Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
N zahtjev SDA, KJP ZOI 84 izvršio je rezervaciju dvorane Zetra za dan 3.10.2008, jer je taj datum organizator planirao i najavio održavanje manifestacije Bajram i Ramazan u sevdahu. SDA je dakle i potpisala ugovor sa ZOI 84 koji je Ajnadžić i pokazao novinarima Dana. Za rezervaciju je SDA odmah uplatila avans od 5.000 KM. Po osnovnom ugovoru morali su platiti 15,384, plus PDV što je ukupno oko 18,000 KM, uz sve troškove koje su obavezni uplatiti kao organizatori......Salu može dobiti ko plati tvrdi Ajnadžić i dodaje: Hari nam uopšte nije bio partner. I nije tačno da je Hari dobio salu džabe, to je notorna laž.....
Budući da je SDA kao organizator zakupila kompletan prostor i salu i jumbotron i mogućnost da se reklamira, u cijenu se obračunava i jumbotron od 1,755 KM, uz 900 KM za zaštitarsku službu i 450 KM za VIP salon za prijem poslije kons+certa, za koji su tražili 3 sata..
Dani broj 591
Nažalost, većina učesnika koncerta kao što su: Arsen Dedić i Masimo su izrazili ogorčenje što su bez njihovog znanja zloupotrebljeni u predizbornu kampanju jedne političke stranke. Još jedna bruka za Sarajevo...Žao mi je što je velikog prijatelja našeg grada Arsena Dedića ovako "namagarčio" neko u ime svih nas..
POBJEDA I PORAZ SEVDAHA
Autor: Omer Pobrić
Objavljeno: 05. October 2008. 15:10:40
Omer Pobrić: Tužno je bilo gledati i slušati to kasapljenje bosanske sevdalinke. Toliko materijalnih grešaka, na jednom mjestu, odavno nisam čuo...
Nepoznavanje tekstova, bitna promjena riječi u tekstu, mijenjanje redoslijeda strofa, mijenjanje melodije, vizuelno je odavalo kao neku ležernost, a ustvari je govorilo o tome kako oni ne poznaju materiju, da to zapravo ne osjećaju i da su tome poslu pristupili jer su morali...
/pobjeda zato što smo ih natjerali da pjevaju sevdah a poraz zato što ne umiju sevdisati/
Volim i podržavam svaku vrstu istraživanja... Kur`anska riječ IDŽTIHAD to preporučuje... Sretan sam što se sevdah na velika vrata vratio u BiH. Pamtim vrijeme kada su nas sevdalije omalovažavali kao staromodne...
Prije šest godina, kada sam, osjećajući ugroženost sevdaha i sevdalinke uvezenim smećem iz Srbije u obliku muzike koja se gleda a ne sluša, osnovao Institut sevdaha da pokušamo spasiti koliko mognemo, ni sanjao nisam da ćemo natjerati i Hanku Paldum i Harija Varešanovića i još mnoge druge da se vrate kući. Hanka je, nakon nekoliko decenija, prestala sevdisati sa Milićem Vukašinovićem. Hari se sjetio da je unuk rahmetli Mehage Varešanina sa kojim sam imao zadovoljstvo na početku karijere raditi u bivšem hotelu „Beograd“ a sadašnjem hotelu „Bosnia“ na burencetima.
A danas, hvala Dragom Bogu, svima su puna usta sevdaha i pjeva ga i ko umije i ko ne umije, a najviše oni koji ne umiju. To je dobro, imaju šansu da nekada nauče...
Ovo sinoć na koncertu Harija Varešanovića je prevrsilo svaku mjeru.
Jednostavno, vidjelo se da im pjevanje sevdalinke ne izlazi iz srca; nisu mogli sakriti višedecenijsku odbojnost koju su gomilali u sebi prema svojim korijenima. Danas kad smo, hvala Bogu, na putu da počinjemo poštivati sebe, hvataju se u kolo a ne umiju igrati...
Tužno je bilo gledati i slušati to kasapljenje bosanske sevdalinke. Toliko materijalnih grešaka, na jednom mjestu, odavno nisam čuo...
Nepoznavanje tekstova, bitna promjena riječi u tekstu, mijenjanje redoslijeda strofa, mijenjanje melodije, vizuelno je odavalo kao neku ležernost, a ustvari je govorilo o tome kako oni ne poznaju materiju, da to zapravo ne osjećaju i da su tome poslu pristupili jer su morali....
Shvatili su da nadolazeća snaga sevdaha ruši pred sobom raznorazne pop, folk, pank i turbo hibride...
Jednostavno, sevdalinka je trajna ljepota a ova trendovska muzika - bude i prođe...
Pa je bolje da se na vrijeme prikopčaju na pravi kolosijek.
Nama, sevdalijama, je drago da smo svi u borbi za očuvanje dijela bosansko-duhovnog identiteta zvanog sevdah. Jer je bosanska sevdalinka privilegija cijelog dunjaluka. svakog onoga koji osjeća tu ljepotu... oni koji su tu samo iz računice vide se iz aviona...
Pa bismo te novokomponovane zamolili da NAUČE sevdah pa to rade... mogu nam, ne daj Bože, takvim NEZNANJEM omraziti našu odanost sevdahu.
Jer, samo BISMILLA i sevdalinka se može ponoviti na hiljade i stotine puta a da je učač i tumač sevdaha uvijek sretan...
Za SURETA razumijem... to je Božija riječ i otuda tolika snaga, ali kako je ljudska riječ mogla dobaciti toliko...
nakon prilicno odvratnog clanka
evo prikladnih komentara na bosnjaci net
Zakon (2008-10-11 17:58:18)
Arsen Dedic jest ok u svom rangu, ali sta ima Masimo pokazati u svedahu. Najzad sevdah moze pjevati samo onaj ko zna sevdisati, nisam siguran da one koje je Hari okupio da ista znaju od toga. Tih par Srbcica i 'rvatica koje je okupio, mozda je vise pohvalno zbog politicke situacije u BiH. Ja zaboravih da je i Harijev koncert ustvari bio promotivni skup SDA. I neka je, sto da ne i Arsen, i Masimo, i Marija ... imaju pravo pjevati za pravu multinacionalnu bosnjacku SDA!
Eh,prvu sam stranicu procitala-a drugu nisam jer nemam zivaca -_-
Ali cu vam reci nesto sto znam 100% , a to je da SDA nije bila organizator konecrta (previse su skrti da bi da finansirali jedan koncert) -vec da je koncert organizovao hari i njegova ekipa i to.
A svi ovi "svi znamo da je on za SDA" i to-mogu vam reci da je prvobitni plan bio da se gore vrti reklama za SDP , ali je doslo do nekih problema,neko je nekom ponudio vise ( ) i hari nije imao izbora jer je morao staviti nekoga.A SDA se ponudila prva.
A sto se tice koncerta-po meni je bio fantastican-pogotovo pocetak.Jer mislim da nisam jedina koja se stresla kad je poceo pjevati.
E griješiš SDA je od početka bio organizator koncerta. Šef kompletne organizacije je bio Abdulharis Šeta predsjednik SDA Sarajevo ( Alfa i Omega ). On je pozvao Harija da to smo dovrši pjesnički, a sve ostalo oko para organizacije je uradio kantonalni odbor SDA na čelu sa Abdulharisom Šetom.