Scientologija
-
s31
#1 Scientologija
Zna li iko ista o scientologiji? S cim se oni bave, i sta propagiraju?
-
Vingo
Prva sam rekla!InfraRedRidinghood wrote:Oni su ti dosta neozbiljna vjerska sekta (veoma komercijalnog karaktera), osnivac L.Ron Hubbard, americki pulp fiction i science fiction pisac![]()
![]()
![]()
Kao religija su priznati samo u Americi i Australiji koliko ja znam.
Ukratko, vjeruju da je čovjek besmrtno duhovno biće, da su mu sposobnosti neogračene čak i ako toga nije svjestan, čovjek je u osnovi dobar i teži opstanku koji može postići samo u zajdništvu s Unverzumom![]()
![]()
-
Nancy Drew
- Jimmy_The_Saint
Iskulirajte... St. Jimmy je čak vidio i žive sajentologe...
Mila majko ja dileja... Mor'o sam im objasniti da sam musliman, alkoholičar i kokuz, da bi me popustili na miru... Gori od Jehovista.
Samo, nije to njihovo bez pameti i lukavstva. Subhanallah. Hubbard je dooobro stek'o znanje iz psihologije i koječega još, i vrrrrlo to vješto zloupotrijebio.
Mila majko ja dileja... Mor'o sam im objasniti da sam musliman, alkoholičar i kokuz, da bi me popustili na miru... Gori od Jehovista.
Samo, nije to njihovo bez pameti i lukavstva. Subhanallah. Hubbard je dooobro stek'o znanje iz psihologije i koječega još, i vrrrrlo to vješto zloupotrijebio.
- Jimmy_The_Saint
Ko ste vi? Klinika na Sokocu, UDBA, whatever?Nancy Drew wrote:
Nije to sve baš tako budalasto. Mnogo prije rata radili smo nešto sa dijanetikom ili 'dijanetičkim oditovanjem', tehnikom za unapređenje duhovnog zdravlja, i kod mnogih je to funkcioniralo.
Tada smo ga radili kao učenje nekog Ron Hubbarda ne znajući ništo o Scientologiji....
Nešto od toga je za baciti ali ima tu i zanimljivih stvari....
-
Nancy Drew
- Jimmy_The_Saint
Oni koje je to zanimalo...[/quote]Nancy Drew wrote:Jimmy_The_Saint wrote:Ko ste vi? Klinika na Sokocu, UDBA, whatever?Nancy Drew wrote:
Nije to sve baš tako budalasto. Mnogo prije rata radili smo nešto sa dijanetikom ili 'dijanetičkim oditovanjem', tehnikom za unapređenje duhovnog zdravlja, i kod mnogih je to funkcioniralo.
Tada smo ga radili kao učenje nekog Ron Hubbarda ne znajući ništo o Scientologiji....
Nešto od toga je za baciti ali ima tu i zanimljivih stvari....![]()
![]()
UDBA ili Sokolac? Zvuči malo kao "Pa da, Sokolac, ali više mi odgovara da tripuješ kako je UDBA i zato ću se izražavat' udbaški"
No offence meant. Znam da rijetko nastupaš kao "mi", moram malo raskopat'.
- GandalfSivi
Dodje E.T. i pita: Jel'me ko trazio?
- Jimmy_The_Saint
Pročit'o sam Bojno polje zemlja, hvala na pitanju, nije čemu a nije ni loše. A u Book of Mormon mi se najviše dopalo što se jedan od tih njihovih viđenijih false prophets zove Moroni. Nomen, omen, amen.InfraRedRidinghood wrote:Jimmy_The_Saint wrote:Iskulirajte... St. Jimmy je čak vidio i žive sajentologe...![]()
Mila majko ja dileja... Mor'o sam im objasniti da sam musliman, alkoholičar i kokuz, da bi me popustili na miru... Gori od Jehovista.![]()
Ama, COVJEK SF PISAC; NAJOBJAVLJIVANIJI I NAJPREVOĐENIJI SVIH VREMENA, toliko od mene![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Cuti, mene je jednoć MORMON ganjao da me oženi (kad sam imala 16
), ali mu bio crnjak što sam nekrst, pa mi bilesi dao i Book of Mormon
![]()
![]()
![]()
![]()
Da se konvertiram![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- GandalfSivi
Moron Brothers???
- Jimmy_The_Saint
- Jimmy_The_Saint
Ja na buvljaku pogled'o, rek'o, lud sam ali 'volko nisam. 
-
Nancy Drew
- Jimmy_The_Saint
Aha, kopčam.
Ne znam, problem sa svim tim od dijetetike i dijanetike do streljaštva i vehabizma jeste što se tu provlače šejtanske spletke kroz naoko sasvim normalne i pametne stvari.
Naj mi je zajebanija ova Nova Akropola... Očito se tu nešto valja, i nije bez pameti, al' jednom su imali nešto, predavanje o Zenu... I prvo nam taj neki purger priča, priča, pali se, učitelj Mujagi, učitelj Bajagi, koan ovaj, koan onaj... Kad, puš-pauza... I naš ti predavač ni pet ni šest, pripali cigaru... Da se smiri, šta li.
E tu sam odjeb'o i predavanje, i organizaciju. Popiješ pivu, i budeš bolji...
Ne znam, problem sa svim tim od dijetetike i dijanetike do streljaštva i vehabizma jeste što se tu provlače šejtanske spletke kroz naoko sasvim normalne i pametne stvari.
Naj mi je zajebanija ova Nova Akropola... Očito se tu nešto valja, i nije bez pameti, al' jednom su imali nešto, predavanje o Zenu... I prvo nam taj neki purger priča, priča, pali se, učitelj Mujagi, učitelj Bajagi, koan ovaj, koan onaj... Kad, puš-pauza... I naš ti predavač ni pet ni šest, pripali cigaru... Da se smiri, šta li.
-
Nancy Drew
- aNTropocentrio
Ja sam gledao epizodu South Park o scientologiji... nisam se puno puta u životu toliko nasmijao.
Poslije toga sam po Britanici potražio malo više, a onda mi je bilo još smješnije - South Parkovci nisu apsolutno _ništa_ preuveličali!!
(članarina se masno plaća, potpisuju se razni ugovori, Scient. crkva ima veoma jak tim advokata. itd.)
Poslije toga sam po Britanici potražio malo više, a onda mi je bilo još smješnije - South Parkovci nisu apsolutno _ništa_ preuveličali!!
(članarina se masno plaća, potpisuju se razni ugovori, Scient. crkva ima veoma jak tim advokata. itd.)
-
DONY
Nancy Drew wrote:samo pij pivu i ne brini,Jimmy_The_Saint wrote:Aha, kopčam.
![]()
Ne znam, problem sa svim tim od dijetetike i dijanetike do streljaštva i vehabizma jeste što se tu provlače šejtanske spletke kroz naoko sasvim normalne i pametne stvari.![]()
nema u bosni više takvih šejtana.....niti će ih, kako stvari stoje, bit' uskoro...
kako nema?..maskirali se ...potkracene tole i duge brade...
-
amrino
ipak je mocnija ona epizoda o mormonima..urnebesno..predlazem da se pogleda, ko nije...najjaca je muzika u pozadini.."dumb, dumb, dumb..."aNTropocentrio wrote:Ja sam gledao epizodu South Park o scientologiji... nisam se puno puta u životu toliko nasmijao.
-
surajaa
"Ako se covjek zaista zeli obogatiti, najbolji je nacin da osnuje vlastitu religiju", izjavio je svojevremeno J.Ron Hubbard, koji je 1952 godine upravo to i ucinio, nazvavsi svoju (kvazi)religiju Scijentologijom. Scijentologija je = utociste za perfidne bogatase kojima je dosadilo sve moguce dostupno na ovom svijetu, koji ne znaju sta bi sa sobom i svojim novcem, a clanstvom u scijentloskoj crkvi bi iskazivali svoju nadmoc i superiornost nad nama "izgubljenima".
U scijentolosku sektu se primaju samo odabrani (sto pripadnici scijentologije kategoricno odbijaju), citaj, bogati, uspjesni, skolovani, koji scijentoloskoj crkvi poklanjaju 10 % od ukupnih prihoda. Smatraju se za jednu od najbogatijih sekti u Americi. Inace Hubardova Dijanetika se u U.S.A smatra njihovom "Biblijom".
Neko je vec spomenuo da su advokati jako pozeljni, njihova uloga je jasna. Poteban je neko ko ce braniti ugled i cast scijentoloske crkve, odgovoriti na optuzbe bivsih clanova za iznudu, pranje novca i utaju poreza. Ili pak pravno uzvratiti na povredu licnih osjecanja svojih clanova, kao sto je bio slucaj s Tom Cruise-om i gore pomenutom epizodom South Park-a.
No, neke se bitke i gube, pa je tako scijentologija naisla na zakonske opstrukcije u nekim zemljama. U Njemackoj se na nju gleda kao na obicno trgovacko udruzenje i shodno njihovim zakonima duzni su placati porez drzavi, sto jedino nije slucaj u U.S.A, gdje imaju status religije i oslobodjeni su placanja poreza.
Neki od slavnih licnosti koji su pripadnici scijentoloske crkve su: Tom Cruise, Mimi Rogers (bivsa zena Cruise-a), John travolta, Kelly Preston, Goldie Hawn, Sharon Stone, za koju neki tvrde kako se izopcila iz crkve...
U scijentolosku sektu se primaju samo odabrani (sto pripadnici scijentologije kategoricno odbijaju), citaj, bogati, uspjesni, skolovani, koji scijentoloskoj crkvi poklanjaju 10 % od ukupnih prihoda. Smatraju se za jednu od najbogatijih sekti u Americi. Inace Hubardova Dijanetika se u U.S.A smatra njihovom "Biblijom".
Neko je vec spomenuo da su advokati jako pozeljni, njihova uloga je jasna. Poteban je neko ko ce braniti ugled i cast scijentoloske crkve, odgovoriti na optuzbe bivsih clanova za iznudu, pranje novca i utaju poreza. Ili pak pravno uzvratiti na povredu licnih osjecanja svojih clanova, kao sto je bio slucaj s Tom Cruise-om i gore pomenutom epizodom South Park-a.
No, neke se bitke i gube, pa je tako scijentologija naisla na zakonske opstrukcije u nekim zemljama. U Njemackoj se na nju gleda kao na obicno trgovacko udruzenje i shodno njihovim zakonima duzni su placati porez drzavi, sto jedino nije slucaj u U.S.A, gdje imaju status religije i oslobodjeni su placanja poreza.
Neki od slavnih licnosti koji su pripadnici scijentoloske crkve su: Tom Cruise, Mimi Rogers (bivsa zena Cruise-a), John travolta, Kelly Preston, Goldie Hawn, Sharon Stone, za koju neki tvrde kako se izopcila iz crkve...