SDA 2004

bihsex

#1 SDA 2004

Post by bihsex »

Izbori 2004: Katastrofalan poraz Lagumdžijinog SDP-a

Predsjednik SDP BiH

Ovogodišnji općinski izbori u BiH po mnogo čemu se razlikuju od prethodnih, održanih 1996. i 2000. godine.

Prvi put Izborna komisija BiH je samostalno organizirala cijeli proces, glasački listići su štampani u zemlji, a građani su dobili šansu da direktno biraju načelnike u općinama, koji će sada umjesto partijama koje su ih postavljale, biti odgovorni biračima.

Učvršćene pozicije
U odnosu na općinske izbore održane 2000. godine kada je na birališta izašlo 66 posto birača, ove godine bilo ih je čak 20 posto manje.

Razlika je, i to drastična, i u rezultatima koje su ostvarile pojedine stranke.

Dok su neke, kao što je to primjer sa Strankom za BiH, uglavnom, uz blagi pad, sačuvale pozicije stečene prije četiri godine, neke druge su ili znatno ojačale (SDA) ili doživjele pravi sunovrat (SDP).

Analitičkim poređenjem rezultata lokalnih izbora od prije četiri godine s ovim najnovijim, koji se neće bitnije promijeniti do konačne verifikacije, već sada se slobodno može reći da je Lagumdžijin SDP BiH doživio katastrofalan poraz. Razloga za pobjedničko slavlje prije svih imaju Sulejman Tihić i SDA koja ne samo da je učvrstila pozicije koje je već imala u 23 općine, nego je, prema podacima iz stranačkog Izbornog štaba, dobila novih 16 mjesta općinskih načelnika.

Doda li se tome i podatak da su na svim tim pozicijama protekle četiri godine sjedili ljudi Zlatka Lagumdžije, ne treba biti veliki poznavalac političkih zbivanja pa zaključiti da su građani procijenili kako su SDP-ova obećanja bila tek prazna priča, te su svoje povjerenje u naredne četiri godine odlučili pokloniti SDA-ovim kandidatima.

Pored načelničkih pozicija, SDA je, sudeći prema podacima Izbornog štaba, popravila uspjeh gotovo za sto posto i kada je riječ o općinskoj većini: umjesto u dosadašnjih 23 većinu ima u 41 općini.

Općinska većina
Pored Zenice iz koje je krnji SDP bukvalno "protjeran", najdrastičniji primjer političkog sunovrata SDP-a jeste i grad soli.

Iako je SDP-ov kandidat Imamović ostao na poziciji načelnika u Tuzli, gradu gdje je ova partija imala svoje najjače uporište, podrška birača, kada je riječ o Općinskom vijeću, pala je za gotovo 15 procenata.

Primjera radi, 2000. godine imali su 58,6 posto, a sada 43,67. Slična situacija je i u svim drugim općinama gdje su uživali podršku birača
bihsex

Post by bihsex »

Pad SDP-a u svim sarajevskim općinama
U gotovo svim sarajevskim općinama SDP je na izborima 2000. godine imao većinu. No, četiri godine kasnije ta slika se drastično promijenila. Tako je, recimo, u Centru sa 49,8 posto broj glasova SDP-a pao na 36,11 posto, dok je SDA sa 17,2 posto porasla na čak 33,70 posto.

U Starom Gradu broj glasova koje je SDP osvojio prepolovljen je u odnosu na prošle izbore. Sa 36,1 posto SDP je pao na 17 posto, dok SDA bilježi rast sa 21,8 na 41,2 posto.

U Vogošći je SDP 2000. godine imao 29,2 posto, a na ovim izborima oko 15 posto. Slično je i na Ilidži: sa 32 posto SDP je pao na 14,6 posto.

U Novom Sarajevu SDP je imao 48,4 posto, a sada ima 32,4, a u Novom Gradu sa 42 posto SDP je pao na 27,9 posto.

Svoju poziciju SDA je popravila u Novom Sarajevu, gdje je sa 16,2 posto skočila na 31 posto, te u Novom Gradu gdje je dobila čak 42 posto u odnosu na prethodnih 19. Poziciju vodeće stranke SDA je potvrdila u Hadžićima sa osvojenih 45,7 posto.SDP je i u ovoj općini pao sa 29,6 na 20,4 posto.

Stranka za BiH pobijedila je u Trnovu, a u ostalim općinama ostvarila je približne rezultate kao i 2000. godine.

U Stranci za BiH zadovoljni rezultatima
U Izbornom štabu Stranke za BiH zadovoljni su postignutim rezultatima. Prema njihovim podacima, već su osigurali četiri načelničke pozicije, dok se za još četiri njihovi kandidati bore u drugom krugu. Osim toga, velikim uspjehom smatraju što su ušli u općinsku većinu u Čapljini, Tomislavgradu, Kupresu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Banjoj Luci čime su pokazali, kako kažu, da su stranka za cijelu BiH.
nineac

Post by nineac »

Da ti Dnevni Avaz na pamet ne učiš možda?
bihsex

#4 ŽIVJELA SDA

Post by bihsex »

nineac

PIŠI TI ŠTA HOĆEŠ JA NEĆU NIKOME NIŠTA ODGOVARATI PA NI TEBI
vaginalna_manipulacija

Post by vaginalna_manipulacija »

:shock: WOOOOOOW

kako mudar odgovor :D
Pravda30

Post by Pravda30 »

nineac wrote:Da ti Dnevni Avaz na pamet ne učiš možda?
Informacije se mogu provjeriti na :
http://www.izbori.ba
Vodenjak

#7 Re: ŽIVJELA SDA

Post by Vodenjak »

moderator wrote:
bihsex wrote:nineac

PIŠI TI ŠTA HOĆEŠ JA NEĆU NIKOME NIŠTA ODGOVARATI PA NI TEBI
ako neces nikome odgovarati, zasto si onda otvorio ovu temu?!?!
Vrlo dobra i hvale vrijedna rekcija moderatora!
Cestitam!
Altsa

Post by Altsa »

bihsex wrote:Pad SDP-a u svim sarajevskim općinama
U gotovo svim sarajevskim općinama SDP je na izborima 2000. godine imao većinu. No, četiri godine kasnije ta slika se drastično promijenila. Tako je, recimo, u Centru sa 49,8 posto broj glasova SDP-a pao na 36,11 posto, dok je SDA sa 17,2 posto porasla na čak 33,70 posto.

U Starom Gradu broj glasova koje je SDP osvojio prepolovljen je u odnosu na prošle izbore. Sa 36,1 posto SDP je pao na 17 posto, dok SDA bilježi rast sa 21,8 na 41,2 posto.

U Vogošći je SDP 2000. godine imao 29,2 posto, a na ovim izborima oko 15 posto. Slično je i na Ilidži: sa 32 posto SDP je pao na 14,6 posto.

U Novom Sarajevu SDP je imao 48,4 posto, a sada ima 32,4, a u Novom Gradu sa 42 posto SDP je pao na 27,9 posto.

Svoju poziciju SDA je popravila u Novom Sarajevu, gdje je sa 16,2 posto skočila na 31 posto, te u Novom Gradu gdje je dobila čak 42 posto u odnosu na prethodnih 19. Poziciju vodeće stranke SDA je potvrdila u Hadžićima sa osvojenih 45,7 posto.SDP je i u ovoj općini pao sa 29,6 na 20,4 posto.

Stranka za BiH pobijedila je u Trnovu, a u ostalim općinama ostvarila je približne rezultate kao i 2000. godine.

U Stranci za BiH zadovoljni rezultatima
U Izbornom štabu Stranke za BiH zadovoljni su postignutim rezultatima. Prema njihovim podacima, već su osigurali četiri načelničke pozicije, dok se za još četiri njihovi kandidati bore u drugom krugu. Osim toga, velikim uspjehom smatraju što su ušli u općinsku većinu u Čapljini, Tomislavgradu, Kupresu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Banjoj Luci čime su pokazali, kako kažu, da su stranka za cijelu BiH.
SNSD :-D
2002- 111.226 glasova
2004- 118.375

SDS :sad:
2002- 159.164 glasova
2004- 115.547

SDA :sad:
2002- 234.923 glasova
2004- 175.594

HDZ :sad:
2002- 113.197 glasova
2004- 52.248

SDP :)
2002- 111.668 glasova
2004- 132.433

SBiH :sad:
2002- 109.843 glasova
2004- 53.658

ko je pobijednik posljednjih opstinskih izbora procijenite sami.
ventoli

Post by ventoli »

Ako je u federaciji manje od 50%izislo na izbore..onda se ni ne zna ko je pobjednik?
Pravda30

Post by Pravda30 »

SNSD :)
2002- 111.226 glasova
2004- 118.375
Radujes se? Nek je crvenilo pa makar i cetnicko?

Dodik :
"RS nije zločinačka tvorevina"
http://www.nezavisne.com/dnevne/politik ... 004-02.php

Dodik
HvalaREPUBLIKA SRPSKA nije zločinačka tvorevina.Ona je interes , ionih koji nisu pripadali SDS-u.
Dodik :
Ja nisam licemjer ni u politici , ni u životu, i znamzašto ste postavili ovo pitanje. Ali pošto smatram da je sport zaista samoindividualna stvar čvojeka i da u to ne trba petljati politiku, a i zbogpotrebe da budem iskren prmea vama i prema svim, navijaću za SiCG.
Stvarno imas razloga da stvais jedan :)

Drugo.Treba biti realan u zivotu. Ne mogu se porediti parlamentarni i lokalni izbori. Glasanje na istima se moze drasticno razlikovati.

Sto se samih lokalnih izbora tice , najbolji pokazatalj je broj nacelnickih mjesta koje je osvojila jedna odredena stranka. Ili da uzmes podatke od proslih Lokalnih izbora jedne odreden stranke u odredenoj opstini i da ih uporedis sa ovim rezlutatima.

I kao zadnje treba prestati tu pricu o onima koji nisu glasali.Ko je htio , glasao je ko nije nek se i ne zali. Nigdje e glasa 100% ljudi (pa cak ni tamo gdje je glasajne obavezno).. U Francuskoj se jedva prelazi 30%...
Pravda30

Post by Pravda30 »

I jos nesta .. Poredenje u brojkama nema smisla. Kada se porede rezultati onda se to radi u procentima. Razlog je jednostavan.Izlazak glasaca je promjenljiv od izbora do izbora.
cipelici

Post by cipelici »

Promjenjiv sa 50% pada interesa glasackog tijela.Kako je krenula tendencija pada glasaca , ne bi me iznenadilo da stranacka populacija glasa sama za sebe. Nece im smetati da se proglasi pobjednicima
ONI KOJI BROJE NAJVISE CLANOVA :x nije tesko pogoditi koji 15 god.
prikupljaju clanove.
"Pobjednke" na ovim opcinskim izborima cinili su clanovi "pobjednicke" stranke njih minimalno 70%.
Pravda30

Post by Pravda30 »

cipelici wrote:Promjenjiv sa 50% pada interesa glasackog tijela.Kako je krenula tendencija pada glasaca , ne bi me iznenadilo da stranacka populacija glasa sama za sebe. Nece im smetati da se proglasi pobjednicima
prikupljaju clanove.
"Pobjednke" na ovim opcinskim izborima cinili su clanovi "pobjednicke" stranke njih minimalno 70%.
Vrlo ubjedljivo .. Sve onako "iz prve ruke".. :zzzz:
Panasonic

Post by Panasonic »

cipelici wrote:Promjenjiv sa 50% pada interesa glasackog tijela.Kako je krenula tendencija pada glasaca , ne bi me iznenadilo da stranacka populacija glasa sama za sebe. Nece im smetati da se proglasi pobjednicima
prikupljaju clanove.

Zasto se glasa?
Da bi bila bolja situacija u zemlji.
Kada se 2000 glasalo,obecavali su da ce situacija biti duplo bolja.Medjutim,kako kazu, situacija je duplo gora od one 2000.

To nije prvi put da se izgubilo povjerenje glasaca.

Zasta onda da glasamo? Za ovu mafiju?
Ne mogu oni narod kako hoce vuci.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Pravda30 wrote:
Stvarno imas razloga da stvais jedan :)

Drugo.Treba biti realan u zivotu. Ne mogu se porediti parlamentarni i lokalni izbori. Glasanje na istima se moze drasticno razlikovati.

Sto se samih lokalnih izbora tice , najbolji pokazatalj je broj nacelnickih mjesta koje je osvojila jedna odredena stranka. Ili da uzmes podatke od proslih Lokalnih izbora jedne odreden stranke u odredenoj opstini i da ih uporedis sa ovim rezlutatima.

I kao zadnje treba prestati tu pricu o onima koji nisu glasali.Ko je htio , glasao je ko nije nek se i ne zali. Nigdje e glasa 100% ljudi (pa cak ni tamo gdje je glasajne obavezno).. U Francuskoj se jedva prelazi 30%...
Ti si pravednice pravi glasnogovornik ovih vladajucih!

Neka, neka.. i treba nam neko takav!

Reci mi samo jedno, ali iskreno, zivota ti:
Navedi mi samo JEDAN razlog zbog kojeg bi normalni, anticetnicki, probosanski i gradjanski orjentisani Srbin pozelio da zivi i buducnost gradi na podrucju kojim vlada SDA?
STA je to do sada uradila vlast u Federaciji da bi ponukala one druge da se barem malo zamisle pa mozda pocnu da se bave i mislju o nekoj novoj zajednickoj buducnosti?
Da ti pomognem da se ne izlevatis, nemoj da bi mi slucajno postavio suprotno pitanje! Time bi TI poredio SDA sa SDS-om! Ovo te upozoravam s toga sto vi sami tako cesto upadate u zamku pa se poredite s "komsijama" govoreci kako ste bolji od njih!

A onde ste kivni na nas sto vas svrstavamo tamo gdje i pripadate - U ISTI CHABAR!

Ziv mi bio!
bosniaque

Post by bosniaque »

narode pa nije moguce ovo, nije moguce da gospodja SVITAC ama bas nijedan komentar nije dala na ovu temu, ne mogu da vjerujem dali je to moguce da ona ama bas nista ne napise mislim ipak se ovde spominje stranka SDA! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
cipelici

Post by cipelici »

:) ne mozes bez mojih komentarcica Bosniaqa ha jel ?
Nanjusim ja thebe i etho mhene cim je moja miljenica SDA ovcica
na tapetu :-) Da se nisi zabrinuo za mene Bosniaquo ? :?

Hajmo se ti i ja lijepo ljudski dogovoriti kako da dohakamo tvojoj stranci ? Vazi ? :roll: :) Samo nam uzrokuje svadje i probleme :roll:
:-? zbunjena sam , ne znam sta dalje jos da radim daj mi savjet Bosniaqo :roll: :sad: :)
Altsa

Post by Altsa »

Pravda30 wrote:
SNSD :)
2002- 111.226 glasova
2004- 118.375
Radujes se? Nek je crvenilo pa makar i cetnicko?

smjesko nema nikakve veze sa mojim ushicenjem vec sa dodikovim jer je on nazalost najvise profitirao.

kontas ili ne :-D
bosniaque

Post by bosniaque »

cipelici wrote::) ne mozes bez mojih komentarcica Bosniaqa ha jel ?
Nanjusim ja thebe i etho mhene cim je moja miljenica SDA ovcica
na tapetu :-) Da se nisi zabrinuo za mene Bosniaquo ? :?

Hajmo se ti i ja lijepo ljudski dogovoriti kako da dohakamo tvojoj stranci ? Vazi ? :roll: :) Samo nam uzrokuje svadje i probleme :roll:
:-? zbunjena sam , ne znam sta dalje jos da radim daj mi savjet Bosniaqo :roll: :sad: :)
ma jok ja nako glasam reda radi, ti se nekako profesionalno bakces s'politikom previse je meni to lakse mi je ovako, samo ti furaj al ociju ti malo manje dozivljaje smanji! :wink:
kike

Post by kike »

Zavidim onome ko zivi u satkoj ioluziji da je SDA zastitnica Bosnjackog naroda.

Zaista poneka se ima zaviditi gluposti :lol:
bosniaque

Post by bosniaque »

kike wrote:Zavidim onome ko zivi u satkoj ioluziji da je SDA zastitnica Bosnjackog naroda.

Zaista poneka se ima zaviditi gluposti :lol:
:razz: zivio govornik!
JBT

Post by JBT »

Razdor zbog koalicije sa SDS

BRCKO - Tri novoizabrana poslanika u Skupstini i Izvrsni odbor SDA distrikta Brcko poslali su pismo predsjedniku SDABiH Sulejmanu Tihicu, od kojeg traze da smijeni Ahmeta Dervisevica, predsjednika ove stranke u distriktu. Dervisevic je inace izabran i za poslanika u Skupstini ove lokalne zajednice. ……………Novi izbori………….. Informacija je nezvanicna, ali iz pouzdanih izvora ove stranke. Pismo su potpisali poslanici: Halil Ljuca, Hasim Kujundzic i Esad Kadric, te nekoliko clanova Izvrsnog odbora stranke u distriktu. Oni traze nove izbore, Dervisevicevu smjenu i imenovanje vrsioca duznosti predsjednika. Situacija je, izgleda, kulminirala, pa se vec pominju imena dr. Ibrahima Kamenjasevica, te njegovih kolega Huseina Karamujica i Enesa Becirovica kao buducih lokalnih stranackih lidera. Kako se saznaje, uzrok stranackog razdora su neformalni razgovori brcanske SDA o mogucoj postizbornoj koaliciji sa SDS i SBiH u Skupstini distrikta. O tome je Oslobodjenje vec pisalo. U distriktu Brcko prica se da tri poslanika SDA izabrana na posljednjim izborima za Skupstinu distrikta: Halil Ljuca, Hasim Kujundzic i Esad Kadric po cijenu istupanja iz stranke ne zele koaliciju sa SDS. Slicni tonovi cuju se i iz brcanskog SBiH. …………….Kako sefovi kazu……………. Kako ce se u distriktu rijesiti stranacki razdor u SDA, a izgleda i SBiH, vjerovatno zavisi od cinjenice da li su Sulejman Tihic i Safet Halilovic kao stranacki sefovi sugerirali svojim lokalnim stranackim liderima da udju u koaliciju sa SDS u Skupstini distrikta. Uostalom, pomenuti sefovi vec imaju politickog iskustva u koaliranju sa SDS. Lokalni aktivisti to, izgleda, teze prihvataju.

V. J.

Copyright © 1999-2000 OSLOBODJENJE Sarajevo
Prenj

Post by Prenj »

JBT wrote:Razdor zbog koalicije sa SDS ...
Ako se vijest pokaze kao tacna i nece biti veliko iznenadjenje.
Od kako je Alija spasio SDS od zabrane 1996., ljubav je nastavila da cvjeta na razne nacine.
Nego kakve su prognoze ko ce ove godine biti gost Tihicu na iftaru ispred SDS-a?
Ne vjerujem da ce smjeti pozvati Kalinica.
bosniaque

Post by bosniaque »

Prenj wrote:
JBT wrote:Razdor zbog koalicije sa SDS ...
Ako se vijest pokaze kao tacna i nece biti veliko iznenadjenje.
Od kako je Alija spasio SDS od zabrane 1996., ljubav je nastavila da cvjeta na razne nacine.
Nego kakve su prognoze ko ce ove godine biti gost Tihicu na iftaru ispred SDS-a?
Ne vjerujem da ce smjeti pozvati Kalinica.

pa ja mislim da ce tebe pozvati na iftar, dok si tako dobro upucen ko kod koga iftari mora da ti je izvor SB il mozda DANI!
nostalgicar

Post by nostalgicar »

Ja kontam neki party...vidim SDA 2004 kao FUTURA 2004 ili tako nekako... :D
Post Reply