SDA-All about

Post Reply
MUNAFIK

#676 Re: SDA-All about

Post by MUNAFIK »

Corto Maltese wrote:
Tihić. Taman je raščistio vrh stranke, potjer'o Brankovića, Bičakčića, doveo do toga da se Čengić, koji je nogom vrata otvarao, sada pita samo koliko je sati, odjebao, ma šta odjebao, nogom napenalio Reisa Cerića... ova situacija mu je odlična prilika da se bez prljanja ruku riješi i lokalnih Š(t)etočina, koji će redom da se sjate u platformaški (izvin'te me što psujem) SBB. Usput se, na državnom nivou pozicionirao se kao jedini naspram Dodika, sa kojim svi ostali dobro sarađuju (eufemizam za "pokorno ga slušaju"). Mislim da je Tihom, bar još dvije- tri godine mjesto tamo gdje jeste.
Nije ga Joseph Biden, tokom posjete BiH, tek tako istakao kao jedinog konstruktivnog političara u ovoj zemlji.

Po meni Tihic je trebao da ode onda kada je na onaj nacin izgubio Izbore, ali umjesto toga on je ostao i poceo da se ukopava, okruzujuci se likovima poput Zukica, Ajandzica, Sarajlica itd... I napravio je RAT u svojoj kuci, a onda je jos vise stete nanio i oslabio stranku sikaniranjem mnogih starih clanova, i evo gdje je dosao... Oslabljen sutnut iz vlasti :dance:
Corto Maltese

#677 Re: SDA-All about

Post by Corto Maltese »

MUNAFIK wrote:
Corto Maltese wrote:
Tihić. Taman je raščistio vrh stranke, potjer'o Brankovića, Bičakčića, doveo do toga da se Čengić, koji je nogom vrata otvarao, sada pita samo koliko je sati, odjebao, ma šta odjebao, nogom napenalio Reisa Cerića... ova situacija mu je odlična prilika da se bez prljanja ruku riješi i lokalnih Š(t)etočina, koji će redom da se sjate u platformaški (izvin'te me što psujem) SBB. Usput se, na državnom nivou pozicionirao se kao jedini naspram Dodika, sa kojim svi ostali dobro sarađuju (eufemizam za "pokorno ga slušaju"). Mislim da je Tihom, bar još dvije- tri godine mjesto tamo gdje jeste.
Nije ga Joseph Biden, tokom posjete BiH, tek tako istakao kao jedinog konstruktivnog političara u ovoj zemlji.
Po meni Tihic je trebao da ode onda kada je na onaj nacin izgubio Izbore, ali umjesto toga on je ostao i poceo da se ukopava, okruzujuci se likovima poput Zukica, Ajandzica, Sarajlica itd... I napravio je RAT u svojoj kuci, a onda je jos vise stete nanio i oslabio stranku sikaniranjem mnogih starih clanova, i evo gdje je dosao... Oslabljen sutnut iz vlasti :dance:
Kome je stalo da strankom ponovo drmaju stari kadrovi tipa Čengića, Bičakčića, Šete, i da se petkom u podne prvo uzme abdest, a potom direktiva iz Rijaseta, tom sigurno Tihi ne odgovara. I to je legitiman stav, naravno.
Skijaš

#678 Re: SDA-All about

Post by Skijaš »

Corto Maltese wrote:
v33 wrote:
ali ko onda :cry:
Biden nema pojma ko je Tihić, da mu je NSA ekipa rekla da pohvali Ziska, Biden bi pohvalio Ziska. Tihiću treba odati priznanje zbog suzbijanja radikalne Čengićeve struje unutar SDA i zbog tog je imao podršku Amera, ali to je sad iza nas. Korak naprijed u odnosu na to stanje jeste razbijanje mita o konstitutivnim političkim strankama, taj korak je takođe napravljen i sad treba graditi dalje na tom. SDA da bi opstala, treba rebranding i više bosanskohercegovačkog nastupa a manje bošnjačkog. I možda ženu na čelu stranke. Tihić je prošlost.
Corto Maltese

#679 Re: SDA-All about

Post by Corto Maltese »

Skijaš wrote:
Corto Maltese wrote:
v33 wrote:
ali ko onda :cry:
Biden nema pojma ko je Tihić, da mu je NSA ekipa rekla da pohvali Ziska, Biden bi pohvalio Ziska. Tihiću treba odati priznanje zbog suzbijanja radikalne Čengićeve struje unutar SDA i zbog tog je imao podršku Amera, ali to je sad iza nas. Korak naprijed u odnosu na to stanje jeste razbijanje mita o konstitutivnim političkim strankama, taj korak je takođe napravljen i sad treba graditi dalje na tom. SDA da bi opstala, treba rebranding i više bosanskohercegovačkog nastupa a manje bošnjačkog. I možda ženu na čelu stranke. Tihić je prošlost.
Da ne idem u detalje, recimo samo da je ovo nešto što ja znam, a ti ne znaš. Mada, u jednom dijelu jesi u pravu. Na žalost, Tihić je, skoro pa, prošlost, ali zbog zdravstvenih a ne političkih razloga.
Sve u svemu, nije ga Joseph Biden, tokom posjete BiH, tek tako istakao kao jedinog konstruktivnog političara u ovoj zemlji. A kad te istaknu kao jedinog, to ne govori toliko o tebi, koliko o ostalima iz tvoje branše
Skijaš

#680 Re: SDA-All about

Post by Skijaš »

Corto Maltese wrote:
Skijaš wrote: Biden nema pojma ko je Tihić, da mu je NSA ekipa rekla da pohvali Ziska, Biden bi pohvalio Ziska. Tihiću treba odati priznanje zbog suzbijanja radikalne Čengićeve struje unutar SDA i zbog tog je imao podršku Amera, ali to je sad iza nas. Korak naprijed u odnosu na to stanje jeste razbijanje mita o konstitutivnim političkim strankama, taj korak je takođe napravljen i sad treba graditi dalje na tom. SDA da bi opstala, treba rebranding i više bosanskohercegovačkog nastupa a manje bošnjačkog. I možda ženu na čelu stranke. Tihić je prošlost.
Da ne idem u detalje, recimo samo da je ovo nešto što ja znam, a ti ne znaš.
whatever dude :-D
MuaDib

#681 Re: SDA-All about

Post by MuaDib »

SDA 20 godina uništava BiH i prilagođava se kako vjetar puše uvijek na štetu BiH. I još imaju obraza spočitavati SDP da je antidržavni čin postupak njihovog izbacivanja iz vlasti. Da SDA ima obraza prihvatila bi poraz još u novembru 2010 i hrabro otišla u opoziciju. A ne potpisala platformu, kako Tihić kaže da bi spasili posao svom kadaru u raznim instituacijama. I šta bi s Platformom, SDA se pozicionirala tako da žestoko brani već stećene pozicije i interese, što je u konačnici dovelo do kočenja svih reformskih procesa. Naravno sve je kulminiralo sa budžetom na državnom nivou. I svi odmah su poletili raspredati kako Tihić spašava državu i ko papagaji ponavljaju floskule da bi država bila jaka mora imati najveći budžet, ovaj budžet je mali i slabi državu i slične nebuloze. A u pozadini je nešta sasvim drugo, kao prvo na insistiranje SDA i Mujezinovićevog kabineta, prošlo Vijeće ministara se zadužilo kod MMF-a i stvorilo ovu ratu od skoro pola milijarde KM. Glasajući protiv bužeta politikanti iz SDA direktno su ugrozili aranžman koji su oni potpisali sa partnerskim strankama i umalo državu doveli pred svršen čin potpune ekonomske blokade. Naravno rezultat toga bi bila hitna privatizacije Telekoma i Elektroprivrde, za šta je SDA mislila optužiti SDP. Nadelje mislili su odgoditi lokalne izbore, uz produbljivanje jadikovki oko Srebrenice, da bi se zaboravio Tihićev izlet u Prud i posljedično usvajanje izmjena i dopuna izbornog zakona, kojim je i utvrđeno da od lokalnih izbora 2012 pa nadalje u Sebrenici mogu glasati samo oni grđani koji imaju prebivalište u Srebrenici. O Popisu stanovništva i da ne govorim, jer im ne ide u prilog ni on, jer će se morati mjenjati izborne jedinice zbog drastičnih promjena u broju stanovnika unutar nekih izbornih jedinica. Na to politikanstvo Lagumdžija im je poslao hladan tuš. Sve su sada karte otvorene, ali dugoročno SDA će biti gubitnik, jer ovakva tektonska pomjeranja dovesti će do presvlačenja dresova u birokratskom aparatu, koji je najodaniji dio izbornog tijela. A i krajnje je vrijeme da SDA ode u jednu dugotrajnu opoziciju, jer su ovoj zemlji i previše nereda stvorili. Naravno da ovakva bezobzirna stranka to neće uraditi, već će nastaviti sa najgorim oblikom negativne kampanje. Ali sreća pa joj je medijski prostor skućen. Prvi pokušaj manipulacije će biti manipulacija oko relacija novog bloka SDP-SBB i dva HDZ-a. Ali ni to ne može pomoči SDA da povrati pozicije koje je imala.
MUNAFIK

#682 Re: SDA-All about

Post by MUNAFIK »

Corto Maltese wrote:
MUNAFIK wrote:
Corto Maltese wrote:
Kome je stalo da strankom ponovo drmaju stari kadrovi tipa Čengića, Bičakčića, Šete, i da se petkom u podne prvo uzme abdest, a potom direktiva iz Rijaseta, tom sigurno Tihi ne odgovara. I to je legitiman stav, naravno.
Ne radi se o tome kome sta odgovara ili ne odgovara... Cak sta vise ne mislim da je Tihic htio cistiti stranku od tih ljudi zato jer 'drugacije' razmisljaju ili stosu ovo ili ono, nego jer su mu prijetnja za vlast. Poredtoga ne radi se o tim tipovima oni su mala saka, ima tu mnogo vrijednih i uglednih ljudi, radnika koji su u sirokom luku zaobidjeni dok su se davale pozicije Kaplanu, Ajandzicu i ostalima... Mozda Tihicu to odgovara i to je OK, ali generalno takve akcije u stranci su ga dovele do ovoga sto se desava sada, a iz toga svega najvise profitira Fahro...
Corto Maltese

#683 Re: SDA-All about

Post by Corto Maltese »

MuaDib wrote: Da SDA ima obraza prihvatila bi poraz još u novembru 2010 i hrabro otišla u opoziciju. A ne potpisala platformu, kako Tihić kaže da bi spasili posao svom kadaru u raznim instituacijama. I šta bi s Platformom, SDA se pozicionirala tako da žestoko brani već stećene pozicije i interese ...
Upravo tako. Nataknem ja onoga ko im je omogućio da se nakon oktobarskog poraza opet nađu na vlasti i miniraju reforme. Oko ovoga se slažemo, pretpostavljam?
jon_jovi

#684 Re: SDA-All about

Post by jon_jovi »

Suljo dibidus bateriso
rajvosa1

#685 Re: SDA-All about

Post by rajvosa1 »

Kada se sve sabere i oduzme, da su u SDA pametni (a mislim da nisu), iskoristili bi ovu situaciju da mirno odu u opoziciju, odrade kongres, neophodne smjene, pročišćavanje i za dvije godine se vrate na velika vrata. Osim Trhulja ja danas kod njih ne vidim nikoga u vrhu za koga možeš reći da zna nešto u životu. Tihić - svaka mu čast za "deradikalizaciju" stranke, ali trebao je ljudski priznati poraz još 2010. i do ovoga ne bi ni došlo. Kao što nam je potrebna normalna stranka ljevice, potrebna nam je i normalna konzervativna stranka, a danas nemamo ništa :(
jon_jovi

#686 Re: SDA-All about

Post by jon_jovi »

a ko će to sve sprovest? Neki Sarajlić ili anonimni Zukić. Mehmedović i onaj Džaferović više nije na sceni. Niđe nikog
rajvosa1

#687 Re: SDA-All about

Post by rajvosa1 »

jon_jovi wrote:a ko će to sve sprovest? Neki Sarajlić ili anonimni Zukić. Mehmedović i onaj Džaferović više nije na sceni. Niđe nikog
Baš kao što kažeš, ali nema im druge. Jednostavno moraju proći kroz rekonstrukciju stranke i imenovanja novih ljudi. Što prije, to bolje.
jon_jovi

#688 Re: SDA-All about

Post by jon_jovi »

Nadam se da je tako. U bazi ima svijst. Baza SDA je jaka i najjača, ali kadrovi nikakvi. Ostaci Izetbegovića klike još su tu i to je još jedan problem. Hoće li imati snage
rajvosa1

#689 Re: SDA-All about

Post by rajvosa1 »

jon_jovi wrote:Nadam se da je tako. U bazi ima svijst. Baza SDA je jaka i najjača, ali kadrovi nikakvi. Ostaci Izetbegovića klike još su tu i to je još jedan problem. Hoće li imati snage
Ja sam možda blentavi idealista: Zamisli kako bi bilo super da izađeš na izbore i ne znaš za koga da glasaš jer ima više dobrih stranaka, za kvalitetnim, moralnim ljudima. I da onda raspravljamo ko su bolji, a ne kao na ovim formumma koja je koga peveslao, ko je više ukrao, ko je blentaviji... Misim ključno je pitanje kako nam je politička scena dotakla dno dna, a izgleda može i dublje.
DELEGACIJA

#690 Re: SDA-All about

Post by DELEGACIJA »

Salah ad-Din wrote:Je li Tihic stvarno toliko jak u stranci, ili SDA-ovci ne vide dalje od nosa, i ne vide da je on problem?
Mislim da je druga struja u pitanju......zvana Bakir 8) 8) 8) 8)
Biiiiiiig bos iz sjene ;-)
DELEGACIJA

#691 Re: SDA-All about

Post by DELEGACIJA »

addem wrote:SDA je puna ljudi koji se skoro 25 godina ne skidaju sa razlicitih funkcija. Tihic vlada tri mandata, jednom izgubio predsjednicke izbore, zadnji put izgubio opce (tacnije dozivio totalni fijasko). SDA mora da se reformise iz korijena i da dovede i postavi neka nova lica u predsjednistvo a ne da budu marionete sa strane. Stranka sa Zukicem, Sarajlicem, Dzaferovicem, Ahmetovicem nema sta da trazi na politickoj sceni.
Samo za penziju, naravno mislim na političku :-) :-) :-) :-) uz provjeru šta su imali a šta sada imaju :skoljka:
DELEGACIJA

#692 Re: SDA-All about

Post by DELEGACIJA »

MuaDib wrote:SDA 20 godina uništava BiH i prilagođava se kako vjetar puše uvijek na štetu BiH. I još imaju obraza spočitavati SDP da je antidržavni čin postupak njihovog izbacivanja iz vlasti. Da SDA ima obraza prihvatila bi poraz još u novembru 2010 i hrabro otišla u opoziciju. A ne potpisala platformu, kako Tihić kaže da bi spasili posao svom kadaru u raznim instituacijama. I šta bi s Platformom, SDA se pozicionirala tako da žestoko brani već stećene pozicije i interese, što je u konačnici dovelo do kočenja svih reformskih procesa. Naravno sve je kulminiralo sa budžetom na državnom nivou. I svi odmah su poletili raspredati kako Tihić spašava državu i ko papagaji ponavljaju floskule da bi država bila jaka mora imati najveći budžet, ovaj budžet je mali i slabi državu i slične nebuloze. A u pozadini je nešta sasvim drugo, kao prvo na insistiranje SDA i Mujezinovićevog kabineta, prošlo Vijeće ministara se zadužilo kod MMF-a i stvorilo ovu ratu od skoro pola milijarde KM. Glasajući protiv bužeta politikanti iz SDA direktno su ugrozili aranžman koji su oni potpisali sa partnerskim strankama i umalo državu doveli pred svršen čin potpune ekonomske blokade. Naravno rezultat toga bi bila hitna privatizacije Telekoma i Elektroprivrde, za šta je SDA mislila optužiti SDP. Nadelje mislili su odgoditi lokalne izbore, uz produbljivanje jadikovki oko Srebrenice, da bi se zaboravio Tihićev izlet u Prud i posljedično usvajanje izmjena i dopuna izbornog zakona, kojim je i utvrđeno da od lokalnih izbora 2012 pa nadalje u Sebrenici mogu glasati samo oni grđani koji imaju prebivalište u Srebrenici. O Popisu stanovništva i da ne govorim, jer im ne ide u prilog ni on, jer će se morati mjenjati izborne jedinice zbog drastičnih promjena u broju stanovnika unutar nekih izbornih jedinica. Na to politikanstvo Lagumdžija im je poslao hladan tuš. Sve su sada karte otvorene, ali dugoročno SDA će biti gubitnik, jer ovakva tektonska pomjeranja dovesti će do presvlačenja dresova u birokratskom aparatu, koji je najodaniji dio izbornog tijela. A i krajnje je vrijeme da SDA ode u jednu dugotrajnu opoziciju, jer su ovoj zemlji i previše nereda stvorili. Naravno da ovakva bezobzirna stranka to neće uraditi, već će nastaviti sa najgorim oblikom negativne kampanje. Ali sreća pa joj je medijski prostor skućen. Prvi pokušaj manipulacije će biti manipulacija oko relacija novog bloka SDP-SBB i dva HDZ-a. Ali ni to ne može pomoči SDA da povrati pozicije koje je imala.
Ohladi čovječe, u Prudu Tihić nije bio sam nego sa Lagumdžijinim sadašnjim jaranom Miletom, a razmišljanje ti je za 10 :lol: ako su se oni mogli zadužiti mogu i ovi da bi vratili njihovo i pokrili svoje. Gdje je taj kadar SDP-a, naravno nema ga kao ni SDA jer to što su naumili (ako su naumili), Mile je to uradio davno u manjem entitetu :dance: :dance: :dance: Kada ti fali para zaduži se ili prodaj zlatne koke (telekom, bosnalijek i sl.) Mislim da ljudi sa osnovnom školom znaju ovo napraviti što je naša politička elita u stanju napraviti
DELEGACIJA

#693 Re: SDA-All about

Post by DELEGACIJA »

jon_jovi wrote:a ko će to sve sprovest? Neki Sarajlić ili anonimni Zukić. Mehmedović i onaj Džaferović više nije na sceni. Niđe nikog
Ma jooook ove će sada zamjeniti "iskusni" političari :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ismeta Dervoz, Kurić ....... a kad trebaju prnuti zovu Radončića da pitaju koliko glasno :P :P :P
Ljudiiiii postaviti anonimuse koji ne znaju marifetluke, pa taman kad nauče i njih mijenjati :dance: :dance:
:bih:
jon_jovi

#694 Re: SDA-All about

Post by jon_jovi »

Sve stranke pate od nedostatka kadrova.
rajvosa1

#695 Re: SDA-All about

Post by rajvosa1 »

Sve stranke pate od nedostatka kadrova, ali SDA koja je godinama bila najveća stranka spala je na jednog Kaplana ili Konakovića. Zato im treba generalni remont. Od samog vrha.
jon_jovi

#696 Re: SDA-All about

Post by jon_jovi »

Možda su i stranke odradile svoje i kaput
Salah ad-Din

#697 Re: SDA-All about

Post by Salah ad-Din »

Evo ja se javljam da budem ministar pravosuđa :)
Pa uzmite me u obzir, da malo osvjezimo kadrove.
Banksy

#698 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

Skijaš wrote:
SDA da bi opstala, treba rebranding i više bosanskohercegovačkog nastupa a manje bošnjačkog.
Sasvim suprotno. SDA je propala kad je, dolaskom Tihića, izgubila taj bošnjački nastup.
SDP je uzeo izbore tek nakon što se pozicionirao na njihovo mjesto i uzeo im bošnjačke glasove. Ne zaboravimo simbolički važan bajram i Kovače. SDA je odlutao ulijevo, SDP udesno.
Zato, ribrending da, ali na stare pozicije - stožerne nacionalne stranke Bošnjaka.
Imaju izvrsnu priliku, ali budu li im marketing radili ovi koji su im smislili 10 najtežih godina, Narod zna i slične budalaštine, mogu se pozdraviti ...
Banksy

#699 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

Corto Maltese wrote: Tihić. Taman je raščistio vrh stranke, potjer'o Brankovića, Bičakčića, doveo do toga da se Čengić, koji je prije nogom vrata otvarao, sada pita samo koliko je sati, odjebao, ma šta odjebao, nogom napenalio Reisa Cerića... ova situacija mu je odlična prilika da se bez prljanja ruku riješi i lokalnih Š(t)etočina, koji će redom da se sjate u platformaški (izvin'te me što psujem) SBB. Usput se, na državnom nivou pozicionirao se kao jedini naspram Dodika, sa kojim svi ostali dobro sarađuju (eufemizam za "pokorno ga slušaju"). Mislim da je Tihom, bar još dvije- tri godine mjesto tamo gdje jeste.
Tačno.
S tim da sad mora zaigrati na nacionalnu kartu i vratiti SDA odakle je došla.
ultima_palabra

#700 Re: SDA-All about

Post by ultima_palabra »

Banksy wrote:
Skijaš wrote:
SDA da bi opstala, treba rebranding i više bosanskohercegovačkog nastupa a manje bošnjačkog.
Sasvim suprotno. SDA je propala kad je, dolaskom Tihića, izgubila taj bošnjački nastup.
SDP je uzeo izbore tek nakon što se pozicionirao na njihovo mjesto i uzeo im bošnjačke glasove. Ne zaboravimo simbolički važan bajram i Kovače. SDA je odlutao ulijevo, SDP udesno.
Zato, ribrending da, ali na stare pozicije - stožerne nacionalne stranke Bošnjaka.
Imaju izvrsnu priliku, ali budu li im marketing radili ovi koji su im smislili 10 najtežih godina, Narod zna i slične budalaštine, mogu se pozdraviti ...
Lijevo-desno je lažna dilema... SDA uvijek ima manje-više isti broj glasova. Dva puta kad su izgubili izbore, SDP je mobilisao neglasače i pretekao ih. Mislim da ne postoji čovjek koji je glasao za SDP zato što su bili kod reisa na prijemu ili što je neko proučio Fatihu na Kovačima.

Međutim, sad im se javlja prijetnja Fahrinim ulaskom u vlast... Šćepan će dobiti fin dio kolača, a kadrova mu fali. Ako im pažljivo građena biračka baza budžetlija migrira kod njega, postaće nova SBiH...
Post Reply