SCHRACK relej snage

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

kuli1961

#26 Re: SCHRACK relej snage

Post by kuli1961 »

valjuga wrote:I još da dodam da je vrlo teško skontat da su se "Platine istrošile".
ne zamjeri. nisam elektronicar, pa tako pisem- kada skinem poklopac releja, kontakti na releju mi izgledaju kao automobilska platinska dugmad, zato kazem "platine"- cadjavi, oni "dugmici" na kontaktu- vidljivo "pojedeni"...
valjuga

#27 Re: SCHRACK relej snage

Post by valjuga »

:thumbup: :mrgreen:
kuli1961

#28 Re: SCHRACK relej snage

Post by kuli1961 »

valjuga wrote::thumbup: :mrgreen:
ako si elektornicar- mozes li mi pojasniti- mogu li uzeti relej kojem je napon kalema 24 V (DC) umjesto 48 V, tj. sta se desava?
ostale karakteristike su iste 16 A na 250 V, 10 na 400, Temp je 125 Celzijusa
alipasijaner

#29 Re: SCHRACK relej snage

Post by alipasijaner »

kuli1961 wrote:
ako si elektornicar- mozes li mi pojasniti- mogu li uzeti relej kojem je napon kalema 24 V (DC) umjesto 48 V, tj. sta se desava?
prvo sto naucis na praksi u elektrotehnickoj skoli je da elektricni uredjaji rade na bijeli dim, a kada bijeli dim izadje iz uredjaja on prestane da radi :D
dakle to bi bilo kao kada bi neki americki uredjaj koji radi na naponu mreze od 110v prikljucio na nasu gradsku 240v mrezu.. pufff :D
valjuga

#30 Re: SCHRACK relej snage

Post by valjuga »

kuli1961 wrote:
to je napon s kojim elektronika okine špulu (Kalem) ,ja lično ne bi stavio špulu koja radi na duplo mani napon.Znači može se desiti da ti platine ostanu netaknute a špula crkne i dobiješ opet ne ispravan relej.
Ta špula (Kalem ) je ustvari elektro magnet koji pribije kontakte platinske.
kuli1961

#31 Re: SCHRACK relej snage

Post by kuli1961 »

valjuga wrote:
kuli1961 wrote:
to je napon s kojim elektronika okine špulu (Kalem) ,ja lično ne bi stavio špulu koja radi na duplo mani napon.Znači može se desiti da ti platine ostanu netaknute a špula crkne i dobiješ opet ne ispravan relej.
Ta špula (Kalem ) je ustvari elektro magnet koji pribije kontakte platinske.
znam princip rada el.magneta -spule/kalema, i upravo je tako- na spuli ima jedan kontakt koji kad se pusti struja (zatvori strujni krug), gura plocicu koja sad gura jedan kontakt platine prema drugom- platine su spojene sve dok ima struje(magnetnog polja) na kontaktu kalema. Dakle- ne stavljati relej manjeg DC napona nego sto je predvidjeno- mogucnost bijelog dima. OK, hvala!
mirage77

#32 Re: SCHRACK relej snage

Post by mirage77 »

Prvo Schrakovi ti nisu releji snage. To su vise releji za neku signalizaciju. Drugo to nije pitanje elektronicara, to je vise pitanje elektricara. Ako ti treba relej 48V trebas taj i koristiti. To ti je napon spule. Ti trebas naci relej od 48V sa brojem kontakata koji ti trebaju i da kontakti odgovaraju tom prvobitnom releju (NC normalno zatvoreni) ili (NO normalno otvoreni) i moras naci relej koji mozes smjestiti u taj prostor koji imas. Znaci ogranicava te napon, kontakti i prostor.
kuli1961

#33 Re: SCHRACK relej snage

Post by kuli1961 »

mirage77 wrote:Prvo Schrakovi ti nisu releji snage. To su vise releji za neku signalizaciju. Drugo to nije pitanje elektronicara, to je vise pitanje elektricara. Ako ti treba relej 48V trebas taj i koristiti. To ti je napon spule. Ti trebas naci relej od 48V sa brojem kontakata koji ti trebaju i da kontakti odgovaraju tom prvobitnom releju (NC normalno zatvoreni) ili (NO normalno otvoreni) i moras naci relej koji mozes smjestiti u taj prostor koji imas. Znaci ogranicava te napon, kontakti i prostor.
hvala- ponavljam- nisma elektronicar pa ne znam finese, nitii ma smisla da ih ucim- prepisano je sa internet izvora. Rijec je o stampanoj ploci automatike za Vaillant elektrokotao. Za koga je pitanje- elektricara ili elektronicara- ne znam i svejedno mi je ko ce to rjesavati, moje je da se polomim i nadjem adekvatno.. Hvala ti na konkretnom- napon, kontakti, a prostor- dalo bi se utrpavati, ako bude neophodna "hemija".
mirage77

#34 Re: SCHRACK relej snage

Post by mirage77 »

kuli1961 wrote:
mirage77 wrote:Prvo Schrakovi ti nisu releji snage. To su vise releji za neku signalizaciju. Drugo to nije pitanje elektronicara, to je vise pitanje elektricara. Ako ti treba relej 48V trebas taj i koristiti. To ti je napon spule. Ti trebas naci relej od 48V sa brojem kontakata koji ti trebaju i da kontakti odgovaraju tom prvobitnom releju (NC normalno zatvoreni) ili (NO normalno otvoreni) i moras naci relej koji mozes smjestiti u taj prostor koji imas. Znaci ogranicava te napon, kontakti i prostor.
hvala- ponavljam- nisma elektronicar pa ne znam finese, nitii ma smisla da ih ucim- prepisano je sa internet izvora. Rijec je o stampanoj ploci automatike za Vaillant elektrokotao. Za koga je pitanje- elektricara ili elektronicara- ne znam i svejedno mi je ko ce to rjesavati, moje je da se polomim i nadjem adekvatno.. Hvala ti na konkretnom- napon, kontakti, a prostor- dalo bi se utrpavati, ako bude neophodna "hemija".
Ako imas prostora mozes naci i releje sa sopstvenim bazama ili kucistima sa 48V i kontaktima koji ti odgovaraju, a onda mozes te baze povezati zicom za tim plocama. Na ploci bi morao lemiti, a na bazi samo te zice zavrnes.
MeanMachine

#35 Re: SCHRACK relej snage

Post by MeanMachine »

kuli1961 wrote:Nadam se da nisam fulao mjesto za pitanje, ako jesam sorry.
Naime, u elektro peci za centralno grijanje Vaillant 18 kW se nalazi stampana ploca sa 9 releja (releji opste upotrebe).
Oznaka releja je SCHRACK 0410 63 043 001
Ti releji su poceli da stekaju- hoce- nece, savjetovano mi je da ih sve izmijenim.
Kontaktirao sam Schrack.ba, prave se ludi, a na Ebay, Amazonu i nekim specijaliziranim sajtovima elektronike ih ne mogu naci.
Moze li mi ko pomoci da ih nadjem, treba mi 11 komada.
Nije bitan proizvodjac, bitne su karkateristike i to da je napon kalema 48 V (DC), snaga 16 A/250 V AC, i temperatura 125 Celzijusa.
Zahvalan!
Ovo je klasični PCB relej, ali za upotrebu u pećima, bojlerima isl. i zato je do 125 °C, a možda ćeš ga najprije naći u nekoj radnji poput RS Electronic ili Electronic Centar. Ne mora uopšte biti ovaj brend, postoje isti releji i pod drugim brendom, npr. Finder (oznaka 45.71.7.048.0310) koji izgleda da je identičan ovome koji ti tražiš ali svakako preporučujem da dobro provjeriš svaki bitan detalj prije kupovine bilo kakve zamjene.

Pomalo jeste specifičan napon upravljanja 48 VDC jer je 24 VDC standardniji ali nije nešto što se ne može naći.

Evo npr. jedan mogući link za online naručivanje:
https://www.soselectronic.com/products/ ... ign=FINDER

Piše čak da imaju 45 kom na stanju, jedino treba vidjeti koji su uslovi isporuke u BiH (troškovi, rok isl.). Osim toga ne znam kakva je ovo stranica, koliko su pouzdani isl. - to već moraš malo sam istražiti i zaključiti :) (piše negdje na stranici da su u vlasništvu Conrada što već nije loša informacija pa možda možeš vidjeti i u Conradu imaju li nešto slično)
kuli1961

#36 Re: SCHRACK relej snage

Post by kuli1961 »

MeanMachine wrote:
kuli1961 wrote:Nadam se da nisam fulao mjesto za pitanje, ako jesam sorry.
Naime, u elektro peci za centralno grijanje Vaillant 18 kW se nalazi stampana ploca sa 9 releja (releji opste upotrebe).
Oznaka releja je SCHRACK 0410 63 043 001
Ti releji su poceli da stekaju- hoce- nece, savjetovano mi je da ih sve izmijenim.
Kontaktirao sam Schrack.ba, prave se ludi, a na Ebay, Amazonu i nekim specijaliziranim sajtovima elektronike ih ne mogu naci.
Moze li mi ko pomoci da ih nadjem, treba mi 11 komada.
Nije bitan proizvodjac, bitne su karkateristike i to da je napon kalema 48 V (DC), snaga 16 A/250 V AC, i temperatura 125 Celzijusa.
Zahvalan!
Ovo je klasični PCB relej, ali za upotrebu u pećima, bojlerima isl. i zato je do 125 °C, a možda ćeš ga najprije naći u nekoj radnji poput RS Electronic ili Electronic Centar. Ne mora uopšte biti ovaj brend, postoje isti releji i pod drugim brendom, npr. Finder (oznaka 45.71.7.048.0310) koji izgleda da je identičan ovome koji ti tražiš ali svakako preporučujem da dobro provjeriš svaki bitan detalj prije kupovine bilo kakve zamjene.

Pomalo jeste specifičan napon upravljanja 48 VDC jer je 24 VDC standardniji ali nije nešto što se ne može naći.

Evo npr. jedan mogući link za online naručivanje:
https://www.soselectronic.com/products/ ... ign=FINDER

Piše čak da imaju 45 kom na stanju, jedino treba vidjeti koji su uslovi isporuke u BiH (troškovi, rok isl.). Osim toga ne znam kakva je ovo stranica, koliko su pouzdani isl. - to već moraš malo sam istražiti i zaključiti :) (piše negdje na stranici da su u vlasništvu Conrada što već nije loša informacija pa možda možeš vidjeti i u Conradu imaju li nešto slično)
Hvala ti veliko na pomoci i trudu! Da, to jeste relej za Vaillant elektrokotao. Traganjem sam uspio doci do sifara (kodova) drugih proizvodjaca, upravo koje i ti navodis- Finder, zatim Faston, sve vodeci racuna o tom vrazjem DC naponu kalema od 48 V. Koliko vidim, proizvodjac Tyco (TE Connectivity) i bivsi Eberle ih nemaju u web ponudi.
Sto se tice PC el i Electronic centra, mogu samo cunjati po njihovim web stranama (ako je E.centar ima) i kontaktirati ih mailom. PC el, koliko sam uspio pretraziti nema ovaj relej u web ponudi.
Valjda cu ih naci.
kuli1961

#37 Re: SCHRACK relej snage

Post by kuli1961 »

Osoba iz Schrack Sarajevo, g Luka Brekalo, se ipak potrudio i kontaktirao je Schrack u Becu i dobio je konkretan podatak- negativan.
Ovo navodim, jer je osoblje iz Schrack poslovnice Banja Luka, a NE Sarajevo, bilo poprilicno indolentno kada sam ih kontaktirao povodom ovog releja. Prema tome, moj navod iz prvog posta "..Schrack.ba prave se ludi.." NE odnosi se na Schrack Sarajevo
Qler

#38 Re: SCHRACK relej snage

Post by Qler »

Pitao je za Konvar.. znam da smo mi dok sam radio u toj bransi od njih uzimali releja, sklopki, i tih zezanicja...

http://www.konvar.ba
klixoris

#39 Re: SCHRACK relej snage

Post by klixoris »

kuli1961 wrote:
valjuga wrote:I još da dodam da je vrlo teško skontat da su se "Platine istrošile".
ne zamjeri. nisam elektronicar, pa tako pisem- kada skinem poklopac releja, kontakti na releju mi izgledaju kao automobilska platinska dugmad, zato kazem "platine"- cadjavi, oni "dugmici" na kontaktu- vidljivo "pojedeni"...
Ako relej mozes otvoriti i doci do kontakata, mozes finim brusnim papirom ocistiti garez i kontakte. Lagano provuces izmedju kontakata i povlacis papir tamo-vamo. Nisam jednom tako ozivio relej koji je stekao. Dokle god je zavojnica citava, obicno ga mozes spasiti. Osim ako kontakti nisu bas istopljeni.
Ovo ti je, onako, prijedlog za alternativu ako ne uspijes naci novi relej :thumbup:
I nemoj gubiti vrijeme sa Electronic centrom, ti ljudi uglavnom nikad ništa nemaju. RS Electronic je već bolje snabdjeven pa svakako provjeri kod njega
kuli1961

#40 Re: SCHRACK relej snage

Post by kuli1961 »

Qler wrote:Pitao je za Konvar.. znam da smo mi dok sam radio u toj bransi od njih uzimali releja, sklopki, i tih zezanicja...

sajt konvar ne radi, samo homepage...
kuli1961

#41 Re: SCHRACK relej snage

Post by kuli1961 »

klixoris wrote:
kuli1961 wrote:
Ako relej mozes otvoriti i doci do kontakata, mozes finim brusnim papirom ocistiti garez i kontakte. Lagano provuces izmedju kontakata i povlacis papir tamo-vamo. Nisam jednom tako ozivio relej koji je stekao. Dokle god je zavojnica citava, obicno ga mozes spasiti. Osim ako kontakti nisu bas istopljeni.
Ovo ti je, onako, prijedlog za alternativu ako ne uspijes naci novi relej :thumbup:
I nemoj gubiti vrijeme sa Electronic centrom, ti ljudi uglavnom nikad ništa nemaju. RS Electronic je već bolje snabdjeven pa svakako provjeri kod njega
ako nista drugo ne nadjem, tako cu i uraditi, to mi nije nepoznato- tako sam nekad cistio platine na ficinom razvodniku paljenja, i platine dvotaktnih motora :D
diablobih

#42 Re: SCHRACK relej snage

Post by diablobih »

kuli1961 wrote:
Qler wrote:Pitao je za Konvar.. znam da smo mi dok sam radio u toj bransi od njih uzimali releja, sklopki, i tih zezanicja...

Nazovi, pitaj. Posalji mail, nesto.
kuli1961

#43 Re: SCHRACK relej snage

Post by kuli1961 »

diablobih wrote:
kuli1961 wrote:

Nazovi, pitaj. Posalji mail, nesto.
uradio- zvao, e mail sa opisom i sllikom- neminovan :D
nokia_e52

#44 Re: SCHRACK relej snage

Post by nokia_e52 »

Pozdrav Kuli jesi li uspio riješiti problem? Mozes li li se javiti u privatne poruke. Imam isti problem sa VAILLANT bojlerom. Otisli mi ti releji.
Post Reply