SDA-All about

madner

#35551 Re: SDA-All about

Post by madner »

kiligonzales wrote:
madner wrote:Nije to kolektivno sjecanje nego kolektivni mit, koji jeste potreban u prvom redu SDA.
Temelj cijele price jeste da SDA bude zasluzna za sve a odgovorna za nista. Alija je znao i umio, ali narod ga nije pratio. Srecom sad je narod drugaciji :D
Jeste mit da su oni jedini prvaci te zajednicke borbe za BiH, pa i danas predstavljaju stvari kao da drugi niko nista nije ucinio za BiH. Samo uvijek se proteze prica da je Alija najodgovorniji, kao da je mnoge odluke donjeo sam, a u biti mnoge odluke su bile plod zajednickog rada u predsjednistvu.
Potpuno fulas fudbal.
Kada kazem zasluzna za sve, odgovorna za nista govorim o tome da sve fule SDA na celu sa Alijom prepisuju narodu. SDA je tada bila glavna stranka, govoriti o zajednickim odlukama itd nema smisla.
Medjutim dolazimo do toga da SDA sebi prepisuje zasluge za otpor, ujedno se ogradjivajuci od odgovornosti za nespremnost otpora. To dvoje nikako ne ide skupa. :D
Dakle nije to pitanje da li je SDP 10% ili 5% ili nikako, nego pitanje je ko je odgovoran za fule?

Fula ima more, objektivna historija ce biti sve negativnija i negativnija prema rezultatima kako vrijeme odmice, mitomani shodno tome sve neobjektivniji. Cilj je apelovati na emotivnu stranu, ako je ljudima Alija drag, onaj ko kritikuje istog ne moze biti u pravu. :D
Fudo387

#35552 Re: SDA-All about

Post by Fudo387 »

madner wrote:
kiligonzales wrote:
madner wrote:Nije to kolektivno sjecanje nego kolektivni mit, koji jeste potreban u prvom redu SDA.
Temelj cijele price jeste da SDA bude zasluzna za sve a odgovorna za nista. Alija je znao i umio, ali narod ga nije pratio. Srecom sad je narod drugaciji :D
Jeste mit da su oni jedini prvaci te zajednicke borbe za BiH, pa i danas predstavljaju stvari kao da drugi niko nista nije ucinio za BiH. Samo uvijek se proteze prica da je Alija najodgovorniji, kao da je mnoge odluke donjeo sam, a u biti mnoge odluke su bile plod zajednickog rada u predsjednistvu.
Potpuno fulas fudbal.
Kada kazem zasluzna za sve, odgovorna za nista govorim o tome da sve fule SDA na celu sa Alijom prepisuju narodu. SDA je tada bila glavna stranka, govoriti o zajednickim odlukama itd nema smisla.
Medjutim dolazimo do toga da SDA sebi prepisuje zasluge za otpor, ujedno se ogradjivajuci od odgovornosti za nespremnost otpora. To dvoje nikako ne ide skupa. :D
Dakle nije to pitanje da li je SDP 10% ili 5% ili nikako, nego pitanje je ko je odgovoran za fule?

Fula ima more, objektivna historija ce biti sve negativnija i negativnija prema rezultatima kako vrijeme odmice, mitomani shodno tome sve neobjektivniji. Cilj je apelovati na emotivnu stranu, ako je ljudima Alija drag, onaj ko kritikuje istog ne moze biti u pravu. :D
Pa je li mogao birati s kim ce pregovarati?
kiligonzales

#35553 Re: SDA-All about

Post by kiligonzales »

Banksy wrote:
kiligonzales wrote:uvijek se proteze prica da je Alija najodgovorniji, kao da je mnoge odluke donjeo sam, a

u biti mnoge odluke su bile plod zajednickog rada u predsjednistvu.
U biti, to nije tačno, možda je tek par protokolarnih odluka 'plod zajedničkog rada u predsjedništvu' o čemu su sami članovi pisali kasnije,

da ne tražimo nove 'lažne intervjue', vratimo se na ovaj stari gdje se to i potvrđuje:

DANI: Kako ste doživjeli pregovore u Daytonu?

LAZOVIĆ:

Dužan sam podsjetiti da u Daytonu nije prihvaćena Republika Srpska. Mi smo došli u Dayton s “prihvaćenom” Republikom Srpskom. Ja sam godinama tragao ko je to učinio, jer nijedan organ, ni Predsjedništvo RBiH, ni Skupština nisu prihvatili RS.

U jednom javnom nastupu Hajrudina Somuna, tadašnjeg ambasadora u Turskoj, bila je rečeno da je “Republika Srpska prihvaćena u Turskoj” kada je Richard Holbrooke iz Beograda javio Izetbegoviću i Muhamedu Šaćirbegoviću (ministar vanjskih poslova – op. aut.) da ga sačekaju, jer nosi važne vijesti.

Prilikom tog susreta Holbrooke je rekao “imamo šansu da zaustavimo rat, Milošević je to spreman da to učini pod uslovom da se prihvati Republika Srpska”. Po riječima gospodina Somuna, Izetbegović je to izbjegavao da bi u ranim jutarnjim satima prihvatio i pozvao Šaćirbegovića, koji je 8. septembra u Ženevi obznanio prihvatanje Republike Srpske.

A u Daytonu su razgovori počeli prepirkom unutar naše delegacije, jer smo Ivo Komšić i ja problematizirali Republiku Srpsku na način da se ne može praviti racionalan ustav s dva entiteta, od kojih jedan nosi etnički naziv. Pitali smo ko je to prihvatio. Izetbegović je kazao “da to nije sada problem”. Holbrooke je rekao da je to “završena stvar”, te da možemo raditi na ustavu da što više kompetencija izvučemo iz entiteta i prenesemo na državu. Sve je faktički bilo završeno, a ono što smo mi mogli uraditi za tih 20-tak dana je da se napravi koliko-toliko racionalan ustav, koji bi omogućio opstanak države BiH i njenih najvažnijih institucija. I tada sam bio svjestan, a sada pogotovo, da je to loš ustav, ali sam vjerovao da će se u nekim mirnim vremenima političkim sredstvima taj ustav promijeniti, da će se BiH reintegrisati. Na žalost, 20 godina kasnije moram konstatovati da smo daleko od onog referendumskog pitanja koje je predviđalo jednu demokratsku nezavisnu BiH ravnopravnih građana i naroda i bojim se, kad bi se danas raspisao referendum o nezavisnoj BiH, ne bi prošlo. Umjesto da se te nacionalne naslage uklone, one su još više učvršćene.

Imperativ je bio zaustaviti rat, dobiti drzavu koja nece biti ni unija ni federacija i sada se sporimo sto je manji entitet dobio to ime. Trebao je Alija prihvatiti neke od ranijih planova gdje su Srbi i Hrvati insistirali na uniji etnickih teritorija u kome bi narod nakon dvije godine imao pravo na samoopredjeljenje tj. odlazak iz BiH, pa da ti BiH bude od Sarajeva do Tuzle jer je to bolje i od ovoga. Sta bi sad pricali da se to desilo?

Mislim lako je biti generalom poslje bitke.

U 1994. godini su svi propustili sansu da s planom kontakt grupe prihvate mir i izbjegnu drugu najkraviju godinu po broju zrtava tj. 1995. godinu i sve ono sto se u njoj desilo. Mi ga prihvatili, Srbi odbili. Jbg i vazda je to bilo tabirenje katastra i procenata, svi ti planovi i Dejton im umalo nije propao radi toga.

Najgore je sto mi mislimo da smo bili faktorom i vojna sila, a u toj 1995. smo izgubili Srebrenicu i Zepu, umalo Gorazde, jos je pored toga u julu iste te godine zaustavljena ofanziva na Bihacki dzep po imenu Sprzena zemlja i to na vratima Cazina. Najgore od svega je sto i danas sami sebi razvlacimo pamet pricama ko moglo se, tipa onog da smo mogli osvojiti Banja Luku bez pomoci HV i HVO i oni su klepnuli usima na par mjesta tada, gdje je VRS napravila kontraofanzivu, a i mi umalo.
madner

#35554 Re: SDA-All about

Post by madner »

Naravno da je mogao i bio je svjestan posljedica legitimisanja druge strane. Samo sto nije vjerovao da ima boljih alternativa zbog objektivne situacije na terenu.
Fudo387

#35555 Re: SDA-All about

Post by Fudo387 »

madner wrote:Naravno da je mogao i bio je svjestan posljedica legitimisanja druge strane. Samo sto nije vjerovao da ima boljih alternativa zbog objektivne situacije na terenu.
Te pregovore je diktirala situacija na terenu.
Nisi ti u stanju nista nikom diktirati i birati pregovarace kad si opkoljen i svako malo ti treba tampon zona da skroz ne odes helac.
Banksy

#35556 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

kiligonzales wrote:
Banksy wrote:
Postavim crno na bijelo, kažeš lažni intervju, vidimo da nije lažni, kažeš svi su oni zajedno, postavim kako nisu svi zajedno, kažeš šta je trebao... Ne možemo tako razgovarati :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#35557 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

palermo wrote:
Chmoljo wrote:a dobro drug, ti polaziš od nečega što je nekad rekao Tanović.

ne vidim da SDP, pa ni DF guraju tu neku priču u javnosti. drugo je šta ljudi misle da neko priča. znaš ono, čuju, a gledaju, ne znaju a ne čuju... tako nekako :D
a šta je javnost....javnoist su društvene mreže, forumi, novine, kafanske priče.......ako ljudi misle da neko nešto priča, a ti ga nisi u to razuvjerio, onda si u problemu......ne može uvijek odgovor biti "narod je glup".....

eleneis, ispričasmo se fino :-D
ma stoji. al naši ljudi vole robovati stereotipima. sve te pojave objašnjavaju tako, a ne daj Bože da se malo zadube u bilo. bar malo. i što je najgore, ne vole dovoditi ni u pitanje te stereotipe.

pa zašto je Bećirević toliko popularan? pa jer odskače od stereotipa mrtvog komunjare.

onog malog Čengića redovno viđam u gradskim džamijama, dok Zahiragić ide redom i uklanja slike sa pivom. al jedan je ateistička komunjara, a drugi je mumin. jebiga.
kmirsad

#35558 Re: SDA-All about

Post by kmirsad »

Alfons Kauders wrote:
kmirsad wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ovdje stvarno nisi duhovit.
Izvini... ono ratniče... to je prevod njegovog nika... asker... s turskog jezika... nisam mislio ništa loše, nisam mislio ni biti duhovit... to više ni ne mogu biti... od silne od gorčine i jeda koji me ždere.Ponovo sam mu odgovorio, jer me svojim ponovljenim komentarom na to prisilio... naravno da hrane nije bilo u izobilju... rato je to, sine moj...ali se nije ni gladovalo... i vojni paket je mogao biti veči, ali je za uslove koji su vladali bio dovoljan... čak sam gotovo sve ratne godine i rakiju pekao.. jedino je od govana nisam pravio.. nešto prodam, večinu popijemo...i sam sam skinuo kilažu na momačku, ali i jesam bio i predebeo... sve sam kile vratio poslije rata, kada je u Tuzlu ušla ona odvratna slovenačka Rebula, suhomesnati mezetluci i GMO hrana...
Sve što sam napisao je istina, nema razloga da mi ne vjeruje i oponira... ja njemu nisam ništa ružno rekao...
Ti ili u ratu nisi bio u Tuzli, ili s tobom nešto nije dure.
Helem neise... nemam se namjeru nadmudrivati s tobom, Ti znaš... :) Eto nisam bio u Tuzli... a nije sa mnom ni sve u dure... :)
kiligonzales

#35559 Re: SDA-All about

Post by kiligonzales »

madner wrote:
kiligonzales wrote:
Potpuno fulas fudbal.

Znamo svi da je ovo njihova suplja prica i da lik Alije Izetbegovica pretvaraju u svetu kravu, samo sto mu se pored mudrosti jos ne dodaju i bozanski epiteti. Ono on ne moze pogrijesiti, drugi su krivi. Gresaka je bilo, trebalo je provuci pristojan rezultat iako smo igrali sa najgorim kartama. Rat je sve patriote gurnuo pod isti krov i sva ta ratna garda zasluzuje postovanje bez obzira na greske. Ovdje ne pricam o krivcima za greske i propusteno na nasoj strani.

SDA djelom ima pravo da pripise pojedine zasluge za otpor, ni ne moze sve, ali nikada se ne mogu lisiti odgovornosti za nespremnost, dobar dio opstina u RS je bilo maltane 50%-50% odnos Srba i Bosnjaka, nisu svugdje Srbi imali veliku nadmoc u broju, negdje ih je bilo i manje, a organizovanog i trajnog otpora njima je bilo tek u par njih i to znamo koje su, mogu se izbrojati na prste jedne ruke. U mnogim od tih opstina je upravo odvalila SDA.

Svakako je najodgovornija prema rezultatima s kojim je dosla na vlast tada sto otpor nije bio bolji.

Ah to guranje emocija u pricu i drzi njima mlin, inace bi tesko trajali do danas u politici na nacin na koji traju. Evo i ova izborna kampanja im je pocela s priznavanjem te nespremnosti, vise nikada necemo biti nespremni kao 1992. , nasa NI radi i sebe boljom gradi i td, a opet da pukne opet bi nam bilo jebeno.

Objektivna historija ce biti sve negativnija, mitomani neobjektivniji slazem se s tobom, samo bojim se da s time ne skrenemo u neku krajnost, koja ce ici na mlin onima koji i danas razaraju BiH.
madner

#35560 Re: SDA-All about

Post by madner »

Fudo387 wrote:
madner wrote:Naravno da je mogao i bio je svjestan posljedica legitimisanja druge strane. Samo sto nije vjerovao da ima boljih alternativa zbog objektivne situacije na terenu.
Nisi ti u stanju nista nikom diktirati i birati pregovarace kad si opkoljen i svako malo ti treba tampon zona da skroz ne odes helac.
Sto znaci stanje na terenu je bilo katastrofalno.
Dakle postavlja se pitanje zasto i ko je odgovoran za takvo stanje gdje si prinudjen praviti takve poteze.

I kada vratis film dovoljno nazad, shvatis da imas potpuno pogresne procjene situacije kao i izbora akcija koje su dovele stvari do toga.
madner

#35561 Re: SDA-All about

Post by madner »

Negativna ocjena 92-95 je preduslov za zakljucak da se RS mora ukinuti, bilo kojim sredstvima.

Nema onih koji danas razaraju BiH, niko nije napravio nista od Deytona sto bi pogorsalju situaciju. Imas samo one koji uzivaju u plodovima Deytona i ne zelje dobrovoljno odustati od onoga sto su dobili.
Chmoljo

#35562 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

pogledati poslušati kraj, ono što Gligorov govori.

pogotovo posljednja rečenica...
ExNihilo

#35563 Re: SDA-All about

Post by ExNihilo »

Chmoljo wrote:

Daj transkript. :D
Fudo387

#35564 Re: SDA-All about

Post by Fudo387 »

madner wrote:
Fudo387 wrote:
Sto znaci stanje na terenu je bilo katastrofalno.
Dakle postavlja se pitanje zasto i ko je odgovoran za takvo stanje gdje si prinudjen praviti takve poteze.

I kada vratis film dovoljno nazad, shvatis da imas potpuno pogresne procjene situacije kao i izbora akcija koje su dovele stvari do toga.
Da, rodio si se u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu.
Vrati film i vrti koliko hoces, vazda ces se naci opkoljen i bez resursa. A mozes i fantazirati o tome kako si mogao bolje, ne kosta nista.
madner

#35565 Re: SDA-All about

Post by madner »

Ozbiljna takva analiza kosta, ali vrijedi.
To ti je razlika izmedju Arapa i Izreala, jedni kazu moralo je biti tako, drugi analiziraju. :D
kmirsad

#35566 Re: SDA-All about

Post by kmirsad »

kiligonzales wrote:
SDA djelom ima pravo da pripise pojedine zasluge za otpor, ni ne moze sve, ali nikada se ne mogu lisiti odgovornosti za nespremnost, dobar dio opstina u RS je bilo maltane 50%-50% odnos Srba i Bosnjaka, nisu svugdje Srbi imali veliku nadmoc u broju, negdje ih je bilo i manje, a organizovanog i trajnog otpora njima je bilo tek u par njih i to znamo koje su, mogu se izbrojati na prste jedne ruke. U mnogim od tih opstina je upravo odvalila SDA.

Sa forminjam 2.og korpusa Armije BiH, tri Tuzlanske brigade i četri manevarske čete... SDA nema ništa... Od komadanta korpusa Željka Kneza do načelnika opčine Tuzla, Selima Bešlagića... sve sami kadrovi SDP-a
komadant II korpusa Željko Knez
prva tuzlanska... Ekrem Šehović
druga tuzlanska ... Ibrahim Mujezinović
Treča tuzlanska... Enes Atič
Prva manevarska... Ivica Divković i koliko sječam Rade Golić...
Nešto su radili oko PL... ali sve je to bilo poprilično tanko... manevarci su do formiranja brigada odradili lavovski posao...
kiligonzales

#35567 Re: SDA-All about

Post by kiligonzales »

Banksy wrote:
Postavim crno na bijelo, kažeš lažni intervju, vidimo da nije lažni, kažeš svi su oni zajedno, postavim kako nisu svi zajedno, kažeš šta je trebao... Ne možemo tako razgovarati :D
Uopste ja ne rekoh za taj intervju da je lazan, vec rekoh da su imali obicaj izmisliti intervju, govoreci o tome koliko su kao medij vjerodostojni. Vise bi vjerovao tim rjecima da ih je Lazovic spomenuo u nekoj svojoj knjizi o tim 90-tim, nego sto su to prenjeli Dani. Upravo zbog iskustva koje pomenuh.

Imali su momenata kad su bili ko ona lazna Avaz anketa "Gradjani odgovaraju". :D
Banksy

#35568 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

kiligonzales wrote:
Banksy wrote:
Uopste ja ne rekoh za taj intervju da je lazan, vec rekoh da su imali obicaj izmisliti intervju, govoreci o tome koliko su kao medij vjerodostojni. Vise bi vjerovao tim rjecima da ih je Lazovic spomenuo u nekoj svojoj knjizi o tim 90-tim, nego sto su to prenjeli Dani. Upravo zbog iskustva koje pomenuh.

Imali su momenata kad su bili ko ona lazna Avaz anketa "Gradjani odgovaraju". :D
Sad kad smo to riješili, ostaje nam samo jedna dilema oko AI: neznanje, nesnalaženje i nedoraslost mjestu, vremenu i događajima, ili puna svjesnost i pristajanje, a možda i dugoročna vizija, disolucije BiH na tri etnički čista dijela.
kiligonzales

#35569 Re: SDA-All about

Post by kiligonzales »

kmirsad wrote:
kiligonzales wrote:

Sa forminjam 2.og korpusa Armije BiH, tri Tuzlanske brigade i četri manevarske čete... SDA nema ništa... Od komadanta korpusa Željka Kneza do načelnika opčine Tuzla, Selima Bešlagića... sve sami kadrovi SDP-a
komadant II korpusa Željko Knez
prva tuzlanska... Ekrem Šehović
druga tuzlanska ... Ibrahim Mujezinović
Treča tuzlanska... Enes Atič
Prva manevarska... Ivica Divković i koliko sječam Rade Golić...
Nešto su radili oko PL... ali sve je to bilo poprilično tanko... manevarci su do formiranja brigada odradili lavovski posao...
Sta cemo sa opstinama u kojima Savez Reformista u kome je Selim bio nije pobjedio a koje su bile pod teritorijem 2 korpusa? Ko je tu kreirao otpor? Selim? Navedeno je tacno, ako bi pricu svodili samo na prostor TZ, ako uzmes cijeli prostor 2 korpusa onda to bas upotpunosti nije tacno.

Selim je kako je sam mnogo puta istaknuo sirio rezervni sastav policije u Tuzli kako bi sto bolje spremio otpor u gradu i svakako zasluge mu idu za organizovanje patriota gdje god je isti imao uticaja. Cak i u samoj Tuzli je bilo paravojnih jedinica koje su korespondirale sa policijom tada, a koju je gurala SDA. Evo sta Selim rece o tome ovdje:

http://www.prometej.ba/clanak/intervju/ ... oblem-1943

Meni omiljen i drag lik, pa cu i ovaj dio postaviti ovdje
http://www.prometej.ba/clanak/intervju/ ... ljudi-1936
Last edited by kiligonzales on 09/08/2018 13:29, edited 1 time in total.
Fudo387

#35570 Re: SDA-All about

Post by Fudo387 »

Banksy wrote:
kiligonzales wrote:
Banksy wrote:

Sad kad smo to riješili, ostaje nam samo jedna dilema oko AI: neznanje, nesnalaženje i nedoraslost mjestu, vremenu i događajima, ili puna svjesnost i pristajanje, a možda i dugoročna vizija, disolucije BiH na tri etnički čista dijela.
A da mozda oni drugi nisu bili jaci?
palermo

#35571 Re: SDA-All about

Post by palermo »

Ima i treća mogućnost....

historijska ličnost koja je imala snage i hrabrosti da stane na čelo otpora protiv agresije susjednih zemalja, i u datom trenutku i datim okolnostima dobije najviše što je moguće, sačuva teritorijalni integritet i cjelovitost Bosne i Hercegovine i postavi temelje da se slijedeće generacije izbore za ono što u tom trenutku nije bilo moguće.
madner

#35572 Re: SDA-All about

Post by madner »

Divna prica, samo nema veze sa stvarnim desavanjima.

Niti je izvukao maksimum, niti je imao minimum, niti je bio pretjerano vezan za drzavu. Temelje je bas postavio. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#35573 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

Vrlo kompleksna licnost u nezgodnim vremenima. Mislim da je tesko dati neki objektivan sud i treba pustiti istoriju da nadje sredinu izmedju panegirika i pljuvacine.

Ono u sta sam ubjedjen je da nije bio zao ni pokvaren covjek. I da je kraj Slobe i Franje izgledao kao dijete koje sa iskusnim bleferima i hazarderima sjedi za pokeraskim stolom.
Banksy

#35574 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

Fudo387 wrote:
Banksy wrote: Sad kad smo to riješili, ostaje nam samo jedna dilema oko AI: neznanje, nesnalaženje i nedoraslost mjestu, vremenu i događajima, ili puna svjesnost i pristajanje, a možda i dugoročna vizija, disolucije BiH na tri etnički čista dijela.
A da mozda oni drugi nisu bili jaci?
Naravno da su bili jači, to niko ne spori. Znači, opet ostaje dilema iznad.

Da ne vrtim ukrug isto, ponoviću...

Septembra '93. sjesti u Ženevu s Karadžićem i Bobanom kao ravnopravnim sugovornicima, te tako nas koji smo ostali ovdje svesti na jednu od ravnopravno odgovornih zaraćenih strana, mogao je učiniti i kratkovid i smušen lider,

no istovremeno očistiti armijski vrh od nebošnjaka i odustati od Platforme Predsjedništva kojom je BiH definirana kao jedinstvena, multietnička, građanska država - zbog čega su mu protestno pismo uputili i oni s kojima je dijelio predsjedništvo, Nijaz Duraković prije svih - daju težinu onim teorijama koje tvrde da je sve učinjeno svjesno i promišljeno i da se od početka išlo na svoj feudalni fildžan.

Izašla sam iz rata s jakom patriotskom emocijom, čvrsto ubijeđena u Alijinu nevinost. Kako vrijeme odmiče, kako se osvrćem oko sebe i gledam u šta se pretvorio grad i ovaj komad zemlje na kojem sam ostala, kako nam se društvo polako pretvara u mini feud 20 vladajućih mladomuslimanskih porodica, oštrom linijom podijeljen od sličnog hrvatskog i srpskog feuda, kako se, nakon 20 godina mirovanja, iz trezora izvlače vreće i vreće za mog Bakira, a javnosti se kao kišobran nameću Turska i Erdogan, kako se kompletno društvo iz sekularnog prebacuje u religijski mode, kako se hiljadu takvih, sličnih stvari svakodnevno slažu, sklapaju i zatvaraju krug, jako mi je teško oteti se dojmu da taj krug već odavno nije isprojiciran i do u detalje iskreiran, davno prije nego je zapucala prva puška ili bar odmah nakon onog prvog pucnja.
Chmoljo

#35575 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

ExNihilo wrote:
Chmoljo wrote:

Daj transkript. :D
parafrazirano:

evropljani nudili lovu i članstvo u EU i to da se svaka republika izjasni ako je za samostalnost

svi šute, Slobo kaže - treba nama jaka federacija sa centrom u Bg.

opet svi šute, žvaljo kaže: ja imam histroijsku misiju da obnovim hrvatsko kraljevstvo.

onda se javlja, kaže, jadni Alija (misleći vjerovatno na njegov očaj), i kaže tipa, hajmo pogledati ove prijedloge, dobri su, poslije možemo nešto mijenjati, dobar je temelj za dalju priču. jer, kaže, ako ne budemo, u Bosni će biti krvi do koljena.

i kaže Gligorov: nikog to nije uzbudilo.

et'
Post Reply