SDA vs S"za"BiH = KOMUNIZAM =TOTALITARIZAM

sarlo

Post by sarlo »

PetiKorpus wrote:Jeste.

Vecina radno sposobnih ljudi je bila zaposlena. Radnik je bio zasticen.

A, moram reci, plate su bile solidne, redovne.

Moze se sada drvljem i kamenjem po tom vremenu, to uglavnom rade ovi sto su iz danasnje, takozvane "demokratije", izvukli, iscrpili, sve za svoju korist.
Dvanaest godina poslije rata jos uvijek nismo dostigli (ni priblizno) zaposlenost i plateznu sposobnost stanovnistva kakvi su bili prije rata.
Mozda je nelogicno ali nije tako. Ljudi koji su izvukli korist iz "divljeg kapitalizma" govore veoma pozitivno o vremenu komunizma. Cest je slucaj, da ne kazem pravilo, da u kancelarijama gazda stoji slika Jospia Broza. Po njima oni su i komunizmu imali sve ali su lagodnije i sigurnije zivjeli (neistina). Vecina direktora iz komunizma su dobro unovcili svoje pozicije i bez obzira u kojoj stranci njihov mentalni sklop jew jos uvijek u komunizmu. Ne vole, zapravo mrze sve tradicionalno, nacionalno pa i vjersko. I svi pogotovo gazde ne vole vjerske praznike, jer tad moraju radnicima dati slobodne dane.

Cak i na nivou drustvenih grupa postoji ista pojava. Betonska radnicka naselja (Alipasino) i sirotinjske mahale glasaju za nacionalne-SDA I SZ BiH. Breka i Ciglane, naravno, glasaju za SDP, btw prije rata na Ciglanama je pobijedio SDS.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

sarlo wrote:
Ljudi koji su izvukli korist iz "divljeg kapitalizma" govore veoma pozitivno o vremenu komunizma.
Nije dobro generalizovati sve ovo.

Ipak mislim da je vecina novopecenih "tajkuna" od kojih je dio onih koji su stekli svoju inicijalnu pocetnu masu novca ratnim profiterstvom, strogo protiv Titovog vremena. Jer, u Titovom vremenu nisu bili moguci takvi "instant bogatasi".
sarlo

Post by sarlo »

PetiKorpus wrote:
sarlo wrote:
Ljudi koji su izvukli korist iz "divljeg kapitalizma" govore veoma pozitivno o vremenu komunizma.
Nije dobro generalizovati sve ovo.

Ipak mislim da je vecina novopecenih "tajkuna" od kojih je dio onih koji su stekli svoju inicijalnu pocetnu masu novca ratnim profiterstvom, strogo protiv Titovog vremena. Jer, u Titovom vremenu nisu bili moguci takvi "instant bogatasi".
Govorim na osnovu iskustva. Drustveni sloj koji je vladao u socijalizmu i danas je vladajuci pogotovu u privredi jedino su im se pridruzili poduzetnici i svi zajedno imaju mnogo vise novca nego prije rata. Zapravo imaju kapital..
kustah

Post by kustah »

sarlo wrote:
PetiKorpus wrote:Jeste.

Vecina radno sposobnih ljudi je bila zaposlena. Radnik je bio zasticen.

A, moram reci, plate su bile solidne, redovne.

Moze se sada drvljem i kamenjem po tom vremenu, to uglavnom rade ovi sto su iz danasnje, takozvane "demokratije", izvukli, iscrpili, sve za svoju korist.
Dvanaest godina poslije rata jos uvijek nismo dostigli (ni priblizno) zaposlenost i plateznu sposobnost stanovnistva kakvi su bili prije rata.
Mozda je nelogicno ali nije tako. Ljudi koji su izvukli korist iz "divljeg kapitalizma" govore veoma pozitivno o vremenu komunizma. Cest je slucaj, da ne kazem pravilo, da u kancelarijama gazda stoji slika Jospia Broza. Po njima oni su i komunizmu imali sve ali su lagodnije i sigurnije zivjeli (neistina). Vecina direktora iz komunizma su dobro unovcili svoje pozicije i bez obzira u kojoj stranci njihov mentalni sklop jew jos uvijek u komunizmu. Ne vole, zapravo mrze sve tradicionalno, nacionalno pa i vjersko. I svi pogotovo gazde ne vole vjerske praznike, jer tad moraju radnicima dati slobodne dane.

Cak i na nivou drustvenih grupa postoji ista pojava. Betonska radnicka naselja (Alipasino) i sirotinjske mahale glasaju za nacionalne-SDA I SZ BiH. Breka i Ciglane, naravno, glasaju za SDP, btw prije rata na Ciglanama je pobijedio SDS.

Sasvim je logicno, nigdje na svijetu nisi mogao postati milioner kao vlasnik kafica u nekoliko godina. Hajde pa na zapadu ne plati porez,sve ti se mijeri u euro ili dolar. A oni su uzimali lopatom a nisu bili (nisu ni morali) biti u nekoj stranci pa da dobiju neki posao.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

Sve sto je u Sarajevu napravljeno u zadnjih nekoliko godina, iskljucujuci nekoliko izuzetaka koji potvrdjuju pravilo, napravljeno je u dogovoru sa korumpiranim novim stranackim vrhovima. Znam za slucajeve kad su ljudi placali desetine (i stotine) hiljada maraka da bi dobili mogucnost da dobiju gradjevinske dozvole. Neki od tih slucajeva su u novinama (veci broj), neki na sudovima (vrlo malo).

Dolazili su u ovu zemlju poduzetnici iz vana i jos brze se vracali. Sve bi to bilo u redu da (OVO JE CINJENICA) prije rata nije bila cistija situacija za strane poduzetnike, nego danas.
kustah

Post by kustah »

PetiKorpus wrote:Sve sto je u Sarajevu napravljeno u zadnjih nekoliko godina, iskljucujuci nekoliko izuzetaka koji potvrdjuju pravilo, napravljeno je u dogovoru sa korumpiranim novim stranackim vrhovima. Znam za slucajeve kad su ljudi placali desetine (i stotine) hiljada maraka da bi dobili mogucnost da dobiju gradjevinske dozvole. Neki od tih slucajeva su u novinama (veci broj), neki na sudovima (vrlo malo).

Dolazili su u ovu zemlju poduzetnici iz vana i jos brze se vracali. Sve bi to bilo u redu da (OVO JE CINJENICA) prije rata nije bila cistija situacija za strane poduzetnike, nego danas.

Sasvih tacno! Onaj sistem nije bio savrsen (a koji jeste) ali u poredjenu sa ovim je: "Dream come trough".

Postojala je kakva-takva raspodjela nacionalonog dohotka. Nije bilo Radonicica i bagre. Sada imamo kao u Rimskom carstvu: Patricije i plebejce.
Ovo je za mene klasicno robovlasnicko drustvo gdje iz politicke korektnosti oni-od vladajucih stranaka odabrani ljudi, pretvaraju da vam kao placaju.
zlatan01

Post by zlatan01 »

freak_with_a_laptop wrote:
senada wrote:
freak_with_a_laptop wrote:
o Senada, almighty Senada ... prosvijetli nas :oops: reci bona, ko je taj pravi covjek, taj izuzetno kvalitetan, visoko obrazovan i elokventan pojedinac? :?
nasa "sreca" je sto PAMETNI i obrazovani LJUDI nisu "nasi" - Zeljko Komsic, Sven Alkalaj, Ugo vlaisavljevic, Mario Vignjevic, Svetozar Pudaric, djevojke i momci iz Pokreta Dosta, posebno mlada dama M.M., pojedinci iz Grozda, Lamija Tanovic, Damir Hadzic, Bozidar Matic, MIrjana DEak, Jakob Finci, Semiha Borovac, Sanja Vlaisavljevic, Jozo Krizanovic, Miodrag Zivanovic, Zlatko Lagumdzija, Josip Jurisic, Sahbaz Dzihanovic,..i mnogi drugi vrijedni ljudi koji kao pojedinci ne mogu uciniti nista naspram dvodecenijskih razuzdanih primitivnih jahaca kleronacionalisticke trojne ratno i postratno profiterske apokalipse...

Sven Alkalaj - pa kako ces njega svrstat u postene? Sjecas se kad je zadrzao sluzbeno auto, kadilaka, pa morali novom ambasadoru u Washingtonu kupiti auto, jos jednog kadilaka :D

Prof Ugo - ne znam odakle njemu kvalifikacija za politicara a tebi je sigurno ostao u vjecnom sjecanju sa izjavom, da religija nema mjesta u drustvu koje je zahvaceno modernizacijom - jel'de? :D

Mario who? :?

Svetozar - bolje bi se u Visokom proslavio :D

Dr. Tanovic - kupila stan na osnovu certifikata, a rat je provela u Danskoj - suplja :oops:

hadzija Hadzic - nije rijeseno pitanje o porijeklu imovine, ipak spada u postene, ha? :shock:

Matic - koliko on ima godina? 70 i kuku garant - ma nema sta, on i niko drugi :D

Deak - politicki amater, ali moda joj ne gine :oops:

Finci - vala Senada, fakat ne kontam tvoju definiciju 'postenog covjeka'. Finci je sam sebi, bez odobrenja Vijeca ministara, produzio mandat direktora agencije za drzavnu sluzbu, ma ja, ko bi dobrovoljno pristao da mu gine plata od 7.000 :D

Semiha - :lol: suvisan je svaki komentar

Sanja - ne'am pojma ko je ta zeMska :?

Jozo - SDP rulez :D ja sta ih je

O Zlatku, Dosta i Grozdu ... mani me se majke ti :-)

p.s. trazim jedan intervju sa Miodragom ... strpi se malo
Parlamentarna demokratija zapada se oslanja na mali broj najsposobnijih koji upravljaju sto iz sjenke sto onako javno. Radi se malom % najboljih ili najsposobnijih. Kod nas se taliko haman ne moze sabrati, pa da nas povede naprijed. "Mensa", za neupucene je to udruzenje ljudi sa IQ vecim od 131, istice da takav IQ ima oko 2 % populacije. Imamo li i mi takve? Ako imamo gdje su i jesu li svoju inteligenciju usmjerili ispravno? IMAL' IKO U OVOJ ZEMLJI DOBAR?
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

zlatan01 wrote: ....
Radi se malom % najboljih ili najsposobnijih.
....
IMAL' IKO U OVOJ ZEMLJI DOBAR?
....
Fino receno. Najboljih ILI najsposobnijih.

Sistem (ovaj nas) je napravljen da u se njemu "najsposobniji" (citaj: beskrupulozni, sposobni za sve i svasta, ljudi koji kriminal smatraju svojim nacinom razmisljanja i svojom osnovnom "prednosti") mogu lijepo osjecati.

Sta znaci "DOBAR"? Znaci li to GENERALIC, NAIVCINA? Znaci li to da je ovdje dobar covjek propao u startu? Znaci li to da je ovdje dobar covjek izgubljen slucaj?

"Sine, zavrsi fakultet da se ne moras patiti kao mi, Tvoji roditelji" (citaj: SINE, ZAVRSI FAKULTET, NECES RADITI NISTA).

Na nekoliko nacina, aspekata simultano se unistava buducnost ove zemlje. Omladini koja studira, skoluje se, dobar dio ispita je "sredjen". Oni su sve samo ne "sposobni", jer su dio ispita polozili "preko veze" (prvi aspekt - vec su vidjeli sta je korupcija i da se lako dolazi do "rezultata" bez rada) , a zbog neznanja, moraju koristiti "vezu" da se zaposle, jer - njihovo znanje je realno slabo i nedovoljno da bi im bilo argument za zaposljavanje (drugi aspekt - dobili su posao koji ne znaju raditi, dakle, samo ce sjediti, jer - imaju "papire"), a onaj ko je ucio i radio, a nema vezu nece lako do posla, jer su poslove "preuzeli" ovi sa "vezama" (treci aspekt - rezignacija onog vrijednog dijela mladje populacije, koji uvidja da se radom, na zalost ne moze napredovati, odnosno, bolje receno, RAD I POSTENJE NISU DOVOLJNI ARGUMENTI za normalan zivot.

Mozemo mi imati sve sume, rude, more, prirodna bogatstva ovog svijeta, ali ce nam nedostajati ono glavno.

Na zalost.
kustah

Post by kustah »

PetiKorpus wrote:
zlatan01 wrote: ....
Radi se malom % najboljih ili najsposobnijih.
....
IMAL' IKO U OVOJ ZEMLJI DOBAR?
....
Fino receno. Najboljih ILI najsposobnijih.

Sistem (ovaj nas) je napravljen da u se njemu "najsposobniji" (citaj: beskrupulozni, sposobni za sve i svasta, ljudi koji kriminal smatraju svojim nacinom razmisljanja i svojom osnovnom "prednosti") mogu lijepo osjecati.

Sta znaci "DOBAR"? Znaci li to GENERALIC, NAIVCINA? Znaci li to da je ovdje dobar covjek propao u startu? Znaci li to da je ovdje dobar covjek izgubljen slucaj?

"Sine, zavrsi fakultet da se ne moras patiti kao mi, Tvoji roditelji" (citaj: SINE, ZAVRSI FAKULTET, NECES RADITI NISTA).

Na nekoliko nacina, aspekata simultano se unistava buducnost ove zemlje. Omladini koja studira, skoluje se, dobar dio ispita je "sredjen". Oni su sve samo ne "sposobni", jer su dio ispita polozili "preko veze" (prvi aspekt - vec su vidjeli sta je korupcija i da se lako dolazi do "rezultata" bez rada) , a zbog neznanja, moraju koristiti "vezu" da se zaposle, jer - njihovo znanje je realno slabo i nedovoljno da bi im bilo argument za zaposljavanje (drugi aspekt - dobili su posao koji ne znaju raditi, dakle, samo ce sjediti, jer - imaju "papire"), a onaj ko je ucio i radio, a nema vezu nece lako do posla, jer su poslove "preuzeli" ovi sa "vezama" (treci aspekt - rezignacija onog vrijednog dijela mladje populacije, koji uvidja da se radom, na zalost ne moze napredovati, odnosno, bolje receno, RAD I POSTENJE NISU DOVOLJNI ARGUMENTI za normalan zivot.

Mozemo mi imati sve sume, rude, more, prirodna bogatstva ovog svijeta, ali ce nam nedostajati ono glavno.

Na zalost.

Zavisi kakvu drzavu imas na umu. Ove gore navedene karakteristije su sasvim pozeljne u drzavama (IMO) kao: Austrija, Finska, Svica, Dansks, Norveska i sl. Mislim da se tu moze biti normalan.

Nasuprot njih drzave sa imperijalnim ambicijama su obicno najkorumpiranije i najopasnije za normalnog covjeka.
cyprus

Post by cyprus »

kustah wrote:
PetiKorpus wrote:Sve sto je u Sarajevu napravljeno u zadnjih nekoliko godina, iskljucujuci nekoliko izuzetaka koji potvrdjuju pravilo, napravljeno je u dogovoru sa korumpiranim novim stranackim vrhovima. Znam za slucajeve kad su ljudi placali desetine (i stotine) hiljada maraka da bi dobili mogucnost da dobiju gradjevinske dozvole. Neki od tih slucajeva su u novinama (veci broj), neki na sudovima (vrlo malo).

Sasvih tacno! Onaj sistem nije bio savrsen (a koji jeste) ali u poredjenu sa ovim je: "Dream come trough".

Postojala je kakva-takva raspodjela nacionalonog dohotka. Nije bilo Radonicica i bagre. Sada imamo kao u Rimskom carstvu: Patricije i plebejce.
Ovo je za mene klasicno robovlasnicko drustvo gdje iz politicke korektnosti oni-od vladajucih stranaka odabrani ljudi, pretvaraju da vam kao placaju.
Jes siguran da se vako piše?
kustah

Post by kustah »

cyprus wrote:
kustah wrote:

Jes siguran da se vako piše?

OK, lapsus typo, fali "h". Deam come through.

Nadam se da si zadovoljan!
Corto Maltese

Post by Corto Maltese »

zlatan01 wrote: Parlamentarna demokratija zapada se oslanja na mali broj najsposobnijih koji upravljaju sto iz sjenke sto onako javno. Radi se malom % najboljih ili najsposobnijih. Kod nas se taliko haman ne moze sabrati, pa da nas povede naprijed. "Mensa", za neupucene je to udruzenje ljudi sa IQ vecim od 131, istice da takav IQ ima oko 2 % populacije. Imamo li i mi takve? Ako imamo gdje su i jesu li svoju inteligenciju usmjerili ispravno? IMAL' IKO U OVOJ ZEMLJI DOBAR?
Ispravka. Za članstvo u MENSA potreban je IQ>148.
zlatan01

Post by zlatan01 »

Corto Maltese wrote:
zlatan01 wrote: Parlamentarna demokratija zapada se oslanja na mali broj najsposobnijih koji upravljaju sto iz sjenke sto onako javno. Radi se malom % najboljih ili najsposobnijih. Kod nas se taliko haman ne moze sabrati, pa da nas povede naprijed. "Mensa", za neupucene je to udruzenje ljudi sa IQ vecim od 131, istice da takav IQ ima oko 2 % populacije. Imamo li i mi takve? Ako imamo gdje su i jesu li svoju inteligenciju usmjerili ispravno? IMAL' IKO U OVOJ ZEMLJI DOBAR?
Za clanstvo u Mensa Svedske je potrebno imati IQ od 131 prema Stanford-Binet skali. Ne iskljucujem da neka druga udruzenja, u drugim zemljama dakle koriste druge skale, pa je to sto si ti naveo sasvim moguce.
FX900

Post by FX900 »

zlatan01 wrote:
Corto Maltese wrote:
Za clanstvo u Mensa Svedske je potrebno imati IQ od 131 prema Stanford-Binet skali. Ne iskljucujem da neka druga udruzenja, u drugim zemljama dakle koriste druge skale, pa je to sto si ti naveo sasvim moguce.
Šta se ti javljaš iz Švedske. Vi svi koji ste pobjegli i ostavili zemlju na cjedilu, vi pobjegulje i vojni dezerteri nemate pravo da komentarišete situaciju ovdje. Vi i držite stanje ovakvo kakvo jeste, sve konzervirano. Kad treba glasati svi ste vi sa strane za SDA I SBIH. Ali shvatam ja to oni su vam i omogučili da odete tamo gdje jeste i preseravate se o situaciji u Bosni. Treba uvesti pravilo da ko ovdje ne živi i ne plaća porez, nema pravo ni glasa, a sam si na drugoj temi rekao da nemaš bosansko već švedsko državljanstvo. Vi sa strane, pobjegulje najviše kukate i zajebajete nas ovdje. Šta hoćete više uopšte u Bosni? Vi ste strani državljani. Podignite spomenik Aliji koji vam je ovo i omogućio. Zato i glasate za lopove. FUUUUJ. :x
_BosanaC

Post by _BosanaC »

@FX900 ohladi, bolje ti je.
zlatan01

Post by zlatan01 »

FX900 wrote:
zlatan01 wrote:
Corto Maltese wrote: Ispravka. Za članstvo u MENSA potreban je IQ>148.
Šta se ti javljaš iz Švedske. Vi svi koji ste pobjegli i ostavili zemlju na cjedilu, vi pobjegulje i vojni dezerteri nemate pravo da komentarišete situaciju ovdje. Vi i držite stanje ovakvo kakvo jeste, sve konzervirano. Kad treba glasati svi ste vi sa strane za SDA I SBIH. Ali shvatam ja to oni su vam i omogučili da odete tamo gdje jeste i preseravate se o situaciji u Bosni. Treba uvesti pravilo da ko ovdje ne živi i ne plaća porez, nema pravo ni glasa, a sam si na drugoj temi rekao da nemaš bosansko već švedsko državljanstvo. Vi sa strane, pobjegulje najviše kukate i zajebajete nas ovdje. Šta hoćete više uopšte u Bosni? Vi ste strani državljani. Podignite spomenik Aliji koji vam je ovo i omogućio. Zato i glasate za lopove. FUUUUJ. :x
Sta je ovom covjeku?
Corto Maltese

Post by Corto Maltese »

zlatan01 wrote:
FX900 wrote:
zlatan01 wrote: Za clanstvo u Mensa Svedske je potrebno imati IQ od 131 prema Stanford-Binet skali. Ne iskljucujem da neka druga udruzenja, u drugim zemljama dakle koriste druge skale, pa je to sto si ti naveo sasvim moguce.
Sta je ovom covjeku?
Evo i ja se ibretim!?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Dobar je... Proslo ga je... Mozda malo vlage povukao...
FX900

Post by FX900 »

He,he,he,he. :lol: :lol: :lol:
Post Reply