Savjeti za nošenje leća
Moderator: anex
-
vjestica
#1 Savjeti za nošenje leća
Prije mjesec dana počela sam nositi leće. Nisam imala nikakvih problema, odmah sam se navikla i na stavljanje i skidanje leća bez po muke.
Interesira me da li neko koristi "vještačke suze" kao pomoć pri nošenju leća i da li su uopšte pomoć. Da li se stavljaju prije leća, kad leće iziritiraju oko ili..., koje su najbolje na našem tržištu?
Ima li neko iskustva u vezi s ovim?
Interesira me da li neko koristi "vještačke suze" kao pomoć pri nošenju leća i da li su uopšte pomoć. Da li se stavljaju prije leća, kad leće iziritiraju oko ili..., koje su najbolje na našem tržištu?
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Uzimaj vodu koja se mo¾e kapati direktno u oko u sluèaju iritiranja... Onda neæe¹ morati razmi¹ljati ima¹ li suze kuæi ili ne...
Umjetne suze su manje pakovanje koje mo¾e¹ nositi u torbici...
Ja koristio oboje - nemam nekih pretjeranih pohvala niti zamjerki ni za jedno ni za drugo...
Imao par lo¹ih iskustava sa nekim vodicama (Salina - reakcija iste sekunde, jo¹ neka glupa vodica koja tra¾i neke tabletice (ne one sedmiène veæ obavezne svaki put) i 6 sati neutralizacije a za koje me niko nije upozorio kad sam kupovao pa skoro bez oèiju ostao) tako da vodi raèuna ¹ta kupuje¹...
Umjetne suze su manje pakovanje koje mo¾e¹ nositi u torbici...
Ja koristio oboje - nemam nekih pretjeranih pohvala niti zamjerki ni za jedno ni za drugo...
Imao par lo¹ih iskustava sa nekim vodicama (Salina - reakcija iste sekunde, jo¹ neka glupa vodica koja tra¾i neke tabletice (ne one sedmiène veæ obavezne svaki put) i 6 sati neutralizacije a za koje me niko nije upozorio kad sam kupovao pa skoro bez oèiju ostao) tako da vodi raèuna ¹ta kupuje¹...
-
vjestica
#3 savjeti za leće
Super, nisam znala za tu vodicu što se direktno kapa u oči. To mi je trebalo. A što se tiče tečnosti, ne znam koja valja, odnosno uzela sam onu koju su mi preporučili u optici.
- chuchumbamayumbe
#4 Re: Savjeti za nošenje leća
Sve ti to zavisi od oko do oka, znaci sto tebi valja nekome moze iritirati oko...vjestica wrote:Prije mjesec dana počela sam nositi leće. Nisam imala nikakvih problema, odmah sam se navikla i na stavljanje i skidanje leća bez po muke.
Meni su se najbolje pokazale Blink kapi za oci. Znaci, kada su oci umorne, iritirane, suhe, najbolje su mi bile blink, ukapam kap-dvije u svako oko i bue ko novo.
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
#5 Re: savjeti za leæe
Pazi na te vodice.vjestica wrote:Super, nisam znala za tu vodicu ¹to se direktno kapa u oèi. To mi je trebalo. A ¹to se tièe teènosti, ne znam koja valja, odnosno uzela sam onu koju su mi preporuèili u optici.
Ima¹:
1. Univerzalnu vodu koja slu¾i i za ispiranje i za èuvanje i za kapanje u oko. Ovakve vode su ti optifree ne¹to... Zelena kutija (zeleno bijela posuda) i plava posuda. Ove dvije a pogotovo ova zelena meni pa¹u najbolje...

2. Komplet: 1 tekuæinu za èuvanje, 1 za ispiranje i tabletice za periodièno èi¹æenje od bjelanèevina (Ovo ti je Salina koji je prije Sefiæ prodavao - od nje sam JA imao reakciju stra¹nu u oku, ostali izgleda ok podnose)
3. Tu glupost koju sam ja dobio u kojoj ima¹ 1 tekuæinu ali koja se MORA neutralizirati svaki put 1 tableticom i neutralizacija traje 6 sati. Bez te tabletice je opasno kapati u oko... (Ovo je neko sranje koje prije nikad nisam vidio i nadam se da neæu nikad vi¹e)
Last edited by ztluhcs on 06/08/2007 21:56, edited 1 time in total.
-
modesti
Kad sam prvi put kupila sočiva, uzela i te umjetne suze i kapala ih ko budala stalno. Bilo mi isto i sa njima i bez njih...
Gore navedeni savjeti su dobri. Ja se ne sjećam sada koju sam tečnost ja kupovala, hrvatska je bila i bila je dobra (imaš u apotekama, oko 20-30 KM). Jednom sam kupila neku drugu i užas- oči crvene, peku...ma fuj!
Vidiš, mogla bih se uskoro počastiti sa sočivima...
Gore navedeni savjeti su dobri. Ja se ne sjećam sada koju sam tečnost ja kupovala, hrvatska je bila i bila je dobra (imaš u apotekama, oko 20-30 KM). Jednom sam kupila neku drugu i užas- oči crvene, peku...ma fuj!
Vidiš, mogla bih se uskoro počastiti sa sočivima...
- chuchumbamayumbe
A za cuvanje sociva i meni je najbolja Optifree.
S tim da ja imam uvijek minimalno 2 para sociva, tako da ih mijenjam svaki drugi dan, umjesto da ih navecer vadim a ujutro stavljam.
Tako da su mi uvijek max cista, osvjezena i duze traju.
Isto ko i cipele.
Normala je da ce ti duze trajati 2 para cipela ako ih mijenjas svaki dan, nego da nosis jedne dok ne unistis, pa druge. A o smradu da ne govorim!
S tim da ja imam uvijek minimalno 2 para sociva, tako da ih mijenjam svaki drugi dan, umjesto da ih navecer vadim a ujutro stavljam.
Tako da su mi uvijek max cista, osvjezena i duze traju.
Isto ko i cipele.
Normala je da ce ti duze trajati 2 para cipela ako ih mijenjas svaki dan, nego da nosis jedne dok ne unistis, pa druge. A o smradu da ne govorim!
-
pesak
Ne bih vam preporucila sociva uopste. Od njih saam dobila veliki astigmatizam. Sad ne mogu dugo citati kao nekad, jer me stalno bole oci, i nosim cvike. Da sam nosila cvike i pre, a ne sociva, ne bih dobila astigmatizam i mogla bih da citam po ceo dan. Mislim da sam negde cula da 5 posto ljudi dobije astigmatizam od nosenja sociva. /To je veoma neprijatna stvar/. Bolje minus nego astigmatizam, a sad imam i jedno i drugo.
Nekad razmisljam da se svercujem kod slabovidih ,pa da uzmem neke knjige iz fonoteke, jer me ubuzme ocaj sto ne mogu da citam koliko mi se cita.
- chuchumbamayumbe
Uzeo sa ih ja, nisu kao B&L ali su sasvi OK, pogotovu za u cijenu.CK5 wrote:Da li je neko kupovao kontaktne leće na stanici na Dobrinji u R. Srpskoj?! Čuo sam da su pravo jeftine Coopervision-30 KM par, ali kakav je kvalitet?![]()