SDA-All about
- gospodja profiterka
#22101 Re: SDA-All about
Pojma nemam zašto ovo radim, ali... radim, eto.
Neka bude jasno da gospodin Izetbegović nije bio ni moj vođa ni moj predsjednik. Na prvim izborima nije izabran na tu poziciju, postavljen je od strane svoje stranke kojoj ja nisam pripadala niti ikada mogu pripadati.
Ali... Izetbegović je bio istrajan, strpljiv i neumoran čovjek u ostvarenju svojih ciljeva, pri čemu su njegovi ciljevi bili potpuno transparentni, izrečeni, napisani, odležani. Oni koji danas tvrde da je njegova doktrina bila nekakva "Velika laž" iza te floskule kriju vlastite velike laži koje su prodali sebi i svojim bližnjima. Gospodin Izetbegović ih nije lagao. Ali oni su se nadali da će mu se utrpati, da će sačuvati postojeće i steći nove privilegije, da će biti velikih stanova i fotelja, svega, a onda će oni i Aliju i njegove "vratiti odakle su došli".
Kladila bih se u sve što imam da je vrelo Čengićevih "frustracija i poniženja" činjenica da se njegov haver Goran Milić bez po' muke uvukao u anus samoljubnom Franji Tuđmanu, uglavnom poltronstvom najnižeg reda i upiranjem prsta u najranjivije, stekavši tako brojne privilegije, a Čengiću to nije pošlo za rukom s Alijom. Zalud hvalospjevi, zalud "Alija, gladan saaam...", zalud sve, Alija je imao više karaktera i čvršća uvjerenja od Njofre. Suprotno očekivanjima, čak ga i ja zbog toga poštujem više, a ne manje.
I tako, brabonjak po brabonjak - knjiga.
Neka bude jasno da gospodin Izetbegović nije bio ni moj vođa ni moj predsjednik. Na prvim izborima nije izabran na tu poziciju, postavljen je od strane svoje stranke kojoj ja nisam pripadala niti ikada mogu pripadati.
Ali... Izetbegović je bio istrajan, strpljiv i neumoran čovjek u ostvarenju svojih ciljeva, pri čemu su njegovi ciljevi bili potpuno transparentni, izrečeni, napisani, odležani. Oni koji danas tvrde da je njegova doktrina bila nekakva "Velika laž" iza te floskule kriju vlastite velike laži koje su prodali sebi i svojim bližnjima. Gospodin Izetbegović ih nije lagao. Ali oni su se nadali da će mu se utrpati, da će sačuvati postojeće i steći nove privilegije, da će biti velikih stanova i fotelja, svega, a onda će oni i Aliju i njegove "vratiti odakle su došli".
Kladila bih se u sve što imam da je vrelo Čengićevih "frustracija i poniženja" činjenica da se njegov haver Goran Milić bez po' muke uvukao u anus samoljubnom Franji Tuđmanu, uglavnom poltronstvom najnižeg reda i upiranjem prsta u najranjivije, stekavši tako brojne privilegije, a Čengiću to nije pošlo za rukom s Alijom. Zalud hvalospjevi, zalud "Alija, gladan saaam...", zalud sve, Alija je imao više karaktera i čvršća uvjerenja od Njofre. Suprotno očekivanjima, čak ga i ja zbog toga poštujem više, a ne manje.
I tako, brabonjak po brabonjak - knjiga.
- jao_situacije
#22102 Re: SDA-All about
svih stranaka ne samo sdaXXS wrote:Kako zena fino pojasni SDA nacin rada i SDA vrijednosti:
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#22103 Re: SDA-All about
već na samom početku notorna neistina da Turska ima problem sa EU zbog religijebeniciodeltoro wrote:I to je sva suštinaMister Yes wrote:devedesetih su po pitanju BiH na jednoj strani bili Rusi a na drugoj kombinacija Njemačka-Turska. Turska i Njemačka imaju iste interese samo u suprotnom smjeru (Turska prodor u evropu a Njemačka prodor na istok). USA se ubacila u igru da i jednima i drugima i trećima pomrsi planove i tako smo dobili ovo što danas imamo.
Na prostoru bivše SFRJ dominiraju interesi četiri velike sile: SAD, Ruske Federacije, Nemačke i Turske.![]()
To objašnjava mnoga dešavanja pa i konfuznu Alijinu politiku jer je i pozicija Bošnjaka bila konfuzna na ovim prostorima gdje jedna velika Turska ima problema sa EU zbog religije i kulture a kamoli jedan mali narod u srcu Europe.
Kriviti Aliju devedesetih je isto kao kada bi krivili Bakira ili Fahru da RS postane nezavisna a hvaliti Dodika zbog toga jer je pokazao da je dobar političar i uspio nemoguće (mada bi se on tim hvalio i Europa i SAD forsirale tu bajku jer žele da narod to vjeruje). Možda smo bili naivni i neinformisani prije 15 godina ali dovoljno je pogledati samo svjetska dešavanja od Sirije pa do Palestine da shvatimo da imamo 2-3 svjetske sile koje sve odlučuju, ostali su samo njihovi igrači.
Ako išta Alija je osigurao bošnjačkom narodu prava (prvo pravo da postojimo pa onda ostala prava) prvo što je pridobio simpatije svjetskih sila da nas odvoje od Jugoslavije jer bi nas inače JNA koristili kao kamikaze protiv državnih neprijatelja Hrvatske i Slovenije a drugo i kada je bio u situacijama kada je bilo očigledno da mu je etnija i religija prioritet uvijek je to bilo pod plaštom države Bosne i Hercegovine i građana Bosanaca i Hercegovaca jer bi znao da bi imao još manje podrške svijeta gdje su mnogi imali isti animozitet kao i danas gdje javno izjavljuju "primamo samo sirijske izbjeglice koji nisu muslimani"
BiH nikada i nije zamišljena kao ona kakvu smo je zamišljajli na referendumu
Ostale iznesene nebuloze ne vrijedi ni komentarisati
- beniciodeltoro
#22104 Re: SDA-All about
Neka je Mađarska demokratska gdje i Orban priznaje da se boji da će izbjeglice uništiti kršćanske vrijednosti europske unijeJOHN LOUIS ESPOSITO: Bosna i Hercegovina i Turska, kao većinski muslimanske zemlje, teško će u Evropsku uniju...
Ugledni profesor i ekspert u oblasti islamskih i bliskoistočnih studija, u razgovoru za AA, kaže da se s porastom zabrinutosti prisustvom muslimana u Evropi i islamofobije postavlja i pitanje mogu li većinski muslimanske zemlje biti i evropske
Bosna i Hercegovina i Turska su većinski muslimanske zemlje u Evropi, a uz porast zabrinutosti prisustvom muslimana u Evropi, za koju kažu da ima 'hrišćansko istorijsko i kulturno naslijeđe', postavlja se pitanje da li ove zemlje u potpunosti mogu biti evropske, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) prof. dr. John Louis Esposito, vodeće ime u oblasti islamskih i bliskoistočnih studija.
"Pogledajte određene retorike u Evropi, činjenicu da Evropa postaje sekularnija u mnogim religijama, ali i zabrinutost prisustvom muslimana. Ne samo religijski, već i ljudi koji su visokosekularni i smatraju se ateistima u Evropi, odjednom pričaju o tome 'šta su naše vrijednost i ko smo mi'. Odjednom pričaju o hrišćanskom naslijeđu u Evropi. Imate političare koje u praksi te stvari ni ne zanimaju, ali sad je 'pogledajte našu dugu hrišćansku istoriju'. To su načini da se i dalje stvaraju ONI i MI. Čim počnete tako govoriti, onda se postavlja pitanje 'možete li imati većinski muslimansku zemlju u Evropi?'. Mogu li oni biti u potpunosti Evropljani?", rekao je Esposito.
Pitanje islamofobije u Evropi također dodatno komplikuje ulazak BiH i Turske u Evropsku uniju, istakao je Esposito. Ako se to posmatra i sa populacionog nivoa, čak i veliki broj Evropljana ima problema sa islamofobijom, smatra profesor.
"Možda manjina, ali jaka manjina, javlja se kod tih antiimigracionih političkih stranaka. Dodatak tome je da oni imaju iracionalni strah i gledaju s visine na muslimane. To će uticati na njihov stav za jako prisustvo muslimana u Evropi, ili čak da prihvate ideju da Evropa može imati muslimansku zemlju", pojasnio je Esposito.
Razlika između muslimana u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama je u tome što su oni u Evropu dolazili kao radna snaga, iz nižih slojeva društva i sa slabijim obrazovanjem. Razlika u jeziku, kulturi, obrazovanju, veoma je primjetna i oštra.
"Tome treba dodati i da oni ne napreduju obrazovno tako brzo, veliki broj njih još uvijek živi od socijalne pomoći. To je problem u Evropi, a sa padom ekonomije, mnogi od tih radnika 'više nisu bili potrebni'. Tada imate i porast antiimigrantskih grupa, koji se u većini zemalja fokusiraju na muslimane, jer su oni najveće imigrantske grupe. U isto vrijeme, moramo biti iskreni, ako ste siromašni i marginilizovana grupa, te živite u nečemu što je jednako getu, imaćete probleme sa izlaskom iz siromaštva zajedno sa socijalnim problemima, pa ćete imati problema sa zločinima i zatvaranjem", istakao je Esposito, dodavši da će trebati vremena, ali da evropska društva, sa izuzetkom antimuslimanskog desnog krila, počinju prihvatati muslimane, iako je to još uvijek izazov za njih.
"U SAD-u situacija je drugačija. Većina muslimana koji nisu rođeni u SAD-u, a došli su tu prije 80, 100 godina, obrazovani, tražeći politički azil, posao, ili kao studenti, studirali i ostali. Naša američka muslimanska zajednica, iako još uvijek ponekad ima problema sa islamofobijom, ipak je zajednica koja je ekonomski i obrazovno integrisana. Jednako su ekonomski i obrazovno dobri kao bilo koji drugi sektor društva. Na drugačijem su mjestu nego evropski muslimani", rekao je Esposito.
Turska, sa ekonomske tačke gledišta, predstavlja prijetnju za Evropu, smatra ugledni profesor. Religija i kultura više nisu jedini problem neulaska u Evropsku uniju, već sada postoji i ekonomski aspekt, jer je ona sada velika i jaka sila.
"Ironija je da, dok se Turska drži van, u isto vrijeme mnoge male zemlje kojih prosječna osoba i nije toliko svjesna, uključujući i veliki broj manjih balkanskih zemalja, nisu imale problema sa ulaskom u EU. Za Turke, i za BiH, postoji elemenat te činjenice da su muslimani. U svoje vrijeme Turgut Ozal rekao je mom prijatelju: 'Glavni razlog zbog kojeg ćemo imati problema sa EU jeste zbog toga što smo muslimanska zemlja u Evropi'. Postoji taj problem, ali sad je većinom zbog toga što Turska postaje velika ekonomska sila, a Evropljani ne znaju šta će sa tim. Njihova zabrinutost je veoma velika", rekao je Esposito, te dodao da se to sada najbolje primijeti u negativnim stavovima zemalja poput Njemačke i Francuske.
"Nedavno sam vidio da čak i u Turskoj postoji svjesnost o tome, ne znam da li su statistike tačne, ali u posljednjim godinama, broj Turaka koji žele ući u EU opao je sa 71 posto na 44 posto. Ako razgovarate i sa nekim vladinim liderima, sve više su iznervirani, i u određenom trenutku, iz nacionalnog ponosa, ljudi će reći 'ako nas ne želite, ok'. Ali smatram da je pitanje ulaska u EU dodatno iskomplicirano problemom islamofobije kod velikog broja Evropljana", zaključio je Esposito.
(Anadolija/md)
- XXS
#22105 Re: SDA-All about
Slazem se, samo SDA je postavila ovaj standard.jao_situacije wrote:svih stranaka ne samo sdaXXS wrote:Kako zena fino pojasni SDA nacin rada i SDA vrijednosti:
- jao_situacije
#22106 Re: SDA-All about
to je historijski strah od turaka kojeg imaju centralnoevropske zemlje, sve ostalo je totalno nebitnoJoseMujica wrote:već na samom početku notorna neistina da Turska ima problem sa EU zbog religijebeniciodeltoro wrote:I to je sva suštinaMister Yes wrote:devedesetih su po pitanju BiH na jednoj strani bili Rusi a na drugoj kombinacija Njemačka-Turska. Turska i Njemačka imaju iste interese samo u suprotnom smjeru (Turska prodor u evropu a Njemačka prodor na istok). USA se ubacila u igru da i jednima i drugima i trećima pomrsi planove i tako smo dobili ovo što danas imamo.
Na prostoru bivše SFRJ dominiraju interesi četiri velike sile: SAD, Ruske Federacije, Nemačke i Turske.![]()
To objašnjava mnoga dešavanja pa i konfuznu Alijinu politiku jer je i pozicija Bošnjaka bila konfuzna na ovim prostorima gdje jedna velika Turska ima problema sa EU zbog religije i kulture a kamoli jedan mali narod u srcu Europe.
Kriviti Aliju devedesetih je isto kao kada bi krivili Bakira ili Fahru da RS postane nezavisna a hvaliti Dodika zbog toga jer je pokazao da je dobar političar i uspio nemoguće (mada bi se on tim hvalio i Europa i SAD forsirale tu bajku jer žele da narod to vjeruje). Možda smo bili naivni i neinformisani prije 15 godina ali dovoljno je pogledati samo svjetska dešavanja od Sirije pa do Palestine da shvatimo da imamo 2-3 svjetske sile koje sve odlučuju, ostali su samo njihovi igrači.
Ako išta Alija je osigurao bošnjačkom narodu prava (prvo pravo da postojimo pa onda ostala prava) prvo što je pridobio simpatije svjetskih sila da nas odvoje od Jugoslavije jer bi nas inače JNA koristili kao kamikaze protiv državnih neprijatelja Hrvatske i Slovenije a drugo i kada je bio u situacijama kada je bilo očigledno da mu je etnija i religija prioritet uvijek je to bilo pod plaštom države Bosne i Hercegovine i građana Bosanaca i Hercegovaca jer bi znao da bi imao još manje podrške svijeta gdje su mnogi imali isti animozitet kao i danas gdje javno izjavljuju "primamo samo sirijske izbjeglice koji nisu muslimani"
BiH nikada i nije zamišljena kao ona kakvu smo je zamišljajli na referendumuTurska još uvijek nije demokratska zemlja i to nije problem EU već same Turske.
Ostale iznesene nebuloze ne vrijedi ni komentarisatidrž se kapetana Mikija živ bijo
- jao_situacije
#22107 Re: SDA-All about
ne znam baš, mislim da je to počelo još u onom sistemu a da je sad metastaziraloXXS wrote:Slazem se, samo SDA je postavila ovaj standard.jao_situacije wrote:svih stranaka ne samo sdaXXS wrote:Kako zena fino pojasni SDA nacin rada i SDA vrijednosti:
- gospodja profiterka
#22108 Re: SDA-All about
Daj ba, prestanite kvotati te besmislene floskuletine, sa sve slikom i paletom boja! Šta je, koji vrag, "klasični bonton"? Kome je klasični, a kome bonton? O čemu trkelja ta osoba i o čemu fantaziraju oni koji agoniju ovog društva svode na takve fejsbuk definicije i presude?
Pokušajte barem, potrudite se, voditi diskusiju bez tupavih citata nebitnih osoba, bez sličica, klipova, motivacijskih i antimotivacijskih postera.
Pokušajte barem, potrudite se, voditi diskusiju bez tupavih citata nebitnih osoba, bez sličica, klipova, motivacijskih i antimotivacijskih postera.
- sinuhe
#22109 Re: SDA-All about
Zanimljivi su ovi benicijideltori sa svojim konstrukcijama. Kako oni sebi sve lijepo objasne to je cudo jedno.
-
kolegione
#22110 Re: SDA-All about
HM 2011 wrote:.
Bošnjaka ima više od 300000 samo su rascjepani po podršci strankama pa od koaliranja i nema napredka.... Baš ta priča kontra SDA i donosi propast Bošnjacima....
Bošnjaci u jedinstvu je snaga ![/quote]
Mrzim SDA i ljude koji pricaju gluposti
- It_is_a_Leclerc
#22111 Re: SDA-All about
Ja ne razumijem ove SDA-ovce. Pa Alija Izetbegović je historijska ličnost, i samim tim podložan je javnoj kritici, naučnom i svakom drugom analiziranju. U tome nema blasfemije ili izdaje. Te priče "ako si protiv tog i tog, onda si i protiv države" kojima se služe na ovoj temi su upravo jugokomunjarske blebetarije kojima su se pravdala besramna idealiziranja kojekakvih historijskih ličnosti, a svako ko im je našao manu automatski bivao proglašen "neprijateljem sistema" i poslan na "dobrovoljni rad".
- Mister Yes
#22112 Re: SDA-All about
Ja sam davno pisao da Izetbegovići (i otac i sin) nisu moji po mnogo čemu. Prije svega ideološki i filozofski jer njihovu "Muslimansko Bratstvo" agendu smatram izrazito opasnom za ovu zemlju i svakako bih uvijek birao "ljevlje" with all other things being equal.
Ali napadati Aliju što je učestvovao u pregovorima sa agresorom o etničkoj podjeli je glupo uzimajući u obzir da je to bio zahtjev velikih i da bi mi bili "bad guys" da smo odbili pregovarati.
Isto tako, napadati ga da nije organizovao odbranu je glupo jer pika se samo krajnji rezultat a on je izvrstan uzimajući sve u obzir. Jedinstvena građanska država nije bila moguća zbog stava velikih a ako se već mora da dijeli onda je naša strana dobila sasvim pristojan komad i puno više nego su agresori planirali. Zavisno od demografskih kretanja, mi imamo realne šanse da 51% BIH ostane u komadu za vjeke vjekova. I to sa izlazom na more i Savu i u kontinuitetu. A to je fantastičan rezultat all things considered.
Ali napadati Aliju što je učestvovao u pregovorima sa agresorom o etničkoj podjeli je glupo uzimajući u obzir da je to bio zahtjev velikih i da bi mi bili "bad guys" da smo odbili pregovarati.
Isto tako, napadati ga da nije organizovao odbranu je glupo jer pika se samo krajnji rezultat a on je izvrstan uzimajući sve u obzir. Jedinstvena građanska država nije bila moguća zbog stava velikih a ako se već mora da dijeli onda je naša strana dobila sasvim pristojan komad i puno više nego su agresori planirali. Zavisno od demografskih kretanja, mi imamo realne šanse da 51% BIH ostane u komadu za vjeke vjekova. I to sa izlazom na more i Savu i u kontinuitetu. A to je fantastičan rezultat all things considered.
- jazzer
#22113 Re: SDA-All about
U ovome gore ja sazet san svakog od clanova familija koje nam rade o zivotima svih ovih godina.Mister Yes wrote:ako se već mora da dijeli onda je naša strana dobila sasvim pristojan komad i puno više nego su agresori planirali. Zavisno od demografskih kretanja, mi imamo realne šanse da 51% BIH ostane u komadu za vjeke vjekova. I to sa izlazom na more i Savu i u kontinuitetu. A to je fantastičan rezultat all things considered.
A tebi jarane, ne da je ''ljevlje'' strano nego si SDAovac sa dna kace. Njegov fundamentalni dio.
- XXS
#22114 Re: SDA-All about
Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, ovaj četnik je danas imenovan u Upravni odbor Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Bez protivljenja SDA i mozda cak uz njihove glasove.
Bravo za SDA, najveceg zastitnika bosnjackih interesa.

- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#22115 Re: SDA-All about
Samo Sda Srbina Spasava!
U jedinstvu je snaga!
onaj osjećaj kad ti se ćini da si reko isto samo drugim rjećima
U jedinstvu je snaga!
onaj osjećaj kad ti se ćini da si reko isto samo drugim rjećima
- sinuhe
#22116 Re: SDA-All about
Protiv Dodika sa djavolima. Lijepo to.
Ce da ga ruse.
Ce da ga ruse.
-
HM 2011
#22117 Re: SDA-All about
upravo suprotno - imenovani je kandidiran od strane vlastitog naroda - i to nista ne moze promjeniti, a posebno ne truhli kompromisi...XXS wrote:Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, ovaj četnik je danas imenovan u Upravni odbor Agencije za visoko obrazovanje BiH.
i dalje nema mjesta za prigovore nasoj SDA
jer u jedinstvu je snaga....
- XXS
#22118 Re: SDA-All about
Ti mozes lagati sebi i SDA ovcama ali nevezano ko ga je nominovao, glasanjem ga je potvrdio dom naroda uljucujuci i politicke kurve iz SDA.HM 2011 wrote: upravo suprotno - imenovani je kandidiran od strane vlastitog naroda - i to nista ne moze promjeniti, a posebno ne truhli kompromisi...
Covjek je ratni cetnicki vojvoda. Naravno, SDA se ne buni protiv toga.
Hajmo sada, koliko SDA trol like-ova za cetnickog vojvodu?
-
HM 2011
#22119 Re: SDA-All about
a sta sam slagao - SDA ga nije niti predlozila niti bilo sta, radi se o predstavniku vlastitog naroda u institucijama i to je to......XXS wrote:Ti mozes lagati sebi i SDA ovcama ali nevezano ko ga je nominovao, glasanjem ga je potvrdio dom naroda uljucujuci i politicke kurve iz SDA.HM 2011 wrote: upravo suprotno - imenovani je kandidiran od strane vlastitog naroda - i to nista ne moze promjeniti, a posebno ne truhli kompromisi...
Covjek je ratni cetnicki vojvoda. Naravno, SDA se ne buni protiv toga.
Hajmo sada, koliko SDA trol like-ova za cetnickog vojvodu?
apaurdno je raspravljati o tome
Samo SDA na svim nivoima - u jedinstvu je snaga...
- KB9
#22120 Re: SDA-All about
idemo u nove pobjede, NAROD ZNA!
- Adriatic
#22121 Re: SDA-All about
Pa šta je problem?
I prije je SDA glasala za Velibora Ostojića.
Tradicija se nastavlja.
I prije je SDA glasala za Velibora Ostojića.
Tradicija se nastavlja.
- Banksy
#22122 Re: SDA-All about
Ako je ovu koaliciju, odmah po inauguraciji, medijski predstavljao Cicko Bjelica, a Sonja Karadžić najavljivala kandidature za neke funkcije, otkud je sad Poplašen sporan? Pa valjda to društvo ide u paketu, šta ste očekivali?
-
jefff
#22123 Re: SDA-All about
Ma ja bolanHM 2011 wrote:upravo suprotno - imenovani je kandidiran od strane vlastitog naroda - i to nista ne moze promjeniti, a posebno ne truhli kompromisi...XXS wrote:Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, ovaj četnik je danas imenovan u Upravni odbor Agencije za visoko obrazovanje BiH.
-
jefff
#22124 Re: SDA-All about

Onog našeg jadova, smiješi se od silne žalosti za hiljadama pobijenih i hiljadama nevoljnika u toj Srebreničkoj nedođiji.
- Adriatic
#22125 Re: SDA-All about
Ubice se vratile na mjesto zločina.jefff wrote:
Onog našeg jadova, smiješi se od silne žalosti za hiljadama pobijenih i hiljadama nevoljnika u toj Srebreničkoj nedođiji.