Savjeti maturantima -sta upisati?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#76 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Nosferatu »

Lions for the Lambs (2007) (podigni i pogledaj film!)

Jedna od najbitnijih filmskih dijaloga:
Redford: "The decisions you make now, bud, can be changed...with years and years of hard work to re-do it. And in those years you become something different. Everybody does, as time passes--you get married, you get into debt...but you're never going to be the same person you are right now. And "promise," and "potential,"--it's a very fickle thing. And it just might not be there anymore...the tough thing about adulthood is that--it starts before your even know it starts: when you're already a dozen decisions into it. But what you need to know, Todd: no lifeguard's watching you anymore. You're on your own. You're your own man, and the decisions you make now are yours and yours alone from here until the end."
U zivotu - ne biras gdje si rodjen, ne biras ko ti je otac, ko mati, manje/vise imas 2 odluke, koje ili mogu da te propeliraju naprijed ili da te zauvijek zaustave.

1) Sta si po profesiji
2) Koga ces ozeniti/udati.
3) Gdje ces zivjeti.

To je to. A od ove 3 odluke, najbitnija odluka je - sta ces biti po profesiji. Jer, iz BiH mozes otici drugdje, ako se ozenis/udas i ne ide, mozes promjeniti ali najveci problem je ako izaberes losu struku, u kojoj nisi placen, nisi postovan, u kojoj nema posla, ili nema plate, u kojoj na kraju (ne na pocetku - jer ste vi svi manje vise ovdje na pocetku), na kraju - kad se uporedis s drugima, bude ti krivo, a najvise bude krivo onima - koji hoce da idu na sigurno i da im bude lagano. Ti ce najvise najebati. Zbog toga, imas 1 u zivotu sansu, da ti se sve ponudi i sve je na stolu, sve je moguce, nece ici onako lako kako biste voljeli i zeljeli, ali je sve moguce. Iskoristi tu priliku. Ne plasi se. Vjeruj u sebe. Uzmi svoje sanse. Bez rizika nema profita. Ali bez profita nema razloga sto da se ide dalje i sto da vam uzimaju godine i godine zivota, iz kojeg razloga? Sanjaj velike stvari, a ne da osiguras puku egzistenciju. Nemoj da ti strah bude motivator, vec neka ti bude motivator sve sto je iza tebe, sto si uspjeo i kad je tesko i sto se ne plasi da platis cijenu, a ovdje se samo o tome i govori, samo se ne vidi - svaki fakultet ima svoju cijenu, cijena je u trudu, radu, nesto srece, i neko kaze, vezama. Plati cijenu, to nije ceh i dug, to je karta ulaznica. Ali bez nje, ostaces vjecno vani, ispred vrata. Takodje - onaj koji bjezi od lopate, i bijezu na fakultet ali nece knjige, bice mu mnogo teze, jer on se mora natjerati. A, u svemu u zivotu najteze je poceti. Najteze je poceti svaki dan uciti, i najteze je zapoceti fakultet, iako ce kasnije biti mnogo tezih ispita, ali sad, sad moras pravilno da startas. I, ako niste odlucili do sada, sta upisati, ovo je jako krupna odluka, o donosenju koje nisu roditelji uradili svoj dio posla, nisu nastavnici uradili svoj dio posla, uzmi barem ti - i uradi svoj dio posla. Odluci se da upises odredjeni fakultet pa za 5 dana vidi, kako si spavao sa tom odlukom, jel te nesto koci, bode, trne u prsima, ako je tako, onda sjedi opet i razmisli. A, ako si rijesio, onda idi. I sta god da upises - daj 100% od sebe. Neka svi drugi ne daju 100%, neka te frustriraju i ubijaju u pojam, neka te ostavi momak/djevojka, neka se i nema - za potrositi i izaci, al' tad, tad ce da prepukne i da ili nesto od sebe napravis ili nista.

A, o tome koliko ko sebe cijeni, pogledajte odabire fakulteta kod ljudi i profesija. To ce vam sve reci. Drugo sto ce vam reci koliko ko sebe cijeni je - da li je zavrsio fakultet ili nije. Onaj koji sebe ne cijeni, izabrace i fakultet koji nije cijenjen i na kraju nece ni to zavrsiti. Zbog toga, sve pocinje, u covjeku, iz covjeka. Sve je skoro pa rijeseno. U vama. Jednom kad rijesis u sebi, onda je sve rijeseno. Mozes studirati 20 godina u 4 zemlje, ali je sve rijeseno. Ne prodaj se ispod cijene.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#77 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Pera Trta »

Jed1217 wrote:Meni je vrijeme da razmišljam o upisu...
Pisala sam na jednoj drugoj temi da me jako interesuje logopedija,ali izgleda da taj fakultet ne postoji u Sa već samo u Tuzli.
To mi je želja,ali ne znam koliko to moji roditelji mogu finansijski podnijet.
Ražmišljala sam i o pravu,ali evo ovdje ga svi nakudiste. :D
Onda sam došla i na ideju prehrambene tehnologije ili hortikulture iako sam prilično tanka sa matematikom i fizikom (hemija mi i nije tako strašna).
Zadeverala me pravo ova tema iako imam još čitavu godinu za razmišljat :roll:

De sad mi recite šta pametno :-D
Od svih koje si nabrojala, prvi izbor je najbolji, kad se tiče posla i koristi za sebe i druge.
Dioda

#78 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Dioda »

hidrant wrote:
cigo105 wrote:ejjj blackberry :-D ... Prvo, zelio bih nekoliko korisnih informacija od tebe ili bilo koga drugog ko je upucen u ovo :) ... Zelio bih upisati Elektrotehnicki fakultet u Sarajevu... Mnogi se slazu s tim da je to jedan od najtezih fakulteta... Po tvom iskustvu, da li je stvarno tako ? U kojoj mjeri ?
Fizika mi i nije bas jaca strana...ali matematika je ok...da li to ima mnogo veze sa nastavkom mog skolovanja na ETF-u ?
p.s. Zanima me, jos, koju si srednju skolu zavrsio ? Kakav si sa fizikom... :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Kazu da su Fizika 1 i Fizika 2 najlaksi predmeti na prvoj godini ETF-a.
Sa matematikom si OK?
Sa matematikom niko nije OK. 8-)
Nisam ni znala da po bolonji imaju sada dvije fizike???
Ccc ja sam polagala jednu (po starom sistemu) i to mi je bio jedan od najgorih ispita :D Zato sto nikad nisam bila neki ljubitelj fizike, mada se sve moze nauciti kad to zelis.Ostali su fiziku polozili prilicno lako.
Matematiku moras dobro znati, prvenstveno zbog prijemnog, mislim da ni po bolonji prijemni nije bas tako jednostavan. A i matematika ce ti biti potrebna na svim predmetima koje budes polagao. Znaci sve sto preskocis i ne naucis iz matematike, i provuces se, to ce ti se "ukazati" na nekom drugom predmetu :lol:
Jedan od najtezih fakulteta sigurno jeste, iako mi koji zavrsavamo po starom sistemu mislimo da je po bolonji malo lakse, ipak ces odrati guzove :D ;-)
Savjetujem ti da dobro razmislis. Narocito ako nisi siguran da mozes sate i sate provoditi za knjigom. I tako pet godina (pet pod pretpostavkom da ces nakon one tri, "bolonjske" nastaviti sa studiranjem- jer vidim da to dosta bolonjaca radi).
Sretno :D
nino90

#79 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by nino90 »

donBeton wrote:
Chischo wrote:
reni-90 wrote:treba upisati ono u sto se razumijes i sto volis
ImageImageImageImage
Ne budi glup, reni, puno bolje je upisati nešto što donosi para, i onda sa 50 godina sve pare trošiti u birtiju, frustracije trošiti udarajući ženu i djecu jer si shvatio da 30 godina mrzovoljan dolaziš kući, mrziš ono što radiš, mrziš sebe i sve oko sebe. ;-)
naravno da ima i ulogu to koliko je placena neka struka
ali bolje raditi neki slabiji posao ali dobro nego lose obavljati neki dobar posao, hocu reci ako neko npr ne voli bilogoiju u hemiju ne treba na medicinu i farmaciju
EdnaMaric

#80 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by EdnaMaric »

Ja sam završila državni ali bih svima savjetovala privatni ako mogu sebi to priuštiti. Šta god pričali drugi, privatni univerziteti vam daju širinu, osjećaj da ste zaista kolege profesorima, a ne niža bića. Radi se po novijoj, savremenoj literaturi, predaju vam isti profesori kao i na državnim (honorarno skoro svi tezgare na privatnim univerzitetima), ne maltretira vas studentska služba, ne zlostavljaju asistenti...
Ko želi stranu diplomu, a da se ne istroši puno, preporučujem distance learning (učenje na daljinu) na LONDON SCHOOL OF ECONOMICS AND POLITICAL SCIENCE http://www.lse.ac.uk/. Ispiti se polažu u British Council-u u Sarajevu, a cijena nije prevelika. Raspitajte se tamo ili posjetite web stranicu. Svakog mjeseca najmanje stotinjak ljudi u British Council polaže ispite za ovaj fakultet i za dodiplomski i postdiplomski program. Ja znam i neke ljude koji su već diplomu dobili.
Dakle, istražite sve opcije. Tražite posao i studirajte uporedo.
frfi.

#81 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by frfi. »

u vezi sa etfom...(ja sam druga godina)
nije toliko tesko, koliko ti vremena oduzima... vjerovatno ces se odreci dosta nekih usput izlazaka jer ima dana(pogotovo na starijim godinama) kad provodis oko 8 sati i vise na fakultetu(moj jedan ponedjeljak 9-19 sam na faksu, sa nekih 2 sata pauze koja te jos dokrajce i niis ni za kafu ni za sta...) .... ako si navikao/navikla da radis redovno, ovdje ce ti biti pjesma... ako nisi, malo manje ces pjevati... :) :-)
faks je jako dobro organizovan(u odnosu na ostale) nema toliko nepravde(uvijek je ima ali nema sad nekih korupcija i fazona, ako naucis i polozices, mada ti iz nekih predmeta treba jos i srece), asistenti-zavisi kako koji....
gledaj da se upises redovno, ako ne uspijes placaces sve godine po 1800, tako da se raspitaj u studentskoj koji je smjer najmanje posjecen i idi tamo. na drugoj godini se mozes prebaciti gdje hoces... dala bih puno da mi je neko rekao ove posljednje dvije recenice prije upisa... :-?
raja je prilicno normala, ima nas stvarno svakakvih, ali generalno ljudi su jako pristupacni, sa starijih godina ce ti pomoci, materijali se prenose iz generacije u generaciju, i fkt ima bas KUL :) stvari....
upisi ovaj faks ako te zanima, i veeeliki savjet; nemoj slusati ljude, obicno ponovce, koji ce ti reci da je sve tako pretesko da nemas vremena da dises itd... etf ima dosta odricanja, to bez daljnjeg, ali ako ovo volis uopste ti ne pada sve to tesko.... i et :D sa srecom :D
kurty

#82 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by kurty »

Prva stvar:
Javni ili privatni fax

Ne zelim komentaristai kvalitet nastave, ali ako ne zelite da vam Hebu u mozak, upisete privatni fax, jer tamo profesorova plata zavisi od vas...a na javnom faxu vas hebe i ona teta u studentskoj, pa svi koji mogu onda...

Moj savjet: Gradjevina- nit nas gradjevinaca ima na birou, nit ima problema sa faxom...a pocevsi od ogromnih zgradurina koje ce se graditi, pa koritora Vc, preko brana i brana na nasim lijepim rijekama....a geodezija-ko ce vrsiti mjerenja na svim ovim objektima...

znaci Patriotske lige bb. prizemlje i dva sprata su nasi... :lol:
Jed1217

#83 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Jed1217 »

Nosferatu wrote:Lions for the Lambs (2007) (podigni i pogledaj film!)

Jedna od najbitnijih filmskih dijaloga:
Redford: "The decisions you make now, bud, can be changed...with years and years of hard work to re-do it. And in those years you become something different. Everybody does, as time passes--you get married, you get into debt...but you're never going to be the same person you are right now. And "promise," and "potential,"--it's a very fickle thing. And it just might not be there anymore...the tough thing about adulthood is that--it starts before your even know it starts: when you're already a dozen decisions into it. But what you need to know, Todd: no lifeguard's watching you anymore. You're on your own. You're your own man, and the decisions you make now are yours and yours alone from here until the end."
U zivotu - ne biras gdje si rodjen, ne biras ko ti je otac, ko mati, manje/vise imas 2 odluke, koje ili mogu da te propeliraju naprijed ili da te zauvijek zaustave.

1) Sta si po profesiji
2) Koga ces ozeniti/udati.
3) Gdje ces zivjeti.

To je to. A od ove 3 odluke, najbitnija odluka je - sta ces biti po profesiji. Jer, iz BiH mozes otici drugdje, ako se ozenis/udas i ne ide, mozes promjeniti ali najveci problem je ako izaberes losu struku, u kojoj nisi placen, nisi postovan, u kojoj nema posla, ili nema plate, u kojoj na kraju (ne na pocetku - jer ste vi svi manje vise ovdje na pocetku), na kraju - kad se uporedis s drugima, bude ti krivo, a najvise bude krivo onima - koji hoce da idu na sigurno i da im bude lagano. Ti ce najvise najebati. Zbog toga, imas 1 u zivotu sansu, da ti se sve ponudi i sve je na stolu, sve je moguce, nece ici onako lako kako biste voljeli i zeljeli, ali je sve moguce. Iskoristi tu priliku. Ne plasi se. Vjeruj u sebe. Uzmi svoje sanse. Bez rizika nema profita. Ali bez profita nema razloga sto da se ide dalje i sto da vam uzimaju godine i godine zivota, iz kojeg razloga? Sanjaj velike stvari, a ne da osiguras puku egzistenciju. Nemoj da ti strah bude motivator, vec neka ti bude motivator sve sto je iza tebe, sto si uspjeo i kad je tesko i sto se ne plasi da platis cijenu, a ovdje se samo o tome i govori, samo se ne vidi - svaki fakultet ima svoju cijenu, cijena je u trudu, radu, nesto srece, i neko kaze, vezama. Plati cijenu, to nije ceh i dug, to je karta ulaznica. Ali bez nje, ostaces vjecno vani, ispred vrata. Takodje - onaj koji bjezi od lopate, i bijezu na fakultet ali nece knjige, bice mu mnogo teze, jer on se mora natjerati. A, u svemu u zivotu najteze je poceti. Najteze je poceti svaki dan uciti, i najteze je zapoceti fakultet, iako ce kasnije biti mnogo tezih ispita, ali sad, sad moras pravilno da startas. I, ako niste odlucili do sada, sta upisati, ovo je jako krupna odluka, o donosenju koje nisu roditelji uradili svoj dio posla, nisu nastavnici uradili svoj dio posla, uzmi barem ti - i uradi svoj dio posla. Odluci se da upises odredjeni fakultet pa za 5 dana vidi, kako si spavao sa tom odlukom, jel te nesto koci, bode, trne u prsima, ako je tako, onda sjedi opet i razmisli. A, ako si rijesio, onda idi. I sta god da upises - daj 100% od sebe. Neka svi drugi ne daju 100%, neka te frustriraju i ubijaju u pojam, neka te ostavi momak/djevojka, neka se i nema - za potrositi i izaci, al' tad, tad ce da prepukne i da ili nesto od sebe napravis ili nista.

A, o tome koliko ko sebe cijeni, pogledajte odabire fakulteta kod ljudi i profesija. To ce vam sve reci. Drugo sto ce vam reci koliko ko sebe cijeni je - da li je zavrsio fakultet ili nije. Onaj koji sebe ne cijeni, izabrace i fakultet koji nije cijenjen i na kraju nece ni to zavrsiti. Zbog toga, sve pocinje, u covjeku, iz covjeka. Sve je skoro pa rijeseno. U vama. Jednom kad rijesis u sebi, onda je sve rijeseno. Mozes studirati 20 godina u 4 zemlje, ali je sve rijeseno. Ne prodaj se ispod cijene.

Nevjerovatan post :)
Više sam ga puta pročitala i neku mi snagu i odlučnost uli.
Hvala! :)
kili

#84 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by kili »

slažem se sa kurtyem za građevinu, ai i ovo prije za etf. Ja sam npr. htio upisati ekonomiju jer me to zanima i mislim da bi mi i išlo međutim odustao kada sam vidio koliko studenata upisuje pogotovo onih što ne znaju šta će pa odu na ekonomiju a i preko glave je ekonomista i pravnika.
blackberry

#85 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by blackberry »

hidrant wrote:
cigo105 wrote:ejjj blackberry :-D ... Prvo, zelio bih nekoliko korisnih informacija od tebe ili bilo koga drugog ko je upucen u ovo :) ... Zelio bih upisati Elektrotehnicki fakultet u Sarajevu... Mnogi se slazu s tim da je to jedan od najtezih fakulteta... Po tvom iskustvu, da li je stvarno tako ? U kojoj mjeri ?
Fizika mi i nije bas jaca strana...ali matematika je ok...da li to ima mnogo veze sa nastavkom mog skolovanja na ETF-u ?
p.s. Zanima me, jos, koju si srednju skolu zavrsio ? Kakav si sa fizikom... :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Kazu da su Fizika 1 i Fizika 2 najlaksi predmeti na prvoj godini ETF-a.
Sa matematikom si OK?
Sa matematikom niko nije OK. 8-)

Što se tiče ETF-a tačno je da je težak, ali sve ovisi o tome koliko si voljan i spreman da radiš. No, da si upisao ETF prije nego što se uvela Bolonja - onda bih ti rekla da je jaaako težak, no sada je (meni bar) smiješan. Ovo ti govorim jer sam ja lično učestvovala na sporovođenju Bolonjskog procesa na ETF-u (radila sam s uvaženim profesorom H. Fatkić dvije knjige koje sada služe kao materijal za Inženjersku matematiku 1 i 2, a također držim i nastavu iz navedena dva predmeta) (dakle, znam koliko je sve to pjednostavljeno u odnosu na Ante Bolonja proces školovanja). Pošto sam ja išla na državna takmičenja (a i na svjetska) iz matematike i fizike - ETF je bio moj logičan izbor. Fizika apsolutno nije teška. Nad matematikom se viju crni oblaci :D Ja sam završila Opću gimnaziju tako da nisam imala neko predznanje iz ostalih stručnih predmeta, ali evo, uspješno sve savladah i položih. Dakle, fizika apsolutno nije teška (statistički gledajući najveća je prolaznost iz ovog predmeta :D), ali na prvoj godini imaš tri matematike (Linearna algebra - eh, ovdje se uglavnom radi ono što se uči u srednjo školi, s tim što se to sve izdiže na viši nivo analize; Inženjeska matematika 1 i 2 - ovdje imaš teorije, caka i stvari koje nikad nisi vidio u životu, prevježbaš tone i tone zadataka da skontaš cake u zadacima i imaš jaaaaaaaako mnogo teorije koju svu moraš znati). Dalje, tu su ti predmeti vezani za električne krugove (oni kombiniraju matematiku i fiziku), ali sve ti se kaže (od formule, teorije, knjiga koje se mogu koristiti, zbirki) i tvoje je samo da to naučiš. Dakle, ne pretpostavljaju nikakvo prethodno znanje (jer učenici iz gimnazija više od pola tih stvari nikada nisu ni vidjeli). Zatim, tu su ti predmeti koji se oslanjaju na programiranje u nekom od programskih jezika(opet, da ti se uputa-a na tebi je da li ćeš sjesti i naučiti Boolovu algebru i skontati kako to sve radi). Uglavnom, bitno je da položiš prijemni ispit i da budeš u prvih 200 (da ne bi plaćao školovanje), a poslije ti se sve lijepo servira (što na predavanjima što na tutorijalima), pa onda sjedi i ''zagrij stolicu'' :D sve se može kad se hoće :D nađeš si nekog s kim ćeš učiti - i sve ide lakše :D ovo je moja topla preporuka svim ljudima koji imaju afiniteta ka ovoj struci da definitivno upišu ETF...ponavljam: nećete se pokajati... :D
drama

#86 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by drama »

reni-90 wrote: hocu reci ako neko npr ne voli bilogoiju u hemiju ne treba na medicinu i farmaciju

znam da je ovo figurativno al' da ne bude zabune...
za farmaciju treba hemija, to je uredu i za prijemni i za dalje...
al' za medicinu ti ne treba neko predznanje... ni iz jednog predmeta...
trebas samo polozit' prijemni i to je to. al' ono sto slijedi je problem. moras imat' radne navike,
svakodnevno ucit', imat' isplaniran dan. nije nikakvo zastrasivanje, bolje ti je ne upisivat' ako nisi spreman
odrec' se dosta toga. na forumu ima samo nekoliko likova sa medicine, manje-vise aktivnih, dakle- forum zaboravi,
djevojku/momka mozes imat' al' je najcesce i on sa medicine/stomatologije/vise zdravstvene...
znaci, ako hoces studirat' medicinu a ne ' studirat ' , moras imat dobro isplaniran dan i mozes sve ovo gore
nabrojano stic' al' ne moze to svako. ne smijes sebe zavaravat', znas kolko mozes, prema tome se ravnaj.
samo ko je zavrsi-naklon :thumbup: ovdje ne mislim zavrsi za 30. rodjendan.
ima ljudi govore ne bi' ja mog'o bit' doktor itd i vjerovatno ima i takvih al' kad odes na vjezbe iz hirurgije,
uvede te salu, lezi covjek frisko operisan, tebi doktor prica, nisi na filmu, stvarnost-nafuras se :D
mozes doktora volit' il' ne voliti al' ga postujes. uzima pare od ljudi- .icka od covjeka al' je doktor.

ponekad zazalim sto nisam upis'o medicinu al' ne znam da l' bih mog'o bas se toliko posvetit' faksu.
stomatologija nije losa, imas skoro sve predmete k'o sa medicine al' je kriterij nizi na ispitima.
imas i klinicke predmete na stomatologiji, popravljas ' zube ' na fantomu/lutki, na 4. dovedes svog
pacijenta, radis.
uglavnom, nista ti se nece samo zavrsit' al' ako vidis da ne ide nesto, bolje i godinu halalit' pa promijenit'
faks i onda nastavit' nego, da izvines, preko .urca nesto.
Jed1217

#87 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Jed1217 »

Pera Trta wrote:
Pisala sam na jednoj drugoj temi da me jako interesuje logopedija,ali izgleda da taj fakultet ne postoji u Sa već samo u Tuzli.
Onda sam došla i na ideju prehrambene tehnologije ili hortikulture iako sam prilično tanka sa matematikom i fizikom (hemija mi i nije tako strašna).

Od svih koje si nabrojala, prvi izbor je najbolji, kad se tiče posla i koristi za sebe i druge.

Da,i meni se od svega najviše svidja.
Samo eto,što je u Tuzli.Ali nije Tuzla kraj svijeta nego sam ja prilično nesamostalna.
modesti

#88 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by modesti »

http://www.promente.org/moj

imate upitnike profesionalnih interesa kao i zanimanja koja odgovaraju pojedinačnim tipovima.
PticaTrkachica

#89 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by PticaTrkachica »

suncica24 wrote:
jel ima neko ko bi mogao dati realno misljenje sto se tice gradjevine i arhitekture,kako to kod nas prolazi,kako u svijetu?
Da mi je ova pamet bila, ponovo bih upisala arhitekturu, ali niposto ne kod nas.
Ili bi makar gledala da pobjegnem nakon 2-3 godine.
Sreca pa imam jos vremena za master?doctoral studies :)

Sto se tice faksa, obicno se svi prepadnu prijemnog i matematike, neki percepcije (gdje nikad ne znas sta ce te docekati na prijemnom), ali... prijemni je najlaksi dio studiranja na arhitekturi.
Zaista, treba biti spreman na puno odricanja, ne spavanja i stresa. Jer... predavanja, pa vjezbe, kolokviji, pa cijele godine radis na ideji projekta da bi u nekih mjesec dana morao zavrsiti 5-10 projekata koje si u tim mjesecima "skicirao"
I onda, nakon svega pismeni, pa usmeni ispiti... na kraju, bude ti svejedno :roll: Daj sta das, samo da zavrsim :D

Sto se tice same struke, ona nudi mnogo opcija, od projektovanja enterijera, preko projektovanja objekata u cjelosti, do urbanizma i kulturno - historijske zastite. Sad...problem je kod nas sto mladog arhitektu tretiraju kao srednjoskolca sa zavrsenom tehnickom, tj. kao roba za iscrtavanje (sto je sa dolaskom autocada postalo... debilizam). Malo je onih koji rade u struci i zaista rade na nekom od aspekata projekta, a ne na poziciji "misa i tastature'.
Takodjer, kada pogledas oglase za posao, cesto neces ugledati nijedan za arhitektu, pored onih 1000 za ekonomistu, pravnika... Jednostavno, u BiH se profiliralo par arhitekata koji rade sve i za kojima se otimaju jer je inn reci "Golos mi radio poslovni prostor...", dok oni ostali ili tuse nastancane idejne projekte ili se bave izradom 3d nacrta za ove kojima je to mrsko.
Ovdje nema potraznje za "malim arhitektima", te malo ko radi projekat individualnog stambenog objekta, preuredjenja poslovnog prostora... jer su svi "sam svoj majstor" i "najbolji u svemu"... tako da tu perspektiva bas i nije... :roll:
Zato,po meni, arhitekta u BiH je isplativo biti samo ako:
- kasnije polozis i drzavni ispit i otimas se za projekte sa svojim biroom
- uvalis se u jedan od ovih 5-10 izvikanih biroa i tu skupljas gradju
- radis vani, tj. grabis projekte vani
- zaista, zaista, volis arhitekturu...tada ces i u enterijerima uspjeti naci i nematerijalno i materijalno zadovoljstvo :)

Sto se tice potraznje vani, trziste je vece, pa tim i mogucnosti, mada, arhitektura trenutno uzmice pred gradjevinom, koja je apsoultno medju najplacenijim poslovima vani, tako da...razmisli i o tome :)

Nadam se da sam, iako pomalo previse realisticna (da ne kazem pesimisticna :D ), uspjela pomoci :)

Prva stvar, ako se neko boji prijemnog ispita i isti mu predstavlja problem, neka se zapita da li je, konkretno, arhitektura za njega. Dernek počinje kasnije i traje 10 semestara + vrijeme za diplomski (bolonja, nebolonja svejedno ode 6-7 godina). S tim da se ne bih složila s ovim dijelom o grozotama stresa, ispita, programa. Organizacija je čudo i ako dobro planiraš, ako imaš dobru ekipu - imaš i pola ispita u indexu. Nisam neki aman braniac, ali sam prolejujala kroz taj fakultet (poslije gimnazije) bez nepotrebnog zadržavanja.
I pazi sad - kad zavrsis, ne znas nista. Pocela sam raditi i prije diplomiranja, sad imam nekih godinu i po iskustva i opet pitam hiljadu pitanja svaki dan. Naravno da si rob, imas miš, imas tastaturu, razrađuješ tuđe ideje, ali sto je najbitnije - upijas kao spužva, pa ćeš sutra moći raditi individualne stambene objekte ili enterijere 'sastrane' .Pa ostvoriti vlasiti biro, pa zaposliti nekog studenta da ti razrađuje i tako ukrug.
Pa zar mislis da ijedan friski fakultetlija bilo gdje u svijetu poslije diplome projektuje vile na plazi za bogate Ruse? Znam tetu koja je u Londonu u birou kao dipl ing arh mjesecima crtala pragove. Pa su je unaprijedili za sto pored prozora.
Tako da se ne zavaravaj divljim zapadom. Ovdje posla ima. Ne nuzno u Sarajevu, ali pobogu, postoje drugi gradovi. Ponavljam, zaposlila sam se prije diplome, a kadar je deficitaran pa sam mogla birati gdje cu. Svakako, neko od onih 'ne ustajem iz kreveta bez hiljade, a nemam ni dana radnog iskustva' moze komotno produziti dalje. Nije ovo najplaceniji posao na svijetu, ali je dobro placen i zanimljiv - ima i kancelarije, ima i ljudi, ima i terena, ima i putovanja. Preporučujem.
Sajoni

#90 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Sajoni »

Moj savjet je da upišete :
-etf
-saobraćaj i komunikacije
-građevina
-arhitektura

Dakle,prednost uvijek dajem tehničkim fakultetima,koji su uz medicinu i najteži fakulteti za završiti!Mislim da je i na birou najmanje nezaposlenih sa ovim fakultetima.Pozz
Last edited by Sajoni on 04/06/2009 21:55, edited 1 time in total.
PticaTrkachica

#91 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by PticaTrkachica »

Jed1217 wrote:
Pera Trta wrote:

Da,i meni se od svega najviše svidja.
Samo eto,što je u Tuzli.Ali nije Tuzla kraj svijeta nego sam ja prilično nesamostalna.
Onda ti je krajnje vrijeme da se osamostališ. Čuda čine dva semestra bez roditelja :D
A kad spominješ finansijski aspekt - rovi po Avazu, vrebaj konkurse za stipendije. Nisu čemu, ali olakšaju. Znam da se roditeljima srce cijepa kad dijete ne mogu poslati na fakultet i da će i golu kožu odrat' sa sebe da to uspiju, pa ako imaš obraza, onda ćeš studij shvatiti ozbiljno zbog njih. Prehrambeni tehnolog (čini mi se) je zanimljivo i bilo je prije nekoliko godina traženo zanimanje. To je ono sa predmetom degustacija sira (pa odu malo do Francuske) ili vina (pa polažu ispit u hercegovačkim vinarijama :mrgreen: ) samo ne znam da li ima konkurs svake godine? U svakom slučaju, sretno!
detroit-mercy

#92 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by detroit-mercy »

Sumarstvo- odsijek, debela hladovina.
Haley

#93 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Haley »

Fakultet za javnu upravu Sarajevo. :D :D
kinderlada

#94 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by kinderlada »

Evo i ja svoj doprinos da dam.... :-D

Upisite ono sto volite, ni u kom slucaju ne mislite imacu dobru platu sigurno s tim faksom, pa eto radi toga da ga upisem.
Znaci samo bukvalno sto volite raditi jer cete jedino tad to moci i zavrsiti.

Evo sto se mene tice, ja sam medicinu upisala, jos uvijek to i studiram, vec finih par godina, i imam jos :(
Ali jedino zato sto to stvarno volim i dalje imam volje da studiram, iako bi vecina mozda do sada vec i odustala, jer evo do sada sam mogla vec neki 4-godisnji faks zavrsiti...Ali mislim da je to to, ono zanimanje koje zelim do kraja zivota da imam, i da sa osmijehom idem na posao, nadam se :-D

Eh ko zeli upisati medicinu, svaka cast, samo naprijed, ali stvarno imajte na umu da nije lako ni malo, i da cete se puno toga morati odreci zbog tog faksa, i da ce malo ko u roku zavrsiti, i da ce biti strasno tesko, mozda svaki dan sve teze, to su sve moja iskustva.
Ali ako to zaista volite ne razmisljajte ni minute, samo se spremite na dosta posla, truda, brige, i na zalost ...pozdravite se sa dosadasnjim zivotom, ono hodanje itd.....jer medicina trazi puno puno odricanja!!

SRETNO svima, posebno mojim buducim kolegama i kolegicama
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#95 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Pera Trta »

kinderlada wrote:Evo i ja svoj doprinos da dam.... :-D

Upisite ono sto volite, ni u kom slucaju ne mislite imacu dobru platu sigurno s tim faksom, pa eto radi toga da ga upisem.
Znaci samo bukvalno sto volite raditi jer cete jedino tad to moci i zavrsiti.

Evo sto se mene tice, ja sam medicinu upisala, jos uvijek to i studiram, vec finih par godina, i imam jos :(
Ali jedino zato sto to stvarno volim i dalje imam volje da studiram, iako bi vecina mozda do sada vec i odustala, jer evo do sada sam mogla vec neki 4-godisnji faks zavrsiti...Ali mislim da je to to, ono zanimanje koje zelim do kraja zivota da imam, i da sa osmijehom idem na posao, nadam se :-D

Eh ko zeli upisati medicinu, svaka cast, samo naprijed, ali stvarno imajte na umu da nije lako ni malo, i da cete se puno toga morati odreci zbog tog faksa, i da ce malo ko u roku zavrsiti, i da ce biti strasno tesko, mozda svaki dan sve teze, to su sve moja iskustva.
Ali ako to zaista volite ne razmisljajte ni minute, samo se spremite na dosta posla, truda, brige, i na zalost ...pozdravite se sa dosadasnjim zivotom, ono hodanje itd.....jer medicina trazi puno puno odricanja!!

SRETNO svima, posebno mojim buducim kolegama i kolegicama
Moram dodati na ovo boldirano: ne samo za vrijeme studija. Već, manje-više, do penzije.
cigo105

#96 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by cigo105 »

Eh hvala blackberry-u i ostalima za informacije :-D hihi jako malo mi fali da odustanem od ETF-a... :roll: mislim da nisam dovoljno spreman da sate i sate provodim sa knjigom :D ali sto se tice teorije ...da li je ima mnogo...ili vise ima "zadacica" :D :D :D
Sto se tice ostalih fakulteta...volio bih jos nekoliko inf. sa PMF-a...koji smjerovi postoje? matematika?...al ne bi u profesore kasnije :D :D :D ...cuo sam da ima smjer primjenjene matematike...kakav je ? kakvu profesiju, nakon zavrsetka, imas :D
blackberry

#97 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by blackberry »

cigo105 wrote:ali sto se tice teorije ...da li je ima mnogo...ili vise ima "zadacica"D
teorije ima jako mnogo...iako je tehnički fakultet imaš jako mnogo za učiti iz svakog predmeta..a nema zadačića..nego zadačina... zaboravi rješenja zadataka u tri reda...prije je rješenje na tri lista :) upiši ono što si spreman i završiti..nemaš ništa od tog ako upišeš jedan pa se prebaciš na drugi, zatim odeš na treći i na kraju skontaš da ni jedan fax nije za tebe...
frfi.

#98 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by frfi. »

etf:
iz svakog predmeta imas teoriju i zadatke na ispitima... lazem, gotovo svakog :D recimo na prvoj godini iz matke nemas teoriju, al zato to huse nadoknadi na usmenom... to i cini stvari malo tezim..jer ti tu teoriju i mozes nekako sklepati da bude "spremljena" dan dva pred ispit, al i teroiju i zadatke-vrlo vrlo vrlo tesko... to ti je onaj dio da moras kolko toliko pratiti i redovan biti...
etf jeste dosta odricanja, ali zavolis sve to, i osjecas se(barem ja) korisnom i pravo je zadovoljstvo kad upises ocjenu...ali uciti se fkt mora...
jos jedna nekad dobra nekad losa stvar su usmeni ispiti, koje imas iz 80% predmeta, znaci prvo parcijale pomucis se, pa onda usmeni sve to pred profesorom... to je dobro jer mozes dici ocjenu, recimo desi se da zasluzim 7 na parcijalama(po bodovima) i da izvuces 8 pa cak i 9 na usmenom... al je lose jer te bas smori...
ne znam, meni je ok :D nekad proklinjem i sebe i etf i sve, al na kraju krajeva sam zadovoljna :D upisi sto volis...
ah da ... sto je jedna od super super stvari, zadaci koje preradis na tutorijalima(vjezbama) dolaze na ispitu... iz vecine predmeta... i iz vecine predmeta nema nekih iznenadjenja, tipa da dodjes i vidis tu neku stvar prvi put u zivotu.,.. ako se radi o zadacima na 3 lista, onda si taj zadatak obicno nekad prije vidio... i ako se radi o zadacima na tako nekom broju listova, ti zadaci nose bar cetvrtinu prolaza... eh sad, uvijek imas izuzetaka, kad sve spremis pa ti ne bude dan dobar, il dodje profesoru/asistentu da zavali, pa prolaznost bude 10-20 %, al Boze moj, naviknes se:)
linaa

#99 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by linaa »

Maturanti, ja vam savjetujem da upisete ono sto najvise volite..ali budite najbolji u tome i svi ce se otimati za vas, kao za Dzekom :) Sretno!!
latinalover

#100 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by latinalover »

na ekonomiji i pravu ima najvise sminkera...to su pravi sminkerski faksovi..o FPN da ne pricamo..bitno je samo d ase u prici s nekim na pitanje "sta radis" kaze..."studiram" :D
Post Reply