SDA-All about

Post Reply
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#7576 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

imaš i danas pritisak Amerike da ovo bude normalna država i da se poštuje zakon pa opet živiš u aparthejdu

kad znaš šta hoćeš i imaš damu pritisak nije problem
vivaldi

#7577 Re: SDA-All about

Post by vivaldi »

JoseMujica wrote:kad imaš skoro potpunu vojnu inicijativu na terenu
ta inicijativa je i bila rezultat americke "avio inicijative" i ujednacavanja pregovoracakih pozicija, zato i ja vjerujem da alija nije imao izbora
Doktor29

#7578 Re: SDA-All about

Post by Doktor29 »

vivaldi wrote:
JoseMujica wrote:kad imaš skoro potpunu vojnu inicijativu na terenu
ta inicijativa je i bila rezultat americke "avio inicijative" i ujednacavanja pregovoracakih pozicija, zato i ja vjerujem da alija nije imao izbora
Apsolutno, rat je zaustavljen kada smo bili u poziciji da osvojimo i Banja Luku ali kome bi to odgovaralo osim nama.
vivaldi

#7579 Re: SDA-All about

Post by vivaldi »

Doktor29 wrote:Apsolutno, rat je zaustavljen kada smo bili u poziciji da osvojimo i Banja Luku ali kome bi to odgovaralo osim nama.
ama to su sve hipoteticke stvari - zauzela bi se banjaluka, a nije se mogla miljacka preci od prvog do zadnjeg dana rata.

ali o tim stvarima ne vrijedi raspravljati - kada amer upali motore, on to radi da prekine bilo ciju zajebanciju.

aliji se mozda svatsa na dusu staviti, ali mislim da u dejtonu nije imao izbora - ne vjerujem da se ni slobo rado brckog odreko, ali sumnjam da su amerima mogli prijetiti ili ih ucjenjivati franjo, slobo, alija....
MOSALJOZE

#7580 Re: SDA-All about

Post by MOSALJOZE »

vivaldi wrote:
Doktor29 wrote:Apsolutno, rat je zaustavljen kada smo bili u poziciji da osvojimo i Banja Luku ali kome bi to odgovaralo osim nama.
ama to su sve hipoteticke stvari - zauzela bi se banjaluka, a nije se mogla miljacka preci od prvog do zadnjeg dana rata.

ali o tim stvarima ne vrijedi raspravljati - kada amer upali motore, on to radi da prekine bilo ciju zajebanciju.

aliji se mozda svatsa na dusu staviti, ali mislim da u dejtonu nije imao izbora - ne vjerujem da se ni slobo rado brckog odreko, ali sumnjam da su amerima mogli prijetiti ili ih ucjenjivati franjo, slobo, alija....
pa mi smo za ameriku šaka ljudi koja svako 50 godina ratuje.Njima je dejton sad jedina odrednica
Doktor29

#7581 Re: SDA-All about

Post by Doktor29 »

vivaldi wrote:

Miljacka sigurno nije ali to ratiste je bilo potpuno drugacije od gradske borbe, posebno u periodu neposredno nakon oluje u Hrvatskoj i potpunog rasula u Srpskoj krajini koje se prenjelo i na Bosnu, ljudi se bezrazlozno zaustavljeni u napredovanju prema Banja Luci pod prijetnjom od NATO bombardovanja i osvajanje Banja Luke je bilo samo pitanje vremena.
vivaldi

#7582 Re: SDA-All about

Post by vivaldi »

Doktor29 wrote:Miljacka sigurno nije ali to ratiste je bilo potpuno drugacije od gradske borbe, posebno u periodu neposredno nakon oluje u Hrvatskoj i potpunog rasula u Srpskoj krajini koje se prenjelo i na Bosnu, ljudi se bezrazlozno zaustavljeni u napredovanju prema Banja Luci pod prijetnjom od NATO bombardovanja i osvajanje Banja Luke je bilo samo pitanje vremena.
pa je sve to bio rezultat americkih poteza - hrvati zbrisali krajinu za par dana, a slobo najveci velikosrbin nije klincem mrdnuo. U bosni isto tako nato izbalasnirao bombardovanjem odnos snaga. sve je to bilo priprema za konacno rjesenje.
vivaldi

#7583 Re: SDA-All about

Post by vivaldi »

Genije wrote:pa i banjaluka bi bila gradska borba
grad je moguce zauzeti samo ako se predaju. Ukoliko nece da se predaju to je onda katastrofa
Paranoid

#7584 Re: SDA-All about

Post by Paranoid »

Po meni najednostavnije objašnjenje RATA....25:38 ...
Damir_5

#7585 Re: SDA-All about

Post by Damir_5 »

vivaldi wrote:
pa je sve to bio rezultat americkih poteza - hrvati zbrisali krajinu za par dana, a slobo najveci velikosrbin nije klincem mrdnuo. U bosni isto tako nato izbalasnirao bombardovanjem odnos snaga. sve je to bilo priprema za konacno rjesenje.
Slobo nije mogao nista, prestani praviti od Srbije neku velesilu. Da bi napali Kosovo, morali su preko britanskih veza dati u zalog Telekom Srbije Talijanima, da im ovi pozajme 900 miliona dolara kako bi imali pare da napadnu Kosovare koji su bili vecinom bez oruzja. Samo ako gledas financijski apsekt neke vece srbijanske agresije na HR i BiH tada, njima je trebalo nekoliko milijardi dolara kesa za par mjeseci ratovanja. A druga je prica i da su imali tu lovu, sto su tad HV i ABIH bili toliko jaki da bi cak Milosevic bilo kakvim vecim napadom na HV i ABIH doveo u pitanje opstanak Srba u BiH i HR, nego bi vjerovatno bio tako porazen da bi Srbija zavrsila u najboljem slucaju po nju u prirodnim granicama beogradskog pasaluka.

Dayton je potpisan da se Srbi spase. Embargo na oruzje za BiH je takodjer usvojen u VS UN-a kako bi Srbija dobila veliku prednost u naoruzanju i onog momenta kad je ta prednost bila istopljena, na brzinu je sklepan Dayton kako bi ideja o raspadu BiH bila ziva i kako bi se cekalo povoljan trenutak za nastavak.

Mi moramo shvatiti da su Srbi i Srbija bili prosti egzekutori na terenu, a da su neki drugi imali slicne zelje kao i Srbi. Samo nisu zeljeli direktno imati krv na svojim rukama pa su koristili te budale.
Last edited by Damir_5 on 10/03/2013 12:16, edited 1 time in total.
JoseMujica

#7586 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

priča da se nije imalo izbora je jedno fatalističko tumačenje kojim se prikriva neznanje. Kad ti u životu neko kaže da nema izbora onda znaš da pred sobom imaš osobu koja nema blage veze šta radi. Ova priča je, obično, zadnja crta odbrane nečega što je pogrešno urađeno.

Izbor uvijek postoji. Kao što postoje i ljudi koji to neznaju. Ali nije to sramota, jer se sve u životu uči i nauči. Sramota je praviti se da sve znaš, napraviti pogrešan izbor i time dugoročno zaviti u crno 2-3 generacije koje dolaze.
Damir_5

#7587 Re: SDA-All about

Post by Damir_5 »

Genije wrote:pa i banjaluka bi bila gradska borba
isto košto je i rašo govorio
da mogu zauzeti sarajevo
"enitajm, enitajm"

helem
lijepi mir
Banja Luka nije Sarajevo, tacnije Banja Luka je maltene neobranjiva. Da su je ABIH i HV napali, za deset dana bi pala.
JoseMujica

#7588 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

Genije wrote:samo ti jaro ratuj
i sretno ti bilo ;-)

:run:
i ti se klanjaj Aliji i sretno ti bilo sa multikulturnom Šumskom....samo se nadam da tamo ne živiš.... što i pretpostavljam jer te aparthejd nimalo ne žulja.

ps

ljudi koji nisu u stanju da podnesu pritisak nisu za vođa.
vivaldi

#7589 Re: SDA-All about

Post by vivaldi »

JoseMujica wrote:priča da se nije imalo izbora je jedno fatalističko tumačenje kojim se prikriva neznanje
mislim da niko nema izbora ukoliko amer mrtav ozbiljan kaze da vise nema zajebancije i da ce od sada imati problem s njima. i to vojni. tu niko nema izbora, a ako slucjano pomisli da ga ima to ce biti najogra mogucea odluka u zivotu. to se potvrdilo i kod nas i u svukuda u svijetu
JoseMujica

#7590 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

eto Ameri su Aliji prijetili vojnom intervencijom :D ...de Vivaldi uozbilji se :skoljka:

lakše je Alji bilo staviti potpis u Dejtonu, nego na Sarajevsku dekleraciju tri godine kasnije...vjeruj mi
vivaldi

#7591 Re: SDA-All about

Post by vivaldi »

JoseMujica wrote:eto Ameri su Aliji prijetili vojnom intervencijom :D ...de Vivaldi uozbilji se :skoljka:
prijetili su o slobi, ali ih nije ozbiljno shavatao dok mu bombe nisu pocele padati po centru beogradu.

ne mislim ja da su oni direktno pijetili ili psovali - mislim samo da im svima jasno rekli da amerika i (i svijet) naravno vise nece trpiti nijedan dan sukoba i da se mora doci mirnog rjesenja.

to je vjerovatno diplomatski jezik koji u prevodu znaci, ako budete prkosili hebacemo vam majku ko sto smo i karadzicu (a poslije i slobi).
JoseMujica

#7592 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

de bolan ne brkaj babe u žabe...Dayton je potpisan 1995, a Slobi su bombe fikali 1999. i to u vezi jedne potpuno druge priče Kosova.

I u BiH 1995. bombardovani su samo Srbi dok ovi nisu pristali na Dayton. Znači, Alija ga je već bio potpisao, a Srbi nisu htjeli. Mislim, jeste paradoks ali Srbi nisu pristali na današnju RS, Alija jeste.
JohnnyS

#7593 Re: SDA-All about

Post by JohnnyS »

-LIBERO- wrote:Nagradno pitanje: Koja je cijena ove tasne, dame, prve u Bosnjaka, robne marke Louis Vuitton???

Napomena, radi se o brojci sa 4 cifre ;-)

Image

Samozatajna i skromna bosnjacka vlastela..a narod im nema hljeba da jede.

Fuj, nemoralna gamad!!!

Mene više brine kakva je ovo država u kojoj i pripadnici navijačkog pokreta znaju prepoznati dizajnera ženske torbe i znaju cijenu iste... neće na dobro :D
vivaldi

#7594 Re: SDA-All about

Post by vivaldi »

JoseMujica wrote:de bolan ne brkaj babe u žabe...Dayton je potpisan 1995, a Slobi su bombe fikali 1999. i to u vezi jedne potpuno druge priče Kosova.
ne brkam ja babe i zabe, nije bitna proca vec princip, a on je bio isti u slucaju karadzica, slobe, sadama..
JoseMujica wrote:I u BiH 1995. bombardovani su samo Srbi dok ovi nisu pristali na Dayton. Znači, Alija ga je već bio potpisao, a Srbi nisu htjeli. Mislim, jeste paradoks ali Srbi nisu pristali na današnju RS, Alija jeste.
pa cak i da je ova tvoja definicija tacna pokazuje da sam u pravu - srbe je trebalo zasuti bombama uz par desetina ili stotina mrtvih da pristanu na dejton. Jel trebo i alija dodatnog belaja da pristane na nesto oko cega vjerovatno nije imao previse izbora
Damir_5

#7595 Re: SDA-All about

Post by Damir_5 »

Genije wrote:prvo pročitaj moje postove prije nego kažeš da se klanjam aliji
zasro je mnoge stvari

aparthed žulja svakog normalnog insana
al rat žulja milion puta gore
osim one koji naprduju iz sigurnog sefa jal podruma
Ja ovaj put se slazem sa Mujicom. Ukratko, lako je od Bascarsije do Ilidze biti "mirotvorac", a sasvim je drugcije kad ti recimo djete u ucionici mora pjevati "Boze pravde" i gledati krst svaki dan iznad table, kad ne moze naci posla ne samo zato sto ih ima malo, nego zato i sto si Bosnjak u srpskom apartheidu. Ne valja ni apartheid, a ni rat, medjutim tu dodjemo do one dileme da li je bolje sagnuti glavu cijeli zivot ili se isprsiti jednom pa reci "nece to moci tako frajeri"? Medjutim kad neko od neceg kome svima pripada hoce napraviti iskljucivo njegovo, onda mislim da drugi nemaju bas puno izbora i da bi vecina izabrala suprostavljanje umjesto pognutih glava.

Uglavnom Mujica je u pravu, sad druga je stvar sto bi da su ABIH i HV tad oslobodili Bluku, Mujica bio jedan od najistaknutijih u onoj grupi koja bi ih optuzivala ABIH i HV za "etnicko ciscenje" Srba iz Bluke i HR koji su se tamo samoincijativno smjestili, nakon sto im je propao plan kradje HR teritorije i nakon sto su par godina napadali V. korpus ABIH.

Ono sto je bitno u tome je to koliko je tad Alija, muslimanski vjernik iz Bosne, imao saveznika na vlasti u krscanskoj Europi i Americi koji bi ga podrzali ka stvaranju normalne BiH, jer svi znamo, nisu nas u tako nepovoljan polozaj doveli samo Srbija i Srbi, nego su nam dosta njih iz medjunarodne zajednice zavezali ruke i prije nego je Srbija napala BiH.

Ima li ona Republika BiH i danas saveznike na vlasti u Europi i Americi koji bi je voljeli vidjeti ponovo na teritoriju BiH? Meni se cini da bi velika vecina onih iz takozvane medjunarodne zajednice zeljeli Bosnu upravo kakva je danas, sa dodatkom da onaj daytonski frtalj Bosne koji je k'o fol "pripao" Bosnjacima, bude zapravo zajednicki, a ostatak iskljucivo srpski i hrvatski.
Last edited by Damir_5 on 10/03/2013 12:50, edited 1 time in total.
JoseMujica

#7596 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

Amerika nikada ne bi bombardovala položaje ARBiH jer nije imala nikakvog razloga, niti moralnog opravdanja.

ps

Damir_5 da se došlo do BL ne bi sigurno bilo nikakvog četničkog čišćenja od strane ARBiH. Za to bi se već pobrinuo SDS, kao što su i odradili Sarajevska naselja nakon Daytona. Eto. ima li iko pametan u bh. politici da Dodiku, kad počne guslati o Sarajevu-Teheranu i kako sad ovdje živi više Kineza nego Srba, kaže pa mamlaze jedan vi ste redom sve Srbe iselili.
Last edited by JoseMujica on 10/03/2013 12:54, edited 1 time in total.
drndalo

#7597 Re: SDA-All about

Post by drndalo »

Da malo zakuham... "Pravda za SDA!" :thumbup:
vivaldi

#7598 Re: SDA-All about

Post by vivaldi »

JoseMujica wrote:Amerika nikada ne bi bombardovala položaje ARBiH jer nije imala nikakvog razloga, niti moralnog opravdanja.
Pa tacno, srbima su jebali mater za opomenu svima ostalima sta ce im se desiti ako se budu pravili pametni.

o moralnosti u politici, a pogotovo americkoj ne bih - jel moralno sto tu istu srebrenicu ostavise u rs u dejtonu?

mah..
JoseMujica

#7599 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

Genije wrote: da ja ginem za teritoriju
da ima đe fahro otvorit još jedan havaz
jal hilmo klas
e ovo je druga strana priče i s ovim se 100% slažem...ali to je priča koju je zagovarala SDA od samog početka....samo je bilo pitanje kolika je avlija dovoljna za stranačke tajkune + Ustikolina, koja je morala biti u sastavu avlije zbog Šaje (inače mog velikog ahbaba :D )
JoseMujica

#7600 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

vivaldi wrote:
JoseMujica wrote:Amerika nikada ne bi bombardovala položaje ARBiH jer nije imala nikakvog razloga, niti moralnog opravdanja.
Pa tacno, srbima su jebali mater za opomenu svima ostalima sta ce im se desiti ako se budu pravili pametni.

o moralnosti u politici, a pogotovo americkoj ne bih - jel moralno sto tu istu srebrenicu ostavise u rs u dejtonu?

mah..
nisu je ostavili oni već Alija....nije Holbruk pregovarao u ime RBiH već je bio moderator

da samo dodam...

štaviše Amerikanci su jedini shvatili o čemu se radi ovdje...da nije problem u BiH već je problem u regionu pa su u Dayton doveli predsjednike tri države....nažalost samo su dvije imale istinske zastupnike :(
Last edited by JoseMujica on 10/03/2013 13:03, edited 2 times in total.
Post Reply