cetmi wrote:madner wrote:
Niko nema sanse protiv americke kopnene invazije. Medjutim, vojska Jugoslavije nije imala vecih gubitaka iz vazduha. To je cinjenica, NATO studije to potvrdjuju. Nisu htjeli da imaju vece gubitke (NATO snage).
Prvobitni plan je bio da se Kosovari uz podrsku iz zraka vrate, ali nisu imali sanse. I onda ide prijetnja intervencijom kopnenih snaga.
Za ovo prvo, nista od klanja bez naredbe sa vrha.
Hvala Bogu da se bar u nečemu slažemo. Ali mi onda nije jasno šta si htio reći kada si rekao da se Milošević povukao zato što se plašio ocjepljenja Vojvodine i Sandžaka. Prije svega, i ja i ti znamo da je najvažniji cilj Miloševića bio da se što duže održi na vlasti. Na kraju smo vidjeli da je njemu Velika Srbija bila sredstvo, a ne cilj, tako da i zbog toga tvoja teza pada u ovdu.
NATO nije čak ni u Iraku imao za cilj da uništi kopnene snage, ljudski potencijal, a isto to nije htio ni u Srbiji, jer nije bilo potrebe i stvorio bi se kontraefekat. Kosovari nisu bili budale da ratuju, bolje sačekati da ih ovi dokrajče.
Činjenica je da je Vojska Jugoslavije uništena na Kosovu i materijalno-tehnički, ali i moralno.
Pa koliko bi budala Milošević mogao naći da im naredi da čekaju Američke kopnene snage?
Osim toga tema je SDA.
Istina je da SDA nije uradila dovoljno za našu odbranu. Da li se moglo više je pitanje koje nema odgovora. Možemo mi pričati mogli smo ovo i ono. Mogli smo mi i nestati, ali nismo. Iako je zločin prevelik, dobro smo prošli kako nam je bilo planirano.
Naredbe za klanje ne vjerujem da su ikad došle sa vrha na mjesta na kojima je klanje počinjeno.
Nigdje nećeš naći naredbu da se pokolje Zaklopača, Drinjača, Divič, Đulići, Bijeli potok, Sušica i sl.
Naredba je bila da se oružje oduzme, Bošnjaci uplaše, viđeniji i politički aktivniji odvedu i ubiju.
Ali horde četnika na terenu su i djecu krenuli redom ubijati.
Ja sam sve to gledao u Zvorniku na licu mjesta.