Stereotipi su cudo.
Postoji razlika izmedju likova koji hoce da budu vidjeni da voze motor, i pravog motocikliste. Ovaj sto hoce da bude vidjen, u 99% slucajeva uzet ce nekog R-a, japanca naravno, uzete duse, kojem ce jos dodatno uzimat dusu valjanjem od kafica do kafica i zavrtanjem kad srednjoskolke prolaze. Pravi motociklista uvjek ce izabrat srcem, njeg ne interesuje potrosnja, ni moguci kvarovi, ni reputacija koja ih prati, on uzima ono sto mu se svidja, i ono sto zeli da vozi.
Ono sto mene izuzetno nervira u posljednjih recimo 5 godina je apsurd po kojem prave motore. Strpaj sve u metar, od tocka do tocka, i nek malo zmigavci vire sa strane, i ti kad sjednjes na njeg isto ko na biciklu ko da sjedis. Pa nemamo svi metar i 50. To je komicno kad pogledas nekog, laktovi vire s motora, koljena skoro kraj ramena, pa vozi 20 kilometara, pa stani sa strane da odmoris. Svi su poceli ganjati taj trend, a krenulo je od japana, gdje su se utrkivali ko ce proizvesti manji, snazniji, i ostriji motor. Sve to ide pod ruku, smanjivanje tezine, lakoca upravljanja, al buraz, nemoraju svi motori imat 200 konja i 160 kila.
Kad sam vidio par Ducatija uzivo, za koje sam smatro da su motorcine, zaprepastio sam se, monster novi, prkno, hipermotard, prkno jos manje, 848 ja sa svojom hanumom nikako mjesta nebi mogo naci na njemu, cak je i prvopomenuti monster malo veci od njega. Pa kreni na gsx-r-e, R1, pa se prebaci na CBR, i dobit ces odgovor da ces danas teeeeesko, ali bas tesko naci motor koji ti je konforan, a da je R.
Postojali su i prije R-ovi, 999, prilicno velik i prostran motor, pa RSV, pa Kawe 6,9, i 12, SRAD, bilo je robe za normalnog balkanjerosa, ali danas...sve je to da te dragi Bog sacuva.
Nego glede momka koji se javio za streetfightera, neko je dobro objasnio, u svijetu se to radi mnogo, mnogo kvalitetnije, kod nas se prerade streetfightera prave tako da neko opuca u zid, polomi sve zivo na njemu osim rama, i onda kao poskida oklope, ubaci neku viljusku, natakne neke felge i prodaje ga kao streetfightera.
Moras 9 pari ociju otvorit kad gledas motor, uzmes li ragu, kakvih je 90% na piku imat ces milijardu problema, i ogadit ce ti se i motor, i sport, i pljunut ces sam sebe sto si dopustio sebi takakv luksuz. Ja sam vozio streetfightera, i da, bilo je problema, itekako, nekako sam se provlacio s time da sam neopisivo volio taj motor i halalio sam mu sve sto se desavalo.
Kad budes kupovo obrati paznju na sve, evo ti par crtica po kojima bi to trebo radit, ako ganjas pik, pusti vlasnika da upali motor, ako ga hladnog pocne zavrtat da ti cujes kakvu zvukacu ima, nema potrebe da bilo sta drugo gledas, samo se okreni i vozi dalje, ako motor pusta crn dim, nevalja mu mjesavina, sagorjeva dosta goriva, malo zafati i ulja, ako ispusta bijeli dim, onda trosi ulja poplaho, i opet nevalja, vidi glavu motora jel slinava, ako ima, nevalja opet, pogledaj sarafe na masini, ako su izgrebani, onda ju je neko otvaro, a niko ne otvara masinu da polira ventile, pregledaj ram, ako ram ima ostecenja, bilo je i padova, a ram kad se osteti neispravi ga niko, gledaj nogare, ako su raspar, onda su se lomile, sedi na motor i malo se odgurni nogama par koraka, pa zakoci prednjom, vidi kako ce ti funkcionisat prednja viljuska, trebala bi malo da propadne i da se odma vrati, ako se cuca, ili sporo vraca, imat ces zajebanciju s njima, poslje toga prodji ispred motora i pogledaj viljuske, one ne smiju imati ostecenja, a na mjestu gdje se gornji i donji dio viljuske spaja, odnosno ulazi jedan u drugi, imas male gumene dihtunge, ilitiga semeringe, ako na viljusci imas trag ulja, onda ti semerinzi ne valjaju i moraju se mijenjati. Gume gledaj, celave, stare, poderane, su ti prvi mali pljusak i slinava cesta jarak zagarantovan, a gume su obicno najveca investicija, a donja granica cijene za dobre gume ( set ) ti je 400 marki minimalno. Budi siguran za papire, provjeri broje sve, policija obavezno, pogotov ako je motor iz uvoza, jer ima slucajeva kad su motori sklapani iz 2-3-4 motora pa tu Bog sami nezna kakvih sve dijelova i brojeva sasije i motora ima.
Probna voznja, motor u svakoj brzini treba imati linearno ubrzavanje, posto vidim da trazis motore koji su stariji, i vecinom imaju karburatore, tu to najvise dolazi do izrazaja, problem sa karburatorom ces prepoznati po rupama u brzini, ili vise njih, manifestuje se tako sto kad ubrzavas, recimo u trecoj, ubrzanje ide lagano, linearno, i onda odjedom kad zakacis 4-5 000 obrtaja ( nebitno sad koliko njih ) iznenada gubis snagu i motor pocne trokirat, pa moras ubacit u manju, pa zavrnut do kraja, pa u vecu opet da bi nekako provukao se. Takodje se manifestuje tako sto kad saltas u manju, zna se ugasiti motor, recimo saltas iz 4-te u 1, a on ti se ugasi na 2-oj.
Karburatori su poprilicno skupi za popravak, pogotov sto nema ljudi dovoljno koji se bave s time, a svaki od njih ce te uzet lopatom za membrane, iglice, klapne, racunaj 300 minimalno.
U svakom slucaju, pogotov kod streetfightera kod nas, moras, ali bas moras obratiti paznju na sve. Streetfighter kultura je nesto totalno drugacije kod nas i u evropi, kad vidis evropskog streetfightera, vecina njih, ima top komponente, brembo kocnice, ohlins vjesanje, karbonske dijelove, jednosjedi su u 99% slucajeva i imaju guzicu zavrnutu skoro u upitnik, airbrush im je farba, i imaju unikatne maske, kod nas je to u vecini slucajeva samo R motor, bez oklopa, sa ravnim guvernalom.
Ono sto ti trazis je ustvari Naked

a nakeda finih ima na piku, i ovaj hornet je ko lutka, samo da je veca kubikaza bio bi idealan za moj cejf
I da, sa srecom u kupovini.