SDA-All about

Dozer

#65126 Re: SDA-All about

Post by Dozer »

mirza_15 wrote: 25/08/2021 19:58 Velika je tema i propast projekta "blok 7" termoelektrane. Mogli bi u skoroj budućnosti uvoziti struju koju će domaćinstva plaćati duplo skuplje.

A raja, danima, o kućici.
Prekid tog projekta je jedini logican korak. TE Tuzla trenutno zagadjuje kao sve TE u Njemackoj. I bez bloka 7....

Mi (BiH) struju nikad necemo uvoziti jer je i sad izvozimo, posto je imamo viska, i to sqmo do hidro potencijala. Pa komplet Busko blato se prebacuje u HR, i to za dzaba.
Dozer

#65127 Re: SDA-All about

Post by Dozer »

Hakiz

#65128 Re: SDA-All about

Post by Hakiz »

Hajvan wrote: 25/08/2021 21:40 svakako cemo placati "karbonske poreze" ubrzo za struju proizvedenu iz TE.
HE, VE I SE moze
Nećemo jer nismo u EU. Da jesmo, zbog karbonskih poreza bi nam skuplja bila domaća struja iz TE od uvozne.
mirza_15

#65129 Re: SDA-All about

Post by mirza_15 »

Dozer wrote: 25/08/2021 21:43
mirza_15 wrote: 25/08/2021 19:58 Velika je tema i propast projekta "blok 7" termoelektrane. Mogli bi u skoroj budućnosti uvoziti struju koju će domaćinstva plaćati duplo skuplje.

A raja, danima, o kućici.
Prekid tog projekta je jedini logican korak. TE Tuzla trenutno zagadjuje kao sve TE u Njemackoj. I bez bloka 7....

Mi (BiH) struju nikad necemo uvoziti jer je i sad izvozimo, posto je imamo viska, i to sqmo do hidro potencijala. Pa komplet Busko blato se prebacuje u HR, i to za dzaba.
Gase se dotrajali blokovi. Blok 7 je trebao da ih zamijeni. To je odmah manje el.energije i odosmo u minus. Vodni potencijal neće sam proizvesti el.energ. Treba napravi HE, a vidjeli smo kako je završilo sa Vrandukom. Blok 7 bi zagađivao daleko manje od ovih koji se gase.

Može li izvor tvrdnje da Tuzla zagađuje više nego sve TE u Njemačkoj?
Novak20

#65130 Re: SDA-All about

Post by Novak20 »

mirza_15 wrote: 25/08/2021 22:19

Gase se dotrajali blokovi. Blok 7 je trebao da ih zamijeni. To je odmah manje el.energije i odosmo u minus. Vodni potencijal neće sam proizvesti el.energ. Treba napravi HE, a vidjeli smo kako je završilo sa Vrandukom. Blok 7 bi zagađivao daleko manje od ovih koji se gase.

SDA ima katastrofalnu energetsku politiku koja će kad-tad pogoditi sve nas.

Nisu uspjeli odmah iza rata napraviti zamjenske kapacitete za termoelektrane, nisu uspjeli napraviti postrojenja za odsumporavanje i denitrifikaciju, nisu uspjeli napraviti hidroelektrane, nisu postigli samoodrživost rudnika prvenstveno zbog neproizvodnog viška. U Kaknju se ubrzo gase blokovi od 2x100 MW u Tuzli dva bloka od 300 MW instalirane snage. Usporedbe radi, HE Jablanica ima instalisanu snagu 180 MW ali samo u vrijeme visokog vodostaja ili VE Podveležje 48 MW kada dobro zapuše.

Ono u čemu je SDA uspjela pa i HDZ sa njom je da su uništili velike potrošače električne energije u privredi čime je stvoren privid da imamo struje i da je ne trebamo uvoziti. Uspjeli su i u tome da rudnici naprave milijardu duga, minimum te da opterete investiranje EP u TE ili druge načine proizvodnje ee.

Kada krahira EP, gotovi su i rudnici, a nitko ne razmišlja što s tim ljudima. Tim prije što ni privreda neće imati dovoljno jeftine energije za razvoj i širenje.
Billy The Pljuc

#65131 Re: SDA-All about

Post by Billy The Pljuc »

Tesla Edison wrote: 25/08/2021 20:27
Billy The Pljuc wrote: 25/08/2021 20:11 Sa'će nama govedo, bezbeli im još malo treba da saberu sve i oduzmu, izbaciti aferu nad svim aferama i pokazati kako nas je trojka ojadila za 80 miliončića.

Svjetski šampioni u krađi, prevari i lažima, izdaji i uništenju svega što je vrijedilo i vrijedi kod nas imaju obraza da i druge prozivaju, mislim ne opravdava to ove druge, i njima treba jebavati mater na svakom pogrešnom koraku i tražiti krv za sve što nije u redu ALI....

K'o što rekoh, zna se ko su najveća govna i koga se treba najprije riješiti, silom ako ne može drugačije.
Najgore što će govedu mnogi i povjerovati. Naročito polupismeni živalj, kakav je i on sam.

To ti je ona stara mantra, "dobro je nek se ne puca, svi kradu, al ovi su bar naši"....

Nije govedo tu gdje je bez veze. Odrađuje on posao za koji je postavljen.
Ma roger, davno smo konstatovali da je radi toga i postavljen tu gdje jeste.

Što se njegovog uticaja tiče ja zaista nemam sumnje da isti postoji ali uglavnom na njihove sljedbenike koji će prezentovano nastojati iskoristiti u nazovi argumentaciji sa suprotnom stranom. Pored najbolje volje, stvarno ne mogu da zamislim da govedo ili bilo ko iz SDA mogu zaista kreirati mišljenje kod bilo koje pismene individue. I u ovom pogledu se slažemo svakako, sirovina sa dna kace, kvazi intelektualac, ni da su mu pomogli tri fakulteta da završi on od svog trenutnog stanja nikada neće uspjeti evoluirati u nešto više i bolje. Uostalom ni ostatak kadrova im nije za podičiti se, i pored onih sa regularno završenim školama i fakultetima i uz mnogo više njih koji to nisu, rezultati su im katastrofalni, nigdje stručne i ispravne osobe ni za lijeka. Sve čega su se dohvatili to su i uništili, mada, za krađu, laži, prevare i slično im se mora skinuti kapa, tu su nenadjebivi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#65132 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

Takodjer moze li izvor tvrdnje da se Busko jezero prebacuje u HR za dzaba?
drug_profi

#65133 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Mi smo trenutno ns pozitivnoj nuli sa proizvodnjom struje. Cak se pomalo i kupuje u odredjenim periodims.
Dozer

#65134 Re: SDA-All about

Post by Dozer »

Busko blato - bile gomile clanaka i TV izvjestavanja o tome. Prijeratni ugovor po kojem je HR koristila struju iz te akumulacije istekao je prije 10-12 godina. Od tada ne placaju nista, a i dalje koriste tu akumulaciju i branu, koje su na teritoriji BiH. Bakir-Covic deal. Ili ti SDA-HDZ Samo proguglaj, ima sve.
drug_profi

#65135 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Dozer wrote: 26/08/2021 00:21 Busko blato - bile gomile clanaka i TV izvjestavanja o tome. Prijeratni ugovor po kojem je HR koristila struju iz te akumulacije istekao je prije 10-12 godina. Od tada ne placaju nista, a i dalje koriste tu akumulaciju i branu, koje su na teritoriji BiH. Bakir-Covic deal. Ili ti SDA-HDZ Samo proguglaj, ima sve.
Znam ja to i sta sa tim? Neces dobiti nista.
sumirprimus

#65136 Re: SDA-All about

Post by sumirprimus »

te tz je najveci proizvodzac struje u bih, ja mislim, ako grijesim ispravite me.
slaba pregovaracka, elektro kao i svaka druga politika.
ako su st adogovorili sa evropljanima trebaju onda javno, jasno i glasno reci.
sumirprimus

#65137 Re: SDA-All about

Post by sumirprimus »

osim nedostatka el.energije, imacemo i problem sa hiljadama dodatnih zatvorenih radnih mjesta, a koje nikad necemo nadoknadit alternativom, da se ne zavaravamo. solarna energija i vjetroelektrane nisu dovoljne ni u kom smislu.
u kom smjeru ide nasa politika i kako oni planiraju i dali uopste planiraju pravce djelovanja u blizoj buducnosti?
drug_profi

#65138 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 26/08/2021 09:24 osim nedostatka el.energije, imacemo i problem sa hiljadama dodatnih zatvorenih radnih mjesta, a koje nikad necemo nadoknadit alternativom, da se ne zavaravamo. solarna energija i vjetroelektrane nisu dovoljne ni u kom smislu.
u kom smjeru ide nasa politika i kako oni planiraju i dali uopste planiraju pravce djelovanja u blizoj buducnosti?
Podanicki mentalitet. Evropa diriguje, ovi slusaju. Prvo jer su ovisni od njihovih para, a drugo jer veze nemaju kako bi drugacije.
sumirprimus

#65139 Re: SDA-All about

Post by sumirprimus »

znaci ljudi nas nece u eu, ali ti diktiraju da sve sto ti vrijedi ukines, ili pustis niz vodu i nasi cutke sve prihvate?
pa nije ni cudo sto vecina mladih ide vani.
daddy-kool

#65140 Re: SDA-All about

Post by daddy-kool »

Biće termoelektrana (množina). Samo dok se još njih ugradi...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#65141 Re: SDA-All about

Post by mk ultra »

sumirprimus wrote: 26/08/2021 09:29 znaci ljudi nas nece u eu, ali ti diktiraju da sve sto ti vrijedi ukines, ili pustis niz vodu i nasi cutke sve prihvate?
pa nije ni cudo sto vecina mladih ide vani.
napiši to ovako

neće nas u EU
1996 godine se znao isto životni vijek postojećih TE
1996 godine bilo je isto projekcija raste potrošnje energije
1996 godine se isto znalo izračunati i projektovati cijena uglja, pa isto tako i 2001, 2006, 2011, 2016, pa i danas 2021.

šta se promijenilo u kompletnoj J.P. Elektroprivredad d.d. Sarajevo Vilsonovo šetalište 15 i energetskoj politici od 1996 do danas?
stranac kriv što je od 1996 insistirao na boljoj energetskoj politici i 25 godina pričao šta te može zapasti za narednih 10 god? bogami nije.
nije stranac kriv što se musliman nameračio da preuzme u privatluk koji površinski kop i da izvlači pare od EP
što se iako se 1996 godine znao životni vijek svih postrojenja nije ništa učinilo da bi se napravio novi, a trebao se napraviti novi blok najdalje do 2006te.

uvijek marsovac kriv, hudi bošnjo dobri, samo odnio spajalice kući.
emirolini

#65142 Re: SDA-All about

Post by emirolini »

Moze, evo slika iz davne 2017, cak i od tada je stanje sve gore i gore:

Image
sumirprimus

#65143 Re: SDA-All about

Post by sumirprimus »

naravno da smo mi krivi? gdje sam rekao da nismo krivi?
meni je samo krivo sto ko zadnje pomije saviju glavu jos vise i sve potpisu sto im bjeloevropski supci poture, i opet nas nece.
trebalo se pregovarat recimo ko poljaci.
nama je drugovi moji dok se ne opismenimo i ne razvijemo, ugalj, voda i drvo kicma drustva, sve drugo je sarena laza. nismo sposobni ni jaki nit mozemo opstati sa vjertoelektranama i solarnim projektima.
nisam optimist kako ce se ovo zavrsit. preslozena tema.
daddy-kool

#65144 Re: SDA-All about

Post by daddy-kool »

sumirprimus wrote: 26/08/2021 09:51... sve potpisu sto im bjeloevropski supci poture,...
Nema veze sa ovim. Ima veze s time ko će se ugraditi.
emirolini

#65145 Re: SDA-All about

Post by emirolini »

sumirprimus wrote: 26/08/2021 09:51 naravno da smo mi krivi? gdje sam rekao da nismo krivi?
meni je samo krivo sto ko zadnje pomije saviju glavu jos vise i sve potpisu sto im bjeloevropski supci poture, i opet nas nece.
nama je drugovi moji dok se ne opismenimo i ne razvijemo, ugalj, voda i drvo kicma drustva, sve drugo je sarena laza. nismo sposobni ni jaki nit mozemo opstati sa vjertoelektranama i solarnim projektima.
Nemoguce je biti optimist u ovoj drzavi
sumirprimus

#65146 Re: SDA-All about

Post by sumirprimus »

ima i do toga vjerovatno, no nije tako bilo odmah nakon rata.
valjda.
mi ako ne napravimo neki minimum dogovora oko razvoja drustva, propala smo drzava , ko afganistan.
stranacka prepucavanja, medjuentitestka, etnicka nacionalna, idemo svi niz vodu.
mk ultra

#65147 Re: SDA-All about

Post by mk ultra »

sumirprimus wrote: 26/08/2021 09:51 naravno da smo mi krivi? gdje sam rekao da nismo krivi?
trebalo se pregovarati prije 15 godina ili 10 u najgorem slučaju, a ne danas... to ti govorim

vlast šta je radila kako je koja dolazila, zapošljavanje za pare i trošenje para nemilice
ima svoj buldozer rashoduje ga u željezo (5 godina star buldozer), plaća privatniku rentu buldozera.

neka propadne i treba da propadne, očigledno je to bio cilj 1996te kad su preuzeli vodstvo, jer drugog objašnjenja nema

najmanje svake pete godine od 1996 je energetska zajednica pravila plan za narednih 5 - 10 godina, i sad se fataš za glavu
drug_profi

#65148 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Za sad nema boljih rjesenja od HE i TE za nas.
Ili cemo da imamo struje ili cemo da je uvozimo po volatilnim cijenama.
Cist zrak i ciste vode necemo imati svakako.
Zato su i ove price o zabrani malih HE kratkovide. Sve dok se ne izmisle novi procesi proizvodnje energije jednako po danu, noći, ljeti, zimi, kiši, suši...
mk ultra

#65149 Re: SDA-All about

Post by mk ultra »

sumirprimus wrote: 26/08/2021 09:53 ima i do toga vjerovatno, no nije tako bilo odmah nakon rata.
valjda.
mi ako ne napravimo neki minimum dogovora oko razvoja drustva, propala smo drzava , ko afganistan.
stranacka prepucavanja, medjuentitestka, etnicka nacionalna, idemo svi niz vodu.
kakvo međuentitetsko, etničko, nacionalno, pa i stranačko u EP BiH?
sumirprimus

#65150 Re: SDA-All about

Post by sumirprimus »

vidi na stranu nas sitni lopovluk, to je posebna tema, od turaka koje slave ljudi ovde, nismo imali drzavu, ne znam ovladat , i svak gleda svoj interes, nemamo osjecaja za drzavu, drustvo i te stvari, na stranu.
rebalo se pregovarat jos 96te. otad se ide i greske u gresku.
kako nije stranacko? tacno se zna kome pripadn fje u ep kome u te. pa nanize. sve je ovde stranacki, nacionalno i entitetski.
Post Reply