SB: Bosnjak, Bosanac, Musliman

Da li sebe smatrate..?

Bosnjakom
14
33%
Bosancem islamske vjeroispovijesti
18
43%
Ja sam pripadnik druge nacije
10
24%

Total votes: 42

praznina

Post by praznina »

mr_orange wrote:
praznina wrote:
mr_orange wrote: Slažem se s Prazninom u vezi nacije i religije. Ja sam se već ranije izjasnio po ovom pitanju, treba uvesti naciju Bosanac, a religiju nek biraju privatno svi ljudi koju god hoće.
Koliko znam BiH teži ka EU i slobodama koje postoje u toj uniji prema tome trebalo bi se omogućiti da se svako u BiH izjašnjava kako god hoće a ne da se nameće nekome kako će se izjašnjavati.

@mr orange od 51129 kvadratnih kilometara Bosna zauzima 41 hiljadu i nešto kvadratnih km a ostatak nije dio njene teritorije.
Pa eto vidiš, ja nemam pravo da se izjasnim kako hoću. Nacija Bosanac, nije priznata i ne mogu se izjasniti iako se osjećam i smatram Bosancem.

Ovo sa teritorijem fakat ne kontam. :shock:

Oko 10 hiljada kvadratnih kilometara otpada na Hercegovinu. Na to sam mislio.
Skljoco

Post by Skljoco »

Panasonic wrote:
Da li sebe smatrate..?

Bosnjakom

Bosancem islamske vjeroispovijesti

Ja sam pripadnik druge nacije
Nacija Bosnjak postoji od postanka Bosne hiljadama godina(!) i Bosnjakom su se izjasnjavali svi narodi BiH bez obzira na vjeru. To je jednostvano autohtoni narod BiH. Tek od prije par desetina godina Srbi i Hrvati su Bosnjake poceli identificirati kao muslimane, a znate zbog cega? Zbog toga sto su se oni odrekli bosnjacke nacije i proglasili se Srbima i Hrvatima a muslimani u BiH su ostali pri svojoj naciji-Bosnjak.Bas tim Srbima i Hrvatima (onima koji su vec 3-4 generacija u BiH) su preci bili Bosnjaci-katolici/pravoslavci. :) Ali to je njihov problem.

Katolik/pravoslavac kome je BiH domovina, a ovo iznad ne prihvata, je Bosanac.
Fino i jednostavno receno ali ...
postoji li i jedan valjani dokument koji bi potkrijepio te tvrdnje ?
I samo da napomenem , Bosna postopji od treceg vijeka , drzava Bosna od srednjeg vijeka ali kategorija pod terminom Nacija postoji tek od kraja XIX vijeka ! Nesto tu ne stima ...
www.bosnjastvo.com

Post by www.bosnjastvo.com »

Prenj wrote:Sasvim je normalno da se ljudi unutar iste zemlje izjasnjavaju na sto hiljada razlicitih nacina, ali kada se to desi unutar jedne NACIONALNE stranke, koja uz to, jos sluzbeno propagira Bosnjacku naciju, e to, moras priznati SMRDI DO NEBA
Slazem se sa ovim.

Osim toga ako se odlucilo na povrat Bosnjackog nacionalnog imena ,
onda se mora cvrsto ustrajati u tome i svoje stajaliste braniti sa argumentima koji su i prevagnuli u vracanju Bosnjackog nacionalnog imena.

Udnevno politicke svrhe, u principu, i nije bitno jel nacionalni naziv Bosnjak ili Bosanac ,
jer se de fakto nista mjenja ,
imali bi opet nas narod Bosance u BiH i nas narod Bosance van BiH,
koji se sada zovui Bosnjacima kako oni u Bosni tako i oni van Bosne.

Zato me interesuje kakva vam je poenta i svrha tolikog pjenjenja i guslkanja o Bosancu umjesto Bosnjakju,
AKO JE ISTORIJSKI OPRAVDANIJI I ISTINITIJI NAZIV BOSNJAK.

Odgovor imam iz dvije moguce varijante.

1. Hocete da kazete srbima u bosni kako ste vi bosanci i imate vise veze sa bosnom nego oni,
na sto ce vam oni poturiti protiv mjeru u obliku republike srpske,
pa prema tome niste nista postigli.

2. Zelite se razdvojiti sa Bosnjacima van Bosne narocito sa Bosnjacima istocno od drine.
Ako vas je majoritet onda na to imate pravo,
ali cete onda morati dati i treci entitet u Bosni u obliku Bosanskog Sandzaka i da onda opet svi lijepo i zajedno zivite.

:lol:
:D
Poglavica

Post by Poglavica »

Bosanci islamske vjeroispovjesti (Ok upisano)

Ali zasto u anketi nisi upisao:

Bosanci pravoslavne vjeroispovjesti?
Bosanci katolicke vjeroispovjesti?
Bosanci ateisti?
Bosanci ostalih religija na prostoru BiH ?

Jer ovako u tvojoj anketi ispada da su Bosanci jedino islamske vjeroispovjesti. Ok, ja sam Bosanac islamske vjeroispovjesti ali sta je sa Bosancima drugih religija!
Bilo bi to lijepo i ja sam za to. Ali da li je to i u redu?

Svako - pa i po Ustavu BiH smije da se izjasnjava kako hoce - tj. po svojoj svajesti. Cini mi se da je u koliziji, ako ja nekoga tko je hrvatske ili srpske pripadnosti ubjedjujem da to nije vec da je Bosanac, Bosnjak, Bassanak ili mozda Musliman. Pitam se da li takvim naoprnim nastojanjem vise ne odmazem nego sto koristim?
Panasonic

Post by Panasonic »

Poglavica wrote:

Bosanci ateisti?

Jer ovako u tvojoj anketi ispada da su Bosanci jedino islamske vjeroispovjesti. Ok, ja sam Bosanac islamske vjeroispovjesti ali sta je sa Bosancima drugih religija!

Svako - pa i po Ustavu BiH smije da se izjasnjava kako hoce - tj. po svojoj svajesti. Cini mi se da je u koliziji, ako ja nekoga tko je hrvatske ili srpske pripadnosti ubjedjujem da to nije vec da je Bosanac, Bosnjak, Bassanak ili mozda Musliman. Pitam se da li takvim naoprnim nastojanjem vise ne odmazem nego sto koristim?
Ne moras nikoga nista ubjedjivati, sami su krivi sto im je Srbija/Hrvatska 'odsjekla' nacionalni korijen. Ali, najveci problem je sto su bas oni nacionalno nastrojeni. Tu mrznju vecinom i javno isticu, a usput se znaju petlajti u sve sfere drzave(!) sto je naravno negativno po BiH jer svojim bolesnim idejama nastoje sputavati BiH.
Primjer: Paravac javno istice (i to jos ponosno) da mu je otac cetnik, a onaj jedan politicar u RS (zaboravio sam ime) kaze da bi za reprezentaciju BiH navijao samo kad bi igrala protiv Turske!

OVAKVI JEDNOSTAVNO NE MOGU PROSPERIRATI U BiH, sto ocito rade!
Poglavica

Post by Poglavica »

Paravac javno istice (i to jos ponosno) da mu je otac cetnik
pa onda Paravcu treba suditi jer u BiH kao nazorna djelatnost cetnicki pokret nije priznat, ili se mozda radi na tome da bude priznato sto nije

teska vremana ameri lete u svemir balkanci se bave pijesmama iz proslosti
Nacionalniid_BOSANCI

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Poglavica wrote:

Bosanci ateisti?

Ja uopste neznam gdje si ti to procitao da mi BOSANCI trazimo da Srbi, Bosnjaci, Hrvati i drugi se izjasnjavaju kao Bosanci. To nama BOSANCIMA nije ni na kraj pameti. Neka Srbi, Hrvati i Bosnjaci zadrze svoje identitete. Ja sam pisao o BOSANCIMA i nasem narodnom i nacionalnom identitetu.
Post Reply