DON_eARL wrote:Čini mi se da niko nije pomenuo Babylon 5. Snimljeno je pet sezona od 1994. do 1998. kao i sedam filmova.

...
Slažem se, serija je zaista odlična. Prva sezona ide polako i uvodi u radnju, no kada se ista kroz dalje sezone zahukta ... uhuhu! Ima tu svega. Često se efekti podrugljivo nazivaju
Rađenim na Amiga-i, no nisu loše urađeni. Što se tiče AR, negdje sam pročitao da je snimana u 4:3 ali tako da se glavnina radnje ne odvija uz gornji i donji rub ekrana, pa se može
crop-irati na 16:9. Ipak je u to vrijeme wide screen bio nešta sasvim novo za TV svijet, ne treba im uzimati za zlo
Eh ... hajmo onda na još jednu izuzetno popularnu Sci-Fi seriju.
Stargate SG-1 
Mislim da Vas je većina pogledala film StarGate, koji je poslužio kao odskočna daska za 9 (ili 10) sezona serije. Ko nije upoznat, ukratko: na arheološkom nalazišu u Egiptu otkriven je alienski artefakt - StarGate, koji je u stanju da 'nazove' druga vrata širom galaksije i uspostavi warmhole između njih, omogučavajući trenutno putovanje na udaljene planete.
Odlična glumačka ekipa: Amanda Tapping - plavojka, Richard Deen Anderson - poznatiji kao McGyver, Don Davis - [RIP] koji je igrao oficire u bezbroj filmova ... Radnja je spora u prve dvije sezone, kasnije je akcioni urnebes ...
Tu se ne može zaobići spin-off serije, nazvan
Stargate Atlantis.
Negdje u zaleđenim pustarama Zemlje otkrivena je stara alienska postaja, kada se kroz njihova vrata transportuju dospijevaju na - Atlantis. Atlantida, na našem. Potonuli grad, samo ne na Zemlji već u drugoj Galaksiji ... Radnja se zasniva djelomično na originalu, ima nakih zajedničkih lica, ostalo ide svojim tokom,
Noviji spin-off
Stargate Universe neću spominjati, sramota kako je napravljen, bar po mojim Sci-Fi ukusima, a naročito nakon pomenutih serijala ...
Za sve ljubitelje akcione Sci-Fi - preporuke da odvoje jaaaaaaaaaako puno vremena i posvete se gledanju ovih serija
Za ljubitelje starih serija, evo nečega izvađenog iz naftalina -
Space: 1999. Za to vrijeme ultra-popularna glumačka ekipa, koja je uzeta i za snimanje originalne serije
Mission Impossible iz 1966.g.
Ukratko: na Mjesecu je naučna stanica ali i deponija nuklearnog otpada. Dolazi do ekspolzije koja izbacuje Mjesec iz orbite i on napušta Solarni sistem. Slijede razne peripetije po raznim planetama pokraj kojih prolaze ... Duh davnih vremena odjekuje serijom, no zaljubljenici u retro-stil će uživati.