SCHILLING:ŽELIO BIH MANDAT ZAVRŠITI KAO PRIJATELJ BIH

Post Reply
ja_sarajevo

#1 SCHILLING:ŽELIO BIH MANDAT ZAVRŠITI KAO PRIJATELJ BIH

Post by ja_sarajevo »

SCHWARZ-SCHILLING: ŽELIO BIH MANDAT ZAVRŠITI KAO SAVJETODAVAC I PRIJATELJ BiH

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Kandidat za novog visokog predsjednika u BiH Christian Schwarz-Schilling izjavio je večeras u Sarajevu kako, ukoliko bude izabran za visokog predstavnika želi svoj mandat završiti kao savjetodavac i prijatelj BiH, a ne kao visoki predstavnik.

-Mislim da će mandat visokog predstavnika trajati dvije godine, odnosno da će tokom jedne godine biti završen i u drugoj godini nastavljen pod kapom EU, kazao je Schwarz-Schilling u Centralnom dnevniku TV Hayat.

Bivši medijator za BiH, koji je podnio ostavku na funkciju ministra u njemačkoj Vladi Helmuta Kohla upravo zbog neučinkovitosti međunarodne zajednice da zaustavi agresiju na BiH, izjavio je kako će i u mandatu visokog predstavnika njegov princip ljudskih prava ostati nepromijenjen.

Uz opasku da je zbog tog principa svojevremeno dao ostavku na ministarsku funkciju, naglasio je da neće biti drugačije ni na funkciji visokog predstavnika.

Schwarz-Schilling je dodao kako u sva tri naroda u BiH ima onih koji ne žele da izađu iz prošlosti, ali treba podržavati i pomagati one koji imaju dobru volju za budućnost, ne pomagati funkcije, nego građane i njene narode .

- Prevalili smo veliki put u BiH, predstoji još dosta posla i stoga još veću odgovornost treba da preuzmu bh političari, a funkcija visokog predstavnika treba da se reducira. Sve ide dobro kada raste povjerenje i učinit ću sve da bh građani imaju povjerenje prema meni, da krenemo prema EU, poručio je njemački kandidat za novog visokog predstavnika Schwarz-Schilling, uz opasku da je za svoju kandidaturu koju je uputila njegova država međunarodnoj zajednici saznao u Sarajevu.
St.Germain

Post by St.Germain »

sramota je za jednu zemlju da ima oberkadiju koji sa istom ima isto toliko veze kao i sa Papuom-Novom Gvinejom, kao sto je dosada bio slucaj, jer to dokazuje nesposobnost vlasti da se nosi sa izazovima i aktuelnim problemima unutrasnje i vanjske politike, ali s druge strane, kad je vec pod moranje, mislim da bi on bio vise nego odlican izbor.

PS. ne, giga, ne radim za Deutsche Telekom :roll:
The_Fluid

Post by The_Fluid »

SCHWARZ-SCHILLING
je daleko od dobrog rjesenja, sto je isto tako bio i kada je tek dosao u BiH, Puno bi bolji izbor bio Joschka Fisher ili Romano Prodi.
St.Germain

Post by St.Germain »

Ja samo znam, da je dosta dobro u njemackim medijima predstavljao situaciju u ratnoj Bosni i da se trudio da stvari predstavi onakvim kakve jesu, jer je opste-vladajuce misljenje u njemackim medijima da su se kod nas borila zaracena plemena. Necu nikad zaboraviti politicki talk-show koji je tad bio jako popularan, to je bilo davne 94-te, kad je odlicno oponirao Biljani Plavsic i Aleksi Buhi i stvari nazvao pravim imenom, a njegov angazman kao predsjednika za ugrozene narode ne bi smjeli potcijenit.
St.Germain

Post by St.Germain »

btw, Fischer zeli nastaviti karijeru u Evropskom parlamentu, a Prodi je buduci premijer Italije, pa tako da tvoje zelje nece naci uporiste u realnosti, mada bih i ja to volio :roll:
The_Fluid

Post by The_Fluid »

St.Germain wrote:btw, Fischer zeli nastaviti karijeru u Evropskom parlamentu, a Prodi je buduci premijer Italije, pa tako da tvoje zelje nece naci uporiste u realnosti, mada bih i ja to volio :roll:
Znam, no gospodina iz naslova ove teme imadoh priliku upoznati kao i cijeli njegov tim, i ne bih bas navijao za njega, u svakom slucaju bilo bi fino da dodje Nijemac, a ne recimo onaj Nizozemac, kojeg su po novinama vukli prije nekih mjesec/dva dana.
St.Germain

Post by St.Germain »

ma sta ja znam...nisu oni svi sjajni, ali ovaj barem ima veze sa nasom zemljom.
dariosa

Post by dariosa »

The_Fluid wrote:
St.Germain wrote:btw, Fischer zeli nastaviti karijeru u Evropskom parlamentu, a Prodi je buduci premijer Italije, pa tako da tvoje zelje nece naci uporiste u realnosti, mada bih i ja to volio :roll:
Znam, no gospodina iz naslova ove teme imadoh priliku upoznati kao i cijeli njegov tim, i ne bih bas navijao za njega, u svakom slucaju bilo bi fino da dodje Nijemac, a ne recimo onaj Nizozemac, kojeg su po novinama vukli prije nekih mjesec/dva dana.
zasto ne bi navijao za njega? u cemu je problem? ne znam nista o covjeku.
List

Post by List »

dariosa wrote:
The_Fluid wrote:
zasto ne bi navijao za njega? u cemu je problem? ne znam nista o covjeku.
Stvarno Flu, zašto je Fišer bolji od Šilinga?
Mr_M

Post by Mr_M »

Ma koji ce nam k***** uopste VP.
St.Germain

Post by St.Germain »

Mr_M wrote:Ma koji ce nam k***** uopste VP.
bas tako...napisah nesto o tome u mom prvom komentaru na ovu temu
dizZaster

Post by dizZaster »

Treba nam VP sve dok Srbi ne prihvate Bosnu kao svoju domovinu :D
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Izvor: http://oslobodjenje.com/index.php?optio ... &Itemid=46

31/10/05

Pise: Piše: Ramo KOLAR
Image

Ni šilinga na crno

Nakon nekoliko medijacija po federalnom dijelu popaljene zemlje, uglađeni njemački diplomata Kristijan Švarc Šiling me pozvao na privatnu večeru. Ništa osobno, htio je tek i od mene čuti šta mislim o međunarodnoj zajednici i njenom “uređivanju” Bosne. Pobrojao sam mu ono što mislim da bi trebali biti prioriteti i načine koji bi doveli do brzog boljitka na ovijem stranama. Strpljivo me slušao, čak i kad sam padao u vatru, pod dojmom svega onoga što mi se direktno sručilo na glavu, a onda je hladno kazao:
- Pa da, i ti si pristalica onoga da mi moramo ovdje djelovati oštro, administrativno i namah... No, vidiš, ja ne podupirem taj stav. Samo politikom korak po korak daju se stvari dovesti u red... Da se nisu mogle urediti po vašem pokazuje da lupanje šakom od sto dovodi jedino do bitke...
Stotinu osamdeset i pet puta je otišao u pedeset i pet općina, ubjeđujući tvrdolinijaše i ratne profitere i kriminalce, ponegdje i čestita političara, da se mora razgovarati, iznalaziti rješenja, te da je rat završen i da valja graditi (su)život i navikavati se živjeti (zajedno) u miru. I tako deset godina. Sklon sam bio i javno tvrditi, s obzirom na to da sam s njim na terenu proveo godine, kako je CSS, kako smo ga skraćeno i popularno zvali, napravio više rezultata nego svi domaći političari zajedno, koji su, ionako loš Dejtonski ugovor, opstruirali kad god su mogli.
Ono što je važno, bude li Šiling i stvarno imenovan za visokog predstavnika, jeste da je on čovjek koji znade problem. Poslušati je ono što je više puta izgovorio te potvrdio i na zaključenju svoga posla medijacije, predajući obimne dokumente i zapažanja Vijeću ministara: “Od 1991, prve godine, pa do potpisivanja Dejtonskom mirovnog sporazuma osnovna politika u bivšoj Jugoslaviji se kretala punom brzinom u negativnom smjeru sa stajališta opće evorpske historije i susjeda te zemlje. Moć i vlast su bili koncentrirani u Beogradu, gdje je postojala središnja kontrola nad policijom i vojskom, oduzimao se autonomni status, javila se ideologija “velike Srbije”, fanatični nacionalizam, genocid, rat i etničko čišćenje, razaranja, masakri i druga ratna zla. Ali, još jednom svijet je stajao po strani i nije iskoristio šansu i blagovremeno djelovao da bi spriječio užasan zločin genocida...”
Iako sam davno razgovarao s njim o mogućnosti da baš on, kao rijetki znalac Bosne, postane visoki predstavnik, pozivao se na neodređenost njemačke politike, koju su joj nametnuli Britanci i Francuzi, tako sam barem ja tumačio, iako mi to izrijekom nije priznao, i tvrdio da je krajnje vrijeme da odgovornost preuzmu domaći ljudi. Poznato je njegovo gorljivo lobiranje za aktivno uključivanje svjetske zajednice, i Njemačke posebno, u rješavanje bosanskog problema. Znam da je golema razlika između medijatora i visokog predstavnika, ali preozbiljan je diplomata Švarc Šiling da odstupi od svog osnovnog političkog kreda i glede Bosne. Vazda se zalagao za više hrabrosti u oslanjanju na domaće progresivne snage, protežirao jedinstvenu državu, tražio konkretne poteze i mjere umjesto fraza i praznih obećanja.
U projekciji priključenja BiH europskim integracijama vidi potrebu „zauzimanja tvrdog stava protiv opstrukcionista, fanatika, tvrdolinijaša i stvarnih ratnih zločinaca, uključujući i one na najvišim političkim nivoima”. Istovremeno je fino uvidio da se gubilo vrijeme kroz intervencije u svim segmentima uprave i izvlačilo pogrešne zaključke koji su dovodili do impulsivne rezignacije na lokalnom nivou ili arogancije na strani međunarodne zajednice. Možda se ne slaže, ali Šiling misli da se u aktualnoj situaciji, kao i u budućem djelovanju, valja maniti intervencija, a više raditi na savjetima i konkretnoj pomoći Bosni i Hercegovini u svim njenim segmentima.
Iz naprijed rečenog dade se zaključiti kako bi Šiling djelovao europski, ali i karakteristično njemački: raditi do krajnjih granica na iznalaženju rješenja dobroga za sve, a one koji se suprotstave jednostavno skloniti. S obzirom na to da je radio na provođenju Dejtona, posebno aneksa sedam, nisam posve siguran da bi ga hotimice ukinuo. Da bi ga promijenio, bi garant. Ono što mu daje za pravo jesu konkretni bosanski ljudi s kojima je proveo dane i noći i koji su mu potvrda da vrijedi ući i zahtjevan posao visokog predstavnika. Uspjeh bi mu garantirali ti isti ljudi, misli Šiling, koji baštine i vole demokraciju, osjećaj pravde, čovjekoljublja... Potrebno im je samo malo pouzdanja i pomoći da time sami i ovladaju.
Stvari nikad ne vidim crno. Čak i kad spavam, kazao bi CSS.
BECHO

Post by BECHO »

dizZaster wrote:
Hoce, al' u Limburgu! :D
dizZaster

Post by dizZaster »

BECHO wrote:
dizZaster wrote:
Hoce, al' u Limburgu! :D
Srpski narod živi od lažnih mitova.Tzv "nebeski narod" sanja još uvijek
veliku Srbiju.Ne kontaju da je to Velika iluzija.Vrijeme ističe, trebali bi se spustiti na zemlju i prihvatiti Bosnu kao svoju otadžbinu.
Moraju gledati u budućnost.Nemogu vječno jesti korjenje.
Kristijan Švarc-Šiling je osvjedočeni prijatelj Bosne.On je iskusni
diplomata i nadam se da će još više Bosnu približiti EU.
BOSNA će biti članica EU sa Srbima ili bez Srba.
Do njih je.

:D :D
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

<< Prethodna tema :: Sljedeća tema >>
SCHWARZ-SCHILLING: ŽELIO BIH MANDAT ZAVRŠITI KAO SAVJETODAVAC I PRIJATELJ BiH

Ja samo znam, da je dosta dobro u njemackim medijima predstavljao situaciju u ratnoj Bosni i da se trudio da stvari predstavi onakvim kakve jesu, jer je opste-vladajuce misljenje u njemackim medijima da su se kod nas borila zaracena plemena.
Cinjenica je da je posve nepoznato kako je opste-vladajuce misljenje u njemackim medijima da su se kod nas borila zaracena plemena - bar u ta vremena. Njemacka je u ratu pomogla i Bosnjake i sve ugrozene kroz zbrinjavanje i pruzanje direktne pomoci izbjeglima ili protjeranima sa bar 20 miliardi €. Na to su izvjesne individue iz nasilnog dijela posve negativno odgovorile i pokazale odredjenu plemensku razinu, koja nije postojala ni u indijanska vremena.

Ako se mozda kasnije u internacionalnim saznanjima pokazalo da su se neki borili kao na razini "zaracenih plemena" najmanje ima slike sa njemackim medijia. MOzda se to zasniva na izjavama iz Sarajeva i sarajevskih gradjanskih organizacija da je zemlja znaci nosioci lokalne i poneke vodjece vlasti po poimanju ljudskih prava negdje 200 - 300 godina unatrag u historiji - znaci negdje tamo u srednjem mracnom vijeku.

Covjek bi se nekako morao oslanjati i na izjave sta drugi misle o njemu.
Post Reply