Sdi tesko pali zagrijan

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
lorente

#1 Sdi tesko pali zagrijan

Post by lorente »

Pozdrav.. Imam problem sa paljenjem zagrijanog motora. U pitanju je ibiza sdi 2001g, preko zime pali bez sekunde verglanja, sada kako je toplije vrijeme zavergla sekundu dvije.. Danas sam vozio malo duze i motor je bio zagrijan, kada sam ugasio i probao ponovo da upalim, verglao je 4-5sekundi i upalio. Nekoliko puta sam pokusavao uvijek isto, vergla pa zatrese motor i upali.. Za 4 zime koliko je kod mene, na minus 20nikada nije zaverglao duze od dvije sekunde, ali ljeti.. Jel neko imao slican problem? Hvala
tempuser

#2 Re: Sdi tesko pali zagrijan

Post by tempuser »

Ocigledno je problem kad pali na kompresiji tj bez grijaca, a moguci uzroci su slab akumulator ili anlaser pa ne anlasuje dovoljno brzo!
tabija

#3 Re: Sdi tesko pali zagrijan

Post by tabija »

lorente wrote:Pozdrav.. Imam problem sa paljenjem zagrijanog motora. U pitanju je ibiza sdi 2001g, preko zime pali bez sekunde verglanja, sada kako je toplije vrijeme zavergla sekundu dvije.. Danas sam vozio malo duze i motor je bio zagrijan, kada sam ugasio i probao ponovo da upalim, verglao je 4-5sekundi i upalio. Nekoliko puta sam pokusavao uvijek isto, vergla pa zatrese motor i upali.. Za 4 zime koliko je kod mene, na minus 20nikada nije zaverglao duze od dvije sekunde, ali ljeti.. Jel neko imao slican problem? Hvala
Identican problem bio na dizelu, doduse turbak i drugi proizvodjac je u pitanju.

Ujutro kad je hladan pali iz prve, tokom dana ako negjde izletis pa se vratis kroz par minuta nece da upali prije 5-6 pokusaja.
Sestri se ugasio na semaforu, upalili iz 7 og :D Na 10 min prije toga, s parkinga kretali kuci, upalio iz prve.

Znaci uredno vergla ali nece da upali.

Rijesenje je bio senzor bregaste. Evo pali vec mjesec ko mina.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4 Re: Sdi tesko pali zagrijan

Post by konektovan »

Lorente ga je do sad ili zapalio ili prodao... :mrgreen:
tabija

#5 Re: Sdi tesko pali zagrijan

Post by tabija »

konektovan wrote:Lorente ga je do sad ili zapalio ili prodao... :mrgreen:
Vidio sam odkad je tema...neka se nadje moguce rijesenje pa kad god.
Neko poslje moze naletiti i da mu pomogne, nije mi se jednom desilo na forumima i webu.
adisonE

#6 Re: Sdi tesko pali zagrijan

Post by adisonE »

Kod mene kad je bio G5 1.9tdi, skoro isti problem imao... senzor bregaste u unitrade mi zamjenili i miran
lorente

#7 Re: Sdi tesko pali zagrijan

Post by lorente »

tabija wrote:
Neko poslje moze naletiti i da mu pomogne, nije mi se jednom desilo na forumima i webu.
Ni jedno ni drugo :-D
On pali uvijek iz prvog puta.. Samo sto kad je u ljetnim danima dobro zagrijan zavergla koju sekundu :-D
Ali ide zima, kada komsije budu gurale i klemale makina na-20 pali kao mina :izet:
Nema verglanja do sljedeceg Jula, avgusta 8-)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#8 Re: Sdi tesko pali zagrijan

Post by konektovan »

lorente wrote:
tabija wrote:
Ni jedno ni drugo :-D
On pali uvijek iz prvog puta.. Samo sto kad je u ljetnim danima dobro zagrijan zavergla koju sekundu :-D
Ali ide zima, kada komsije budu gurale i klemale makina na-20 pali kao mina :izet:
Nema verglanja do sljedeceg Jula, avgusta 8-)
Ma kod tebe je problem, sto ti je auto pobrkalo godisnja doba... :mrgreen:
NediM17

#9 Re: Sdi tesko pali zagrijan

Post by NediM17 »

U njega je verzija za juznu poluloptu, australsko trziste. :D
Zeleni12

#10 Re: Sdi tesko pali zagrijan

Post by Zeleni12 »

I ja se sa svojim golfom 4, SDI pridruzio klubu onih kojima tesko pali kad je zagrijan, a hladan bez problema. Problemi su poceli kad sam prije 3 mjeseca zamijenio osigurac na kutiji koja stoji na akumulatoru, kao i sam akumulator koji je kupljen nov, ali potpuno ispraznjen, tako da se morao klemati da se auto upali i akumulator napuni, a majstor koji je je klemao rekao da je akumulator u redu, da je normalno ka,akumulator bude prazan kad se kupi nov.
I sad kad je auto zagrijano, prilikom okretanja kljuca, ne vergla nikako, kao da nema dotoka struje uopste, i tako nekoliko puta., upali iz 10ak pokusaja, ili sacekam nekoliko minuta da se motor ohladi i onda ga upalim bez mnogo verglanja, na pola kljuca.
Optimist

#11 Re: Sdi tesko pali zagrijan

Post by Optimist »

Problem toplog starta. Los akumulator ili alnaser pri kraju.
Zeleni12

#12 Re: Sdi tesko pali zagrijan

Post by Zeleni12 »

Optimist wrote:Problem toplog starta. Los akumulator ili alnaser pri kraju.
Hvala!
Koliko se razumijem u akumulatore, oni se ne smiju isprazniti i ne smiju biti ispraznjeni kad se kupuju jer se tako nepovratno uniste. A ovaj moj je kupljen na El Tarik, bio je prazan, i ocito, prodat nekome ranije i vracen, 20-ak dana prije nego cu ga ja kupiti, jer je prijasnji datum sa pecatom bio prebrisan, a i na klemama se vidi da su koristene, no glavni je problem sto je bio prazan da nije auto moglo upaliti. Tako da mi ostaje da odem provjeriti akumulator... samo mi je cudno sto uvijek, bas uvijek, hladan pali iz prve.
Zeleni12

#13 Re: Sdi tesko pali zagrijan

Post by Zeleni12 »

Zeleni12 wrote:
Hvala!
Koliko se razumijem u akumulatore, oni se ne smiju isprazniti i ne smiju biti ispraznjeni kad se kupuju jer se tako nepovratno uniste. A ovaj moj je kupljen na El Tarik, bio je prazan, i ocito, prodat nekome ranije i vracen, 20-ak dana prije nego cu ga ja kupiti, jer je prijasnji datum sa pecatom bio prebrisan, a i na klemama se vidi da su koristene, no glavni je problem sto je bio prazan da nije auto moglo upaliti. Tako da mi ostaje da odem provjeriti akumulator... samo mi je cudno sto uvijek, bas uvijek, hladan pali iz prve.
I da se to sve pocelo desavati nakon istovreme zamjene osiguraca i akumulatora.
Laplace

#14 Re: Sdi tesko pali zagrijan

Post by Laplace »

Zeleni12 wrote:
Hvala!
Akumulatori su nekad davno prodavani prazni (ili su me tako ubijedili), pa je promjena akumulatora išla ovako: sa starim akumulatorom upališ auto, skineš kleme i stari akumulator izvadiš, staviš novi i zategneš kleme, a onda voziš nekih dvadesetak minutaga napuniš.

Sad akumulator dođe pun i možeš ga odmah staviti i startovati motor. Ako nije pun kad ga kupiš, onda nešto nije u redu.

Kako je krenulo, valja nositi multimetar kad kupuješ akumulator.
Zeleni12

#15 Re: Sdi tesko pali zagrijan

Post by Zeleni12 »

Laplace wrote:
Zeleni12 wrote:
Hvala!
Akumulatori su nekad davno prodavani prazni (ili su me tako ubijedili), pa je promjena akumulatora išla ovako: sa starim akumulatorom upališ auto, skineš kleme i stari akumulator izvadiš, staviš novi i zategneš kleme, a onda voziš nekih dvadesetak minutaga napuniš.

Sad akumulator dođe pun i možeš ga odmah staviti i startovati motor. Ako nije pun kad ga kupiš, onda nešto nije u redu.

Kako je krenulo, valja nositi multimetar kad kupuješ akumulator.
Isao jutros u Vesprom na provjeru, kazu dobar akumulator, i rekao mi da odem elektricaru na provjeru anlasera, grijaca i bos pumpe-da ne vuce zrak zagrijan.
Laplace

#16 Re: Sdi tesko pali zagrijan

Post by Laplace »

Zeleni12 wrote:
Isao jutros u Vesprom na provjeru, kazu dobar akumulator, i rekao mi da odem elektricaru na provjeru anlasera, grijaca i bos pumpe-da ne vuce zrak zagrijan.
Neko je već pomenuo senzor bregaste, slično je nekad davno bilo kod mog kolege na Fiat Puntu - hladan pali lagano, kad se zagrije nikako neće. Pokušavali sve i svašta da bi na kraju otkrili da je do senzora. Nevolja je što su jedva našli senzor (to je bilo prije petnaestak godina).
Zeleni12

#17 Re: Sdi tesko pali zagrijan

Post by Zeleni12 »

Zeleni12 wrote: 15/10/2019 15:37 I ja se sa svojim golfom 4, SDI pridruzio klubu onih kojima tesko pali kad je zagrijan, a hladan bez problema. Problemi su poceli kad sam prije 3 mjeseca zamijenio osigurac na kutiji koja stoji na akumulatoru, kao i sam akumulator koji je kupljen nov, ali potpuno ispraznjen, tako da se morao klemati da se auto upali i akumulator napuni, a majstor koji je je klemao rekao da je akumulator u redu, da je normalno ka,akumulator bude prazan kad se kupi nov.
I sad kad je auto zagrijano, prilikom okretanja kljuca, ne vergla nikako, kao da nema dotoka struje uopste, i tako nekoliko puta., upali iz 10ak pokusaja, ili sacekam nekoliko minuta da se motor ohladi i onda ga upalim bez mnogo verglanja, na pola kljuca.
Nasao sam vremena da rijesim ovo sa paljenjem zagrijanpg auta, pa da napisem za one koji bi mogli imati slican problem.
Automat anlasera bio u "malini".
Post Reply