saxo vts 1.6 16v

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kiki the devil

#1 saxo vts 1.6 16v

Post by kiki the devil »

interesuje me situacija za servisiranje i ko ga poznaje i ima iskustva o njemu,da prenese sve sto trebam znati o njemu.
uskoro treba da se obradujem jednim..
koje su mu vrline,a koje mane????
u naprijed hvala!
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

znam tip koji ga ima ako hoces njegovu info kontaktiraj me na pp

inace vozio sam se u njemu i auto leti. mi ga preko 180 napicili. malo ali leti. :)
kiki the devil

Post by kiki the devil »

ako znas nesto vise ili ako saznas od druga napisi pa da i buduci vlasnici imaju neku predstavu to njemu...
beze mi je da zovem lika i da da ga pitam o tome...
ali ipak hvali ti puno!
VR6

Post by VR6 »

Ne vidjeh prije temu, vjerujem da Flyer misli na mene.

Imam tog VTS-a, redizajnirani model. Moj auto jos ima chip, drugu ispusnu granu (4 u 2 u 1) i Magnum auspuh od grane do kraja. Prvo sto trebas gledati pri kupovini tog auta je da nije zesce udaran. Dalje, masina. Jedna od najboljih komponenti tog vozila u principu sa njom ne bi trebalo biti nekih problema. Znaci, samo pogledas sto gledas i kod drugih normalnih auta pri kupovini. Ta masina u leru zna raditi malo nemirnije, no cim malo dignes obrtaje, sve bi trebalo doci na svoje. Ono sto se ne bi smjelo desavati je da se auto gasi sam od sebe na semaforu. Dosta VTS-ova koliko sam cuo ima problema sa tim, to je stvar malo poludjele elektronike. Pa nije lose izbjegavati takve aute. Mjenjac zna vremenom postati malo neprecizan, pojedu se one vodilice, no to se lako rijesi. Obrati paznju na sinhrone prilikom brzog saltanja, oni bi trebali biti ok.

Najvise problema kod VTS-ova ces naci sa podvozjem. Prije svega zadnji trap, zbog ludih francuskih patenata, cesto odu lezajevi u zadnjoj torziji. Imaju 4 lezaja, oko 100 KM kostaju lezajevi, bez zamjene. No caka je u tome, ako vlasnik prije na vrijeme nije promjenio lezajeve, cim su otisli dakle, onda se pojede i glavna osnovina na kojoj stoje lezajevi, pa i nju treba mjenjati. Cijena te osovine je preko 1000 KM. Jesu li ok lezajevi najlakse se vidi dizanjem na kanal, pa auto prije kupovine svakako odvedi u Citroen servis na kontrolu. Ak vec neces, onda stavi nogu na vrh gume zadnjeg tocka i gurni prema autu. Ako se tocak pomjera bocno (lijevo-desno), otisli su lezajevi (bas sam prosle sedmice isao na autopijacu, bio je jedan Saxo VTS 1.6, al 8V, probam desni tocak malo hoda, probam lijevi, rasturen u klinac). Dalje, osim ovog najveceg problema, ja kad sam kupovao VTS-a, na vecini su se culi svi lezajevi tockova. U dobrom VTS-u, vozi se tiho i cujes il motor il sustanje vjetra oko karoserije, lezajevi il nesto drugo se ne smije cuti. Kod prednjeg ovjesa, odlaze kugle, osjetit ces po luftu u volanu. Ako nesto lupka preko rupa, to moze biti ili kugla ili stabilizator. Ako je otisao stabilizator, nije strasna stvar, samo lupka neugodno, al nista ne utice posebno na pefrormanse. Stabilizator je 50-ak KM sa zamjenom. Uglavnom, ima puno slicnih stvari, pa ti je najbolje otici u servis na kontrolu prije kupovine.

Ako mislis traziti ove najeftinije VTS-ove, onda ti je mozda bolje da odustanes od kupovine. Jer ce te kasniji popravci sigurno skupo doci. Ja sam pregledao 4-5 VTS-ova kod kupovine i na kraju uzeo jednog, koji me sa reg i nekim stvarima koje sam napravio izasao 11.000 KM (iako ih je bilo vec od 8400 KM). Mislim da ces 16V solidan tesko naci ispod 9500 KM (bar kada govorimo o redizajniranom modelu). U unutrasnjosti auta se ne kvari toga puno, samo te mogu zezati brave na vratima i kvake za otvaranje (to sam primjetio na nekoliko modela). Ak te jos sta zanima pitaj, mozes i na pp.
kiki the devil

Post by kiki the devil »

moram da ti zahvalim na savjetu i preporukama!
i mene ce izaci pa minimum 10tak hiljada ali servis svega da uradim da zanam na cemu sam!
pregledane su sve one osnovne stvari sto se gledaju pri kupovini.
servis ove velicine radim cisto zbog sebe da znam na cemu sam.
ima malo lupkanja u prednjem trapu,a sto se lezajeva tice dobri su.
zeza me ona lampica od air bag to se pojavljuje i na pezou neznam kako je resetovati.
sto se tice udaranja nije udaran,u dobrom stanju,malo ga zeza katalizator sto mi se nesvidja ometa ga u radu i stvara mi previse kondeza na izduvu.
taj nemirni rad mi se pojavio kad sam stavio nove svjecice,a za nepovjerovati da ga ranije nije bilo.imam osjecaj da je i do svijeca....
al mi hitno trebaju pa barem 2 celicne felge za njega.
trazio sam na svim mogucim otpadima od sa do kiseljaka i nigdje...
to mi je ono sad hitno pravo!!!
ostao mi je zubcasti i spaneri da zamijenim,koji su pripremljeni i voze se ali nemaju vremena da se zamijene jer mi je opsi posla takav da najmanje vremena za sebe imam...
neznam gdje mi preporucujes zamijenu zubcastog kakva su tvoja islustva?
VR6

Post by VR6 »

Ako je lupkanje od kugli, promjeni to, moze biti opasno. Nisu neki trosak, 25 KM komad ak se dobro sjecam. Ak lupka stabilizator a ne smeta ti previse, mozes to i ostaviti tako, jer nije nista opasno. Ja imam samo mali katalizator euro 3 norme, pa ga ne diram dok ne zeza. Meni se taj nemiran rad ne javlja uvijek, imam osjecaj da je mozda i do goriva. Kad ga malo "procepim" na autoputu smiri se skroz neko vrijeme. Ja sam na taj airbag prestao paznju obracati, probaj malo promrdat kontakte u vozackom sjedistu (ak imas bocne zracne jastuke), pa ce se nakratko mozda ta lampica ugasiti. No raspitujuci se po forumima o francuskim autima, blinkanje te lampice i na sasvim ok sistemima je sasvim normalna stvar. Neki su vodili auto vise puta u servis pa im to nisu mogli rijesiti.

Za celicne felge potrazi u oglasima, tako sam i ja. Nazoves ove likove sto prodaju dijelove za Citroene i Peugeote, ja sam kupio 4 felge 13-ke (celicne) za 50 KM. Saxu odgovaraju felge sa Citroena BX, ZX, Xantia, Xsara i Peugeota 106, 205, 306, 309, 405, 406. Znaci sa ovih modela ti odgovaraju potpuno, cak i ofset bi trebao biti skroz ok. Mogu ti tockovi i sa 206 i 307, samo se kod tih modela razlikuje ofset, tzv ET broj, pa pogledaj da ti slucajno felga ne struze od kociona kljesta. Saxo ima 4 x 108 razmak rupa, centralni promjer je 65 (zbog ovoga ti ne mogu felge npr. sa starijih Audija, iako je isti razmak rupa). Al od ovih gore auta sigurno odgovara, samo otvori superoglase i felge ces naci isti dan. Pripazi naravno samo na broj rupa, jer stariji i slabiji modeli Saxo-106 imaju 3 rupe.

Za servis, meni su svi preporucili Grka, lik prodaje najeftinije valjda dijelove za francuska auta. Nalazi se gore na Drveniji, kod okretaljke trolejbusa. A konkretno za servis, ja sam ovo nesto radio u 206, to ti je kad ides prema Ilidzi, prodjes pumpu brace Mujic, pa prvo skretanje desno. Lik solidno radi, sto je meni vaznije dosta brzo. Dogovoris se, ostavis mu auto i za par sati gotov. Oni u ovlastenom Citroen servisu gore na Ciglanama su stvarno ljubazni, al likovi nista nemaju na stanju. Sve moras naruciti i cekati najmanje sedmicu dana. Usput, koji ti je VTS? Boja, godiste, oprema? Any photos?
kiki the devil

Post by kiki the devil »

saxo je 2000 godiste,evo slika boja siva,oprema,klima,el podizaci stakala i to je ja mislim to.jos ga nisam ono bas najbolje upoznao jer nemam puno vremena,ali moram naci malo vise vremena za njega.
[img][img]http://img219.imageshack.us/img219/2496/image018en4.jpg[/img]
Shot with 6300 at 2007-11-11[/img]

[img][img]http://img219.imageshack.us/img219/1166/image036tw0.jpg[/img]

[img][img]http://img219.imageshack.us/img219/6325/image050qv2.jpg[/img]

[img][img]http://img219.imageshack.us/img219/5382/image048cq9.jpg[/img]
kiki the devil

Post by kiki the devil »

a sto se nemirnog rada tice nije stalan i konstantan.
danas npr nije uopste desavalo se da obrtaji variraju.
povremeno se desi ali nije to toliko strasno.
a katalizator mi stvara prevelik kondez kad je hladno vani tad se cesc desava da trokira.
dosta kondeza izlazi i onda od jednom sam da ko neku turu pa izbaci i opet se smiri.
Mislilac

Post by Mislilac »

Samo nemoj biti SELJAČINA i paliti maglenke (maglenke ---> MAGLA) kada tome nije vrijeme. :-)

Hvala.

PS. Autić je superiška...
ins

Post by ins »

"Grk" prodaje iskljucivo Bugraske, Srbijanske i Turske dupljake rezervnih dijelova, koji su cesto skuplji nego originalni...

Adresa za dijelove je Anet u Strojoradu prije svega i Sandor...
VR6

Post by VR6 »

Samo je fol sto i u nekim ovlastenim servisima, kad im zafali dio, kazu "idemo do magacina" pa odu do Grka i kupe neki dio i ugrade ti u auto. Ja nisam cuo da se neko zalio na neke dijelove kupljene kod grka.

kiki the devil fino Saxo izgleda, znam koji je to :) Nek te fino slusa...

Tebi je mozda to trokiranje fakat katalizator. Meni ne trokira masina, na leru obrtaji ne variraju, sve je ok. Samo ponekad vidim da nemirnije radi na mjenjacu. Meni je garant to zbog gradske voznje, jer se smiri nakon sto ga nagazim na otvorenom. Autu nece smetati da ga procepis, samo cekaj da ti se ulje zagrije na radnu temperaturu (desni pokazivac). I jos jedan savjet, lagano sa autom dok ga ne upoznas. Zadnji kraj zna izbaciti samo-tako... :D
kiki the devil

Post by kiki the devil »

sto se tice maglenjaka magla je bila kad se slikalo.. :D

sve sto sam do sada uradio na njemu radio sam kod sandora,konto sam i kod hote ali ti termini mi nesto neodgovaraju previse jer se neuklapaju u moj raspored.
sto se tice malo produvavanja pa bilo je nesto oko ..o???
na auto putu i zadovoljan sam.
a bjezanje zadnjeg dijela osijetio sam blago,mada sam navikao na to jer 11 godina vozio sam mercedesa 190 vidi se na slici,tako da je to malo i draz...
ali u sustini dobro drzi krivine,malo ga neravnine zezaju pa podbacuje zadnjim krajem.
tricolor

Post by tricolor »

auu jel ovo onaj vts iz hobycara sa stupa????
treba si ga malo bolje pogledati prije kupovine drug al hajd gotovo ti je sad :roll:
a sto se tice zadnjeg mosta malo je pretjerao sa cifrom ovaj momak sto ga vec ima ....1000 KM ????? gdje si to ti isao drug???
odes fino kod ovog dole na stupu sto ti je objasnio gdje je,peugeot 206 se zove servis i momak ti uradi za nekih 250/300 KM komplet zadnji most
Post Reply