Mislim, lijepo je to, te patriotske emocije.Banksy wrote:Naravno da su bili jači, to niko ne spori. Znači, opet ostaje dilema iznad.Fudo387 wrote:A da mozda oni drugi nisu bili jaci?Banksy wrote: Sad kad smo to riješili, ostaje nam samo jedna dilema oko AI: neznanje, nesnalaženje i nedoraslost mjestu, vremenu i događajima, ili puna svjesnost i pristajanje, a možda i dugoročna vizija, disolucije BiH na tri etnički čista dijela.
Da ne vrtim ukrug isto, ponoviću...
Septembra '93. sjesti u Ženevu s Karadžićem i Bobanom kao ravnopravnim sugovornicima, te tako nas koji smo ostali ovdje svesti na jednu od ravnopravno odgovornih zaraćenih strana, mogao je učiniti i kratkovid i smušen lider,
no istovremeno očistiti armijski vrh od nebošnjaka i odustati od Platforme Predsjedništva kojom je BiH definirana kao jedinstvena, multietnička, građanska država - zbog čega su mu protestno pismo uputili i oni s kojima je dijelio predsjedništvo, Nijaz Duraković prije svih - daju težinu onim teorijama koje tvrde da je sve učinjeno svjesno i promišljeno i da se od početka išlo na svoj feudalni fildžan.
Izašla sam iz rata s jakom patriotskom emocijom, čvrsto ubijeđena u Alijinu nevinost. Kako vrijeme odmiče, kako se osvrćem oko sebe i gledam u šta se pretvorio grad i ovaj komad zemlje na kojem sam ostala, kako nam se društvo polako pretvara u mini feud 20 vladajućih mladomuslimanskih porodica, oštrom linijom podijeljen od sličnog hrvatskog i srpskog feuda, kako se, nakon 20 godina mirovanja, iz trezora izvlače vreće i vreće za mog Bakira, a javnosti se kao kišobran nameću Turska i Erdogan, kako se kompletno društvo iz sekularnog prebacuje u religijski mode, kako se hiljadu takvih, sličnih stvari svakodnevno slažu, sklapaju i zatvaraju krug, jako mi je teško oteti se dojmu da taj krug već odavno nije isprojiciran i do u detalje iskreiran, davno prije nego je zapucala prva puška ili bar odmah nakon onog prvog pucnja.
SDA-All about
-
Fudo387
#35576 Re: SDA-All about
- Banksy
#35577 Re: SDA-All about
Nije, čini ti se, iz Amerike sve izgleda ljepše.Fudo387 wrote:Mislim, lijepo je to, te patriotske emocije.Banksy wrote:
-
Fudo387
#35578 Re: SDA-All about
OkBanksy wrote:Nije, čini ti se, iz Amerike sve izgleda ljepše.Fudo387 wrote:Mislim, lijepo je to, te patriotske emocije.Banksy wrote:
Idi u Ameriku.
- Banksy
#35579 Re: SDA-All about
Možeš li artikulirati kakvu misao glede teme, ili ćemo ostati na vi'tiglave.Fudo387 wrote:OkBanksy wrote:Nije, čini ti se, iz Amerike sve izgleda ljepše.Fudo387 wrote:
Mislim, lijepo je to, te patriotske emocije.
Idi u Ameriku.
-
Fudo387
#35580 Re: SDA-All about
Pa vit’i glave si ipak ti pocela.
-
kiligonzales
#35581 Re: SDA-All about
Opet generalisanje poslje bitke, pa Tudzman je imao jednaku situaciju u Hrvatskoj 1991 tj. podjeljenu zemlju, a imao je neprijatelja manje u odnosu na Aliju koji je rat startao sa dva neprijatelja, jednog koji ti otvoreno najavljuje nestanak i drugog koji ti rovari iza leđa. Mi zaboravljamo da su Srbi imali plan RAM i da su do ratova stvari spremili u svoju korist, a i mogli su jer su u JNA bili predominantni, te su teritorije na koje su racunali i gdje su Srbi bili vecina objedinili u jedan prostor, pa ni glavni grad zemlje ti nije bio postedjen toga plana. Sta se moglo vise uraditi? Hajde saspi more pretpostavki.Banksy wrote:Sad kad smo to riješili, ostaje nam samo jedna dilema oko AI: neznanje, nesnalaženje i nedoraslost mjestu, vremenu i događajima, ili puna svjesnost i pristajanje, a možda i dugoročna vizija, disolucije BiH na tri etnički čista dijela.kiligonzales wrote:Uopste ja ne rekoh za taj intervju da je lazan, vec rekoh da su imali obicaj izmisliti intervju, govoreci o tome koliko su kao medij vjerodostojni. Vise bi vjerovao tim rjecima da ih je Lazovic spomenuo u nekoj svojoj knjizi o tim 90-tim, nego sto su to prenjeli Dani. Upravo zbog iskustva koje pomenuh.Banksy wrote:
Postavim crno na bijelo, kažeš lažni intervju, vidimo da nije lažni, kažeš svi su oni zajedno, postavim kako nisu svi zajedno, kažeš šta je trebao... Ne možemo tako razgovarati
Imali su momenata kad su bili ko ona lazna Avaz anketa "Gradjani odgovaraju".
Ako ti je mrsko citati, pogledaj ovo u komadu. Glavni akteri pricaju o propustenim sansama za mir, svim ratnim desavanjima, gdje su stavovi istih poprilicno jasni, gdje otvoreno kazu mi smo ovome i ovome obezbjedili toliko vojnika, toliko oruzja i td, do toga gdje je ko zakocio gdje na mirovnim planovima i sta je insistirao tada i kako je uopste doslo do mira.
https://www.youtube.com/watch?v=KliJTzDMffs
Sto se tice naseg rukovodstva tice ono nije bilo svijesno sta ih je snaslo. Ono rukovodstvo koje je najbolje znalo sistem i BiH pometeno je jos u 80-tim instruisanim procesima i skandalima podmetanih od strane velikosrba. U 90-te si usao go ko lipa. Ne zbog Alije ili Nijaza, Selima ili Mire, vec zbog toga sto su Srbi svoj posao obezglavljivanja BH komunjara odradili odlicno. U ovome dokumentarcu ces vidjeti sva nasa razocarenja time koliko je MZ favorizovala Srbe i Hrvate, na stetu BiH i svih njenih patriota. Mi smo se dobro provukli, kakve su stvari mogle biti da se uzimalo ono sto nam je bilo ispocetka nudjeno. Pitanje je da li bi BiH uopste spasili u njenom punom teritorijalnom obliku do danas.
Opet dolazimo do one price kad dvoje od troje je spremno nesto dijeliti kako ce se treci ponasati koji je u toj prici najslabiji, sto je glupo i besmisleno i traljavo je trosenje vremena.
Last edited by kiligonzales on 09/08/2018 14:00, edited 1 time in total.
-
kiligonzales
#35582 Re: SDA-All about
Pa poslusaj ako ti nije mrsko cijeli Bosnjacki Kongres 1993. godine i Nijaza na njemu dok smo se odredjivali u toj prici kao Bosnjaci, pa ces vidjeti sta covjek prica, ako nam nedate Neum nema ni sporazuma.Banksy wrote:Naravno da su bili jači, to niko ne spori. Znači, opet ostaje dilema iznad.Fudo387 wrote:A da mozda oni drugi nisu bili jaci?Banksy wrote: Sad kad smo to riješili, ostaje nam samo jedna dilema oko AI: neznanje, nesnalaženje i nedoraslost mjestu, vremenu i događajima, ili puna svjesnost i pristajanje, a možda i dugoročna vizija, disolucije BiH na tri etnički čista dijela.
Da ne vrtim ukrug isto, ponoviću...
Septembra '93. sjesti u Ženevu s Karadžićem i Bobanom kao ravnopravnim sugovornicima, te tako nas koji smo ostali ovdje svesti na jednu od ravnopravno odgovornih zaraćenih strana, mogao je učiniti i kratkovid i smušen lider,
no istovremeno očistiti armijski vrh od nebošnjaka i odustati od Platforme Predsjedništva kojom je BiH definirana kao jedinstvena, multietnička, građanska država - zbog čega su mu protestno pismo uputili i oni s kojima je dijelio predsjedništvo, Nijaz Duraković prije svih - daju težinu onim teorijama koje tvrde da je sve učinjeno svjesno i promišljeno i da se od početka išlo na svoj feudalni fildžan.
Izašla sam iz rata s jakom patriotskom emocijom, čvrsto ubijeđena u Alijinu nevinost. Kako vrijeme odmiče, kako se osvrćem oko sebe i gledam u šta se pretvorio grad i ovaj komad zemlje na kojem sam ostala, kako nam se društvo polako pretvara u mini feud 20 vladajućih mladomuslimanskih porodica, oštrom linijom podijeljen od sličnog hrvatskog i srpskog feuda, kako se, nakon 20 godina mirovanja, iz trezora izvlače vreće i vreće za mog Bakira, a javnosti se kao kišobran nameću Turska i Erdogan, kako se kompletno društvo iz sekularnog prebacuje u religijski mode, kako se hiljadu takvih, sličnih stvari svakodnevno slažu, sklapaju i zatvaraju krug, jako mi je teško oteti se dojmu da taj krug već odavno nije isprojiciran i do u detalje iskreiran, davno prije nego je zapucala prva puška ili bar odmah nakon onog prvog pucnja.
- Banksy
#35583 Re: SDA-All about
Ne baš. Nakon što sam ti normalno odgovorila, valjda iz dosade ili nemogućnosti da artikuliraš sopstveno razmišljanje, počeo si plitko podjebavat'. Sasvim nepotrebno. Sa mnom možeš normalno, uvijek, o svemu i svakoj temi. Ali te infantilne, jednorečenične, sitne provokacije ipak ćeš morati sačuvati za društvo iz dijaspore.Fudo387 wrote:Pa vit’i glave si ipak ti pocela.
-
palermo
#35584 Re: SDA-All about
Naravno da je postavio, to što je tvoja generacija (ili moja) za kurac, nije Alijina krivica......madner wrote: Temelje je bas postavio.
haj valjda nešto i uradite (uradimo, kako hoćeš).....
-
aratet
#35585 Re: SDA-All about
I dobre majstore birao da mu kucu grade.madner wrote:Divna prica, samo nema veze sa stvarnim desavanjima.
Niti je izvukao maksimum, niti je imao minimum, niti je bio pretjerano vezan za drzavu. Temelje je bas postavio.
- General War
#35586 Re: SDA-All about
palermo wrote:Naravno da je postavio, to što je tvoja generacija (ili moja) za kurac, nije Alijina krivica......madner wrote: Temelje je bas postavio.
Moglo se sredit ovo davno da se htjelo...
- kmirsad
#35587 Re: SDA-All about
ne žalim sada sitničariti i ulaziti u polemiku... nemam ni vremena a ni strpljenja... Okosnica 2.korpusa su bile tri tuzlanske brigade... sve tri, a naročito druga i treča su neprekidno drćale zone odgovornosti i na brčanskom, i gradačaćkom ali i na Lukavačkom ratištu...Majevica nova je neprekidno bila u zoni 1. tuzlanske... bila je i 108 HVo brigada, Majevica stara koja se bez razoružavanja prepotčinila 2. korpusu... kao i 1. podrinjsko muslimanska brigada na čelu sa Rahmetli Bečirom Mekanićem, iako je ona bila formalno podređena Naseru Oriću a u stvarnosti direktno II.korpusu... bio i je rahmetli kapetan Hajro u zoni Teočaka... vrzmali su se tu neki HOS ovci neko vrijeme, ali su brzo nestali s vidika...Šta je zajedničko svima njima sa Selimom... sve do jedne je Selim naoružao i bio im neprekidna logistička i vojnička podrška... Komadanta 2. korpusa... Željka Kneza nije postavila SDA, nego ga je izlobirao Selim Bešlagić... a velikim dijelom i Šuvalića iz Gračanice... svi ti gradovi u prvom momentu bi popadali da nisu imali neprekidnu podršku ove tri tuzlanske brigade...kasnije je nastupilo sranje , kada se počelo s demobilizacijom nebošnjačkih boraca i čiščenje redova Armije BiH od nebošnjaka... to je otprilike i bilo vrijeme kada je SDA i Sarajevo preuzelo komandavonje... Armijom...kiligonzales wrote:Sta cemo sa opstinama u kojima Savez Reformista u kome je Selim bio nije pobjedio a koje su bile pod teritorijem 2 korpusa? Ko je tu kreirao otpor? Selim? Navedeno je tacno, ako bi pricu svodili samo na prostor TZ, ako uzmes cijeli prostor 2 korpusa onda to bas upotpunosti nije tacno.kmirsad wrote:kiligonzales wrote:
SDA djelom ima pravo da pripise pojedine zasluge za otpor, ni ne moze sve, ali nikada se ne mogu lisiti odgovornosti za nespremnost, dobar dio opstina u RS je bilo maltane 50%-50% odnos Srba i Bosnjaka, nisu svugdje Srbi imali veliku nadmoc u broju, negdje ih je bilo i manje, a organizovanog i trajnog otpora njima je bilo tek u par njih i to znamo koje su, mogu se izbrojati na prste jedne ruke. U mnogim od tih opstina je upravo odvalila SDA.
Sa forminjam 2.og korpusa Armije BiH, tri Tuzlanske brigade i četri manevarske čete... SDA nema ništa... Od komadanta korpusa Željka Kneza do načelnika opčine Tuzla, Selima Bešlagića... sve sami kadrovi SDP-a
komadant II korpusa Željko Knez
prva tuzlanska... Ekrem Šehović
druga tuzlanska ... Ibrahim Mujezinović
Treča tuzlanska... Enes Atič
Prva manevarska... Ivica Divković i koliko sječam Rade Golić...
Nešto su radili oko PL... ali sve je to bilo poprilično tanko... manevarci su do formiranja brigada odradili lavovski posao...
Selim je kako je sam mnogo puta istaknuo sirio rezervni sastav policije u Tuzli kako bi sto bolje spremio otpor u gradu i svakako zasluge mu idu za organizovanje patriota gdje god je isti imao uticaja. Cak i u samoj Tuzli je bilo paravojnih jedinica koje su korespondirale sa policijom tada, a koju je gurala SDA. Evo sta Selim rece o tome ovdje:
http://www.prometej.ba/clanak/intervju/ ... oblem-1943
Meni omiljen i drag lik, pa cu i ovaj dio postaviti ovdje
http://www.prometej.ba/clanak/intervju/ ... ljudi-1936
-
kiligonzales
#35588 Re: SDA-All about
Ovo je Kiro u Latinici izjavio ima godina tome. Vrtio se izvorni snimak iz emisije ovdje davno.Chmoljo wrote:
pogledati poslušati kraj, ono što Gligorov govori.
pogotovo posljednja rečenica...
-
palermo
#35589 Re: SDA-All about
o, vidim tu je i drug aratet, ojačava se patritska forumska fronta, nedostaje samo veliki zagovornik bosnaskohercegovačke državnsoti Novak+ neki broj pa da sve bude kompletirano 
- kmirsad
#35590 Re: SDA-All about
madner wrote:Divna prica, samo nema veze sa stvarnim desavanjima.
Niti je izvukao maksimum, niti je imao minimum, niti je bio pretjerano vezan za drzavu. Temelje je bas postavio.
- madner
#35591 Re: SDA-All about
Kakve je temelje on licno postavio?palermo wrote:Naravno da je postavio, to što je tvoja generacija (ili moja) za kurac, nije Alijina krivica......madner wrote: Temelje je bas postavio.
Koji segment drustva je unaprijedio, gdje je imao viziju pa sada imamo rezultate? Da li je drustvo manje korumpirano, pravednije, obrazovanije?
Nema to veze sa generacijom, rekao sam vec, ne mogu se uzimati zasluge a poricati odgovornost.
-
palermo
#35592 Re: SDA-All about
Alija Izetbegović je umro 19 oktorba 2003 godine, iz javnog života se povukao 2000 godine, dakle nepune četiri godine je bio predsjednik države u poslijeratnom periodu....i ti njega optužuješ za ovo danas........15 godina nakon njegove smrti i 18 godina nakon povlačenja iz javnog života......golemo.......madner wrote:Kakve je temelje on licno postavio?palermo wrote:Naravno da je postavio, to što je tvoja generacija (ili moja) za kurac, nije Alijina krivica......madner wrote: Temelje je bas postavio.
Koji segment drustva je unaprijedio, gdje je imao viziju pa sada imamo rezultate? Da li je drustvo manje korumpirano, pravednije, obrazovanije?
Nema to veze sa generacijom, rekao sam vec, ne mogu se uzimati zasluge a poricati odgovornost.
Niko ne spori da je Alija imao svojih grešaka......recimo, instaliranje Sulejmana Tihića, isuviše povjerenja u neke ljude, možda je i slatko previše volio......ali govoriti o Aliji Izetbegoviću u negativnom kontekstu, to je naprosto smiješno....barem kada o tome pričaju oni koji se deklariraju kao proBiH orijentirani građani
-
kiligonzales
#35593 Re: SDA-All about
Procitao si sto sam ti napisao, ne sporim niciju ulogu u stvaranju otpora bilo gdje, ali dajmo malo onog rezona, ako je neko malo vise zategao u odnosu na onog drugog negdje, nemojmo tome drugom uskracivati zasluge i o tome se radi.kmirsad wrote:ne žalim sada sitničariti i ulaziti u polemiku... nemam ni vremena a ni strpljenja... Okosnica 2.korpusa su bile tri tuzlanske brigade... sve tri, a naročito druga i treča su neprekidno drćale zone odgovornosti i na brčanskom, i gradačaćkom ali i na Lukavačkom ratištu...Majevica nova je neprekidno bila u zoni 1. tuzlanske... bila je i 108 HVo brigada, Majevica stara koja se bez razoružavanja prepotčinila 2. korpusu... kao i 1. podrinjsko muslimanska brigada na čelu sa Rahmetli Bečirom Mekanićem, iako je ona bila formalno podređena Naseru Oriću a u stvarnosti direktno II.korpusu... bio i je rahmetli kapetan Hajro u zoni Teočaka... vrzmali su se tu neki HOS ovci neko vrijeme, ali su brzo nestali s vidika...Šta je zajedničko svima njima sa Selimom... sve do jedne je Selim naoružao i bio im neprekidna logistička i vojnička podrška... Komadanta 2. korpusa... Željka Kneza nije postavila SDA, nego ga je izlobirao Selim Bešlagić... a velikim dijelom i Šuvalića iz Gračanice... svi ti gradovi u prvom momentu bi popadali da nisu imali neprekidnu podršku ove tri tuzlanske brigade...kasnije je nastupilo sranje , kada se počelo s demobilizacijom nebošnjačkih boraca i čiščenje redova Armije BiH od nebošnjaka... to je otprilike i bilo vrijeme kada je SDA i Sarajevo preuzelo komandavonje... Armijom...
To radi SDA, zasluge pripisuju iskljucivo sebi, pa mi je i tvoj post izgledao takvim, ono prisijmo zasluge samo SDP.
Recimo u Travniku Mihajlo Petrovic bio kolovodja organizacije otpora, Beogradjanin, koji je odlucio braniti zivote onih s kojim je zivio,
pa koga danas od ove SDA svite svojata i naziva svojim. Kako jednog takvog lika ugurati nekoj stranci ili Divjaka, Sibera i neke druge patriote koji nisu Bosnjaci?
https://www.radiosarajevo.ba/metromahal ... ama/242228
Zato sam daj svakome njegovo pravo, pa i krivicu za pojedine dogadjaje ma kolika bila, ali ne ono mi smo svete krave, drugi nista nisu dobro uradili. Mislim ono bjezis od Srba i Hrvata i njihovih mitova, da bi na kraju sami odgajali svoje.
Pa nebi se tek tako desilo preuzimanje iz Sarajeva gore da ovi nisu imali svojih brigada u sastavu 2 korpusa.
Last edited by kiligonzales on 09/08/2018 14:30, edited 1 time in total.
- ultima_palabra
#35594 Re: SDA-All about
Pa jel postavio temelje? Ili je samo jedne temelje postavio, a druge nije? Nije švedski sto jebemu...palermo wrote:Alija Izetbegović je umro 19 oktorba 2003 godine, iz javnog života se povukao 2000 godine, dakle nepune četiri godine je bio predsjednik države u poslijeratnom periodu....i ti njega optužuješ za ovo danas........15 godina nakon njegove smrti i 18 godina nakon povlačenja iz javnog života......golemo.......
- madner
#35595 Re: SDA-All about
Pa ti gore rece da je postavio temelje.palermo wrote:Alija Izetbegović je umro 19 oktorba 2003 godine, iz javnog života se povukao 2000 godine, dakle nepune četiri godine je bio predsjednik države u poslijeratnom periodu....i ti njega optužuješ za ovo danas........15 godina nakon njegove smrti i 18 godina nakon povlačenja iz javnog života......golemo.......madner wrote:Kakve je temelje on licno postavio?palermo wrote:
Naravno da je postavio, to što je tvoja generacija (ili moja) za kurac, nije Alijina krivica......
Niko ne spori da je Alija imao svojih grešaka......recimo, instaliranje Sulejmana Tihića, isuviše povjerenja u neke ljude, možda je i slatko previše volio......ali govoriti o Aliji Izetbegoviću u negativnom kontekstu, to je naprosto smiješno....barem kada o tome pričaju oni koji se deklariraju kao proBiH orijentirani građani
Deyton je njegov.
Privatizacija je njegova.
Feudalizacija je njegova.
To su temelji njegovog drustva.
Kao i kadar skolovan van komunistickih ustanova.
-
palermo
#35596 Re: SDA-All about
Pod njegovim vođstvom očuvan je teritorijalni integritet i cjelovitost Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina je primljena u Ujedinjene nacije, Bošnjaci kao najbrojniji narod u Bosni Herecgovini su biološki opstali i po prvi puta u svojoj historiji postali politički faktor, bosnaksohercegovačka strana je sačuvala obraz i integritet tokom svih ratnih zbovanja, nije bilo sistemskih zločina ni progona drugih i drugačijih (a nije da se i na ovoj strani ne bi našlo onih koji bi zagovarali politiku oko za oko), ........ovo nisu temelji ???????..........šta bi vi ?????????.........ultima_palabra wrote:Pa jel postavio temelje? Ili je samo jedne temelje postavio, a druge nije? Nije švedski sto jebemu...palermo wrote:Alija Izetbegović je umro 19 oktorba 2003 godine, iz javnog života se povukao 2000 godine, dakle nepune četiri godine je bio predsjednik države u poslijeratnom periodu....i ti njega optužuješ za ovo danas........15 godina nakon njegove smrti i 18 godina nakon povlačenja iz javnog života......golemo.......
-
aratet
#35597 Re: SDA-All about
Ratni profiteri su njegovi.
-
palermo
#35598 Re: SDA-All about
Tačno. I Islamska deklaracija je njegova. I Dobrica Ćosić se zalagao za njegovo puštanje iz zatvora. Što jes jesaratet wrote:Ratni profiteri su njegovi.
-
aratet
#35599 Re: SDA-All about
Ne znam kakve ima veze Dobrica Cosic s ovom pricom.palermo wrote:Tačno. I Islamska deklaracija je njegova. I Dobrica Ćosić se zalagao za njegovo puštanje iz zatvora. Što jes jesaratet wrote:Ratni profiteri su njegovi.
Ali ratni profiteri su se nakrali za vrijeme njega, to nam je napravilo najvecu stetu na ekonomiji.
- tandmand
#35600 Re: SDA-All about
palermo wrote:Naravno da je postavio, to što je tvoja generacija (ili moja) za kurac, nije Alijina krivica......madner wrote: Temelje je bas postavio.
Poslijeratni Bošnjaci su u vječitom iščekivanju Titova vaskrsnuća, sve se nadaju evo ga, sad će on pošamarati nacionaliste i poništiti rezultate rata.
Generacija poslije njih ne očekuje ništa. Vjerski formalizam, nargila bar, freelanceri, Njemačka ...
Krivi se Alija jer ne znamo svoju sudbinu da uzmemo u svoje ruke.