SDA-All about
- madner
#10426 Re: SDA-All about
Samo ucescem u Republickim institucijama je bilo moguce uraditi ovo sto sam naveo.
Drugi covjek na celu TO je mogao iskoristiti tu instituciju RBiH, kao sto je iskoristena u RH ili Sloveniji. Sto je moja poenta, sa drugom vladajucom koalicijom moglo se drugacije.
Mada se slazem da su komunisti tada smatrani za ideoloskog neprijatelja tako da nije bila realna opcija.
Drugi covjek na celu TO je mogao iskoristiti tu instituciju RBiH, kao sto je iskoristena u RH ili Sloveniji. Sto je moja poenta, sa drugom vladajucom koalicijom moglo se drugacije.
Mada se slazem da su komunisti tada smatrani za ideoloskog neprijatelja tako da nije bila realna opcija.
-
VjecitiStudent
#10427 Re: SDA-All about
Učešće u državnoj vlasti je dalo legimititet i SDS-u i HDZ-u da na svim budućim pregovorima istupaju kao dio vlasti, a ne kao pobunjeničke grupe, kao što je npr. bio u Hrvatskoj sa Hrvatskom i Krajinom.Corto Maltese wrote: ...
Sa vojnog aspekta, učešće u državnoj vlasti prije rata nije bilo odlučujuće, ni za patriotske ni za agresorske snage.
Sa političkog i diplomatskog je bilo od presudne važnosti, što je naša diplomatija iskoristila, do jaja.
Karadžić je bio siguran da će se rat završiti njegovom pobjedom, a ne pregovorima. I to mu je bio jedan od većih zajeba. Na pregovorima je državna legitimacija bila najvažnija. Zbog toga su Dayton potpisali Izetbegović, Tuđman i Milošević, a ne Izetbegović, Krajišnik i Boban.
Ali odosmo od teme.
Na svim pregovorima, od Kutiljera do Daytona, imamo tri ravnopravne strane ili kako bi rekli stranci, Muslims, Serbs and Croats, što je posljedica učešća u vlasti uoči rata, koju su strani posrednici u pregovorima, od Kutiljera pa nadalje odmah prihvatili.
Platforma Predsjedništva je bila pokušaj da se stvari vrate na odnos država BiH - pobunjenici, ali je Izetbegovic od toga ubrzo odustao, iz samo njemu poznatih razloga.
Dayton su na kraju potpisali i Krajisnik i drustvo, kao i HDZ-BiH (osim Zubaka). Srbija i Hrvatska su potpisale kao garanti sporazuma, kao centri politika cije su ekspoziture ratovale u BiH.
Uoci Daytona, Holbrooke je na vrijeme shvatio da ce do dogovora lakse doci ukoliko iz pregovora iskljuci bosanske Srbe tj. SDS i bosanske Hrvate tj. HDZ-BiH.
Zato ih je na samom pocetku Milosevic zavrtanjem ruku prisilio da njega ovlasti da pregovara u njihovo ime. Bosanski Hrvati su odmah bez pogovora prihvatili da ih zastupa Tuđman.
Last edited by VjecitiStudent on 12/06/2013 11:41, edited 1 time in total.
- Better Man
#10428 Re: SDA-All about
Vidi, ja govorim o tome da je Alija koalicijom sa SDS-om i HDZ-om omogučio istim da legalno kroz institucije sistema izvrše pripreme za Agresiju i najveće zločine! Druga stvar je ta što Alija nije uopće pripremio državu i njene građane za odbranu, već je građanima govorio da mirno spavaju, da je za rat potrebno dvoje! Prva i osnovna stvar koju je Alija trebao da uradi je da na sva brda oko Sarajeva i drugih mjesta s kojih smo bombardovani od strane zločinacaReXX wrote:Better Man wrote:Vidim da je braniteljima kriminalne mafije u vidu SDA teško priznati da je upravo SDA sklapanjem koalicije sa naječim ratnim zločincima 1990. godine omogučila da se na BiH izvrši strašna agresija, klanje, silovanje i ubijanje njenih nevinih građana i čak su odrešenim s ojim postupcima lično doprinjeli tome! Ne bih da spominjem kako su nakon rata davali podršku Veliboru Ostojiću i drugim fašistima!![]()
![]()
![]()
Znaci rat i agresija se desili zbog Alije?
Aha, sad bar znamo da se to sve moglo izbjeci da je Alija radio drugacije. Na primjer da je odustao od nezavisnosti, da je potpisao kapitulaciju, i pripojio BiH krnjoj Jugoslaviji (citaj: Velikoj Srbiji).
Nasa djeca ce u udzbenicima citati i uciti da je vojnu silu imao Milosevic ali da je za pocetak rata kriv Alija jer je isprovocirao Milosevica.
Samo jedna je stvar jasna, da Alija nije krenuo u nezavisnost kad je krenuo, i da nismo dobili nezavisnot, napad JNA na nas bi bio potpuno legalan i to se ne bi smatralo agresijom vec gradjanskim ratom unutar krnje Jugoslavije. I mi bi bili poravnjani.
pošalje legalne snage koje su za BiH i da se na taj način onemoguči postavljanje teške artiljerije kojom smo razarani. Da je to uradio i još neke stvari, drugačije bi se sve odvijalo! Rat se mogao izbjeći, a ako se i nije mogao izbejeći rat, mogle su se ublažiti njegove posljedice i da se prođe sa manje razaranja gradova i stradanja ljudi! Neshvatljivo je da je Alija omogučio pripadnicima JNA da najnormalnije napuste kasarne u BiH i da pritom sa sobom odvuku svo naoružanje, umjesto da su se pustili samo ljudi, a naoružanje oduzelo i iskoristilo za odbranu od agresije.
- Corto Maltese
#10429 Re: SDA-All about
Teško da će biti tako, jer su Srbi već pola godine prije rata izišli iz državne vlasti. Prije će biti da su, kako je Karadžić sve vrijeme i tvrdio, legitimitet crpili iz stanja na terenu. Kako god bilo, završni mirovni sporazum je potpisan na međudržavnom nivou, a Krajišnikov potpis je imao taman toliku težinu, koliku i Zubakovo nepotpisivanje.VjecitiStudent wrote:
Učešće u državnoj vlasti je dalo legimititet i SDS-u i HDZ-u da na svim budućim pregovorima istupaju kao dio vlasti, a ne kao pobunjeničke grupe, kao što je npr. bio u Hrvatskoj sa Hrvatskom i Krajinom.
Na svim pregovorima, od Kutiljera do Daytona, imamo tri ravnopravne strane ili kako bi rekli stranci, Muslims, Serbs and Croats, što je posljedica učešća u vlasti uoči rata, koju su strani posrednici u pregovorima, od Kutiljera pa nadalje odmah prihvatili.
Platforma Predsjedništva je bila pokušaj da se stvari vrate na odnos država BiH - pobunjenici, ali je Izetbegovic od toga ubrzo odustao, iz samo njemu poznatih razloga.
Dayton su na kraju potpisali i Krajisnik i drustvo, kao i HDZ-BiH (osim Zubaka). Srbija i Hrvatska su potpisale kao garanti sporazuma, kao centri politika cije su ekspoziture ratovale u BiH.
Uoci Daytona, Holbrooke je na vrijeme shvatio da ce do dogovora lakse doci ukoliko iz pregovora iskljuci bosanske Srbe tj. SDS i bosanske Hrvate tj. HDZ-BiH.
Zato ih je na samom pocetku Milosevic zavrtanjem ruku prisilio da njega ovlasti da pregovara u njihovo ime. Bosanski Hrvati su odmah bez pogovora prihvatili da ih zastupa Tuđman.
Da je Alija eskivirao SDS i HDZ, rat bi vjerovato počeo godinu dana ranije, što bi imalo svojih prednosti. Međutim, mane takve odluke su nesagledive. Spomenuću samo jednu, najveću. Da je bilo tako, ni Tuđman ni HDZ BiH ne bi pozvali Hrvate da glasaju za suverenu i jedinstvenu BiH. Referenduma ne bi bilo ili bi referendumsko pitanje bitno drukčije glasilo. A referendum od 1. marta je bio najjači bosanskohercegovački politički argument, kao i najjače zakonsko oružje koje smo ikada imali.
-
ReXX
#10430 Re: SDA-All about
Better Man wrote:
Vidi, ja govorim o tome da je Alija koalicijom sa SDS-om i HDZ-om omogučio istim da legalno kroz institucije sistema izvrše pripreme za Agresiju i najveće zločine! Druga stvar je ta što Alija nije uopće pripremio državu i njene građane za odbranu, već je građanima govorio da mirno spavaju, da je za rat potrebno dvoje! Prva i osnovna stvar koju je Alija trebao da uradi je da na sva brda oko Sarajeva i drugih mjesta s kojih smo bombardovani od strane zločinaca
pošalje legalne snage koje su za BiH i da se na taj način onemoguči postavljanje teške artiljerije kojom smo razarani. Da je to uradio i još neke stvari, drugačije bi se sve odvijalo! Rat se mogao izbjeći, a ako se i nije mogao izbejeći rat, mogle su se ublažiti njegove posljedice i da se prođe sa manje razaranja gradova i stradanja ljudi! Neshvatljivo je da je Alija omogučio pripadnicima JNA da najnormalnije napuste kasarne u BiH i da pritom sa sobom odvuku svo naoružanje, umjesto da su se pustili samo ljudi, a naoružanje oduzelo i iskoristilo za odbranu od agresije.
Kako je Alija mogao pripremiti zaludjeni narod koji je naivno vjerovao u bratsvo i jedinstvo i do zadnje sekunde vjerovao da nas nece tuci nase komsije???
Da je Alija govorio da ce biti rata, svi bi ga popljuvali i optuzili za ratno-huskacku retoriku. Da, Better Man, upravo bi ga mi, njegov narod, popljuvalil i objesili zbog takve retorike.
Pa bolan bolan, cetnicki snajperisti se poredali po zgradama u Sa, Vukovak gori, a nas narod na demonstracijama u Sarajevu nosi Titove slike i pjeva druze tito mi ti se kunemo. Eto koliko smo mi zaludjeni i naivni bili. U skupstini narod zvizdi i galami na Aliju, a bratska JNA reda artiljeriju oko Sarajeva.
Zasto se narod nije sam naoruzao kao sto su se srbi naoruzavali. Svaka srpska kuca je imala jedan kalasnjikov. Ali mi nismo imali vremena od pjevanja pjesama drugu Titu i nasem lijepom bratstvu i jedinstvu.
ma daj molim te...
I kako se rat mogao izbjeci???????
I nema nikakve veze sta je Alija uradio, jer su srbi i hrvati namjerili da urade ono sto su uradili bez obzir na Aliju.
- novi.dan.nova.nafaka
#10431 Re: SDA-All about
Better Man wrote: Vidi, ja govorim o tome da je Alija koalicijom sa SDS-om i HDZ-om omogučio istim da legalno kroz institucije sistema izvrše pripreme za Agresiju i najveće zločine! Druga stvar je ta što Alija nije uopće pripremio državu i njene građane za odbranu, već je građanima govorio da mirno spavaju, da je za rat potrebno dvoje!
Razgovarao sam jednom prilikom sa čovjekom iz SDA, koji je bio jedan od najjačih funkcionera na čitavom Podrinju. Bio je i poslanik u NS RS nakon rata. Kaže da je lično radio na tome da se narod pripremi za rat - i veli on: jednom su otišli do jednog sela, pričao je tu sa ljudima koje je poznavao i upozoravao ih na naoružavanje susjednih srpskih sela. Ljudi su ga bukvalno otjerali odatle, govoreći mu da rata neće biti!
Trebam li spomenuti da je to selo zapamtilo neviđen pokolj...
- novi.dan.nova.nafaka
#10432 Re: SDA-All about
Bravo, to je ključna poenta, između ostalog!Corto Maltese wrote:Da je Alija eskivirao SDS i HDZ, rat bi vjerovato počeo godinu dana ranije, što bi imalo svojih prednosti. Međutim, mane takve odluke su nesagledive. Spomenuću samo jednu, najveću. Da je bilo tako, ni Tuđman ni HDZ BiH ne bi pozvali Hrvate da glasaju za suverenu i jedinstvenu BiH. Referenduma ne bi bilo ili bi referendumsko pitanje bitno drukčije glasilo. A referendum od 1. marta je bio najjači bosanskohercegovački politički argument, kao i najjače zakonsko oružje koje smo ikada imali.
Hej ba, hoćeš proglasiti nezavisnu državu bez hrvata i srba...
-
ReXX
#10433 Re: SDA-All about
Referendum je odlicno tempiran.novi.dan.nova.nafaka wrote:Better Man wrote: Vidi, ja govorim o tome da je Alija koalicijom sa SDS-om i HDZ-om omogučio istim da legalno kroz institucije sistema izvrše pripreme za Agresiju i najveće zločine! Druga stvar je ta što Alija nije uopće pripremio državu i njene građane za odbranu, već je građanima govorio da mirno spavaju, da je za rat potrebno dvoje!
Razgovarao sam jednom prilikom sa čovjekom iz SDA, koji je bio jedan od najjačih funkcionera na čitavom Podrinju. Bio je i poslanik u NS RS nakon rata. Kaže da je lično radio na tome da se narod pripremi za rat - i veli on: jednom su otišli do jednog sela, pričao je tu sa ljudima koje je poznavao i upozoravao ih na naoružavanje susjednih srpskih sela. Ljudi su ga bukvalno otjerali odatle, govoreći mu da rata neće biti!
-
VjecitiStudent
#10434 Re: SDA-All about
Netacno, Predsjednistvo i Vlada su bili u punom sastavu sve do aprila 1992.Corto Maltese wrote: Teško da će biti tako, jer su Srbi već pola godine prije rata izišli iz državne vlasti. Prije će biti da su, kako je Karadžić sve vrijeme i tvrdio, legitimitet crpili iz stanja na terenu. Kako god bilo, završni mirovni sporazum je potpisan na međudržavnom nivou, a Krajišnikov potpis je imao taman toliku težinu, koliku i Zubakovo nepotpisivanje.
Da je Alija eskivirao SDS i HDZ, rat bi vjerovato počeo godinu dana ranije, što bi imalo svojih prednosti. Međutim, mane takve odluke su nesagledive. Spomenuću samo jednu, najveću. Da je bilo tako, ni Tuđman ni HDZ BiH ne bi pozvali Hrvate da glasaju za suverenu i jedinstvenu BiH. Referenduma ne bi bilo ili bi referendumsko pitanje bitno drukčije glasilo. A referendum od 1. marta je bio najjači bosanskohercegovački politički argument, kao i najjače zakonsko oružje koje smo ikada imali.
Sto se tice referenduma, po odlukama Badinterove komisije, krajem 1991., njega nije bilo ni u Hrvatskoj, ni Sloveniji, zemljama koje su vec bile zaratile.
- Corto Maltese
#10435 Re: SDA-All about
Da ne duljimo, jer je očita da se potpuno ne slažemo, reci mi svoje proročanstvo za BiH u slučaju da je Alija 1990 eskivirao SDS i HDZ i napravio vladu sa SRS i SK BiH?VjecitiStudent wrote: Sto se tice referenduma, po odlukama Badinterove komisije, krajem 1991., njega nije bilo ni u Hrvatskoj, ni Sloveniji, zemljama koje su vec bile zaratile.
-
VjecitiStudent
#10436 Re: SDA-All about
Rat u BIH bi izbio kada i rat u Hrvatskoj.Corto Maltese wrote:Da ne duljimo, jer je očita da se potpuno ne slažemo, reci mi svoje proročanstvo za BiH da je Alija 1990 eskivirao SDS i HDZ i napravio vladu sa SRS i SK BiH?VjecitiStudent wrote: Sto se tice referenduma, po odlukama Badinterove komisije, krajem 1991., njega nije bilo ni u Hrvatskoj, ni Sloveniji, zemljama koje su vec bile zaratile.
U istom paketu i na isti nacin bi bio i zavrsen, sa medjunarodnim priznanjem i za BiH i za Hrvatsku.
S sto bi ratna jednacina bila znatno komplikovanija za JNA.
Naravno, na kraju bi i Krajina u Hrvatskoj i neki dijelovi BiH dobili znacajne autonomije u odnosu na centralnu vlast.
-
kakonako
#10437 Re: SDA-All about
Ako ti je tu pricu pricao Remzija Kadric reci mu da debelo laze!)novi.dan.nova.nafaka wrote:Better Man wrote: Vidi, ja govorim o tome da je Alija koalicijom sa SDS-om i HDZ-om omogučio istim da legalno kroz institucije sistema izvrše pripreme za Agresiju i najveće zločine! Druga stvar je ta što Alija nije uopće pripremio državu i njene građane za odbranu, već je građanima govorio da mirno spavaju, da je za rat potrebno dvoje!
- Corto Maltese
#10438 Re: SDA-All about
Moja vizija je da bi, takav politički avanturizam dao legitimitet Slobi i Tuđmanu da sve međusobne dogovore prebace iz tajne u javnu sferu, poslije čega bi vojno podijelili BiH na način na koji su to učinili Nijemci i Rusi sa Poljskom 1939. Ili ako želiš nježniji i trajniji primjer, onako kao što su Srbi i Crnogorci podijelili Sandžak nakon balkanskih ratova.VjecitiStudent wrote:Rat u BIH bi izbio kada i rat u Hrvatskoj.Corto Maltese wrote: Da ne duljimo, jer je očita da se potpuno ne slažemo, reci mi svoje proročanstvo za BiH da je Alija 1990 eskivirao SDS i HDZ i napravio vladu sa SRS i SK BiH?
U istom paketu i na isti nacin bi bio i zavrsen, sa medjunarodnim priznanjem i za BiH i za Hrvatsku.
Naravno, na kraju bi i Krajina u Hrvatskoj i neki dijelovi BiH dobili znacajne autonomije u odnosu na centralnu vlast.
Pitanje SAO Krajine bi bilo rješavano u hodu, vjerovatno preseljenjem, kao konačnim rješenjem.
Ali nećemo znati, šta bi bilo da je bilo. Ostaje meni moja, tebi tvoja vizija.
- madner
#10439 Re: SDA-All about
Referendum bi bio odrzan, Hrvati bi bilo za nezavisnost. Ostanak BiH unutar Jugoslavije bi znacio da je Hrvatska glavna meta, tako da bi Franjo sasvim sigurno bio za nezavisnost.
Da je nekim slucajem rezultat bio drugaciji, nikakve podjele BiH ne bi bilo jer bi bila veca Crna Gora od Crne Gore.
Da je nekim slucajem rezultat bio drugaciji, nikakve podjele BiH ne bi bilo jer bi bila veca Crna Gora od Crne Gore.
-
VjecitiStudent
#10440 Re: SDA-All about
Bilo bi ono sto bi medjunarodna zajednica dopustila da bude, a ne sto bi Slobo i Franjo zeljeli, kao sto se na kraju desilo i u Daytonu.Corto Maltese wrote:Moja vizija je da bi, takav politički avanturizam dao legitimitet Slobi i Tuđmanu da sve međusobne dogovore prebace iz tajne u javnu sferu, poslije čega bi vojno podijelili BiH na način na koji su to učinili Nijemci i Rusi sa Poljskom 1939. Ili ako želiš nježniji i trajniji primjer, onako kao što su Srbi i Crnogorci podijelili Sandžak nakon balkanskih ratova.VjecitiStudent wrote:Rat u BIH bi izbio kada i rat u Hrvatskoj.Corto Maltese wrote: Da ne duljimo, jer je očita da se potpuno ne slažemo, reci mi svoje proročanstvo za BiH da je Alija 1990 eskivirao SDS i HDZ i napravio vladu sa SRS i SK BiH?
Pitanje SAO Krajine bi bilo rješavano u hodu, vjerovatno preseljenjem, kao konačnim rješenjem.
Osnovni princip, kojeg se Badinterova komisija drzala, je bila nepromjenjivost granica.
BiH bi ostala sa sadasnjim granicama, sa znacajnom autonomijom za pojedine dijelove, nastanjene pobunjenicima.
S tim sto bi te autonomije bile daleko slabije nego danasnji entiteti, plafon bi bio ekvivalent Z4 plana koji je na kraju bio ponudjen Krajini.
A rat bi trajao znatno krace.
- kamen spoticanja
#10441 Re: SDA-All about
Zeleni protiv vanrednih izbora. ..to je najsigurniji nacin da budu odrzani 
- madner
#10442 Re: SDA-All about
Ali zasto?kamen spoticanja wrote:Zeleni protiv vanrednih izbora. ..to je najsigurniji nacin da budu odrzani
- Corto Maltese
#10443 Re: SDA-All about
Ovakve rasprave najviše volim završiti opkladom. Nažalost, u ovom slučaju, to nije moguće. Ali ako imaš prijedlog za kakvu opkladu koja se odnosi na blisku, provjerljivu, budućnost, otvoren sam za prijedloge.VjecitiStudent wrote:Bilo bi ono sto bi medjunarodna zajednica dopustila da bude, a ne sto bi Slobo i Franjo zeljeli, kao sto se na kraju desilo i u Daytonu.Corto Maltese wrote: Moja vizija je da bi, takav politički avanturizam dao legitimitet Slobi i Tuđmanu da sve međusobne dogovore prebace iz tajne u javnu sferu, poslije čega bi vojno podijelili BiH na način na koji su to učinili Nijemci i Rusi sa Poljskom 1939. Ili ako želiš nježniji i trajniji primjer, onako kao što su Srbi i Crnogorci podijelili Sandžak nakon balkanskih ratova.
Osnovni princip, kojeg se Badinterova komisija drzala, je bila nepromjenjivost granica.
BiH bi ostala sa sadasnjim granicama, sa znacajnom autonomijom za pojedine dijelove, nastanjene pobunjenicima.
S tim sto bi te autonomije bile daleko slabije nego danasnji entiteti, plafon bi bio ekvivalent Z4 plana koji je na kraju bio ponudjen Krajini.
A rat bi trajao znatno krace.
- antifascism
#10444 Re: SDA-All about
nek se narod smiri do 2014.kamen spoticanja wrote:Zeleni protiv vanrednih izbora. ..to je najsigurniji nacin da budu odrzani
- Fudo Bosna
#10445 Re: SDA-All about
novi.dan.nova.nafaka wrote:Better Man wrote: Vidi, ja govorim o tome da je Alija koalicijom sa SDS-om i HDZ-om omogučio istim da legalno kroz institucije sistema izvrše pripreme za Agresiju i najveće zločine! Druga stvar je ta što Alija nije uopće pripremio državu i njene građane za odbranu, već je građanima govorio da mirno spavaju, da je za rat potrebno dvoje!
Bio sam jako mlad te 1991. godine, ali dovoljno star da se sječam tih događaja i budem njihov savremenik . Taj ti je funkcioner SDA odlično rekao, i nije to , takav pasivan odnos prema odbrani od nadolazeće agresije bio slučaj samo u Podrinju. Slična je situacija , nažalost bila i širom BiH. U Sarajevu je npr.situacija, po pitanju svjesti bošnjačkog naroda bila katastrofalna. Mnogi moji prijatelji koji su bili angažovani u SDA su mi pričali da je bilo slučajeva da su im ljudi prijetili , da će ih prijaviti MUP-u, i da ne žele da se organizuju i slično, da oni žele „suživot“/ Jugoslaviju i slične nebuloze, a da ne spominjem MTS, da neće da imaju posla sa istim, da neće protiv komšija itd, a sve je to posljedica nasljedstva komunizma/titoizma i „ispranoga mozga“ kod nas Bošnjaka. I onda kažu Alija nije „ništa“ uradio? A zaboravljaju da je R .Hrvatska sa daleko povoljnijim etničkim i svakim drugim odnosom snaga na svojem teritoriju od npr RBiH, izgubila za kratko vrijeme 1/3 svoga teritorija i ako je imala 75 % ili više etnički čistih općinskih sekretarijata NO, „čistu“ i otvorenu granicu sa Slovenijom, Mađarskom, Italijom, večinu policijskih postaja pod svojom kontrolom, a onaj ko zna geografsku konfiguraciju R Hrvatske zna da je gubitak 1/3 teritorija ravan gubitku 2/3 ili 80% teritorija BiH jer su sve važne komunikacije u Hrvatskoj bile odsječene i to je katastrofalan omjer odbrane i mogučnosti , s obzirom da su imali daleko bolje pravne i sve druge organizacijske elemente da se opreme i naoružaju, oni u R.Hrvatskoj , od npr. nas u BiH , sa našom neorganizovanom TO BiH ili bosanskim patriotskim snagama općenito...
Alija ili SDA nisu imali ni tamo gdje je bio večinski bošnjački teritorij , Sarajevo, Zenica i sl, sve ili veliki dio općinskih skretarijata narodne odbrane pod kontrolom, dobar dio je kontrolisao SDS kadar, ali ni veliki dio policijskih stanica , (koje su bile jedine profesionalne i obučene za idbranu), nije bio pod bošnjačkom kontrolom, dakle ni u večinskom "bošnjačkom Sarajevu, nisi kontrolisao sekretarijate ili policijske stanice, a kamoli tamo gdje si bio manjina. I opet su se čak i te 1992. godine, odbranili svi veliki gradovi, da bi na kraju , 1995. Godine, ARBIH bila jedna od največih ex Yu vojnih sila sa 200.000 vojnika, desetinama hiljada komada pješadijskog naoružanja , hiljadama komada artiljerije, kao i mogučnošću da vojno dobije rat! (A sve se to izvelo uz EMBARGO na naoružanje i ratujući protiv 4 evropske vojne sile , nekadašnje JNA, za sve vojne analitičare, "nemoguća misija"!)
Ali, tada se je umješala Međunarodna zajednica , (kao i na početku rata embargom), ovaj put nepravednim mirom i dobili smo mir, ovakav nepravedan ali ipak mir , a trebali smo nestati , a da je bilo pravde bili bi i moralni i vojni pobjednici !
Lako je sada, pogotovu onome ko se tada nije ni rodio ili je bio djete te 1991 godine "palamudi.." i govoriti da se nije ništa učinilo a nije istina, učinilo se dosta, (moglo je bolje), ali ne puno, pogotovu s obzirom na okolnosti u kojima se sve dešavalo !!!
-
Innovation
#10446 Re: SDA-All about
Bila sam jedna od tih. Nisam vjerovala da se nesto tako moze dogoditi.Fudo Bosna wrote:Slična je situacija , nažalost bila i širom BiH. U Sarajevu je npr.situacija, po pitanju svjesti bošnjačkog naroda bila katastrofalna. Mnogi moji prijatelji koji su bili angažovani u SDA su mi pričali da je bilo slučajeva da su im ljudi prijetili , da će ih prijaviti MUP-u, i da ne žele da se organizuju i slično, da oni žele „suživot“/ Jugoslaviju i slične nebuloze
- sinuhe
#10447 Re: SDA-All about
Srbi su se naoruzali u ljeto 91 nesto vise od pola godine nakon izbora. Nije se tu bas ni imalo vremena za bilo sta vise.
Mozda je trebalo staviti TVSA pod kontrolu bosnoljubljivih snaga.
-
ReXX
#10448 Re: SDA-All about
Srbi se naoruzavaju od kako postoje. Dok smo mi ucili svoju djecu kako se slavi rodjendan, oni su svoju ucili kako se puni puska. Dok smo mi pjevali druze Tito mi ti se kunemo, oni su nabavljali kalasnjikove. Svaka srpska kuca je imala barem jednu pusku. I danas je tako.sinuhe wrote:Srbi su se naoruzali u ljeto 91 nesto vise od pola godine nakon izbora. Nije se tu bas ni imalo vremena za bilo sta vise.
Ko ono rece jednom - nakon ovog rata, svaki bosnjak treba imati pistolj pod jastukom.
- sinuhe
#10449 Re: SDA-All about
Pa naoruzali su se u Bosanskoj Krajini za nekoliko dana u vrijeme velike mobilizacije sto vojske sto rezervne milicije krajem juna, pocetkom jula 91. SDA nije nanijela Bosnjacima toliko stete koliko TVSA. Mobilizacija je pocela u maju 91, ali tada su jos isli na vojne vjezbe pa vojske nije bilo po gradovima. Oko Petrovca i Kljuca je preovladavala rezervna milicija u plavim uniformama dok je Banja Luka ozelenila preko noci.
- kamen spoticanja
#10450 Re: SDA-All about
Zato sto je sdp zamadner wrote:Ali zasto?kamen spoticanja wrote:Zeleni protiv vanrednih izbora. ..to je najsigurniji nacin da budu odrzani
Sto nece biti...prakticno nisu vlast a drze ogromnu vecinu financijskih tokova u federaciji. .
Nema ih na drzavnom nivou pa nemaju potrebu da miletu skidaju gache nego imaju svu sirinu da blokadama svega iskazuju svoj patriotizam. ..dok se crveni trose ekstremnom brzinom a fahrina frustracija postaje tolika da vec kroz avaz gricka zlatkovu ekipu...
ima tihi win-win-win...za sto god se uhvati...a i blamažom s budimirom konkurencija im je pokazala da od sanaderizacije nema nista