SDI-problem- variranje obrtaja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- hogar strasni
#1 SDI-problem- variranje obrtaja
Vozim Golfa 4 SDI, od nedavno mi se javlja, hajdemo ga nazvati problemom, variraju obrtaji naime, od ''normalnog ler gasa'' od devet stotina obrtaja, samo se od sebe popenje na hiljadu tu se zadrzi nekoliko sekundi, pa se vrati na normalno i onda opet sve ponovi, i tako vise puta dnevno. Na dijagnostici ne pokazuje nista. Neko mi rece da je to do erg ventila kojeg treba blokirat.
Da li je ko imao ovakav ''problem'' i kako ga je rijesio?
Da li je ko imao ovakav ''problem'' i kako ga je rijesio?
Last edited by hogar strasni on 09/04/2011 19:12, edited 1 time in total.
- olensoner
#2 Re: SDI-problem- variranje obrtaja
Kakvih 9 i 10 hiljada obrtaja
A svasta je moguce kad skacu obrtaji, dobrom majstoru odvuci, meni se tako desavalo i ispostavilo se da je Bosch pumpa bila spremna za reparaciju ili zamjenu.
A svasta je moguce kad skacu obrtaji, dobrom majstoru odvuci, meni se tako desavalo i ispostavilo se da je Bosch pumpa bila spremna za reparaciju ili zamjenu.
- hogar strasni
#3 Re: SDI-problem- variranje obrtaja
OPs..ispravio sam gresku s obrtajima...ma najgore mi je da dijagnostika ne pokazuje ama bas nista, a cisto se nadam da nije bosh pumpa inace ce da bude ''klanje''.
- Gile Šampion
#4 Re: SDI-problem- variranje obrtaja
Čudi me da dijagnostika ne pokazuje ništa.Može biti i do EGR ventila ali ko ti je rekao da ga trebaš blokirati? Pa valjda bi ga prvo trebalo očistiti jer je zaprljan,pa tek onda blokirati(po tvojoj volji) ,a može biti da ti je otišao i senzor temperature pa brka pojmove da li je hladno/toplo ,odnosno pojačava/smanjuje gas kao na prvom paljenju ujutro...Može biti i MAF senzor,može biti i 100 drugih stvari ali čudi me da dijagnostika nije pokazala ništa? Ili nije odrađena kvalitetno,i pregledani svi mjerni blokovi...
Može biti i pumpa
Može biti i pumpa
- hogar strasni
#5 Re: SDI-problem- variranje obrtaja
U svakom slucaju cu da odem i u AMS u Blažuj, na jos jednu dijagnostiku kad uhvatim vremena. A za EGR ventil cuh usput, kao ako bude cist zrak u cilindru ''mozda'' bude sve ok.
- Ciprol
#6 Re: SDI-problem- variranje obrtaja
ja sam imao slican problem, samo je kod mene IV 1.6 benzin.
rjesenje je bilo promjena lambda sonde.
rjesenje je bilo promjena lambda sonde.
- donsedin
#7 Re: SDI-problem- variranje obrtaja
Kolega idi Vladi u Kiseljak on ima orginal vw dijagnostiku, sve ti moze reci oko auta i motora, provjerit ce otvaranje ventila, tj pokazat ce ti on da sam vidis sta nije uredu i sta treba radit.hogar strasni wrote:U svakom slucaju cu da odem i u AMS u Blažuj, na jos jednu dijagnostiku kad uhvatim vremena. A za EGR ventil cuh usput, kao ako bude cist zrak u cilindru ''mozda'' bude sve ok.
- hogar strasni
#8 Re: SDI-problem- variranje obrtaja
Nije daleko..Ako nije frka gdje se nalazi Vlado,kako mu se servis zove ili kontakt mob. Hvala.donsedin wrote:Kolega idi Vladi u Kiseljak on ima orginal vw dijagnostiku, sve ti moze reci oko auta i motora, provjerit ce otvaranje ventila, tj pokazat ce ti on da sam vidis sta nije uredu i sta treba radit.hogar strasni wrote:U svakom slucaju cu da odem i u AMS u Blažuj, na jos jednu dijagnostiku kad uhvatim vremena. A za EGR ventil cuh usput, kao ako bude cist zrak u cilindru ''mozda'' bude sve ok.
-
elcho81
#9 Re: SDI-problem- variranje obrtaja
Imao sam isti problem na motoru 1,9 TDI i problem je bio u temperaturnom senzoru koji kosta 40 KM original i 15 KM dupljak, da li ti nakon paljenja auta ostaju upaljeni grijaci 5-10 sekundi !?
- hogar strasni
#10 Re: SDI-problem- variranje obrtaja
Da, vidis, grijaci mi se ponekad ugase tek kad startam motor a ne sami od sebe, mislim ono kako bi trebalo. To sam primijetio u zadnji mijesec dana. Ma mora da mu ona dijagnostika nije bila u dure inace bi nesta izbacilo.elcho81 wrote:Imao sam isti problem na motoru 1,9 TDI i problem je bio u temperaturnom senzoru koji kosta 40 KM original i 15 KM dupljak, da li ti nakon paljenja auta ostaju upaljeni grijaci 5-10 sekundi !?
-
elcho81
#11 Re: SDI-problem- variranje obrtaja
To ti je 100% temperaturni senzor ne moras ici do Kiseljaka, to svaki iole majstor zna promijeniti za 2 min.
- hogar strasni
#12 Re: SDI-problem- variranje obrtaja
Hvala burazere, jal sutra jal prekosutra odo da to dimsre ako je to ..to, da mi moji zivci nevibriraju.elcho81 wrote:To ti je 100% temperaturni senzor ne moras ici do Kiseljaka, to svaki iole majstor zna promijeniti za 2 min.
A bogami ga je i Gine namah dijagnosticirao. Imate pice kad god.
- hogar strasni
#13 Re: SDI-problem- variranje obrtaja
elcho81 ga pogodi u ''sridu'', bio kod jednog drugog ''dijagnosticara'', covjek odmah uvidje da je senzor temperature, senzor vidlivo manita , cas je na 60 cas na 20 celzijusovih.
Dogovorio sutra zamijenu ,EGR ventil dobar, dogovorio i ciscenje grane od čađi i servis odmah.
Burazere elcho81 hvala.
Dogovorio sutra zamijenu ,EGR ventil dobar, dogovorio i ciscenje grane od čađi i servis odmah.
Burazere elcho81 hvala.
-
elcho81
#14 Re: SDI-problem- variranje obrtaja
hogar strasni wrote:elcho81 ga pogodi u ''sridu'', bio kod jednog drugog ''dijagnosticara'', covjek odmah uvidje da je senzor temperature, senzor vidlivo manita , cas je na 60 cas na 20 celzijusovih.
Burazere elcho81 hvala.
Nema na cemu, to i nije neki kvar da bi se brinuo al haveru ide na zivce