SDA-All about

Post Reply
Shahab

#6101 Re: SDA-All about

Post by Shahab »

Ekonomista Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov rekao je da ne očekuje da bi ekonomski rast u BiH u 2013. godini mogao da bude mnogo viši od jedan do dva odsto. "Kada je riječ generalno o situaciji u privredi u BiH, čini mi se da bi to moglo da bude otprilike na nivou onoga što se očekuje za sve zemlje u regionu, zato što privreda u BiH dosta zavisi od regiona", rekao je Gligorov.
On je ocijenio da se ne može očekivati ekonomski rast mnogo viši od jedan do dva odsto, posebno zbog toga što Hrvatska ulazi "ponovo u dosta negativan trend razvoja", a za Srbiju je neizvjesno da će se dogoditi veći rast, tako da "nema osnova za nešto bolje".
Gligorov smatra da ulazak Hrvatske u EU neće imati suviše negativan uticaj na privredu BiH.
"Efekat ulaska Hrvatske u EU ne bi trebalo da bude previše veliki i mislim da će veći negativan efekat biti u Hrvatskoj, nego u BiH", rekao je Gligorov.
Zaista je besmisleno trošiti energiju na apsurdnbe spletke vladajuće koruptokracije u njihovoj borbi za kontrolom javnog novca. Da li se Desnica prodao SDA-u ili SDP-u nema nikakve veze sa STVARNIM problemima građana. Kao što kaže ekonomski ekspert Gligorov, u situaciji smo u kojoj...nema osnova za nešto bolje... naši finansijsko-ekonomski sistemi osuđeni su na međusobnu saradnju. Bez saradnje u regionu nema ni trgovine ni biznisa. Bez trgovine i biznisa nema ni novih radnih mjesta ni prosperiteta. Veliki problem su trgovački monopoli umreženi sa stranačkim koruptokracijama kojima ovakvo stanje idealno odgovara. oni izvlače novac monpolskim stausom i pljačkom javnog novca putem javnih nabavki.
Prema izvještaju Instituta "Global Financial Integrity", iz Bosne i Hercegovine je od 2001. do 2010. godine u zemlje sa statusom poreskog raja prebačeno 836 miliona dolara, zarađenih, kako se tvrdi, utajom poreza i korupcijom.

Prema tom izvještaju, BiH se nalazi na 57. mjestu po nedopuštenom odlivu novca među 143 zemlje u razvoju koje su bile obuhvaćene istraživanjem. Autori izvještaja Instituta "Global Financial Integrity", čije je sjedište u Vašingtonu, ističu kako su njihovi proračuni prilično konzervativni, te da su realni iznosi, ustvari, i mnogo veći

Šta novoga ovome društvu mogu ponuditi koruptokracije Tihića, Lagumdžije, Radončića, Čovića...? Nama su potrebni državotvorni mladi ljudi u vrhovima stranaka, koji će implementirati njemačko-austrijske standarde na kojima se grade državne institucije. Potrebno je izgraditi pravnu državu u kojoj će biti istrijebljene nepotizam i korupcija.
rajvosa1

#6102 Re: SDA-All about

Post by rajvosa1 »

FOČANSKI PROPISI wrote:
rajvosa1 wrote:Desnica, Chuck Norris međunarodne zajednice :)

http://www.--- NO LINKS ---/front/zivko-budimir-poslusao-prijateljsko-ubjedivanje-tajnih-zapadnih-diplomata
On nikad ne prelazi ulicu.On je uvijek na obje strane.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#6103 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

-LIBERO- wrote:Djeluje mi ovaj clanak kao nagadjanje. Mada stoji cinjenica da je Jasmin Durakovic blizak SDP-u.
Duraković je jedino blizak svome novčaniku
Shahab

#6104 Re: SDA-All about

Post by Shahab »

Razgovarajući sa jednim američkim vojnim licem bosanskog porijekla upoznao sam kakvu percepciju Ameruikanci iz sigurnosnog aparata, imaju o BiH i Balkanu. Oni nas smatraju tzv. "failed state", ili propalom državom u kojoj vladaju korupcija i nepotizam, a institucije zakone provode selektivno. Dok se mi društveni marginalci prepiremo po forumima o spletkama i duševno praznim ljudima poput Tihića, Lagumdžije i Radončića... koje namaju STVARNOG značaja za bolji život građana, dotle koruptokracija pod njihovom kontrolom, bjesomućno pljačka javni novac. Američke nevladine organizacije to identifikuju i plasiraju u javnost, ali javnost zanimaju besmislene spletke koruptokracije, u smislu da li se Desnica prodao jednoj ili drugoj frakciji koruptokracije..
SARAJEVO - Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) objavio je izvještaj Monitoring implementacije Zakona o javnim nabavkama BiH u okviru aktivnosti na praćenju provođenja antikorupcijskih reformi u BiH, koje provodi u saradnji sa Fondom otvoreno društvo (FOD).

Nalazi monitoringa ukazuju na povećanje netransparentnosti u javnim nabavkama, jer su otvoreni postupci sa sveukuopnog učešća u javnim nabavkama od oko 91 posto u 2008. godini, pali na 37 posto u 2011. godini.

Ovo je prije svega posljedica izmjena Zakona o javnim nabavkama iz 2009. koje su podizanjem limita za direktne sporazume dovele do smanjenja broja nabavki provedenih otvorenim postupcima.

Naime, zloupotrebe pri primjeni samog Zakona izazvane su proizvoljnim tumačenjima propisa, lošom koordinacijom institucija svih nivoa, te neodgovornošću pojedinaca u svim bitnim segmentima za sprečavanje korupcije u ovoj oblasti.

Cijenom tenderske dokumentacije ili načinom njenog pribavljanja u startu se obeshrabruju pojedini ponuđači roba, usluga ili radova, dok se pri pripremi dokumentacije definiraju kriterijumi koji pak favorizuju odeređene ponuđače.

Agencija za javne nabavke i Ureda za razmatranje žalbi još uvijek nisu uspostavili adekvatan nadzor nad procesom javnih nabavki, te nema posljedica za netransparentne i protivzakonite javne nabavke.

Gotovo 80 posto donesenih rješenja o opravdanosti žalbi ponuđača završi okončavanjem postupka ne u njihovu korist, već najčešće neregularnim poništavanjem javnih nabavki ugovornih organa, a do sada ni jedan ponuđač nije obeštećen.

Ne postoji ni adekvatan odgovor pravosuđa - kašnjenje s donošenjem sudskih presuda čini ih bespredmetnim, jer je nakon dvije ili tri godine nemoguće ispraviti neregularan proces nabavki, a brojni izvještaji službi za reviziju koji ukazuju na nepravilnosti u provođenju javnih nabavki nisu rezultirali adekvatnim istragama.
Na sve ovo, umjesto usvajanja novog Zakona o javnim nabavkama, koji bi ojačao nadzor i omogućio efikasniju kontrolu, vladajuće stranke su Vijeću ministara uputile prijedlog Zakona kojim se višestruko povećavaju naknade za pokretanje žalbenog postupka (u iznosu od 500 KM do vrtoglavih 25.000 KM, u zavisnosti od vrijednosti nabavke).

Ovako predloženi troškovi žalbenog postupka predstavljali bi strahovitu destimulaciju i diskriminaciju oštećenih ponuđača u postupcima nabavki poslali bi opasnu poruku poslovnom svijetu i građanima da je svaki pokušaj borbe protiv neregularnosti i korupcije u javnim nabavkama i suprotstavljanja finansijskim oligarsima, koji najčešće kontinuirano i dobijaju ugovore o nabavkama, unaprijed izgubljena bitka, smatraju u TI BiH.
rajvosa1

#6105 Re: SDA-All about

Post by rajvosa1 »

Zamolio bih samo članove SDA koji vode ovu temu i one koji su glasali za njih da kažu da li odobravaju novo poskupljenje komunalija (pljačkanje građana) u Kantonu Sarajevo. BTW, nisam ni za jednu stranku, nego protiv svih ovakve kakve su.
FOČANSKI PROPISI

#6106 Re: SDA-All about

Post by FOČANSKI PROPISI »

JoseMujica wrote:
-LIBERO- wrote:Djeluje mi ovaj clanak kao nagadjanje. Mada stoji cinjenica da je Jasmin Durakovic blizak SDP-u.
Duraković je jedino blizak svome novčaniku
Prije bi se reklo, tuđim džepovima.
bogumila

#6107 Re: SDA-All about

Post by bogumila »

rajvosa1 wrote:Zamolio bih samo članove SDA koji vode ovu temu i one koji su glasali za njih da kažu da li odobravaju novo poskupljenje komunalija (pljačkanje građana) u Kantonu Sarajevo. BTW, nisam ni za jednu stranku, nego protiv svih ovakve kakve su.
za vodu se slazem da poskupi, jedno jer je jeftina a drugo ne bi li od tih para konacno promijenili te cijevi vise. za plin se ne slazem al sta je tu je.
rajvosa1

#6108 Re: SDA-All about

Post by rajvosa1 »

bogumila wrote:
rajvosa1 wrote:Zamolio bih samo članove SDA koji vode ovu temu i one koji su glasali za njih da kažu da li odobravaju novo poskupljenje komunalija (pljačkanje građana) u Kantonu Sarajevo. BTW, nisam ni za jednu stranku, nego protiv svih ovakve kakve su.
za vodu se slazem da poskupi, jedno jer je jeftina a drugo ne bi li od tih para konacno promijenili te cijevi vise. za plin se ne slazem al sta je tu je.
Da živim milion godina nikad neću shvatiti ovaj narod kome pripadam: pljačkaju te, a ti ih opravdavaš. I kažeš "šta je, tu je". Bože svemogući!
novi.dan.nova.nafaka

#6109 Re: SDA-All about

Post by novi.dan.nova.nafaka »

rajvosa1 wrote:
bogumila wrote:za vodu se slazem da poskupi, jedno jer je jeftina a drugo ne bi li od tih para konacno promijenili te cijevi vise. za plin se ne slazem al sta je tu je.
Da živim milion godina nikad neću shvatiti ovaj narod kome pripadam: pljačkaju te, a ti ih opravdavaš. I kažeš "šta je, tu je". Bože svemogući!
Pa kad je tako pametnjakoviću što ne odeš u granap i poslužiš se bez da platiš !?!?
Cijena ničega ne ostaje ništa kroz vrijeme - valjda je logično da je i voda i plin i sve ostalo skuplje. Ne kažem da je to u redu, ali je to logičan slijed.
rajvosa1

#6110 Re: SDA-All about

Post by rajvosa1 »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
rajvosa1 wrote:
bogumila wrote:za vodu se slazem da poskupi, jedno jer je jeftina a drugo ne bi li od tih para konacno promijenili te cijevi vise. za plin se ne slazem al sta je tu je.
Pa kad je tako pametnjakoviću što ne odeš u granap i poslužiš se bez da platiš !?!?
Cijena ničega ne ostaje ništa kroz vrijeme - valjda je logično da je i voda i plin i sve ostalo skuplje. Ne kažem da je to u redu, ali je to logičan slijed.
Stvarno bih volio da imam mozak kao ovi stranački ljudi, da ga ne zamaram nečim što se zove razmišljanje. I kažem: Super, pljačkajte me, j... me u moizak, rtdite od mene šta hoćete, meni je super!
JThomas

#6111 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

pa ne pljačkaju stranačke ljude bolan, već oni pljačkaju. nisu oni ovce, ovce smo mi koji nismo u talu, a ne razjebemo ih govnjivom motkom.
rajvosa1

#6112 Re: SDA-All about

Post by rajvosa1 »

JThomas wrote:pa ne pljačkaju stranačke ljude bolan, već oni pljačkaju. nisu oni ovce, ovce smo mi koji nismo u talu, a ne razjebemo ih govnjivom motkom.
Slažem se dijelom, ali račune plaća i ona sirotinja koja glasa za njih (svejedno koju stranku) i opet ih podržava i iznosi argumente da je dobro umrijeti od gladi ako nam naši to rade...
vee-jay

#6113 Re: SDA-All about

Post by vee-jay »

Co0l wrote:
Kako ** No links ** PORTAL saznaje, Radivojevića (koji se nalazi na službenom putu van zemlje) je kontaktirao premijer Nermin Nikšić i tom prilikom dobio uvjeravanja od on stoji na strani SDP-a, te da mogu da računaju na njegovu podršku.
Hajd stisni pa ne budi 'na strani SDP-a' poslije one presude od 190 + k onoj sto se drznula da napusti stranku.Prepo se Desnica da njega ne tuze i ne zatraze nazad pare :D
:lol: :thumbup:
Klavikula

#6114 Re: SDA-All about

Post by Klavikula »

rajvosa1 wrote:
JThomas wrote:pa ne pljačkaju stranačke ljude bolan, već oni pljačkaju. nisu oni ovce, ovce smo mi koji nismo u talu, a ne razjebemo ih govnjivom motkom.
Slažem se dijelom, ali račune plaća i ona sirotinja koja glasa za njih (svejedno koju stranku) i opet ih podržava i iznosi argumente da je dobro umrijeti od gladi ako nam naši to rade...
politicari bezobrazni bez granice, a narod glup, takodjer bez granice. najgora moguca kombinacija.
rajvosa1

#6115 Re: SDA-All about

Post by rajvosa1 »

Klavikula wrote:
rajvosa1 wrote:
politicari bezobrazni bez granice, a narod glup, takodjer bez granice. najgora moguca kombinacija.
Tužna srca se slažem: to objašnjava i ove postove gdje oni koji će plaćati te neopravdano visoke račune to pravdaju jer je odluka "njihovih". Da je to donijela vlada u kojoj nema njihovih, urlali li bi kao kurjaci (kao što će SDP sada urlati). Stvarno molim ove stranačke aktiviste da mi posude svoj mozak, da mi bude malo lakše u životu.
FOČANSKI PROPISI

#6116 Re: SDA-All about

Post by FOČANSKI PROPISI »

rajvosa1 wrote: Tužna srca se slažem: to objašnjava i ove postove gdje oni koji će plaćati te neopravdano visoke račune to pravdaju jer je odluka "njihovih". Da je to donijela vlada u kojoj nema njihovih, urlali li bi kao kurjaci (kao što će SDP sada urlati). Stvarno molim ove stranačke aktiviste da mi posude svoj mozak, da mi bude malo lakše u životu.
Bolje da ti posude svoje novčanike, nego pamet.
Klavikula

#6117 Re: SDA-All about

Post by Klavikula »

rajvosa1 wrote:
Tužna srca se slažem: to objašnjava i ove postove gdje oni koji će plaćati te neopravdano visoke račune to pravdaju jer je odluka "njihovih". Da je to donijela vlada u kojoj nema njihovih, urlali li bi kao kurjaci (kao što će SDP sada urlati). Stvarno molim ove stranačke aktiviste da mi posude svoj mozak, da mi bude malo lakše u životu.
upravo to, samo nek su "moji" na vlasti a za ostalo manje-vise. kad ljudi pocnu svatati da nije vazno da li je SDA ili SDP na vlasti, jer su ista govna, drugo pakovanje onda moze biti bolje, do tad ce ostati ovako.
Paranoid

#6118 Re: SDA-All about

Post by Paranoid »

U zemljama regiona najavljena su poskupljenja struje, plina, a jutros čitam da će doći do poskupljenja i nafte (već danas) zbog izbjegavanja recesije u SAD-u i punjenju budzeta...što će u konačnici dovesti do poskupljenja svih proizvoda..

Ne opravdavam SDA, a još manje ne opravdavam kmečanje po forumu "lezi(h)ljebovića" i "imača vremena"...i umjesto da se borimo "gradjanskim neposluhom", mi po defaultu se optužujemo medjusobno..
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#6119 Re: SDA-All about

Post by antimobbing »

Image

Kad običan i normalan građanin shvati da ovih par ljudi na slici na svojim ličnim računima imaju preko 100.000.000 KM, onda se istom ovom običnom čovjeku koji umire pod doživotnim dugovima kredita kod Banaka, zavrti u glavi od te cifre.

Eto, gospodu imate toliko lovu i ako zaista volite ovaj narod i ovu državu stavite u opticaj novac koji imate na vašim privatnim računima ....

Samo od novca koji imate vas nekolicina bi mogli pokrenuti čitavu BiH ekonomiju i prehraniti 4 miliona ove BiH fukare i sirotinje, a da sada ne spominjemo podatak da 85 ljudi iz BiH drži blokirano na svojim privatnim računima 9.000.000.000 $ milijardi USA dolara.

Život je kratak i traje otprilike oko 60-tak godina i vi kao 50-to godišnjaci kojima je ostalo još desetak godina života, nećete to moći potroši za vašeg života niti vaših narednih deset generacija …

Zaradite dobro djelo za Ahireta i novac koji imate odblokirajte i stavite u svrhu razvoja BiH ekonomije …

Ljubav prema domovini i narodu se ne dokazuje ispraznim riječima i šupljom već konkretnim djelima ...

Sad je do vas
Shahab

#6120 Re: SDA-All about

Post by Shahab »

antimobbing wrote:Image

Kad običan i normalan građanin shvati da ovih par ljudi na slici na svojim ličnim računima imaju preko 100.000.000 KM, onda se istom ovom običnom čovjeku koji umire pod doživotnim dugovima kredita kod Banaka, zavrti u glavi od te cifre.

Eto, gospodu imate toliko lovu i ako zaista volite ovaj narod i ovu državu stavite u opticaj novac koji imate na vašim privatnim računima ....

Samo od novca koji imate vas nekolicina bi mogli pokrenuti čitavu BiH ekonomiju i prehraniti 4 miliona ove BiH fukare i sirotinje, a da sada ne spominjemo podatak da 85 ljudi iz BiH drži blokirano na svojim privatnim računima 9.000.000.000 $ milijardi USA dolara.

Život je kratak i traje otprilike oko 60-tak godina i vi kao 50-to godišnjaci kojima je ostalo još desetak godina života, nećete to moći potroši za vašeg života niti vaših narednih deset generacija …

Zaradite dobro djelo za Ahireta i novac koji imate odblokirajte i stavite u svrhu razvoja BiH ekonomije …

Ljubav prema domovini i narodu se ne dokazuje ispraznim riječima i šupljom već konkretnim djelima ...

Sad je do vas
Ekonomija se ne pokreće isključivo klasičnim finansijskim kapitalom. Postoji nešto što se zove socijalni kapital, i što je u uvjetima moderne ekonomije i globalnog tržišta, mnogo važnije od novca. Mi smo nakon rata imali ekstremne prilive novca ali sve je ostalo beskorisno jer nismo imali institucije uređene prema njemačko-austrijskim standardima, koje garantuju ambijent za biznis. Transfer znanja i tehnologije nije moguć kada naši univerziteti obučavaju studente lažnom znanju koje nije moguće konkretizovati u STVARNU robu ili uslugu koja se može prodati na tržištu. problem je puno kompleksniji od nedostatka novca. kada imaš dobre i STVARNE projekte, novac se nađe i u uvjetima krize...
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#6121 Re: SDA-All about

Post by antimobbing »

Shahab wrote:
antimobbing wrote:Image

Sad je do vas
Ekonomija se ne pokreće isključivo klasičnim finansijskim kapitalom. Postoji nešto što se zove socijalni kapital, i što je u uvjetima moderne ekonomije i globalnog tržišta, mnogo važnije od novca. Mi smo nakon rata imali ekstremne prilive novca ali sve je ostalo beskorisno jer nismo imali institucije uređene prema njemačko-austrijskim standardima, koje garantuju ambijent za biznis. Transfer znanja i tehnologije nije moguć kada naši univerziteti obučavaju studente lažnom znanju koje nije moguće konkretizovati u STVARNU robu ili uslugu koja se može prodati na tržištu. problem je puno kompleksniji od nedostatka novca. kada imaš dobre i STVARNE projekte, novac se nađe i u uvjetima krize...
Upravu si i mislim da je to genetski. Sada kad analiziram sve one viceve o nama kao glupim bosancima shvaćam da su bili istiniti :lol: (smijem se od muke). Slovenci su dokazali da su najpametniji narod na području bivše države.

i

Kako ideš od zapada prema istoku stepen tupavosti kod naroda se sve više povećava.

Zbog našeg surovog Balkanskog mentaliteta, u BiH se ne mogu desiti normalani i civilizirani protesti kao u zemljama EU već samo novi oružani sukob kad ova fukara i sirotinja ne bude imala hljeba da jede.
Last edited by antimobbing on 27/12/2012 12:12, edited 2 times in total.
hercegovac_pravi

#6122 Re: SDA-All about

Post by hercegovac_pravi »

Co0l wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Co0l wrote:
Nije se trebalo cekati dugo da se vidi 'stav MZ-a' povodom prijevremenih izbora-sinoc u Dnevniku BHT-a je gostovao americki ambasador i odmah rekao da to nije rjesenje za bilo sta.I tu se prica o prijevremenim izborima zavrsava i prije nego je pocela.Toga je i Zlaja svjestan i bas zato sto zna da od toga nema nista to je i spomenuo.A i svjestan je da bi bas SDP-u ponajmanje i odgovarali prijevremeni izbori jer ima rezultate lokalnih izbora koji su dobar indikator za to.
Mislim da griješiš...ovo je u suštini poruka MZ-u da ukoliko ne poguraju SDP i Lagumdžiju i pomognu im izgurati SDA iz federalnih struktura, slijede prijevremeni izbori i jasan povratak SDA. I onda se sve vraća na početne pozicije kakve su bile prije 3-4 godine.
Da li je MZ spreman na to i razvlačenje pameti koje će uslijediti i narednih 10-tak godina, saznat ćemo u roku mjesec-dva...u svakom slučaju, ne treba očekivati bilo kakve konstruktivne pomake u srednjoročnom periodu (7-8 godina)...do tada..rahat patnja" ili kokice u ruke ..
Bila to poruka Medjunarodnoj zajednici ili ne manje je vazno,ono sto je vazno je da su i brze nego sto su ocekivali dobili odgovor od te Medjunarodne zajednice olicene u Moon-u.Odgovor je kratak i jasan-manite se ubleha i prica za malu djecu,od prijevremenih izbora nema nista.
Stiže odgovor u vidu povratka najbolje "desnice" svih vremena. Rekohti bola, ne trči pred rudu. Kokice u ruke i uživaj u predstavi. Sad mogu tvrditi bez trunke sumnje da je MZ odlučila da u temelj satare SDA.
rajvosa1

#6123 Re: SDA-All about

Post by rajvosa1 »

Paranoid wrote:U zemljama regiona najavljena su poskupljenja struje, plina, a jutros čitam da će doći do poskupljenja i nafte (već danas) zbog izbjegavanja recesije u SAD-u i punjenju budzeta...što će u konačnici dovesti do poskupljenja svih proizvoda..

Ne opravdavam SDA, a još manje ne opravdavam kmečanje po forumu "lezi(h)ljebovića" i "imača vremena"...i umjesto da se borimo "gradjanskim neposluhom", mi po defaultu se optužujemo medjusobno..
Boriti se građanskim neposluhom zajedno sa ljudima koji pravdaju pljačkanje građana ako je u režiji "njihove" stranke????? Bože što me rodi ovdje.
hercegovac_pravi

#6124 Re: SDA-All about

Post by hercegovac_pravi »

T-Rexx wrote:Podrzavam SDA-ov rad po pitanju Mostara.
Ako bi se islo po principu jedan covjek jedan glas Mostar bi sigurno postao hrvatska prijestolnica, a sto bi bez ikakve dvojbe islo na ruku stvaranja trece izborne jedinice odnosno treceg entiteta. Zato je jedino rjesenje da se Mostar uredi po opstinama/regijama kako ne bi doslo do preglasavanja i dominacije jednih nad drugim.
Ne valjaj besmislice živ i zdrav bio. Ovo što SDA radi gurajući ovaj prijedlog je čisto nabacivnje na volej HDZ-ovima. Ništa ni manje ni više od tog. Zapitaj se zašto i HDZ i SDA u Mostaru bježe od ideje "jedan čovjek jedan glas"? Zapitaj se zašto je HDZ tražio da se Sud izjasni samo o jednom djelu Statuta grada Mostara? Zašto HDZ nije i ne traži ukidanje kompletnog Statuta a uvođenje jedinstvene izborne jedinice za kompletno gradsko područje? E taj film nećeš gledat.
Ljudi su toliko neinformisani o ovim dešavanjima u Mostaru da je ovo žalosno.
Shahab

#6125 Re: SDA-All about

Post by Shahab »

@ antimobbing,

Uzroci problema su dubokih socijalnih i psiholoških korijena. Zaključio sam da je problem multidimenzionalan, počevši od slavenskog mentaliteta, dugogodišnjeg života u komunizmu, preko ratnog i poratnog razdoblja tranzicije, koji su svi ostavili fatalne posljedice na VOLJU ljudi. Pogledaj turske studente kojih je prepuna Ilidža...i uporedi ih sa našim studentima. U intelektualnom smislu nema neke razlike, čak su naši studenti i darovitiji, ali postoji dimenzija POKRETLJIVOSTI, OZBILJNOSTI i VOLJE koja Turcima daje prednost. dok su naši statičnih razmišljanja i samim time i statičnih poteza, Turci su konstantno u nekom projektu, u kretnji, u nekom poduhvatu... Oni mladi ulaze u poslovni život i većina ih osim što studira vrti i neki biznis, tako da su trenirani za kapitalizam i nemilosrdnu borbu na tržištu. Takav ritam života opet rezultira potrebom za patrijahalnim i tradiconalnim vrijednostima. Franjevci kažu "Ora et labora".."Moli i radi"
Post Reply