Savjetovanje za parove / Couples therapy

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Eborg

#1 Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by Eborg »

Good morning Vietnam! :bih:

Ne znam je li iko gledao no na BHT-u sam u par navrata zraknuo onu seriju "Na terapiji" ili kako već sa Mikijem Manojlovićem na koji minut. Bilo je interesantnih scena.

Elem, ima li kod nas takvih terapeuta koji su se specijalizirali za rješavanje tih problema? Je li iko bio na takvoj terapiji i kakva su iskustva? Uzimaju li oni baš veliku lovu za to? I jesu li oni samo pasivni posmatrači koji tek dodaju koju besmislenu rečenicu ("Circle of trust" :D ) pa je njihova funkcija da samo pomognu ljudima da se isprazne i kažu stvari koje ne mogu nasamo ili zaista i ima nekih konstruktivnih prijedloga?

Ja uvijek kažem, sto ljudi - sto ćudi, ako nekome i pomogne a sigurno nekome hoće onda bujrum. Neko ne može shvatiti takvo ogoljavanje emocija pred drugima ali ako će to pomoći ljudima da riješe probleme koje inače ne bi mogli sami iz nekog razloga neka idu. Nekad sam se i sam hvatao u situaciji da bih neku djevojku volio odvesti na takvo nešto kada neće/ne može da shvati neke jednostavne i notorne činjenice ali sam imao osjećaj da bih dobio odgovor od terapeuta:"Jarane, ja stvarno ne znam kako ti ovo izdržiš, odoh ja na pivu!". :D

Molio bih da tema bude ozbiljna a da se ne počnemo prepucavati nekim kvazi-humorom kako bi pokazali neku svoju snagu ili rafiniranost. :-)

:sax:

Steel be with you! :bih:
Eborg

#2 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by Eborg »

Majke mi ja sam mislio da će ova tema izazvati pometnju, ništa haman. :lol:

Trebao sam pisati o nekim šerijatskim vezama ili nešto tako. :D
Gospoda Ministarka

#3 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 15:34, edited 1 time in total.
The Nightwatchman

#4 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by The Nightwatchman »

ja to šakom od sto riješavam. kakvi terapeuti kakvi bakrači :D
Eborg

#5 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by Eborg »

Gospoda Ministarka wrote:Ma Eborg to ti kod nas ne ide iz razloga, sto prije svega ljudi nemaju para za to a ta terapija Boga mi kosta,
a druga nismo mi jos na tom nivou da probleme rjesavamo razgovorom i savjetovanjem.
Moje licno miljenje je da su terapeute i savjetovalista izmislili ljudi koji nemaju prijatelje, naravno objektivnih da im ukazu na to gdje grijese.
Ja se posvadam sa dragim sutra dodem i pricam to starijoj i iskusnijoj radnoj kolegici koja ima vise bracnog staza nego ja godina pa dobijem jezikovu juhu... jesam li ja normalna, zasto sam bez razloga napravila frku i sl.
:)
Slažem se s tobom no čisto me zanimalo mišljenje ostalih. Imam osjećaj da bi kod nas većina raje to popljuvala jer im je "ofirno", "šta će davati pare za to" i sl. Ne znam, možda sam ja samo previše popustljiv pa to ne bih toliko napadao i osuđivao ljude kojima to pomaže. :D A ima i dosta raje vani, ne znam, možda je neko zaglavio sa kakvom Šveđankom na savjetovanju. :D

A to za prijatelje definitivno stoji. Niti imaju vremena jedni za druge niti toliko duboko ulaze u ta prijateljstva da bi se mogli toliko izjadati.
Gospoda Ministarka

#6 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 15:33, edited 1 time in total.
jedna tamo

#7 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by jedna tamo »

Eborg nam se razvrijednio pa nam samo otvara teme neke...neka neka :thumbup:
e sad ja neznam kako bi to išlo kod nas pošto je sarajevo mahala i imam osjećaj da je jako malo profesionalizma u svemu, mi jednostavno nismo takvi ljudi...ono čisto profesionalno pričaš i aj zdravo...uzmu ti lovu i ti sa dragom se pomirio itd...
mislim da bi to odmah svi saznali, familija, to bi se svi iščuđavali u fazonu gdje to idete? kome pričate svoju intimu? :shock:
i kao što neko reče i lova je problem....
Eborg

#8 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by Eborg »

Haha, ima istine u tvojim riječima! :D Recimo moj prijatelj je imao situaciju kada ga je cura iznapadala bez razloga da bi njena najbolja prijateljica oboje stavila pred sebe i fino im objasnila da se ne zahebavaju i njoj je zaprijetila s najboljom namjerom. S obzirom da je to bila duga i stabilna veza meni je to baš dobar potez iako rizičan. Vrlo je tanka linija između izdaje i dobročinstva. :thumbup:
Eborg

#9 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by Eborg »

jedna tamo wrote:Eborg nam se razvrijednio pa nam samo otvara teme neke...neka neka :thumbup:
e sad ja neznam kako bi to išlo kod nas pošto je sarajevo mahala i imam osjećaj da je jako malo profesionalizma u svemu, mi jednostavno nismo takvi ljudi...ono čisto profesionalno pričaš i aj zdravo...uzmu ti lovu i ti sa dragom se pomirio itd...
mislim da bi to odmah svi saznali, familija, to bi se svi iščuđavali u fazonu gdje to idete? kome pričate svoju intimu? :shock:
i kao što neko reče i lova je problem....
Odmah me napadaju, eto ti, o okrutni svijete! :D Ne dam ja ajvara i diskusije o složenim temama nikome! :D

A to za mahalu je tačno, mislim da naš mentalitet nije kompatibilan sa ovim načinom rješavanja problema. Kao što Will u "Will & Grace" jednom reče:"I met him last night and I have so big plans with this guy that I already signed us up for couples therapy!" :lol:
jedna tamo

#10 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by jedna tamo »

kad gledam serije i filmove to mi savjetovanje uvijek liči na to da neko želi potvrdu...kao on nešto ispriča i onda očekuje potvrdu od terapeuta i tako ukrug....i kao neko je bio upravu neko ne...
više je to po mom mišljenju pitanje zašto vam treba neko za razgovor? nekažem da je to loše.. čak vam neko može i pomoći, ukazati na nešto što je pogrešno....
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#11 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by ladyblue18 »

Kad ste se vec raspricali o filmovima.
Nije bilo couples therapy, ali je bila therapy, onaj film gdje glumi Uma Thurman i Meryl Streep, kada ona njoj ide na savjetovanje a hoda sa njenim sinom.
Uvijek se isplacem kad ona pocne njoj da prica kakav je u krevetu. :lol: :lol: :lol:
Loulou

#12 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by Loulou »

Ne znam da li savjetovanje za parove kod nas postoji, i mene zanima da li su kod nas poceli s tom praksom. Cijene bi, u svakom slučaju, morale biti prilagođene našim uvjetima, iako ni onda, vjerujem, ne bi bilo jeftino.

Što se savjetovanja (counsellinga) tiče, ovisi o očekivanjima. Profesionalni terapuet/kinja samo može pomoći da "posložite stvari u svojoj glavi". Ne sudi, ne presuđuje, ne drži stranu i ne govori šta i kako da radite.

Neki ljudi bi se osjećali komotnije svoje intimne stvari podijeliti s terapeutom nego s nekim prijateljem/icom ili nekim koga smatraju prijateljem/com, zbog straha od osude, ali i "širenja priče dalje". Nije mi se jednom dogodilo da sjedim s nekim koga znam, i onako mi počne prepričavati intimne probleme njegove/njene prijateljice ili prijatelja, koje su mu/joj ovi povjerili). I tako to krene... Danas meni, sutra nekom drugom i tako u nedogled.

Složila bih se da je profesionalan pristup upitan. Upravo iz razloga koje je neko vec pomenuo - mentalitet mahale. Ali, nije nepromjenljivo.
bez_ideje

#13 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by bez_ideje »

Ja licno mislim da bi se kod nas iz socijalnih davanja prvo trebale obezbjediti terapije kod psihijatara i terapeuta svih vrsta pa sve ostalo.......
Citavom drustvu treba jedna dobra terapija
jedna tamo

#14 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by jedna tamo »

Loulou wrote:Ne znam da li savjetovanje za parove kod nas postoji, i mene zanima da li su kod nas poceli s tom praksom. Cijene bi, u svakom slučaju, morale biti prilagođene našim uvjetima, iako ni onda, vjerujem, ne bi bilo jeftino.

Što se savjetovanja (counsellinga) tiče, ovisi o očekivanjima. Profesionalni terapuet/kinja samo može pomoći da "posložite stvari u svojoj glavi". Ne sudi, ne presuđuje, ne drži stranu i ne govori šta i kako da radite.

Neki ljudi bi se osjećali komotnije svoje intimne stvari podijeliti s terapeutom nego s nekim prijateljem/icom ili nekim koga smatraju prijateljem/com, zbog straha od osude, ali i "širenja priče dalje". Nije mi se jednom dogodilo da sjedim s nekim koga znam, i onako mi počne prepričavati intimne probleme njegove/njene prijateljice ili prijatelja, koje su mu/joj ovi povjerili). I tako to krene... Danas meni, sutra nekom drugom i tako u nedogled.

Složila bih se da je profesionalan pristup upitan. Upravo iz razloga koje je neko vec pomenuo - mentalitet mahale. Ali, nije nepromjenljivo.

i meni isto
Njanjo

#15 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by Njanjo »

Eborg wrote: Ja uvijek kažem, sto ljudi - sto ćudi,
ja uvjek kazem sto ljudi sto ćudi, sto žena dvjesto sisa........jest da nije vezano za temu ali eto :D
bjelic

#16 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by bjelic »

svakako da imamo i mi savjetovališta za parove. Svima toplo preporučam JU "Porodično savjetovalište"

http://www.porodicnosa.ba/
Eborg

#17 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by Eborg »

Njanjo wrote:
Eborg wrote: Ja uvijek kažem, sto ljudi - sto ćudi,
ja uvjek kazem sto ljudi sto ćudi, sto žena dvjesto sisa........jest da nije vezano za temu ali eto :D
Znao sam da će se neko "takav" javiti! :D
Eborg

#18 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by Eborg »

bjelic wrote:svakako da imamo i mi savjetovališta za parove. Svima toplo preporučam JU "Porodično savjetovalište"

To ti iz ličnog iskustva ili...? :)
maajaa

#19 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by maajaa »

Potpisujem ovo.
Imam pozitivno iskustvo sa Porodicnim savjetovalistem u Sa.
detroit-mercy

#20 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by detroit-mercy »

Kakvo ba savjetovaliste, kod nas ti jos vrijedi zakon sake. Znaci, izduha je lola, pa se poslije pohebu. Zna se da je sex poslije tuce najbolji. :skoljka: :skoljka:
bjelic

#21 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by bjelic »

Eborg wrote:
bjelic wrote:svakako da imamo i mi savjetovališta za parove. Svima toplo preporučam JU "Porodično savjetovalište"

To ti iz ličnog iskustva ili...? :)
pa ne baš skroz iz ličnog iskustva :) ali sam prijatelja i njegovu suprugu pratio kao podrška, ipak su uspjeli prevazići poteškoće i ostati u zajedništvu.
Pahuljica-pro

#22 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by Pahuljica-pro »

Pored savjetovanja za parove, porodično savjetovalište ima i radionice predbračnog savjetovanja pod nazivom "Moj izbor" - odličan projekat, preporucila bih svima koji razmisljaju o stupanju u bracnu zajednicu...
Loulou

#23 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by Loulou »

Pahuljica-pro wrote:Pored savjetovanja za parove, porodično savjetovalište ima i radionice predbračnog savjetovanja pod nazivom "Moj izbor" - odličan projekat, preporucila bih svima koji razmisljaju o stupanju u bracnu zajednicu...
Je li to neki one-off projekt? Mislim, financiran od nekog donatora s tačnim datumom završetka projekta ili? Ko je voditelj/ica? Koliko radionica obuhvata savjetovanje i kako/koliko se plaća?
Pahuljica-pro

#24 Re: Savjetovanje za parove / Couples therapy

Post by Pahuljica-pro »

Loulou wrote:
Pahuljica-pro wrote:Pored savjetovanja za parove, porodično savjetovalište ima i radionice predbračnog savjetovanja pod nazivom "Moj izbor" - odličan projekat, preporucila bih svima koji razmisljaju o stupanju u bracnu zajednicu...
Je li to neki one-off projekt? Mislim, financiran od nekog donatora s tačnim datumom završetka projekta ili? Ko je voditelj/ica? Koliko radionica obuhvata savjetovanje i kako/koliko se plaća?
Ne, nije one-off projekat, jer se realizuje vec nekoliko godina. Sam projekat nije financiran od strane donatora, nego je jedan od projekata u sklopu javne ustanove porodicno savjetovaliste. Voditelj je strucni saradnik iz odjeljenja za savjetodavno-tarapeutski rad, a sam projekat se realzuje po grupama u dva projektna ciklusa, i ne kosta nista. procedura je takva da se prijavis, oni te zovnu na razgovor i onda ocjene tvoju motivaciju za ucesce u projektu i dogovorite se koja ti grupa najvise odgovara. Cula sam da ce ove godine imati i neku poboljsanu verziju tog projekta, pa ako si zainteresovana mozes nazvati savjetovaliste ili poslati mail pa se raspitati.
Post Reply