SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
-
zgembooo
#1 SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
http://www.saifbih.ba/javni-izvj/opcine ... c_2009.pdf
Nalazi revizora: Hamdija Lipovača s plaćom od 4.900 KM, najplaćeniji političar u BiH
Kandidat SDP-a na predstojećim izborima trošio i ono što nema tako da je Općina Bihać u deficitu od 13.358.990 KM
N. M. 15/09/2010 15:29:00
“Prosječna plaća u Općini Bihać tokom prošle godine iznosila je 1.222 KM, najniža 648, a najviša 4.900 KM. Plaća općinskog načelnika Hamdije Lipovače isplaćivana je na osnovu Odluke OV, na osnovu članova 25. i 40. Statuta Općine. Osim kooeficijenta 9 za obračun plaće načelnika, utvrđen je i ‘položajni dodatak’ u iznosu od 20 posto”, kaže se između ostalog u Izvještaju Ureda za reviziju insituacija BiH.
Dakle, Hamdija Lipovača, općinski načelnik Bihaća i kadar SDP-a BiH, ima najveću mjesečnu plaću u organima lokalne zajednice, koje značajno odudara od plaća svih ostalih općinskih načelnika u BiH, koji primaju između 2.000 i 3.200 KM.
Rastrošni “domaćin”
Najbogatiji općinski načelnik u BiH, Hamdija Lipovača, nije se zaustavio samo na povećanju svoje plaće. On je i ostalim “administrativcima” davao i “šakom i kapom” pa je Ured za reviziju institucija utvrdio da su naknade za ishranu budžetske korisnike koštale 706.353 KM, a regres 207.895 KM.
“Temeljem Odluke načelnika Hamdije Lipovače isplaćivane otpremnine u iznosu od 40.451 KM, ‘jubilarne nagrade’ u iznosu od 4.164 KM te naknade za razno-razne komisije u ukupnom iznosu od 420.883 KM”.
Od toga, za komisije koje je formirao načelnik Lipovača isplaćeno je 91.448 KM, a Općinsko vijeće 85.425 KM.
“Utvrdili smo da je Općinsko vijeće formiralo 13 komisija, a općinski načelnik 10 komisija. Isplate komisijama u iznosima od 85.425 KM i 91.448 KM ne možemo potvrditi jer nam nisu prezentovani dokazi da su iste radile van radnog vremena i da su sačinjavani izvještaji o izvršenom poslu”, kaže se u Izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH.
Za načenika koji je u imovinskom kartonu za predstojeće izbore napisao da posjeduje dva stana vrijedna 160.000 KM, “polovinu kuće” (150.000 KM), vikendicu (30.000 KM), poslovni prostor (10.000 KM), Hyndai (40.000), račun u banci (200.000 KM) te kuću u Hrvatskoj od 200.000 KM, najčudnije u čitavoj priči je to što očito racionalan i “domaćinski” odnos kada su finansije u pitanju nije primjenio i na Općinu Bihać.
Umjesto da “pokrije” enormne izdatke, Lipovača je dopustio sebi luksuz pa je trošio i ono što nema tako da Općina Bihać trenutno ima rashod od 13.358.990 KM, koje će naravno, neko i nekad morati “namiriti”.
“Općina Bihać nije postupila u skladu sa članom 17. Zakona o budžetima u FBiH jer
prilikom donošenja Budžeta za 2009. godinu nije planirala izvore finansiranja
budžetskog deficita koji je sa 31.12.2008. godine iskazan u iznosu od 11.297.300 KM, a sa 31.12.2009. godine 11.812.877 KM”, kaže se u Izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH.
DRŽAVA ZA SDP
Nalazi revizora: Hamdija Lipovača s plaćom od 4.900 KM, najplaćeniji političar u BiH
Kandidat SDP-a na predstojećim izborima trošio i ono što nema tako da je Općina Bihać u deficitu od 13.358.990 KM
N. M. 15/09/2010 15:29:00
“Prosječna plaća u Općini Bihać tokom prošle godine iznosila je 1.222 KM, najniža 648, a najviša 4.900 KM. Plaća općinskog načelnika Hamdije Lipovače isplaćivana je na osnovu Odluke OV, na osnovu članova 25. i 40. Statuta Općine. Osim kooeficijenta 9 za obračun plaće načelnika, utvrđen je i ‘položajni dodatak’ u iznosu od 20 posto”, kaže se između ostalog u Izvještaju Ureda za reviziju insituacija BiH.
Dakle, Hamdija Lipovača, općinski načelnik Bihaća i kadar SDP-a BiH, ima najveću mjesečnu plaću u organima lokalne zajednice, koje značajno odudara od plaća svih ostalih općinskih načelnika u BiH, koji primaju između 2.000 i 3.200 KM.
Rastrošni “domaćin”
Najbogatiji općinski načelnik u BiH, Hamdija Lipovača, nije se zaustavio samo na povećanju svoje plaće. On je i ostalim “administrativcima” davao i “šakom i kapom” pa je Ured za reviziju institucija utvrdio da su naknade za ishranu budžetske korisnike koštale 706.353 KM, a regres 207.895 KM.
“Temeljem Odluke načelnika Hamdije Lipovače isplaćivane otpremnine u iznosu od 40.451 KM, ‘jubilarne nagrade’ u iznosu od 4.164 KM te naknade za razno-razne komisije u ukupnom iznosu od 420.883 KM”.
Od toga, za komisije koje je formirao načelnik Lipovača isplaćeno je 91.448 KM, a Općinsko vijeće 85.425 KM.
“Utvrdili smo da je Općinsko vijeće formiralo 13 komisija, a općinski načelnik 10 komisija. Isplate komisijama u iznosima od 85.425 KM i 91.448 KM ne možemo potvrditi jer nam nisu prezentovani dokazi da su iste radile van radnog vremena i da su sačinjavani izvještaji o izvršenom poslu”, kaže se u Izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH.
Za načenika koji je u imovinskom kartonu za predstojeće izbore napisao da posjeduje dva stana vrijedna 160.000 KM, “polovinu kuće” (150.000 KM), vikendicu (30.000 KM), poslovni prostor (10.000 KM), Hyndai (40.000), račun u banci (200.000 KM) te kuću u Hrvatskoj od 200.000 KM, najčudnije u čitavoj priči je to što očito racionalan i “domaćinski” odnos kada su finansije u pitanju nije primjenio i na Općinu Bihać.
Umjesto da “pokrije” enormne izdatke, Lipovača je dopustio sebi luksuz pa je trošio i ono što nema tako da Općina Bihać trenutno ima rashod od 13.358.990 KM, koje će naravno, neko i nekad morati “namiriti”.
“Općina Bihać nije postupila u skladu sa članom 17. Zakona o budžetima u FBiH jer
prilikom donošenja Budžeta za 2009. godinu nije planirala izvore finansiranja
budžetskog deficita koji je sa 31.12.2008. godine iskazan u iznosu od 11.297.300 KM, a sa 31.12.2009. godine 11.812.877 KM”, kaže se u Izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH.
DRŽAVA ZA SDP
-
gazda
#2 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
auu zgembooo, tebe je izgleda neka stranka angažovala da malo po forumu bacas hejtove, sudeci po tvojih 6 postova
u svakom zitu kukolja ima, a u sdp-u ima ga najmanje
a lipovaca je u biti smece, znaju to i u sdp-u, al dok ima rezultate niko mu nista ne moze
u svakom zitu kukolja ima, a u sdp-u ima ga najmanje
a lipovaca je u biti smece, znaju to i u sdp-u, al dok ima rezultate niko mu nista ne moze
- Control panel
#3 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
ma ova info nije tacna. ja iz pouzdanih izvora znam da on ima preko 10.000. 
-
manki
#4 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
Vala Zgembo, da hoće Lipovača napraviti od Bosne ono što je napravio od Bihaća, halalio bih mu ja još tri puta toliko!
Država protiv primitivaca!
- Ridjobrki
#5 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
Jes' vala, da nam neko hoće državu malo uljepšati i zavaliti u kredite...
- Been
#6 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
Meni se ovaj čini kao fin, mlad političar.. Lagumdžija u nastajanju !

- BiH-x
#7 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
manki wrote:Vala Zgembo, da hoće Lipovača napraviti od Bosne ono što je napravio od Bihaća, halalio bih mu ja još tri puta toliko!![]()
Thumbs up i za Imamovica (Tuzla) i Smajlovica (Zenica)
A ovaj nas Behmen.....
- Control panel
#8 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
za ovo drugo se ne brini. ona je u kreditima do guse. od sljedece godine se vraca kredit od 2,5 milijarde.Ridjobrki wrote:Jes' vala, da nam neko hoće državu malo uljepšati i zavaliti u kredite...
ako vas tjesi ova kriza sto nam je do sada bila je mala maca sta nas ceka.
-
Akibh
#9 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
kaznice narod lopove iz SDA,SBiH,SDP,... pa ce nam onda krenut nabolje i pored kredita?Control panel wrote:za ovo drugo se ne brini. ona je u kreditima do guse. od sljedece godine se vraca kredit od 2,5 milijarde.Ridjobrki wrote:Jes' vala, da nam neko hoće državu malo uljepšati i zavaliti u kredite...
ako vas tjesi ova kriza sto nam je do sada bila je mala maca sta nas ceka.
- Ridjobrki
#10 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
A da se jednostavno pomirimo sa tim da smo izgubljena generacija? Nemamo nikakvu osnovu za optimizam u idućih 20-ak godina...
A jadni narod uvijek voli lažne Mesije i H.L. je idući kojeg će Krajina neko vrijeme obožavati a onda doživotno proklinjati. Šta ćeš kad nam Bog nije podario sposobnost realne procjene stvari generalno kao Bosancima a Krajišnicima da ne govorim...
A jadni narod uvijek voli lažne Mesije i H.L. je idući kojeg će Krajina neko vrijeme obožavati a onda doživotno proklinjati. Šta ćeš kad nam Bog nije podario sposobnost realne procjene stvari generalno kao Bosancima a Krajišnicima da ne govorim...
- Hemel
#11 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
manki wrote:Vala Zgembo, da hoće Lipovača napraviti od Bosne ono što je napravio od Bihaća, halalio bih mu ja još tri puta toliko!![]()
ako pogledas koliko je para spiskao, rezultati i nisu narociti ili ste zadovoljni s'tim...
ovo je sve tacno oko rasipnistva. pogledajte samo koja ekipa igra oko njega (ko to placa, placaju razno razne komisije i izmisljeni jubileji i godisnjice...), koliko je samo sluzbenika zaposlio od kako je nacelnik...ima toga jos
da se razumijemo, nemam nista ni protiv lipovace ni protiv sdp-a ali ovakvi stvarno predstavljaju kukolj
ima takvih na sve strane ali mi se borimo da ih bude sto manje...zasto bi lipovaca bio izuzetak bez obzira sto je u sdp-u
- nosara
#12 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
Koliko je USK duzan gradu Bihacu...?

Ovo je potpuno tacno... Ali, nesto nisam siguran niukakve revizorske izvjestaje pred izbore...Hemel wrote:manki wrote:Vala Zgembo, da hoće Lipovača napraviti od Bosne ono što je napravio od Bihaća, halalio bih mu ja još tri puta toliko!![]()
ako pogledas koliko je para spiskao, rezultati i nisu narociti ili ste zadovoljni s'tim...
ovo je sve tacno oko rasipnistva. pogledajte samo koja ekipa igra oko njega (ko to placa, placaju razno razne komisije i izmisljeni jubileji i godisnjice...), koliko je samo sluzbenika zaposlio od kako je nacelnik...ima toga jos
da se razumijemo, nemam nista ni protiv lipovace ni protiv sdp-a ali ovakvi stvarno predstavljaju kukolj
ima takvih na sve strane ali mi se borimo da ih bude sto manje...zasto bi lipovaca bio izuzetak bez obzira sto je u sdp-u
- nosara
#13 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
Kakve Mesije...? Valjda rezultati definisu politiku... Imate oci i pamet, mislite i birajte pametno... Cuj, Mesije...Ridjobrki wrote:A da se jednostavno pomirimo sa tim da smo izgubljena generacija? Nemamo nikakvu osnovu za optimizam u idućih 20-ak godina...
- Socijalista
#14 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
Bihac mora sam raditi, jer ga ne voli ni Sarajevo ni Cazin ni niko...neka zavide. NIje ni cudno sto moramo dizati kredite. Barem smo nesto napravili u odnosu na Nasu vrlu FBiH vladu, o drzavi da ne pricam.
- MrMaliJoe
#15 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
Spasitelji našeg naroda.

Uživajtu.

Uživajtu.
- Alfons Kauders
#16 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
za smajlovica ne znam, ali za imamovica mogu mirne duse reci da je katastrofa od nacelnika... raspitaj se malo po tuzli... a plate u opstini tuzla su jako blizu ovim u bihacu... mislim da je prosjecna oko 1100km, a imamovic ima oko 3500 mjesecno... usput, ekonomska situacija u tz je cak i gora nego u bihacu...BiH-x wrote:manki wrote:Vala Zgembo, da hoće Lipovača napraviti od Bosne ono što je napravio od Bihaća, halalio bih mu ja još tri puta toliko!![]()
A ovaj nas Behmen.....
sdp jeste bolji od vladajucih stranaka, ali ni njihovo maslo nije za ramazana... sto potvrdjuju ovi primjeri...
- avicena
#17 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
Imao je i on gafova...Alfons Kauders wrote:... ali za imamovica mogu mirne duse reci da je katastrofa od nacelnika...
Imamović: „Regres je isplaćen po zakonu!“
-
shin
#18 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
Ko je ovdje levat sad 
- Suti i trpi
#19 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
A i Smajlovic je superAlfons Kauders wrote:za smajlovica ne znam, ali za imamovica mogu mirne duse reci da je katastrofa od nacelnika... raspitaj se malo po tuzli... a plate u opstini tuzla su jako blizu ovim u bihacu... mislim da je prosjecna oko 1100km, a imamovic ima oko 3500 mjesecno... usput, ekonomska situacija u tz je cak i gora nego u bihacu...BiH-x wrote:manki wrote:Vala Zgembo, da hoće Lipovača napraviti od Bosne ono što je napravio od Bihaća, halalio bih mu ja još tri puta toliko!![]()
A ovaj nas Behmen.....
sdp jeste bolji od vladajucih stranaka, ali ni njihovo maslo nije za ramazana... sto potvrdjuju ovi primjeri...
- Alfons Kauders
#20 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
kao sto rekoh, za zenicu nemam pojma... nisam tamo kafu popio skoro 10 godina... zadnji put sam se zaustavio u zenici prosle godine, da napunim gorivo i ispraznim mjehur...Suti i trpi wrote: A i Smajlovic je super... Zajedno sa svojim sefovima iz SDA i SzBiH aminuje trovanje gradjana Zenice. On je los, a oni prije njega su bili katastrofa. Zbog toga izgleda da je on neka pozitiva, iako je to daleko od istine...
taj je lik sda? il sbih?
- nellington
#21 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
SDA.Alfons Kauders wrote:kao sto rekoh, za zenicu nemam pojma... nisam tamo kafu popio skoro 10 godina... zadnji put sam se zaustavio u zenici prosle godine, da napunim gorivo i ispraznim mjehur...Suti i trpi wrote: A i Smajlovic je super... Zajedno sa svojim sefovima iz SDA i SzBiH aminuje trovanje gradjana Zenice. On je los, a oni prije njega su bili katastrofa. Zbog toga izgleda da je on neka pozitiva, iako je to daleko od istine...
taj je lik sda? il sbih?
- Suti i trpi
#22 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
Samo sam se nadovezo na tvoj komentar...Alfons Kauders wrote:kao sto rekoh, za zenicu nemam pojma... nisam tamo kafu popio skoro 10 godina... zadnji put sam se zaustavio u zenici prosle godine, da napunim gorivo i ispraznim mjehur...Suti i trpi wrote: A i Smajlovic je super... Zajedno sa svojim sefovima iz SDA i SzBiH aminuje trovanje gradjana Zenice. On je los, a oni prije njega su bili katastrofa. Zbog toga izgleda da je on neka pozitiva, iako je to daleko od istine...
taj je lik sda? il sbih?
SDA.
- MrMaliJoe
#23 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
Ja bi Taju za gradonačelnika.

- Hemel
#24 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
kakve veze Tajo ima sa Lipovacom...MrMaliJoe wrote:Ja bi Taju za gradonačelnika.
otvori temu o Taji da se ispraznimo i nad njim...ili smo to vec uradili...
niko ne smije biti postedjen kritike...
- wickerman
#25 Re: SDP-Hamdija Lipovača najplaćeniji političar u BiH!
Ovaj u Zenici nek isterese malo ciklona B u vodovode

Kad nece da glasa hajmo ih poubijat !
Kad nece da glasa hajmo ih poubijat !