SDP i mostarski gradonačelnik

Locked
pure_love

#51 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by pure_love »

ne znam al ovo je dobro jer kad obicni svijet cuje cija je greska sto MOstar nema novog gradonacelnika SDP jos vise gubi,,,ovo ce SDA na predizbornoj u Mostaru dobro koristiti :D
pure_love

#52 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by pure_love »

sad vec i moj rodjak koji je inace sdp-ovac od pocetka kaze da je razocaran i da osjeca da kada dodje do biti ili nebiti nikada nebi smio glasati za sdp jer osjeca da su to glasovi koje bacas,jer da se nisu ponjeli izdajnicki u Mostaru bosnjaci bi imali 18 glasova a hrvati 17 dakle pobjedio bi bosnjak,,,,a valjda su bosnjaci zasluzili naklonost sdp-a s obzirom da 99% glasova dolazi od njih.Izdajnicki i nista vise,uglavnom su izgubili jedan glas za koji znam,a sigurno ih ima i vise
vee-jay

#53 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by vee-jay »

latentnicinik wrote:Vidim, ušutile se komunjare i vrle "bosančine" pa moram ja otvoriti temu.

Hajde nek mi neko od forumaških komesara objasni po kojem je to rezonu SDP HDZ-u poklonio mjesto gradonačelnika u Mostaru, a nasadio SDA koja je, valjda to samo idiotima nije jasno, 300 puta probosanskija stranka od HDZ-a. Dakle, SDA, stranka koju, da ne bi bilo zabune, ni sekunde ne gotivim, je definitivno stranka koja je probosanska i kao takva, bi definitivno trebala biti miljama bliža SDP-u koji se kune u svoje bosanstvo.

Šta mislite koliko ćete glasova dobiti na narednim izborima u Mostaru ? I kako mislite dobiti glasove od Bošnjaka u ostatku BiH ( jedine glasove do kojih vam je stalo i koje možete dobiti ), nakon ovog poteza ?
:lol: :lol: :lol: :-) :-) :-) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
neretvaa

#54 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by neretvaa »

KadSeMrtviProbudimo wrote:
latentnicinik wrote:Vidim, ušutile se komunjare i vrle "bosančine" pa moram ja otvoriti temu.

Šta mislite koliko ćete glasova dobiti na narednim izborima u Mostaru ? I kako mislite dobiti glasove od Bošnjaka u ostatku BiH ( jedine glasove do kojih vam je stalo i koje možete dobiti ), nakon ovog poteza ?

U čije ime ti ovo pišeš, koga predstavljaš? Za koji, za čiji interes? :? :shock:

Ne vjerujem da je za interes Mostaraca, jer da je, onda bi gradonačelnik bio izabran još prije 200 i nešto dana, ne bi gradske službe ni budžetski korisnici bisli svedeni na prosjački štap... :x

U ovoj državi bezobrazluka nikad dosta... :(
Autoru otvorene teme, odlicna tema.

@KadSeMrtviProbudimo , momak ti je fino rekao da ne gotivi stranku SDA, kao ni ja.
A kada smo tebe kao autora sa najvise otvorenih tema protiv islamske zajednice, i Cerica , pitali sa istim pitanjem.
Ti nama odgovaras, sa pitanjem;

-Koju funckiju obnasate u Cericevoj organizaciji?

Sada ja tebe da pitam, a za koga ti radis mladicu?

Sto se tice ovog sa gradonacelnikom, ja cu reci ovo.
Ovdje je SDA pogrijesila, umjesto da se prislonu nekome i samo potvrdu vec sigurnu pobjedu.
Glavni covjek te stranke ( da mu ime ne spominjem ), se dopisuje sa ostalim putem havaza.

Ne isljucuje se opcija da je ovaj iz boljitka primio novac, i dao glasove HDZ.
Ipak su njihovi glasovi odlucili.

Misljenja sam da ce SDA uveliko da izgubi na sljedecim izborima u Mostaru.
Last edited by neretvaa on 19/12/2009 10:48, edited 1 time in total.
vee-jay

#55 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by vee-jay »

mostarac wrote::lol: :lol: :lol: :lol:

Lijanovici su odradili fantastican posao za HDZ, jer na kraju krajeva oni i nisu nista drugo nego njihova produzena ruka. Vijecnice Bebanic i Lizde su glasale jedna za HDZ druga za SDA i kako je glasanje bilo tajno ne moze se nijednu optuziti. Dame uzele lovu i to je to.

Zalosno je optuzivati SDP sa 3 vijecnika da je pomogao HDZ-u. Pogotovo je to zalosno od ljudi koji su slozno po partijskoj disciplini prosle izbore dali mandat Ljubi Beslicu. Na kraju krajeva zasto bi se SDP odlucio za bilo koju od te dvije stranke i zasto bi se odlucio za SDA. SDP je u Mostaru sacuvao i cast i obraz i odigrao je upravo onako kako treba. Neutralno do kraja i nepotkupljivo. Sasvim sigurno da je ovim potezom SDP samo dobio, a nikako ne moze izgubiti i zasto bi se talovi SDA i HDZ lomili preko ledja vijecnika SDP-a. Nema nikakvog rezona ni logike. Eto vas gospodo. Sami pokusajte svoju corbu.
I na kraju krajeva ako ce bas gospoda da tjeraju mak na konac Ljubo Beslic je mnogo manje ekstreman i jastreb od Suada Hasandedica i mnogo ce manje stete donijeti Mostaru od Hasandedica to je sasvim sigurno, al daleko od toga da je trebalo podrzati jednog ili drugog. SDP je u Mostaru ucinio ono sto se od njega i ocekivalo, a to je da ne dozvoli da se preko njegovih nejakih ledja prelome talovi zajednicke septicke jame koju su u mostaru napunili do vrha SDA i HDZ sa svojim satelitima.
Casno i posteno i svaka cast :bih: :bih:
kratko i jasno :thumbup:
pure_love

#56 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by pure_love »

ipak ce najvisi pad dozivjeti sdp ako je sve ovo ovako kako je opisano na temi,nema sanse..ja sam da se glasa za nekog skroz treceg :-D :bih:
neretvaa

#57 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by neretvaa »

pure_love wrote:
ipak ce najvisi pad dozivjeti sdp ako je sve ovo ovako kako je opisano na temi,nema sanse..ja sam da se glasa za nekog skroz treceg :-D :bih:

Joj kralju i ja sam, ovi nas ljudi vode u totalnu propast....
vee-jay

#58 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by vee-jay »

BaileyS wrote:Toga sam se ja uvijek i bojao kad su u pitanju gradjanske stranke, tog nesvrstavanja ni na ciju stranu koje na kraju ipak ispadne kao svrstavanje.
Demokratija, ako ja ne vidim razliku izmedju dva izbora, koji uopste nisu izbor nego dva partnera: imam pravo da im ne dam glas. Nije stvar NESVRSTAVANJA (u tor) nego NEPODRZAVANJA.
BaileyS wrote: Sad je u pitanju gradonacelnik pa je ispalo ovako a sta ce kad se bude radilo o npr. unutrasnjoj reorganizaciji BiH koja ce se, svidjalo se nama ili ne, uvijek zasnivati na nekom nacionalnom kljucu. Kakva razlika ako SDA npr. prodaje Mostar zbog svojih podlih planova o bosnjakistanu (pretpostavka) ili to sto ga SDP prodaje zbog svoje anacionalnosti ili straha od "svrstavanja" na neciju stranu. Sredstva razlicita a rezultat isti.
SBBKBB. Hajmo prvo dopustiti SDPu da i ona malo vlada drzavom, pa da je onda ocjenjujemo.
h2o

#59 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by h2o »

Fakat ne kontam neke ljude!
SDA u koaliciji sa HDZom od 92. Dogovaraju i dizu plate skupa, a onda SDP krivac.
Valjda krivca treba traziti u vladajucoj koaliciji SDA HDZ a ne u SDPu, ali ocito to nije nekima jasno.
Ali zasto o tome pricati kada je lakse okriviti SDP.
To me polako podsjeca na istocne susjede. Samo smo mi u pravu a citav svijet je u krivu.
klixober

#60 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by klixober »

Mene kao glasaca SDP-a zanima sta SDP u Mostaru radi protiv dominacije jednog naroda(hrvatskog) koja traje vec deset godina.Nije dovoljno samo biti nesvrstan...i SDA i HDZ su govna,ali neutralnoscu se opet glasa za nekog od njih.SDP se trebao energicnije boriti da nijedan narod ne moze dominirati u Mostaru.
vee-jay

#61 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by vee-jay »

latentnicinik wrote:SDA ništa nije morala. Pitanje gradonačelnika Mostara nije pitanje fotelje niti pitanje načelnika Kalesije pa da se trguje za par hiljada mjesečne plaće i pokoji tender (iako ne sumnjam da su i ti motivi prisutni kod SDA političara u Mostaru, naravno..
SDP nista nije morala.
latentnicinik wrote: Pitanje gradonačelnika Mostara je pitanje od državne važnosti, posebno u ovom trenutku. SDA tu ništa nije trebala uraditi osim ovoga što je uradila. A svi su pokazali svojim glasanjem gdje i kako stoje.
SDP tu ništa nije trebala uraditi osim ovoga što je uradila.
latentnicinik wrote: Ako ti drugačije vidiš pitanje izbora gradonačelnika Mostara, onda se bojim da si ti, a ne ja, apsolutni politički amater ( iako ja nemam opet apsolutno nikakvih pretenzija da budem profesionalac na tom polju. Politika je lopovluk, guzovača, licemjerje. Važna državna pitanja nisu politika, ona su ponos, čojstvo ili nečojstvo. Vidjeli smo danas ko je pokazao nečojstvo.
Momak, bolje ti idi na sex i ljubav pa tamo prosipaj svoje neznanje i nacionalizam. Mozda tamo bolje prodjes, mada nesto u to ne vjerujem :D
pure_love

#62 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by pure_love »

umjesto da argumentovano odgovore na sve ovo sdpovci vrijedjaju,jer nomalno...nemaju odgovora

neka neka,volim ovo nego ista,,,kada okrnjeli sdpovac meni kaze da nece glasati na sljedecim izborima za sdp sta ce tek onaj obicni narod koji je glasao iz nezadovoljstva :D
Erzsebet

#63 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by Erzsebet »

Ma trebali su još nekako i upakovati da je Lagumdžija mason i da je ustvari on kriv što Mostar nema 440 dana gradonačelnika i budžet. Obično je u ovoj državi kriv SDP, kojeg nikako nema na vlasti, ali komunjare i crveni uvijek mogu biti krivi.

Opštine gdje SDP vlada su najuspješnije opštine, to se može provjeriti (Tuzla, Bihać, Gračanica, Centar, Novi Grad). A ako Mostarci budu imalo pametni, izabraće SDP na narednim izborima, mada ne vjerujem da će se to desiti.
pure_love

#64 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by pure_love »

pa svakako da je SDP kriv,jer samo su njihovi glasovi falili da bosnjaci dobiju funkciju
Samos

#65 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by Samos »

Ne znam otkud toliko naklpanje o eventualnom značaju SDP-a u Mostaru.
Ljudi u Mostaru glasaju za nacionalne stranke u sličnom omjeru kao i u ostalim djelovima BiH.
Ne treba ni zaboraviti da je mostar drastično promjenuo strukturu stanovništva u posljednjih 15-20 godina.
I još nešto. I ondašnji mostarci su sa identičnim omjerom glasali za nacionalne stranke i 1991. prije onog svog belaja.
Ali da se vratim temi.
Otkud pomisao da je SDP trebao pogurati kandidata SDA za gradonačelnika?
Hajdemo se malo igrati realnosti.
Imamo gradonačelnike Sarajeva, Zenice, Tuzle i Bihača isključivo iz jednog naroda. OK. To je realnost i neminovna budućnost ove države. Nikada više se neće moći desiti da gradonačelnici (iliti predsjednici općina) tih gradova budu iz nekog drugog konstitutivnog naroda ili neke manjine.
Idemo na Mostar. Jedan narod ima većinu od preko 65%. Kako je došao do nje? Slično kao i u drugim djelovima države. Nešto ratom, nešto kasnijim poslijeratnim preseljavanjima, prodajom stanova, zamjenom, odlascima za boljim životom i da ne tupim dalje. Ali je današnje stanje takvo kakvo jeste.
I sada ko može objasniti prosječnom hrvatu da ne može imati ni jednoga gradonačelnika u ovoj državi. Je i zato što je urođeni fašista, zato što ne voli ovu državu, zato što mu je dobro u ovoj federaciji a da i ne zna za to, ili jednostavno nije zreo za takvu funkciju u ovom, multikulturalnom društvu.
Ne. Statut koji jer nametnut Mostaru je nešto poput Dejtona nametnutog BiH.
Mostaru je nametnuta luđačka košulja, gdje većina može postati manjina, gdje manjina može postati većina, gdje su nužni dogovori oko nečega za što se ne treba dogovarati, jer jednostavno za to i postoje izbori. Luđačka košulja gdje jednom viječniku treba 347 glasova da uđe u vijeće a drugom 7 000.
Imamo bezbroj primjera majorizacije u FBiH, pa niko oko toga ovdje ne razbija glavu, još kaže: i treba im tako, ne vole ovu državu, imaju rezervnu i ostali stereotipi kojima se prikrivaju vlastiti propusti i nepravilnosti.
Pa hajdemo tako i u Mostaru. Kad je bal, nek je maskenbal.
Da kojim slučajem nije izabran hrvat na čelo grada, da je kojim slučajem prošao kandidat SDA, tek onda bi nastupila paraliza svih institucija u gradu. Dosta je bilo lažnog skrivanja iza neke socijaldemokracije, a ovdje žal zato što SDP nije podupro SDA koja je ipak ''probosanska'' stranka (u Hercegovini???!!!), za razliku od HDZ-a.

Kada se uvede nacionalna rotacija svih gradonačelnika.... u Sarajevu, Tuzli i sl., zašto ne i u Mostaru.
E onda se možemo igrati multi-kulti igrica.
A ovako ostaje samo žal za neispunjenom kvotom od 100%.
addem

#66 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by addem »

SDP je uradio jedan fantastican marketinski potez al ne za sebe vec za SDA. Mene zaista ne cudi sto su vijecnici sa svojim nevazecim listicima pomogli da Beslic ostane novi stari nacelnik opcine. To je vjerovatno naredba kriminalno-lopovskih struktura SDP-a iz Sarajeva.
Banksy

#67 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by Banksy »

BaileyS wrote: Sad je u pitanju gradonacelnik pa je ispalo ovako a sta ce kad se bude radilo o npr. unutrasnjoj reorganizaciji BiH koja ce se, svidjalo se nama ili ne, uvijek zasnivati na nekom nacionalnom kljucu. Kakva razlika ako SDA npr. prodaje Mostar zbog svojih podlih planova o bosnjakistanu (pretpostavka) ili to sto ga SDP prodaje zbog svoje anacionalnosti ili straha od "svrstavanja" na neciju stranu. Sredstva razlicita a rezultat isti.
Ništa. Tri entiteta su neminovnost, tri entiteta odgovaraju SVIMA, i ''građanskim'' i nacionalnim strankama. Duga priča, ali pisaćemo i o tome ovdje, kad dođe vrijeme.
harač

#68 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by harač »

SDP je stvarno nešto. I kad su politički beznačajni mogu te sje*at :D :bih:
HAVANA

#69 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by HAVANA »

Sve je to sdp kriv,za sveeee :lol: i Bakir i 60 minuta :-) :lol:
SveHin treba ukinut :evil:
pure_love

#70 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by pure_love »

addem wrote:SDP je uradio jedan fantastican marketinski potez al ne za sebe vec za SDA. Mene zaista ne cudi sto su vijecnici sa svojim nevazecim listicima pomogli da Beslic ostane novi stari nacelnik opcine. To je vjerovatno naredba kriminalno-lopovskih struktura SDP-a iz Sarajeva.

:thumbup:
vee-jay

#71 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by vee-jay »

pure_love wrote:pa svakako da je SDP kriv,jer samo su njihovi glasovi falili da bosnjaci dobiju funkciju
NE @puro. Dok ti glasas za Bosnjake, SDP glasa za ljude. Ako ima izbor izmedju dva kadidata koja se ne mogu svrstati u tu kategoriju, onda SDP nema za koga da glasa.

...ali kome ja govorim :-)
vee-jay

#72 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by vee-jay »

Banksy wrote:
Ništa. Tri entiteta su neminovnost, tri entiteta odgovaraju SVIMA, i ''građanskim'' i nacionalnim strankama. Duga priča, ali pisaćemo i o tome ovdje, kad dođe vrijeme.
Ako se Tihic i Silajdzic sloze sa Covicem i Dodikom, onda su tri entiteta neminovnost. Ako se ne sloze onda nisu. Nije u pitanju visa matematika.
harač

#73 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by harač »

vee-jay wrote:
pure_love wrote:pa svakako da je SDP kriv,jer samo su njihovi glasovi falili da bosnjaci dobiju funkciju
NE @puro. Dok ti glasas za Bosnjake, SDP glasa za ljude. Ako ima izbor izmedju dva kadidata koja se ne mogu svrstati u tu kategoriju, onda SDP nema za koga da glasa.

ovo se u političkoj teoriji zove konstruktivna opstrukcija, odnosno biranje neglasanjem. To su znali oni i HDZ i SDA. Oni su u konačnici od dva zla izabrali ono za koje su mislili da je manje. Svako drugo tumačenje je najobičniji spin
The Silent Man

#74 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by The Silent Man »

vee-jay wrote:

e nek je sdp dopustio da Beslic kao nevjerovatni kadar dobije... jerbo bitan je covjek a ne nacija...
A o toj politici nepodrske sdp-a sda-u i pogubnosti te iste dosljedne politike se moze nadaleko i nasiroko...
Da je sdp podrzao sda 92 ,pa i 95 puno bi toga drugacije izgledalo...
ali bitno je da se trubi prica o vezanju zastava...svi su isti,svi su krivi itd... kao i u slucaju mostara sada... ista ploca ponovo...
maske su spale po milioniti put...

glasat cu za svakog ali za licemjersku sitnosicarsku ublehu spd nikad...
don vito

#75 Re: SDP i mostarski gradonačelnik

Post by don vito »

Samir Šestan: U neobjavljenom ratu do istrebljenja, u kome kleronacionalistički golijat i njegovi sljedbenici i plaćenici, u obračunu sa nejakim građanskim davidom, koristi sva raspoloživa sredstva (osim što se glave još nisu počele kotrljati, mada se i time prijeti), jedna od omiljenih taktika kleronacionalista je - zamjena teza
http://www.zurnal.info/home/index.php?o ... Itemid=124
Evo ponovo "specijalaca" za informativno-propagandnu djelatnost na jednom mjestu: pure_love, addem, latentnicinik... ovoga puta, nazalost i iz razumljivih razloga, ne mogu racunati na pomoc katarine kosace. Steta.

"...da se nisu ponjeli izdajnicki u Mostaru bosnjaci bi imali 18 glasova a hrvati 17 dakle pobjedio bi bosnjak", ovo pise jedan od propagandista koji izbore, politiku i sve drugo vidi kao popis stanovnistva
A da ga sad pitamo, za kakvu se BiH zalaze, garantujem da bi rekao "gradjansku drzavu".
Sta imamo u Mostaru? Miks koji cine dvije glavne nacionalisticke stranke (SDA, HDZ) koje su grad dovele do kolapsa, njihove satelite (SBiH, HDZ1990) i dvije stranke koje se predstavljaju nenacionalnim (RZB, SDP).
Gradom godinama vladaju nacionalisti koji su potpuno podijelili grad, medjusobno varaju jedni druge, a stalno se nesto kao dogovaraju i na kraju se dogovore kad je vlast u pitanju. Nakon rata kada je bilo vise Bosnjaka nego Hrvata, SDA se zalagala za jedinstven grad, a HDZ bio protiv. Danas je obrnuto, i to pokazuje koliko su principijelni oni koji SDP optuzuju za neprincipijelnost.
Koliko sam uspio upratiti, od 7 vijecnika Lijanoviceve "nenacionalne stranke", 6 je Hrvata, 1 Bosnjak... i svi su glasali za "svoje"! Ostaje SDP i njihova tri vijecnika koji su tu zahvaljujuci glasovima iz cijelog grada (cini mi se da je mostarac pisao koliki su napredak ostvarili na zapadnoj strani na zadnjim lokalnim izborima), u ime SDP-a Mostara stalno istupa Zoran Peric. Oni koji su za jedina gradjanska i nenacionalna stranka u cijeloj drzavi ponijeli su se onako kako treba. Nije u pitanju bilo glasanje za dokidanje ili kontinuitet drzave pa da se moraju svrstati na jednu stranu nego glasanje izmedju licnosti dvojice nacionalista koji su zajedno sa svojim strankama grad doveli do kolapsa.
Dragi moji pripadnici SDA-jugenda, zar nije nemoralno ocekivati pomoc od SDP za vasu stranku SDA kontra HDZ-a? Sto se ne prisjetite kako ste 2001. izrazavali "razumijevanje" za hrvatsku samoupravu i kritikovali SDP sto represijom gusi "volju hrvatskog naroda"?
Locked