Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Murat Sabanovic
#1 Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
BRAZILSKI stručnjak Luiz Felipe Scolari, trener Chelseaja, govorio je o europskim nogometnim navikama i onome što je zatekao pri dolasku u Premiership.
Uvijek zanimljivi sugovornik iznio je svoje stavove o engleskom nogometu, makar su tek tri kola novog prvenstva iza njega.
"Za Englesku je ligu sjajna stvar dolazak mnogih vanjskih trenera, koji su sa sobom donijeli nove ideje, drugačije od onih koje su imali Englezi ranije. Wenger je pokrenuo taj trend, dolazili su Španjolci Benitez i Ramos, sada sam i ja tu", krenuo je u priču Scolari, te najavio nastavak progresa engleskog klupskog nogometa.
"Engleski nogomet je sjajan i pun je kvalitetnih igrača. Kako se razvija mislim da bi za tri, četiri ili pet godina mogli igrati poput Brazilaca. Ne mislim samo na klupski nogomet, već i na reprezentativnom planu", dodao je Scolari i zaključio komentar riječima: "Nekada je samo bivša Jugoslavija igrala kao Brazil. Jedino su oni na cijelom svijetu mogli kopirati brazilski stil. Sada je slika drugačija. Engleski nogometaši su dovoljno kvalitetni da produciraju takvu vrstu nogometa, s tim da je njihov plus i snaga, te energija na terenu".
Uvijek zanimljivi sugovornik iznio je svoje stavove o engleskom nogometu, makar su tek tri kola novog prvenstva iza njega.
"Za Englesku je ligu sjajna stvar dolazak mnogih vanjskih trenera, koji su sa sobom donijeli nove ideje, drugačije od onih koje su imali Englezi ranije. Wenger je pokrenuo taj trend, dolazili su Španjolci Benitez i Ramos, sada sam i ja tu", krenuo je u priču Scolari, te najavio nastavak progresa engleskog klupskog nogometa.
"Engleski nogomet je sjajan i pun je kvalitetnih igrača. Kako se razvija mislim da bi za tri, četiri ili pet godina mogli igrati poput Brazilaca. Ne mislim samo na klupski nogomet, već i na reprezentativnom planu", dodao je Scolari i zaključio komentar riječima: "Nekada je samo bivša Jugoslavija igrala kao Brazil. Jedino su oni na cijelom svijetu mogli kopirati brazilski stil. Sada je slika drugačija. Engleski nogometaši su dovoljno kvalitetni da produciraju takvu vrstu nogometa, s tim da je njihov plus i snaga, te energija na terenu".
- kofi anan
#2 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Ne vidim potrebu za otvaranjem nove teme

- Murat Sabanovic
#3 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
sigurno si upravu!!!
reko da promijenim malo, jer sam nostalgican za fudalskim majstorima kao sto su bili susis,mijatovic, dzajic,bazdarevic i slicni.
al et raja preferira da pise o ciri i njegovim forama.
reko da promijenim malo, jer sam nostalgican za fudalskim majstorima kao sto su bili susis,mijatovic, dzajic,bazdarevic i slicni.
- kofi anan
#4 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Slažem se, ali se može ovo staviti kao opaska, na nekoj od tih tema o Ćiri i njemu sličnim mafiozama, ali ne i otvarat noveMurat Sabanovic wrote:sigurno si upravu!!!
- Edin H.
#5 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Igrali smo sjajan nogomet, ali nekako uvijek kiksamo kada je bilo najvaznije - nekako pout Spanaca (ali eto oni se sada izvadise)
Cinjenica je da smo imali prepoznatljiv stil i da su ljudi rado gledali nase utakmice.
Igram ja sa Englezom bilijara i ona standardna prica ko si, sta si, odakle si, je li ti dedo bio dingospo itd...
Kaze doticni Englez:"E samo mi nije jasno kada ste igrali sa Argentinom zasto onaj vas trener nije zamjenio covjeka na Maradoni, pa frajer fasova crveni..."
Proslo je dosta godina od te utakmice, meni je trebalo vremena da uhavizam da on govori o Sabanu kada je dobio crveni u prvom poluvremenu zabog drugog zutog, pa smo do kraja utakmice igrali sa deset igraca.
Dobro, Englezi su pasionirani ljubitelji nogometa, ali ne cudi me da se i Scollari sjeca nasih utakmica i gore navedena izjava.
Kada ono Piksi zada laznjak i zavali ga Spancima u produzecima nisu u Premiershipu ni na treningu vidjeli
Cinjenica je da smo imali prepoznatljiv stil i da su ljudi rado gledali nase utakmice.
Igram ja sa Englezom bilijara i ona standardna prica ko si, sta si, odakle si, je li ti dedo bio dingospo itd...
Kaze doticni Englez:"E samo mi nije jasno kada ste igrali sa Argentinom zasto onaj vas trener nije zamjenio covjeka na Maradoni, pa frajer fasova crveni..."
Proslo je dosta godina od te utakmice, meni je trebalo vremena da uhavizam da on govori o Sabanu kada je dobio crveni u prvom poluvremenu zabog drugog zutog, pa smo do kraja utakmice igrali sa deset igraca.
Dobro, Englezi su pasionirani ljubitelji nogometa, ali ne cudi me da se i Scollari sjeca nasih utakmica i gore navedena izjava.
Kada ono Piksi zada laznjak i zavali ga Spancima u produzecima nisu u Premiershipu ni na treningu vidjeli
- zalizani
#6 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
http://www.youtube.com/watch?v=89acyhRQ ... re=relatedEdin H. wrote:Igrali smo sjajan nogomet, ali nekako uvijek kiksamo kada je bilo najvaznije - nekako pout Spanaca (ali eto oni se sada izvadise)
-
LongDong
#7 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Lažnjak je bio u regularnih 90, a u produžecima je dao iz slobodnjaka, takođe velemajstorski.Edin H. wrote:I
- Edin H.
#8 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Utakmica za infarkta - Jugoslavija - Bugarska 3 -2 ( 2 gola Susic i Radanovic nakon isteka regularnih 45 minuta)
http://www.youtube.com/watch?v=iWCXpS1h ... re=related
Legendarni Mladen Delic:
"Ne sam Safete"
"Nema vise vremena, Radanovic, gol, da li je to moguce"
"Sta ce se ovo dogoditi"
http://www.youtube.com/watch?v=iWCXpS1h ... re=related
Legendarni Mladen Delic:
"Ne sam Safete"
"Nema vise vremena, Radanovic, gol, da li je to moguce"
"Sta ce se ovo dogoditi"
- Suicidal Siberian
#9 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Činjenica je da kvalitet u svim ligama ex yu na godišnjem nivou padne u prosjeku 10% minimum, jedina stvar koja "vadi" kestene iz vatre je surovi talent, a i on postaje nedovoljan jer mu fali kvalitetnih i jakih utakmica. Jedino riješenje je regionalna fudbalska liga, koja ce biti organizovana kao suvlasništvo sponzora, klubova i fudbalskih saveza, u protivnom je neizbježna propast tog sporta koji je u nekadašnjoj zajedničkoj državi predstavljao najbolji izvozni proizvod. Ja u ovome trenutku pišem magistarski rad na tu temu, tako da se nadam da će ta ideja jednom zaživjeti.
- zalizani
#10 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Ma nema nista od te price,ko bi razjarenu nacionalisticku navijacku rulju obuzdao,bilo bi vise stete nego koristi.Suicidal Siberian wrote:Činjenica je da kvalitet u svim ligama ex yu na godišnjem nivou padne u prosjeku 10% minimum, jedina stvar koja "vadi" kestene iz vatre je surovi talent, a i on postaje nedovoljan jer mu fali kvalitetnih i jakih utakmica. Jedino riješenje je regionalna fudbalska liga, koja ce biti organizovana kao suvlasništvo sponzora, klubova i fudbalskih saveza, u protivnom je neizbježna propast tog sporta koji je u nekadašnjoj zajedničkoj državi predstavljao najbolji izvozni proizvod. Ja u ovome trenutku pišem magistarski rad na tu temu, tako da se nadam da će ta ideja jednom zaživjeti.
- JThomas
#11 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
činjenica je da smo mi balkanci, kad staviš u odnos broj stanovnika, relativno siromaštvo i nedostatak infrastrukture na jednoj strani, i broj vrhunskih igrača na drugoj, jako, jako talentovani za fudbal (i ne samo za fudbal).
ali mentalitet nas jebe, još više nego nedostatak para.
ali mentalitet nas jebe, još više nego nedostatak para.
- Edin H.
#12 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Apsolutno.zalizani wrote:Ma nema nista od te price,ko bi razjarenu nacionalisticku navijacku rulju obuzdao,bilo bi vise stete nego koristi.Suicidal Siberian wrote:Činjenica je da kvalitet u svim ligama ex yu na godišnjem nivou padne u prosjeku 10% minimum, jedina stvar koja "vadi" kestene iz vatre je surovi talent, a i on postaje nedovoljan jer mu fali kvalitetnih i jakih utakmica. Jedino riješenje je regionalna fudbalska liga, koja ce biti organizovana kao suvlasništvo sponzora, klubova i fudbalskih saveza, u protivnom je neizbježna propast tog sporta koji je u nekadašnjoj zajedničkoj državi predstavljao najbolji izvozni proizvod. Ja u ovome trenutku pišem magistarski rad na tu temu, tako da se nadam da će ta ideja jednom zaživjeti.
Svakome bi bilo u interesu, ali to je apsolutno nerjesiv problem
- Suicidal Siberian
#13 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Vjerujte da npr Englezi imaju vece probleme sa navijacima nego mi, samo sto oni imaju prave "poluge" za taj problem, kao sto je zakon o navijacima koji je eliminisao doživotno najvecu stoku da promoli nosom na stadion. U našem slučaju ja vidim da se to odnosi na utakmice izmedju zvezde,dinama,hajduka i partizana...rijesenje za ovaj dio je vrlo jednostavan, zabrana dolaska organizovanih navijaca na gostujuce utakmice na odredjen period kao sto je i poznato da se najveci problematicari pritvore u roku 24h dok ne prodje utakmica. Mislim da zbog veoma malog procenta idiota, vecina ljudi ne bi trebalo biti uskraceno pravo da gleda fudbal kakvog svi zasluzujemo i kakvog sami fudbaleri zasluzuju...Sa ovakvom organizacijom bi se popravilo i opšte stanje u fudbalu, pogotovo kod nas u Sarajevu jer sadašnje garniture ne bi mogle ni intelektualno ni autoritativno a pogotovo finansijski da "iznesu" nesto takvo. Svi se pitaju zasto se ne vracaju stari asovi ala Osim, Sušič i slično? Zašto bi se vratili? da vode klubove protiv Laktasa i Zrinjskog?
- Meho Kodro
#14 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
SFRJ je imala uspjeha samo do kraja 60-ih, do tada se dolazilo i do polufinala SP, finala EP, nakon toga mrka kapa, jedini svijetli trenutak je bilo 1/4 finale 1990Edin H. wrote:Igrali smo sjajan nogomet, ali nekako uvijek kiksamo kada je bilo najvaznije - nekako pout Spanaca (ali eto oni se sada izvadise)
Jugoslavija se kvalifikovala u pravilu tek na svako drugo takmičenje, a tamo bi uglavnom ispadala u 1 krugu (period nako 60-ih) i to su mi neki Brazilci, slicne uspjehe su pravili i Skoti, Sjeverni Irci....
SFRJ je imala jaku ligu, Radnicki, Zeljo, Hajduk su dolazili do 1/2 finala kupa UEFA, Zvezda i do finala, Velez i Rijeka su isto pravili dobre rezultate u Evropi, igraci su do 28 godine morali igrati u domacoj ligi, a svejedno reprezentacija je bila stalno nedorecena, najavljivao se stalno pohod na svjetski i evropski vrh a zavrsavalo se debaklom
Nakon raspada SFRJ jedna Slovenija se uspjela dva puta zaredom (u doba Kataneca) plasirati na velika takmicenja, Srbija ponavlja recept stare drzave - na jedno takmicenje ide, pa na jedno ne ide... Hrvatska je nadmasila rezultatske uspjehe SFRJ ... isla je na sva takmicenja (sem jednom), ostvarila jedno 1/2 finale i dva 1/4 finala
SFRJ je bila jedna prosjecna reprezentacija u fudbalu i nista vise...
- kirby
#15 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Meho Kodro wrote:SFRJ je imala uspjeha samo do kraja 60-ih, do tada se dolazilo i do polufinala SP, finala EP, nakon toga mrka kapa, jedini svijetli trenutak je bilo 1/4 finale 1990Edin H. wrote:Igrali smo sjajan nogomet, ali nekako uvijek kiksamo kada je bilo najvaznije - nekako pout Spanaca (ali eto oni se sada izvadise)
Jugoslavija se kvalifikovala u pravilu tek na svako drugo takmičenje, a tamo bi uglavnom ispadala u 1 krugu (period nako 60-ih) i to su mi neki Brazilci, slicne uspjehe su pravili i Skoti, Sjeverni Irci....
SFRJ je imala jaku ligu, Radnicki, Zeljo, Hajduk su dolazili do 1/2 finala kupa UEFA, Zvezda i do finala, Velez i Rijeka su isto pravili dobre rezultate u Evropi, igraci su do 28 godine morali igrati u domacoj ligi, a svejedno reprezentacija je bila stalno nedorecena, najavljivao se stalno pohod na svjetski i evropski vrh a zavrsavalo se debaklom
Nakon raspada SFRJ jedna Slovenija se uspjela dva puta zaredom (u doba Kataneca) plasirati na velika takmicenja, Srbija ponavlja recept stare drzave - na jedno takmicenje ide, pa na jedno ne ide... Hrvatska je nadmasila rezultatske uspjehe SFRJ ... isla je na sva takmicenja (sem jednom), ostvarila jedno 1/2 finale i dva 1/4 finala
ebo ti scolati-a i njegovu pricu kakav je nas meho kodro sa foruma
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#16 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Ako neko odradi biznis racunicu rulja nece igrati nikakvu ulogu.Edin H. wrote:Apsolutno.zalizani wrote:Ma nema nista od te price,ko bi razjarenu nacionalisticku navijacku rulju obuzdao,bilo bi vise stete nego koristi.Suicidal Siberian wrote:Činjenica je da kvalitet u svim ligama ex yu na godišnjem nivou padne u prosjeku 10% minimum, jedina stvar koja "vadi" kestene iz vatre je surovi talent, a i on postaje nedovoljan jer mu fali kvalitetnih i jakih utakmica. Jedino riješenje je regionalna fudbalska liga, koja ce biti organizovana kao suvlasništvo sponzora, klubova i fudbalskih saveza, u protivnom je neizbježna propast tog sporta koji je u nekadašnjoj zajedničkoj državi predstavljao najbolji izvozni proizvod. Ja u ovome trenutku pišem magistarski rad na tu temu, tako da se nadam da će ta ideja jednom zaživjeti.
Svakome bi bilo u interesu, ali to je apsolutno nerjesiv problem
-
bos
#17 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Jaka tema Murate svaka ti cast...

- Murat Sabanovic
#18 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
neki dan gledam utakmicu francuska-srbija, kad francuski spiker pohvali YU-fudbal,spomenu kvalitete Sekularca...inace Wenger zna cesto pohvaliti YU-igrace.
u europi,bivsa jugoslavija je sigurno imala najbolje tehnicare., i ako nikad nije nista osvojila .
u europi,bivsa jugoslavija je sigurno imala najbolje tehnicare., i ako nikad nije nista osvojila .
- Murat Sabanovic
#19 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
proizvodi jugoslovenske skole(boksic suker jarni boban ladicv asanovic.......)zbog toga i dobri rezultatiMeho Kodro wrote:SFRJ je imala uspjeha samo do kraja 60-ih, do tada se dolazilo i do polufinala SP, finala EP, nakon toga mrka kapa, jedini svijetli trenutak je bilo 1/4 finale 1990Edin H. wrote:Igrali smo sjajan nogomet, ali nekako uvijek kiksamo kada je bilo najvaznije - nekako pout Spanaca (ali eto oni se sada izvadise)
-
#20 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Scolari je jugonostalgicar.
- van Basten
#21 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
sjećam se kad je Berti Vogts bio selektor Njemačke a oni za koji dan igraju kvalifikacijsku protiv Gruzije. I sada čovjek, da malo mobiliše ekipu, da se ne opuste, veli u najavi tekme:
Treba biti oprezan, ne zovu džaba njih balkanskim brazilcima
Treba biti oprezan, ne zovu džaba njih balkanskim brazilcima
- KotromanichII
#22 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
EVO VAM NAJVECI DOKAZ DA JE SCOLARI UPRAVU, tacno je da je samo Jugoslavija mogla igrati kao brazil
evo vam dokaz, svjez materijal
1. majstorije prosinckog u dresu Jugoslavije
http://www.youtube.com/watch?v=5uQxtFf4sqA
2. Majstorije Prosinckog i Savicevica u drecu crvene zvezde
http://www.youtube.com/watch?v=0gjKrRyEbGQ
3 .Majstorije Prosinckog i Savicevica u drecu crvene zvezde
http://www.youtube.com/watch?v=32JXb3dC4Rw
4.Majstorije Safeta Susica u dresu Jugoslavije,, pravi argentince budalama Jugoslavija-Argentina 4:2
http://www.youtube.com/watch?v=YxAeJmDp39c
5. Prosinecki pravi budale od igraca Partizana, i lobuje golmana, pogledaj te samo tehnike, kako se covjek krece,nevjerovatno
http://www.youtube.com/watch?v=2mPsTJO1o38
Ovi filmovi ce vam dokaza da je biva Juga bila istinski evropski Brazil
evo vam dokaz, svjez materijal
1. majstorije prosinckog u dresu Jugoslavije
http://www.youtube.com/watch?v=5uQxtFf4sqA
2. Majstorije Prosinckog i Savicevica u drecu crvene zvezde
http://www.youtube.com/watch?v=0gjKrRyEbGQ
3 .Majstorije Prosinckog i Savicevica u drecu crvene zvezde
http://www.youtube.com/watch?v=32JXb3dC4Rw
4.Majstorije Safeta Susica u dresu Jugoslavije,, pravi argentince budalama Jugoslavija-Argentina 4:2
http://www.youtube.com/watch?v=YxAeJmDp39c
5. Prosinecki pravi budale od igraca Partizana, i lobuje golmana, pogledaj te samo tehnike, kako se covjek krece,nevjerovatno
http://www.youtube.com/watch?v=2mPsTJO1o38
Ovi filmovi ce vam dokaza da je biva Juga bila istinski evropski Brazil
-
in33sa
#23 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Stojkovic, Savicevic, Jugovic, Jokanovic su takodje proizvodi, kako kazes, jugoslovenske skole, pa kakav su rezultat imali `98?Murat Sabanovic wrote:Meho Kodro wrote: proizvodi jugoslovenske skole(boksic suker jarni boban ladicv asanovic.......)zbog toga i dobri rezultati
Nikakav. Pade ti teza u vodu. Uostalom, hrvatski nogomet i danas ima jednako dobre rezultate.
Inace, Kodro je u pravu, nije dzaba ostatak planete posprdno reprezentaciju Jugoslavije zvao "prvaci svijeta u prijateljskim utakmicama". S obzirom na kvalitetu igraca, ono jedno (ili dva, ne znam sad tacno) finala EP-a su puno premalo.
- Sezam
#24 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Pa po tvojoj 'tezi' Svabe su evropski Brazilci???in33sa wrote:Stojkovic, Savicevic, Jugovic, Jokanovic su takodje proizvodi, kako kazes, jugoslovenske skole, pa kakav su rezultat imali `98?Murat Sabanovic wrote:Meho Kodro wrote: proizvodi jugoslovenske skole(boksic suker jarni boban ladicv asanovic.......)zbog toga i dobri rezultati
Nikakav. Pade ti teza u vodu. Uostalom, hrvatski nogomet i danas ima jednako dobre rezultate.
Inace, Kodro je u pravu, nije dzaba ostatak planete posprdno reprezentaciju Jugoslavije zvao "prvaci svijeta u prijateljskim utakmicama". S obzirom na kvalitetu igraca, ono jedno (ili dva, ne znam sad tacno) finala EP-a su puno premalo.
Scolari je govorio o fudbalskoj tehnici, poimanju fudbala, a ne rezultatima...
- JThomas
#25 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
pa baš i nema...in33sa wrote:Stojkovic, Savicevic, Jugovic, Jokanovic su takodje proizvodi, kako kazes, jugoslovenske skole, pa kakav su rezultat imali `98?Murat Sabanovic wrote:Meho Kodro wrote: proizvodi jugoslovenske skole(boksic suker jarni boban ladicv asanovic.......)zbog toga i dobri rezultati
priču o razlozima ću prepustiti većim stručnjacima, ali treće mjesto na SP će jako, jako teško ikad ponoviti. tako talentovana generacija neće skoro doći na ovim prostorima.
i da, kao što već rekoh, mentalitet nas jebe, iako je ta generacija bila upravo nevjerovatno talentovana, slične i jače su propale zbog balkanskog načina razmišljanja...i i dalje će propadati. ova generacija hrvatske je od turske po slobodnoj procjeni 7 puta talentovanija, ali je retardirano izgubila...isto kao i tolike jugoslavenske reprezentacije, isto kao i ta srbija '98, i tako dalje...