Scenario za nezavisno Kosovo - nidje veze oci moje lijepe

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
specijalni slucaj
Posts: 68
Joined: 08/07/2006 11:48

Scenario za nezavisno Kosovo - nidje veze oci moje lijepe

#1

Post by specijalni slucaj » 09/09/2006 10:54

Scenario za nezavisno Kosovo

Savet bezbednosti najkasnije će do marta 2007. doneti novu rezoluciju kojom će praktično biti uvedeno novo stanje na Kosovu. U novoj rezoluciji nigde se neće pominjati nezavisnost Kosova, međutim ni suverenitet Srbije na prostoru KiM. Dokumentom će se i administrativno otvoriti vrata za dolazak misije Evropske unije na Kosovo u junu iduće godine.

Ovo je, kako za „Blic“ kaže strani diplomata dobro upućen u pregovarački proces o Kosovu, trenutni scenario međunarodne zajednice oko Kosova. Kontakt grupa, koja je glavno operativno telo međunarodne zajednice za KiM, oglasila se pre oko dve nedelje saopštenjem. U njemu je navedeno da se rešenje za KiM mora naći do kraja godine. Kako kaže „Blicov“ sagovornik, treba praviti jasnu razliku između iznalaženja rešenja i proglašenja rešenja budućeg statusa.

- To su dva paralelna, ali različita procesa. Jedno je rešenje koje je gotovo neminovnost, a drugo način na koji će sve sprovesti i proglasiti - kaže naš izvor.

Po aktuelnom scenariju, glavni pregovarač Marti Ahtisari, koji može da predlaže rešenje ali ne i da ga proglasi, to će i učiniti. Međutim, to se neće dogoditi u septembru, već u novembru. Tek posle septembarske sednice SB, na kojoj treba da „položi“ ispit za tehnički deo pregovora, Ahtisari će dobiti odobrenje i za diplomski ispit, a to je da otpočne sa pisanjem predloga za status. Kako kaže „Blicov“ sagovornik, s njim će pred SB u drugoj polovini novembra. Međutim, ipak, koliko je srpsko državno pitanje broj jedan trenutno goruće i za međunarodnu zajednicu, možda delom govori činjenica da je ranije zakazani bitan sastanak Ahtisarija sa ministrima spoljnih poslova Kontakt grupe za 15. septembar u Njujorku doveden u pitanje. Kako kaže naš sagovornik, KG ga je obavestila da će 15. sptembra možda biti zauzeti zbog Libana.

Šta će se to zapravo dogoditi? Naš sagovornik, dobro upućeni međunarodni diplomata, kaže da će sama nova rezolucija u najmanju ruku biti neobična.

- Ona će u pravnom smislu zameniti postojeću Rezoluciju 1244 kojom se garantuje teritorijalni suverenitet i integritet Srbije na KiM. Međutum, u novoj rezoluciji nigde se neće ni pomenuti, niti taksativno navesti da se to pravo Srbiji oduzima. U dokumentu se jednostavno neće nigde pomenuti suverenitet Srbije. Međutim, nigde se neće ni pomenuti da je Kosovo nezavisno i nova država - kaže naš sagovornik.

Na Kosovu je već tim EU koji se priprema za novu rezoluciju, to jest misiju - Tim za planiranje EU (EUPT Kosovo). Trenutni šef misije je Kasper Klinge. Po saznanjima „Blica“, od dana proglašenja rezolucije na Kosovu će biti oko 1.000 različitih kadrova EU.

- Međutim, sam tim EU (EUPT) biće operativan u roku od mjednog do tri meseca. Tada će ih ostati oko stotinu u dve kancelarije u Prištini i Kosovskoj Mitrovici. Misija EU biće vrlo blagi monitoring jer su praktično nadležnosti sa misije UN već prenesene na kosovske institucije. Misija EU biće monitoring pravosuđa, policije, carine i kolektivnih centara - kaže „Blicov“ sagovornik.

Prošle godine članice Kontakt grupe SAD, Rusija, Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija usaglasile su se da budući status Kosova bude uslovljena nezavisnost. To je opcija o kojoj je najviše pričano i za koju niko, pa ni Rusija, nije rekao - ne. Ta uslovljena nezavisnost koja Kosovu ne daje spoljne kontakte, carinu, stolicu u UN, nezvanično se opisuje kao dolazak misije EU na KiM. Međutim, šta će zapravo tada biti Kosovo kada se rezolucijom odobri misija EU?

Naš sagovornik kaže - nova država samom rezolucijom svakako neće.

- To je najjednostavnije rečeno „rešenje između“. Međutim, u takvom gotovo statusnom vakuumu koji omogućava i sama priroda rezolucije otvoriće se novi prostor. A to je da druge zemlje taj prostor iskoriste da priznaju nezavisnost i novu državu na Balkanu - kaže „Blicov“ sagovornik.

Po saznanjima „Blica“, prva država koja bi mogla da prizna Kosovo kao nezavisno je Slovenija. Potom Švajcarska, a onda u lancu više i nije bitno ko. Najverovatnije da će to biti SAD i Velika Britanija. Kako dodaje naš sagovornik, ovakva pravna forma nove rezolucije jeste ona koja zadovoljava sve. Taktiziranje u Srbiji čiji je politički vrh odavno svestan koji će status Kosovo dobiti, ali toga nema na papiru SB, a Kosovu u nedorečenoj formi u dogledno vreme ipak državu.

- Takođe, s obzirom na to da status neće biti proglašen tom rezolucijom, nema problema da za novu rezoluciju glasa i Rusija koja neprestano taktizira na pitanju Srbije i Kosova. Time bi ona u SB bila jednoglasno usvojena - kaže „Blicov“ sagovornik.

SAD su u Kontakt grupi sa Velikom Britanijom države koje se zalažu za što skorije rešavanje kosovskog čvora. S tim se slažu i evropske članice, ali Evropa bi da se do rešenja dođe kompromisom.

Željka Jevtić

http://www.blic.co.yu/blic/danas/broj/strane/tema.htm


specijalni slucaj
Posts: 68
Joined: 08/07/2006 11:48

#2

Post by specijalni slucaj » 09/09/2006 11:02

Otvorenih očiju

Politika Slobodana Miloševića izgubila je sve na šta je Srbija mislila da ima ili je imala pravo u ovih dvadeset godina. Zašto bi drugačije bilo sa Kosovom? U tu politiku junačenja bez pokrića uključeni su bili i mnogi koji i danas učestvuju u našem političkom životu. Srbija je danas pred opasnošću, jednakom kao što je bio dolazak Miloševića na vlast: gubitak Kosova, što je u velikoj meri direktna posledica njihovog delovanja, mogao bi na vlast da dovede upravo te retrogradne snage.

Izjava Borisa Tadića da Srbija i SAD imaju različite stavove o Kosovu i da, bez obzira na konačno rešenje, dobri odnosi sa najjačom svetskom velesilom moraju ostati prioritet Srbije, prva je izjava jednog od najviših državnih zvaničnika koja ukazuje da je Kosovo, najverovatnije, izgubljeno. I da bi sad trebalo spasavati šta se spasiti može.

Šteta je da je tok „pregovora“ o Kosovu protraćen. Izgubljeno je vreme i bolja pozicija u pregovorima o konkretnim rešenjima za Srbe i SPC na Kosovu. Bez obzira na pravnu i moralnu osnovanost optužbi iz Beograda (nepovredivost granica, Ahtisarijeva izjava itd.), bili su to obrasci po kojima je i Milošević, ubirajući jeftine poene na domaćem terenu, gubio pred svetom čak i ono što nije morao.

Razumemo i Tadića i Koštunicu kojima je teško da preko usta prevale istinu da sila boga ne moli. Čanku i St. Protiću je lakše da iz svoje sadašnje pozicije kažu da će Kosovo biti nezavisno. Ali krajnje je vreme da i u državnom vrhu shvate da zatvaranjem očiju problem neće rešiti niti učiniti manjim. Zato bi izjavu Tadića valjalo shvatiti i u smislu vraćanja realnoj politici. I pozdraviti.

Miroslav Kos (Urednik sekcije politika na http://www.blic.co.yu)

http://www.blic.co.yu/blic/danas/broj/s ... litika.htm

Post Reply