Komsicev potez jer vladaju na teritoriji na kojoj je pocinjen 100x veci zlocin i etnicko ciscenje nego sto je pocinjen u Oluji...
Last edited by zavrzlama on 07/08/2008 23:48, edited 1 time in total.
don vito

#21 Re: SDP izgubio kompas

Post by don vito »

Vozdra raja wrote:Da je kojim slucajem Haris Silajdzic cestitao Oluju, svi bi ga na ovom forumu popljuvali, optuzili za potpaljivanje vatre i retorike(pred izbore), i za nepotrebno mijesanje u unurasnje stvari Hrvatske. :-?

Medjutim, s obzirom da je rijec o Zeljku, ehh..., nekima i njegov prdez dobro mirise... :-?

Izgleda da se neki nikada nece otrijezniti od CK-ovske idolatrije u kojoj je jedan covijek uvijek u pravu a drugi uvijek u krivu... :-?
Prijatelju, ima istine u ovome sto pises, cak ima istine u nekim dijelovima Ramizove analize. Ali, obrati paznju na veliko finale analize i sve ce ti biti jasno:
Mislim da je SDP ovakvim gafom izgubio izbore i prije izbora. Niti ce Bosnjaci podrzati SDP kao dosad (ulizivanje zapadnom agresoru je neprihvatljivo) , niti ce Srbi (zbog posljedica Oluje), a Hrvati svakako u SDP-u vide komunistickog neprijatelja koji ih je ugrozavao.
Po Ramizu, kontraverznom cestitkom SDP je izgubio izbore i prije izbora. A kakve izbore? Lokalne! Bolje da u mom selu vlada lopov iz SDA nego neko, mozda posten, ali ciji stranacki kolega cestita Hrvatskoj na "Oluji". :-D
Air Ramiz

#22 Re: SDP izgubio kompas

Post by Air Ramiz »

amrica wrote:Ramize, a gdje je tvoj kompas?
Prvo Oluja nije oslobodila BiH, nego operacija Sana koju je sproveo 5. korpus (oktobar 1995), Hrvati nisu htjeli dat artiljerijsku podrsku Armiji za dalje napredovanje prema BL, jerbo bi se osjecali ugrozenim ako bi Armija uzela Bosansku Krajinu. Sto se tice Oluje snage Armije BiH su na sebe navukle vojsku RSK, 5. augusta i dale Hrvatima sansu da lakse razbiju srpsku odbranu. Sto se tice Tudjmanovog plana, covjek je sve rakao o Srbima. Hrvatskim generalima se sudi za udruzeni zlocinacki poduhvat i kojem je naveden i Tudjman. Pitanje. Ako osude hrvatske generale za zlocinacki poduhvat odnosno dokazu te tvrdnje, kakvo ce misljenje SDP-a biti o Oluji?
Air Ramiz

#23 Re: SDP izgubio kompas

Post by Air Ramiz »

Bušman wrote:Oluja nije imala za cilj nestanak Srba. Po tvojoj logici Naser Oric je trebao da bude u zatvoru. Zato, nabavi bolje argumente kad kritiziras nekog.
Naser je bio u zatvoru i dokazao svoju nevinost, hrvatski generali jos nisu. Sudi im se za deset puta tezi zlocin od Naserovog, a ako se dokaze, sta onda? Reci mi sta cete mislit o Oluji? Da li postovat sudsku odluku ili kao Radovan pricat price o zavjerama?
jeza u ledja

#24 Re: SDP izgubio kompas

Post by jeza u ledja »

Jeste Ramize, zato je valjda desetine hiljada bosanskih (ukljucujuci i bosnjackih) izbjeglica pobjeglo u Hrvatsku.
Tebi je ono sto ti zoves 'zabijanje noza u ledja Karadzicu od starne Tudjmana' podlo!? A ja ti kazem i ja bi mu zabio noz u ledja, i to bukvalno. Tako da uopste poimanje zabijanja noza u ledja najvecem monstrumu na ovim prostorima kao neceg 'podlog' ja smatram besmislenim.

Plus, ako se ne varam, kao sto neko vec spomenu. Hrvatska je u trenutku kad se desavala Oluja bila i zvanicno nas saveznik, a tako se tada i ponasala. Zajedno smo oslobadjali dijelove BiH. I sad ti smatras losim sto mi nasem vojnom savezniku cestitamo oslobodjenje svojeg teritorija?!

Bas!
don vito

#25 Re: SDP izgubio kompas

Post by don vito »

Air Ramiz wrote:Naser je bio u zatvoru i dokazao svoju nevinost
Lazes, Ramize:
Haški tribunal osudio je Nasera Orica na dvije godine zatvora, zbog zlocina nad srpskim civilima iz okolnih sela, pocinjenih 1992-93.
Pošto je u pritvoru Haškog tribunala od aprila 2003, sudsko vijece je naredilo da Oric odmah bude osloboðen. Sudsko vijece Carmel Agius proglasilo je Orica krivim po dvije tacke optužnice, zato što, kao komandant Teritorijalne odbrane, nije sprijecio zlostavljanje i ubistva zarobljenika u srebrenickoj policijskoj stanici izmeðu septembra 1992. i marta 1993.
Post Reply