Savjeti pri izboru
- rebelionone
#1 Savjeti pri izboru
Pozdrav! Planiram da kupim motor do 750 ccm, razgledao sam oglase i za oko su mi zapala sledeca dva: Yamaha FZR 600 '94 godiste i Kawasaki GPZ 600 '87 godiste. Koliko sam shvatio motori su preradjivani tako da ne slice fabrickim-po izgledu... i najvise zbog toga su mi se i svidjeli. Sad posto ja nemam pojma o motorima interesuje me da li je neko imao iskustva sa navedenim modelima ili mozda zna nesto o njima? Svaki savjet je dobrodosao!
- Osigurach
#2 Re: Savjeti pri izboru
Neznam sta da ti kazem, stari su to motori..
Mogu da budu jako opasni..
Slike su jedno, a kad probas i sjednes, to je sasvim druga prica..
Licno sam gledao jednog streetfighter-a (FZR 1000), na slikama je bio lutka, kad sam dosao na lice mjesta i vidio, sta je to.. Zgrozio sam se..
Po meni, to je moje misljenje, takve motore moze da vozi samo majstor, koji u datom momentu zna sta se pokvarilo na motoru..
Cijene su im oko 2.000KM, ako se ne varam?
Oba ova motora, kad ih kupis ulozit ces josh toliko u njih, a neces dobiti nista..
Mozda je bolje malo se strpiti, skupiti malo para pa kupiti nesto novije..
R6 2001/02?
Neznam do koliko bi para isao? Koliki je budzet kojim raspolazes?
Mogu da budu jako opasni..
Slike su jedno, a kad probas i sjednes, to je sasvim druga prica..
Licno sam gledao jednog streetfighter-a (FZR 1000), na slikama je bio lutka, kad sam dosao na lice mjesta i vidio, sta je to.. Zgrozio sam se..
Po meni, to je moje misljenje, takve motore moze da vozi samo majstor, koji u datom momentu zna sta se pokvarilo na motoru..
Cijene su im oko 2.000KM, ako se ne varam?
Oba ova motora, kad ih kupis ulozit ces josh toliko u njih, a neces dobiti nista..
Mozda je bolje malo se strpiti, skupiti malo para pa kupiti nesto novije..
R6 2001/02?
Neznam do koliko bi para isao? Koliki je budzet kojim raspolazes?
- rebelionone
#3 Re: Savjeti pri izboru
To me najvise i brinulo, svi se nesto kunu da su 100% ispravni ali *bga kad se ja ne razumijem pa mi moze uvaliti i ciglu. Cijena je oko 2 500 KM ovih gore, a ja raspolazem sa 4 000 KM maksimalno. Svidjeli su mi se dosta zbog izgleda, ti neki SpeedFighter (ne znam ni sta znaci) i trazio bi jedino takav motor(mozda super moto). R6 ne bi' i motore na taj fazon zbog polozaja tijela tokom voznje i zbog toga sto do sada nikad nisam ni sjeo na motor, a kamoli vozio i vjerujem da za pocetnika to i nije bas najbolja opcija. Ponavljam, svaki savjet je dobrodosao - jos nista nije odluceno tako da mi mozete dosta pomoci.
- Ramzess Veliki
#4 Re: Savjeti pri izboru
Staro ... ma ni u ludilu. Nemoj uzimati bez nekoga ko se razumije u motore. Zimus je prodata jedna strašno dobra CBR-ka za 3200 KM, tako da bolje čuvaj te pare za mlađi motor. Za 4000 se može naći dobar motor i u dobrom stanju. Mogu ti i ja pogledati šta se može naći.
- kijamet insan
#5 Re: Savjeti pri izboru
Pozdrav. Kada se odlucis obavezno nadji nekoga ko se dobro razumije u motore da pregleda i provoza motor prije kupovine. Ako nepoznajes nikoga mozda neko od ove raje sa foruma nadje za shodno pomoci kolegirebelionone wrote:To me najvise i brinulo, svi se nesto kunu da su 100% ispravni ali *bga kad se ja ne razumijem pa mi moze uvaliti i ciglu. Cijena je oko 2 500 KM ovih gore, a ja raspolazem sa 4 000 KM maksimalno. Svidjeli su mi se dosta zbog izgleda, ti neki SpeedFighter (ne znam ni sta znaci) i trazio bi jedino takav motor(mozda super moto). R6 ne bi' i motore na taj fazon zbog polozaja tijela tokom voznje i zbog toga sto do sada nikad nisam ni sjeo na motor, a kamoli vozio i vjerujem da za pocetnika to i nije bas najbolja opcija. Ponavljam, svaki savjet je dobrodosao - jos nista nije odluceno tako da mi mozete dosta pomoci.
Ja da sam u BiH ponudio bi ti pomoc ako bi bila potrebna.
Sto se tice speed fighter-a to nisu nista drugo nego pretezno trkaci motori kojima su poskidane plastike, nabacen otvoreni volan radi lakse kontrole prednjeg kraja jer se ti motori uglavnom korise za divljanje po gradu tj. egzibicije. Nerijetko trkaci motori nakon pada i lomljenja plastika i ostalog zavrse sa tim imidzom. Kod nas skoro po pravilu pod parolom nabaci sta nadjes pa taman i far od tomosa, 2 plamena preko tanka i ojhaaa
Po evropi se takvi motori najcesce preradjuju dok su glanjc novi ili sa jako malo km. Kupi frajer motor ispod cekica i raskupusa ga i prepravi kako njemu pashe, al ono bas na mjeru. Ti motori se upravo i prave na mjeru tj. onako kako vlasniku motora pashe sto nemora da znaci da ce pasovati svakom ko pozeli sjesti na njega tu nema kompromisa.
Vidim pravilno razmisljas sto se tice izbora sjedenja na to malo i iskusnije raje obraca paznju pri kupovini.
Svaka cast.
Neznam sta si vozio prije i koliko si rutiniran vozac, ali po meni streetfightera zaboravi i pocni razmisljati o nekom enduru, super motardu ili touring motoru do 650 ccm.
Za tu lovu kojom raspolazes mozes uzeti solidan motorin samo se nemoj zaletiti na pravi koji vidis. Radije ih obidji i probaj vise njih pa onda odluci. Sretno
-
esso_sa
#6 Re: Savjeti pri izboru
Jesi mozda zainteresovan za Hondu Hornet 600 ? Imam ja jednu na prodaju
Full oprema, sve cakum pakum 
- Ramzess Veliki
#7 Re: Savjeti pri izboru
Dobar, daj slike!esso_sa wrote:Jesi mozda zainteresovan za Hondu Hornet 600 ? Imam ja jednu na prodajuFull oprema, sve cakum pakum
-
esso_sa
#8 Re: Savjeti pri izboru
Evo link na pik-u. To je inace moj motor sa kojim sam se sretno druzio punih 6 godinaRamzess Veliki wrote:Dobar, daj slike!esso_sa wrote:Jesi mozda zainteresovan za Hondu Hornet 600 ? Imam ja jednu na prodajuFull oprema, sve cakum pakum
Sad je doslo vrijeme da Hornet trazi novog vlasnika koji ce ga paziti i maziti kao sto sam to radio i ja
http://www.pik.ba/artikal/5493101/honda-hornet/
- Ramzess Veliki
#9 Re: Savjeti pri izboru
Opa, dobro si ga pazio.esso_sa wrote:Evo link na pik-u. To je inace moj motor sa kojim sam se sretno druzio punih 6 godinaRamzess Veliki wrote:Dobar, daj slike!esso_sa wrote:Jesi mozda zainteresovan za Hondu Hornet 600 ? Imam ja jednu na prodajuFull oprema, sve cakum pakum
![]()
Sad je doslo vrijeme da Hornet trazi novog vlasnika koji ce ga paziti i maziti kao sto sam to radio i ja![]()
Ja bih samo na njega nabacio polušiber. Čudi me da nisi nabacio kofere.
-
esso_sa
#10 Re: Savjeti pri izboru
Siber mi je vala nesto klempav tako da ga nisam nikad ni stavio. Volim da je sve golo
Imam i kofer skupa sa originalnim nosacem (sve Givi) al na prodaju bi isao samo nosac posto je pravljen iskljucivo za Horneta.
Kofer mi treba za novi motor (da draga ima gdje sminku spakovat kad se ide na more)
Imam i kofer skupa sa originalnim nosacem (sve Givi) al na prodaju bi isao samo nosac posto je pravljen iskljucivo za Horneta.
Kofer mi treba za novi motor (da draga ima gdje sminku spakovat kad se ide na more)
- Ramzess Veliki
#11 Re: Savjeti pri izboru
Nije tebe bumbar opalio na 200 km/h.esso_sa wrote:Siber mi je vala nesto klempav tako da ga nisam nikad ni stavio. Volim da je sve golo![]()
Nije ni mene Bogu hvala ...
Gledao sam kad mi je jarana bumbar opalio između naočala i šljema, u po' centa prostora, posred čela. Umalo nije pao sa motora, prvo mislio da ga je neko kamenom opičio ... a tako mu je i čvoruga izgledala.
Meni je dodijala vožnja bez šibera ... tjerao sam čopera tako do 190 km/h, ma raznese ... možeš izdržati minut-dva pa na bolovanje ili pivu. Ako je čeoni vjetar, 110 plafon.
Zato sam ga se riješio.
-
esso_sa
#12 Re: Savjeti pri izboru
Bilo je susreta sa bumbarima i drugim vecim insektima (a bilo je i ptica) i to u vise navrata i na malo vecim brzinama od 200 km/h.
Ali srecom, nosim iskljucivo integralnu kacigu (i vizir uvijek zatvoren) i osim pucnja od kacigu ko da me kamen pogodio, nije bilo drugih posljedica
Al da boli kad te bumbar pogodi npr u prsa, boli pravo
Coper je druga prica, na njemu si rasiren bukvalno ko jedro. Na Hornetu ili novijim street fighterima se mozes prilicno fino uklopiti na motor i skloniti od vjetra al hajd, da ne idemo daljeu OT i kvarimo covjeku temu...
Ali srecom, nosim iskljucivo integralnu kacigu (i vizir uvijek zatvoren) i osim pucnja od kacigu ko da me kamen pogodio, nije bilo drugih posljedica
Al da boli kad te bumbar pogodi npr u prsa, boli pravo
Coper je druga prica, na njemu si rasiren bukvalno ko jedro. Na Hornetu ili novijim street fighterima se mozes prilicno fino uklopiti na motor i skloniti od vjetra al hajd, da ne idemo daljeu OT i kvarimo covjeku temu...
- Ramzess Veliki
#13 Re: Savjeti pri izboru
Mi smo ljetos išli za Zadar, kad smo pored nekog jezerceta uletjeli u roj nekakvih ljigavih baja, to je nastao opći belaj ... ja sam uspio da se spustim ispod šibera i tako da vozim oko 200 metara i dalje nisam mogao, ko nije stigao stajao je kako gdje ... u par metara ne vidiš ništa kroz kacigu. Srećom blizu je bila benzinska i tu smo se sakupili pa prali opremu, šibere i hladnjake ...
Ali pojedinačno ništa gore od zelenih zrikavaca u Hercegovini ... kad ga pokupiš k'o da te kondor posr'o.
Ali pojedinačno ništa gore od zelenih zrikavaca u Hercegovini ... kad ga pokupiš k'o da te kondor posr'o.
- Ramzess Veliki
#14 Re: Savjeti pri izboru
Upravo iz ovoga moći će napraviti izbor.esso_sa wrote: Coper je druga prica, na njemu si rasiren bukvalno ko jedro. Na Hornetu ili novijim street fighterima se mozes prilicno fino uklopiti na motor i skloniti od vjetra al hajd, da ne idemo daljeu OT i kvarimo covjeku temu...
Hahahaha, podsjeti me na frenda na Wild Staru, ravne ručke a i on golem, pa kad vozi ispred nas pokupi sve muhe, a mi uštedimo pola goriva.
- kijamet insan
#15 Re: Savjeti pri izboru
Ja sam se spasio sa Giwi airflow vjetrobranom. Sa originalnim me buffetig rasturao.
Njega korsitim kad picim negdje dalje, a po gradu kad je vruce mali sportski.

Njega korsitim kad picim negdje dalje, a po gradu kad je vruce mali sportski.

- rebelionone
#16 Re: Savjeti pri izboru
Prvo da se izvinim svima jer sam zapustio temu i da vam se zahvalim jer ste je odrzali u zivotu.
Ne planiram buducim motorom da prelazim neke kilometraze(u komadu), iskljucivo ce mi trebati za grad i najvise desetak minuta otvorenog puta... pa me interesuje sad sta bi' vi preporucili od sigurnosne opreme meni kao pocetniku, a da je u skladu sa mojim gore navedenim potrebama.
Ne planiram buducim motorom da prelazim neke kilometraze(u komadu), iskljucivo ce mi trebati za grad i najvise desetak minuta otvorenog puta... pa me interesuje sad sta bi' vi preporucili od sigurnosne opreme meni kao pocetniku, a da je u skladu sa mojim gore navedenim potrebama.
Da, zainteresovan sam. Javim ti se preko privatne poruke.esso_sa wrote:Jesi mozda zainteresovan za Hondu Hornet 600 ? Imam ja jednu na prodajuFull oprema, sve cakum pakum
- Osigurach
#17 Re: Savjeti pri izboru
A ti si onaj sto ima slike motora iz moje mahale, a motor nije kroz mahalu proso jednom, ili ga ja nisam vidio..esso_sa wrote:Evo link na pik-u. To je inace moj motor sa kojim sam se sretno druzio punih 6 godinaRamzess Veliki wrote:Dobar, daj slike!esso_sa wrote:Jesi mozda zainteresovan za Hondu Hornet 600 ? Imam ja jednu na prodajuFull oprema, sve cakum pakum
![]()
Sad je doslo vrijeme da Hornet trazi novog vlasnika koji ce ga paziti i maziti kao sto sam to radio i ja![]()
Dobra HONDa, nema sta.. Da mi je jorgan bio malo duzi, pokrio bih se HONDOM..
Steta..
Sretno sa prodajom, stvarno je motor u perfektnom stanju za ove pare..
-
esso_sa
#18 Re: Savjeti pri izboru
Moj savjet je full oprema od glave do pete cim izadjes iz grada ! I kod kacige, uvijek i samo uvijek - integralna kaciga ! Pusti se ovih "tuta" sto nose coperasi ili onih poluotvorenih sto koriste skuterasi osim ako neces da bradom i licem osjetis kako je lupit od asfalt...rebelionone wrote:Prvo da se izvinim svima jer sam zapustio temu i da vam se zahvalim jer ste je odrzali u zivotu.
Da, zainteresovan sam. Javim ti se preko privatne poruke.esso_sa wrote:Jesi mozda zainteresovan za Hondu Hornet 600 ? Imam ja jednu na prodajuFull oprema, sve cakum pakum
Od ostale opreme : rukavice, jakna sa stitnicima ramena i laktova, hlace sa stitnicima koljena.
Materijal : koza ! Nemoj platno (goretex) jer se on bukvalno topi ko plastika u slucaju pada i klizanja po cesti...
Po gradu se mozes mozda vozati i u farmerkama ali opet gledaj da ti je gornji dio tijela pokriven sa full opremom (kaciga, jakna, rukavice)
Ima kupit i onih stitnika koljena sto se navuku preko farmerki, nije ni to losa stvar za po gradu...
Kako god saberes, trebas kupiti kompletnu opremu a sta ces od opreme obuci u kojem trenutku, biras na osnovu toga gdje ces se vozati.
I pusti se kratkih vozanja van grada, voznja na otvorenom je prvenstveno uzitak kakav se ne moze opisati a drugo, prilicno ce ti pomoci da naucis tehnike pravilnog vladanja i upravljanja motorom. Posebno ako imas nekoga iskusnijeg da se vozis u njegovom drustvu i ucis od njega. Tako sam se i ja ucio
Sto se ponude za moj motor tice, imas odgovor na PP
Pa tu sam imao garazu gdje je stajao parkiran, sad sam ga preselio na dno ulice gdje i ja zivimOsigurach wrote: A ti si onaj sto ima slike motora iz moje mahale, a motor nije kroz mahalu proso jednom, ili ga ja nisam vidio..
Dobra HONDa, nema sta.. Da mi je jorgan bio malo duzi, pokrio bih se HONDOM..
Steta..![]()
Sretno sa prodajom, stvarno je motor u perfektnom stanju za ove pare..
A ne prolazi ulicom zato sto ga i ne vozam, vozam se na drugom motoru a Honda stoji u garazi i ceka novi dom
- Osigurach
#19 Re: Savjeti pri izboru
Na dnu ulice? Samo zelena NINJA..esso_sa wrote: Pa tu sam imao garazu gdje je stajao parkiran, sad sam ga preselio na dno ulice gdje i ja zivim![]()
A ne prolazi ulicom zato sto ga i ne vozam, vozam se na drugom motoru a Honda stoji u garazi i ceka novi dom
Ako je to taj drugi motor, onda neznam sta da kazem..
Samo ostaje pitanje moze li bolje? Od auta, NINJE i HORNETA..
Sanjam o tome.. HAHAHHAHAHAHA
- Ramzess Veliki
#20 Re: Savjeti pri izboru
Kako da ne može. Samo ni sam ne znam šta ...Osigurach wrote:Na dnu ulice? Samo zelena NINJA..esso_sa wrote: Pa tu sam imao garazu gdje je stajao parkiran, sad sam ga preselio na dno ulice gdje i ja zivim![]()
-
esso_sa
#21 Re: Savjeti pri izboru
Nije Ninja moja. Kod mene je crna Kawa Z750 ali i nju mozes samo kratko vidjeti - dok ulazi i izlazi iz garazeOsigurach wrote: Na dnu ulice? Samo zelena NINJA..
Nazalost, zbog "nove" populacije koja se naselila poslije rata u spomenutom komsiluku, ne smatram da je sigurno motor ostaviti parkiran van garaze
- Ramzess Veliki
#22 Re: Savjeti pri izboru
E ... moga su pokušali ukrasti prošle godine. Dvojica krepanih narkomana ... uspjeli su ga gurati jedan metar i valjda pocrkali, mrcina 300 kila, a prednja viljuška zaključana i nema šanse da se odblokira. Glupani narkomanski mislili da ga ubace u kombija.esso_sa wrote: Nazalost, zbog "nove" populacije koja se naselila poslije rata u spomenutom komsiluku, ne smatram da je sigurno motor ostaviti parkiran van garaze
Srećom nisu napravili štete na motoru.
Sad sam uzeo alarm - integralni, sa daljinskim, ide ispod plastika, 120 decibela i blokada paljenja, pa ću ga ovih dana ugraditi.
- Osigurach
#23 Re: Savjeti pri izboru
esso_sa wrote: Nije Ninja moja. Kod mene je crna Kawa Z750 ali i nju mozes samo kratko vidjeti - dok ulazi i izlazi iz garaze![]()
Nazalost, zbog "nove" populacije koja se naselila poslije rata u spomenutom komsiluku, ne smatram da je sigurno motor ostaviti parkiran van garaze
Znaci nemogu da vjerujem da Z750 nisam vidio..
Nisi sa Koseva ako nikad nisi vozio motor, valjda je taj Karabaja za sve kriv, a i ovi muzicari, stan ispod mene..
Samo kad ovo gledam i pricam o ovome, tacno mi je drago sto sam rodjen i odrastao na Kosevu..
A to si upravu, i moj je 24/7 u garazi ako nije u mojim rukama..
Znam momka kojem su 2-3 puta obijali bravu na motoru, pokusavali ga odnjet, itd itd.. Ipak je garaza najsigurnija.. Pogotovo kad je vidim sa prozora..
Mozda si ti mene vidjao prosle godine, zelena Yamaha R1, streetfighter..
Sad sam se ipak odlucio na maxi skuter, Beverly 200, ma da ciljam na 500..
-
TouringBiker
- Grijem se na: Struju
#24 Re: Savjeti pri izboru
Lijepi BMW, Aprilia, Triumph, KTM, Guzzi, Benelli... Ne dam zutom neprijatelju ni pfeniga svojih para, ni za sta ako ikako mogu izbjeci, samo europsko kupujem. Japanci ionako nikad nisu imali smisla za kreativnost u dizajnu, znali samo kopirati. Uvijek su dizajn boljih proizvoda (npr. auta) naručivali kod Talijana, Francuza itd.Ramzess Veliki wrote:Kako da ne može. Samo ni sam ne znam šta ...Osigurach wrote:Samo ostaje pitanje moze li bolje? Od auta, NINJE i HORNETA..
BUY EUROPEAN, HELP PRESERVE OUR JOBS

- Ramzess Veliki
#25 Re: Savjeti pri izboru
A koji voziš?TouringBiker wrote:Lijepi BMW, Aprilia, Triumph, KTM, Guzzi, Benelli... Ne dam zutom neprijatelju ni pfeniga svojih para, ni za sta ako ikako mogu izbjeci, samo europsko kupujem. Japanci ionako nikad nisu imali smisla za kreativnost u dizajnu, znali samo kopirati. Uvijek su dizajn boljih proizvoda (npr. auta) naručivali kod Talijana, Francuza itd.Ramzess Veliki wrote:Kako da ne može. Samo ni sam ne znam šta ...Osigurach wrote:Samo ostaje pitanje moze li bolje? Od auta, NINJE i HORNETA..
BUY EUROPEAN, HELP PRESERVE OUR JOBS