Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zna li iko na forumu malo vise podataka o historiji sjeverne Albanije i regije oko grada Skadarskog jezera i grada Skadra te migracijama stanovništva iz te regije????
Jako me je začudila informacija kada sam za Zadar saznao da ga većinom čine porodice koje se sada izjašnjavaju Hrvatima a porijeklom su katolici Albanci kao što je bivši ministar Kalmeta koji ima albansko prezime.
Priča kaže da su se inicijalno naselili u naselju Arnbanasi kod Zadra. Budući da znam da dosta naselja u Bosni imaju naziv Arbanija/Arbanasi da li etimologija njihovog imena upućuje na albansko stanovništvo?
I na posljetku budući da su navedeni u svim regijama u kojima su naseljeni zvani Skutari/Škutari po albanskoj verziji imena grada Skadar=Škodra da li po nekima pežorativni naziv za stanovnike Zapadne Hercegovine - Škutori upućuje na Alabansko naseljavanje jer navedeni su poznati kao gorljivi i nepokolebljivi katolici.
I da li su doista nazivi Lištica (promijenjeni naziv pred rat u Široki Brijeg) i Buna albanskog porijekla?
komentar2 wrote:Zna li iko na forumu malo vise podataka o historiji sjeverne Albanije i regije oko grada Skadarskog jezera i grada Skadra te migracijama stanovništva iz te regije????
Jako me je začudila informacija kada sam za Zadar saznao da ga većinom čine porodice koje se sada izjašnjavaju Hrvatima a porijeklom su katolici Albanci kao što je bivši ministar Kalmeta koji ima albansko prezime.
Priča kaže da su se inicijalno naselili u naselju Arnbanasi kod Zadra. Budući da znam da dosta naselja u Bosni imaju naziv Arbanija/Arbanasi da li etimologija njihovog imena upućuje na albansko stanovništvo?
I na posljetku budući da su navedeni u svim regijama u kojima su naseljeni zvani Skutari/Škutari po albanskoj verziji imena grada Skadar=Škodra da li po nekima pežorativni naziv za stanovnike Zapadne Hercegovine - Škutori upućuje na Alabansko naseljavanje jer navedeni su poznati kao gorljivi i nepokolebljivi katolici.
I da li su doista nazivi Lištica (promijenjeni naziv pred rat u Široki Brijeg) i Buna albanskog porijekla?
Arbanasi je kvart koji cini dio grada Zadra , i tamo ima obitelji koji su davninom doseljeni iz Albanije ili cak mozda Kosova. Znaci nikako ne cine vecinu zitelja Zadra, nego bas kontra manjina.
I jos bolje provjeri kako se je Siroki Brijeg zvao prije 2 sv. rata .
komentar2 wrote:Zna li iko na forumu malo vise podataka o historiji sjeverne Albanije i regije oko grada Skadarskog jezera i grada Skadra te migracijama stanovništva iz te regije????
Arbanasi je kvart koji cini dio grada Zadra , i tamo ima obitelji koji su davninom doseljeni iz Albanije ili cak mozda Kosova. Znaci nikako ne cine vecinu zitelja Zadra, nego bas kontra manjina.
I jos bolje provjeri kako se je Siroki Brijeg zvao prije 2 sv. rata .
Ja sam čuo u Zadru da baš ima dosta ti Arbanasa ali ne znam jesu li manjina ili većina. Budući da su migracijama došli sve do Zadra morali su proći kroz područje Hercegovine i Dalmacije zar ne?
Jedan Alabanac mi je rekao da su Tučepi blizu Makarske zapravo Škutarska kolonija jer Tučepi na Albanskom znače bočatna voda ili ovako nešto. I da je zbog toga rivalitet između Tučepa i Podgore (koliko god ovo smijesno zvučalo da dva sela na Makarskoj rivijeri imaju rivalitet).
Tučepi su ustaški bili a Podgora partizanska. Zbog toga onaj spomenik iznad podgore. U Tučepima pobjeđuje HDZ a u Podgori SDP....
Prvu su preimonovali srbi u Bojanu a to nema nigdje veze.
Isto tako su mijenjali nazive rijeka u regiji koju su zauzeli pa imamo Moravu a ne Margus kako se treba zvati ta rijeka.
Druga se zove Drin i etimološki je vezana za ilirski naziv rijeke Drina.
Dakle da se vratim nazad na temu. Katolički Albanci su morali nekuda preći. Da li ima iko više informacija o njihovoj seobi i kakve veze imaju sa stanovnicima Zapadne Hercegovine (Škutorima)????