Savjeti za nošenje leća

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
vjestica

#1 Savjeti za nošenje leća

Post by vjestica »

Prije mjesec dana počela sam nositi leće. Nisam imala nikakvih problema, odmah sam se navikla i na stavljanje i skidanje leća bez po muke.
Interesira me da li neko koristi "vještačke suze" kao pomoć pri nošenju leća i da li su uopšte pomoć. Da li se stavljaju prije leća, kad leće iziritiraju oko ili..., koje su najbolje na našem tržištu?
Ima li neko iskustva u vezi s ovim?
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Uzimaj vodu koja se mo¾e kapati direktno u oko u sluèaju iritiranja... Onda neæe¹ morati razmi¹ljati ima¹ li suze kuæi ili ne...

Umjetne suze su manje pakovanje koje mo¾e¹ nositi u torbici...

Ja koristio oboje - nemam nekih pretjeranih pohvala niti zamjerki ni za jedno ni za drugo...

Imao par lo¹ih iskustava sa nekim vodicama (Salina - reakcija iste sekunde, jo¹ neka glupa vodica koja tra¾i neke tabletice (ne one sedmiène veæ obavezne svaki put) i 6 sati neutralizacije a za koje me niko nije upozorio kad sam kupovao pa skoro bez oèiju ostao) tako da vodi raèuna ¹ta kupuje¹...
vjestica

#3 savjeti za leće

Post by vjestica »

Super, nisam znala za tu vodicu što se direktno kapa u oči. To mi je trebalo. A što se tiče tečnosti, ne znam koja valja, odnosno uzela sam onu koju su mi preporučili u optici.
chuchumbamayumbe

#4 Re: Savjeti za nošenje leća

Post by chuchumbamayumbe »

vjestica wrote:Prije mjesec dana počela sam nositi leće. Nisam imala nikakvih problema, odmah sam se navikla i na stavljanje i skidanje leća bez po muke.
Interesira me da li neko koristi "vještačke suze" kao pomoć pri nošenju leća i da li su uopšte pomoć. Da li se stavljaju prije leća, kad leće iziritiraju oko ili..., koje su najbolje na našem tržištu?
Ima li neko iskustva u vezi s ovim?
Sve ti to zavisi od oko do oka, znaci sto tebi valja nekome moze iritirati oko...
Meni su se najbolje pokazale Blink kapi za oci. Znaci, kada su oci umorne, iritirane, suhe, najbolje su mi bile blink, ukapam kap-dvije u svako oko i bue ko novo.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

#5 Re: savjeti za leæe

Post by ztluhcs »

vjestica wrote:Super, nisam znala za tu vodicu ¹to se direktno kapa u oèi. To mi je trebalo. A ¹to se tièe teènosti, ne znam koja valja, odnosno uzela sam onu koju su mi preporuèili u optici.
Pazi na te vodice.

Ima¹:

1. Univerzalnu vodu koja slu¾i i za ispiranje i za èuvanje i za kapanje u oko. Ovakve vode su ti optifree ne¹to... Zelena kutija (zeleno bijela posuda) i plava posuda. Ove dvije a pogotovo ova zelena meni pa¹u najbolje...

Image Image

2. Komplet: 1 tekuæinu za èuvanje, 1 za ispiranje i tabletice za periodièno èi¹æenje od bjelanèevina (Ovo ti je Salina koji je prije Sefiæ prodavao - od nje sam JA imao reakciju stra¹nu u oku, ostali izgleda ok podnose)

3. Tu glupost koju sam ja dobio u kojoj ima¹ 1 tekuæinu ali koja se MORA neutralizirati svaki put 1 tableticom i neutralizacija traje 6 sati. Bez te tabletice je opasno kapati u oko... (Ovo je neko sranje koje prije nikad nisam vidio i nadam se da neæu nikad vi¹e)
Last edited by ztluhcs on 06/08/2007 21:56, edited 1 time in total.
modesti

Post by modesti »

Kad sam prvi put kupila sočiva, uzela i te umjetne suze i kapala ih ko budala stalno. Bilo mi isto i sa njima i bez njih...

Gore navedeni savjeti su dobri. Ja se ne sjećam sada koju sam tečnost ja kupovala, hrvatska je bila i bila je dobra (imaš u apotekama, oko 20-30 KM). Jednom sam kupila neku drugu i užas- oči crvene, peku...ma fuj!

Vidiš, mogla bih se uskoro počastiti sa sočivima...
chuchumbamayumbe

A za cuvanje sociva i meni je najbolja Optifree.
S tim da ja imam uvijek minimalno 2 para sociva, tako da ih mijenjam svaki drugi dan, umjesto da ih navecer vadim a ujutro stavljam.
Tako da su mi uvijek max cista, osvjezena i duze traju.
Isto ko i cipele.
Normala je da ce ti duze trajati 2 para cipela ako ih mijenjas svaki dan, nego da nosis jedne dok ne unistis, pa druge. A o smradu da ne govorim! :D
pesak

Post by pesak »

Ne bih vam preporucila sociva uopste. Od njih saam dobila veliki astigmatizam. Sad ne mogu dugo citati kao nekad, jer me stalno bole oci, i nosim cvike. Da sam nosila cvike i pre, a ne sociva, ne bih dobila astigmatizam i mogla bih da citam po ceo dan. Mislim da sam negde cula da 5 posto ljudi dobije astigmatizam od nosenja sociva. /To je veoma neprijatna stvar/. Bolje minus nego astigmatizam, a sad imam i jedno i drugo. :sad: Nekad razmisljam da se svercujem kod slabovidih ,pa da uzmem neke knjige iz fonoteke, jer me ubuzme ocaj sto ne mogu da citam koliko mi se cita.
CK5

Post by CK5 »

Da li je neko kupovao kontaktne leće na stanici na Dobrinji u R. Srpskoj?! Čuo sam da su pravo jeftine Coopervision-30 KM par, ali kakav je kvalitet? :? :?
chuchumbamayumbe

CK5 wrote:Da li je neko kupovao kontaktne leće na stanici na Dobrinji u R. Srpskoj?! Čuo sam da su pravo jeftine Coopervision-30 KM par, ali kakav je kvalitet? :? :?
Uzeo sa ih ja, nisu kao B&L ali su sasvi OK, pogotovu za u cijenu.
Post Reply