Savjeti maturantima -sta upisati?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
meLiiiii

#476 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by meLiiiii »

ljudi hvala od jedne maturantice, zaista puno korisnih imformacija, dobro je cuti iskustva, sugestije i sta nas sve ceka...
Nisam čitala sve postove ali vidim da jako malo ima o smjeru Biohemija i fiziologija sa PMF , zanima me kakvo je misljenje o tome... ja nekako mislim i vidimo dosta u medijima da su nam farmacija i hemija između ostalog i biohemija buducnost ( pa samo se lijekovi reklamiraju :!: :-) )
Labos je nesto sto volim, ovo mi je prvi izbor za upis i volila bih cuti ako neko ima nesto reci .... :?: :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#477 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Chmoljo »

eto ti je minjonja biologičar koliko znam :mrgreen: nek' ti ona kaže :)
moonlight7

#478 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by moonlight7 »

PREGLED NAJBROJNIH ZANIMANJA NA EVIDENCIJI NEZAPOSLENIH NA DAN 31.05.2011. GODINE

VSS VŠS SSS KV i VK
Zanimanje Broj

Dipl.ekonomista 823 Ekonomista 276 Maturant gimnazije 3.484 Prodavač 3.768
Dipl.pravnik 685 Pravnik 139 Ekonomski tehničar 2.006 Automehaničar 1.010
Novinar 367 Nast.predšk. vasp. 55 Mašinski tahničar 1.632 Vozač motornih vozila 1006
Socijalni radnik 390 Građevinski inžinjer 39 Medicinska sestra 674 Frizer-vlasuljar 1000
Politolog 287 Socijalni radnik 35 Fizioterapeut 499 Bravar 829

PREGLED ZAPOŠLJAVANJA U MAJU 2011. GODINI – NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA

VSS VŠS SSS KV i VK
Zanimanje Broj

Dipl.ekonomista 29 Kriminalist 1 Maturant gimnazije 52 Prodavač 41
Dipl.pravnik 25 Nast.predšk. vasp. 4 Ekonomski tehničar 36 Vozač motornih vozila 29
Novinar 13 Građevinski inžinjer 2 Mašinski tahničar 26 Frizer-vlasuljar 17
Doktor medicine 9 Defektolog 1 Elektroenergetski tehn.16 Automehaničar 22
Ekonomista menadž. 7 Pravnik 1 Poljoprivredni tehničar 14 Bravar 14

Da malo pregledate...... :kravata:
anthonymorrow22

#479 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by anthonymorrow22 »

ma ima svega puno jbg
nellington

#480 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by nellington »

minjonja

#481 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by minjonja »

meLiiiii wrote:ljudi hvala od jedne maturantice, zaista puno korisnih imformacija, dobro je cuti iskustva, sugestije i sta nas sve ceka...
Nisam čitala sve postove ali vidim da jako malo ima o smjeru Biohemija i fiziologija sa PMF , zanima me kakvo je misljenje o tome... ja nekako mislim i vidimo dosta u medijima da su nam farmacija i hemija između ostalog i biohemija buducnost ( pa samo se lijekovi reklamiraju :!: :-) )
Labos je nesto sto volim, ovo mi je prvi izbor za upis i volila bih cuti ako neko ima nesto reci .... :?: :)
ja sam na biohemiji i meni se svidja :D

al kad bi gledali imal posla, niko ziv ne bi studiro. kad zavrsis fakultet nece te niko vuci za rukav i molit da radis za njih, al ja ipak mislim da ima posla sa biohemijom i fiziologijom. ja idem primarno zbog fiziologije biljaka jer hocu time da se bavim.
chengaba

#482 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by chengaba »

minjonja wrote: ja sam na biohemiji i meni se svidja :D

al kad bi gledali imal posla, niko ziv ne bi studiro. kad zavrsis fakultet nece te niko vuci za rukav i molit da radis za njih, al ja ipak mislim da ima posla sa biohemijom i fiziologijom. ja idem primarno zbog fiziologije biljaka jer hocu time da se bavim.
Haj' da i ovo vidim. :shock: :thumbup:
minjonja

#483 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by minjonja »

chengaba wrote:
minjonja wrote: ja sam na biohemiji i meni se svidja :D

Haj' da i ovo vidim. :shock: :thumbup:
sto, sta je tu cudno? :D
ja sam u srednjoj napisala rad u vezi fiziologije biljaka i nadam se da ce ih biti jos puno :D
Sed

#484 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Sed »

minjonja wrote:sto, sta je tu cudno? :D
ja sam u srednjoj napisala rad u vezi fiziologije biljaka i nadam se da ce ih biti jos puno :D
I ja sam pisao esej o neminovnoj smrti pa me ipak nećeš vidjeti da vozim mrtvačka kola.
Mr. Brightside

#485 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Mr. Brightside »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
masinski 20% :roll:
minjonja

#486 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by minjonja »

Sed wrote:
minjonja wrote:sto, sta je tu cudno? :D
I ja sam pisao esej o neminovnoj smrti pa me ipak nećeš vidjeti da vozim mrtvačka kola.
jah :roll: samo sto dajem ruku da je moj istrazivacki rad bio kvalitetniji od nekih diplomskih radova, al nebitno, nisam zbog toga napisala nego hocu da kazem da sam upisala nesto iz ljubavi, bez obzira imal posla ili nema jer se sa svakom diplomom moras cupat i borit da se zaposlis.
Sed

#487 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Sed »

minjonja wrote: jah :roll: samo sto dajem ruku da je moj istrazivacki rad bio kvalitetniji od nekih diplomskih radova, al nebitno, nisam zbog toga napisala nego hocu da kazem da sam upisala nesto iz ljubavi, bez obzira imal posla ili nema jer se sa svakom diplomom moras cupat i borit da se zaposlis.
Pa da :roll: Mislim, nije da se ti sad hvališ ili nešto ali eto... haha. Džast kiding :) Znam i u potpunosti se slažem.
Znaš šta je meni prvo palo na pamet kad si spomenula te biljke? Ono što smo u osnovnoj iz biologije učili o parenju. Tučak, prašnik, spore i ti fazoni. Sad, pitao bih te šta je toliko zanimljivo kod fiziologija biljaka ali ispasti će da sam zainteresovan.
minjonja

#488 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by minjonja »

Sed wrote:
minjonja wrote: jah :roll: samo sto dajem ruku da je moj istrazivacki rad bio kvalitetniji od nekih diplomskih radova, al nebitno, nisam zbog toga napisala nego hocu da kazem da sam upisala nesto iz ljubavi, bez obzira imal posla ili nema jer se sa svakom diplomom moras cupat i borit da se zaposlis.
Pa da :roll: Mislim, nije da se ti sad hvališ ili nešto ali eto... haha. Džast kiding :) Znam i u potpunosti se slažem.
Znaš šta je meni prvo palo na pamet kad si spomenula te biljke? Ono što smo u osnovnoj iz biologije učili o parenju. Tučak, prašnik, spore i ti fazoni. Sad, pitao bih te šta je toliko zanimljivo kod fiziologija biljaka ali ispasti će da sam zainteresovan.
pa kad si vec kreno da poredis vozanje mrtvackih kola i nauku, jasta cu se nego odbranit i hvalit. fiziologija predstavlja sponu izmedju biohemije, sistematike, morfologije, anatomije i histologije zbog cega je meni interesantna. s obzirom da ne zelim da eksperimentisem sa zivotinjama, biram biljke. eto da ipak znas iako te ne zanima.
Sed

#489 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Sed »

minjonja wrote:pa kad si vec kreno da poredis vozanje mrtvackih kola i nauku, jasta cu se nego odbranit i hvalit. fiziologija predstavlja sponu izmedju biohemije, sistematike, morfologije, anatomije i histologije zbog cega je meni interesantna. s obzirom da ne zelim da eksperimentisem sa zivotinjama, biram biljke. eto da ipak znas iako te ne zanima.
Batališmo ja i ti ovu temu pričom o biljkama. Ne moraš se braniti jer te uopće ne napadam. Došlo mi je samo malo smiješno kako si to postavila "ja napisala rad - ja upisala faks". Uvenuti ću budem li ti morao svaki put naglašavati da se šalim. Baš kao što je šala i sad kad ti kažem da se ponašaš ko ta žena sa mačkama iz Simpsona :lol:
Ma respect. I ja ću aBd pet godina učiti kako se testera bukva (tehn. drveta na Mašinskom) pa ću vjerovatno usput naučiti ponešto i o toj fiziologiji biljaka. Već znam u pola noći nacrtati gljivu štetočinu sa svim svojim micelijama, hifama, stručcima i klobucima... Eto, da ne budeš jedina koja se hvali :-D

Ništa nije lako ali ako to voliš raditi i potrudiš se dovoljno da naučiš, svakako da možeš uspjeti, biti profesionalac u svom polju, naći dobro plaćen posao, napredovati, izučavati, dobiti prizanja itd. Zato se slažem da insan prilikom izbora fakulteta treba upisati ono što voli a ne ono gdje (trenutno) ima posla. Inače će biti prisiljen da čitav život radi nešto što ne voli, u čemu se ne nalazi najbolje, što ne zadovoljava njegova interesovanja. Robovati će svojoj gluposti.

Edit: Da ne dupliram. Šta je sa ovom ekonomijom i pravom? Najviše potencijalnih studenata i najveći suficit. Kakve se bajke pričaju o tim faksovima?
minjonja

#490 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by minjonja »

eto bicemo komsije znaci :-D

a da sam ko ova crazy cat lady, dosad bi te vec gadjala macicima koje vadim iz kose :P
vox-populi

#491 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by vox-populi »

nellington

#492 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by nellington »

Baš se čudim što moje diplome nema na listi :D
Durga

#493 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Durga »

Ovako prvo sam bila ubjedjena da cu upisati medicinu.. 100 na 100... i tako sjedim ja u jednom kaficu... i pored mene dvije profesorice i tiho pricaju ali naravno moji sateliti su to pfatali koja ce dobiti vise za upis na med. fakultetu...tu se naravno razocaram i shvatim ako ne odem vani da studiram medicinu nema mi hajra od zivota...Zbog prijava i svega toga sada mi je kasno da se prijavljujem vani...pa sam tako hladno odustala od medicine ovdje..pa cu upisati Griffith....cula sam da je dobar i da nema veza vezica..daš pare i ljudi te uce..odes trecu godinu i gore i ucis, dobiješ dvije diplome..hoces se vratiti ili ne licna stvar. Sta u biti hocu da kazem, bitno je da upises ono pto voliš, naravno ovim degradiram samu sebe, ali opet svidja mi se i ova solucija..ma da se nikada nisam vidjela u tom sektoru, pa sam se na trenutak prepala, ali onda sam fino tamo otisla,pitala a sta cu aj sa tim..zena mi fino rekla objasnila...i sada sam optimisticna. Opet nije to ni malo para pa da idem i da lelujam. Sta mislim sta je bitno da bih bila sretna u onome sto radim jeste to da ucim i da sticem znjanje. Ovdje je tesko to postici i zalosno je sto na Pravnom fakultetu tek kada zavsre pisu tuzbe i vec sta ide uz to. Ljudi nisu uopste zeljni da nam dajuz naje, nego se moras grebati za njega i upijati svaku sitnicu. Bitno je da ucimo i da ne budemo povrsni, jer mi smo ta generacija od koje se mnogo ocekuje. I zasita bi bilo šteta da se ugušimo u ovom neznanju. Sve u svemu zelim svima svu srecu i da svi upišete ono što volite a kome se omakne da i u tom u cemu se nadje uvidi koju svijetlu tacke prema kojoj ce teziti..
Sto jednom Goethe rece... Svi bi htjeli da budu neko, a niko nece da se potrudi :)
Anansi@e

#494 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Anansi@e »

da li IKO ima IKAKVO misljenje o grafickom dizajnu na ALU?? Dajte neki komentar, nesto :D (ne bilo sta, ljudi cesto ni ne znaju o cemu se radi a puni su sugestija i jako zeljni da svoje misljenje podijele sa ostalima..) Zelim to upisati pa me sad zanimaju iskustva (ne mora iz prve ruke) :-D :-D
Mr. Brightside

#495 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Mr. Brightside »

Durga wrote:Ovako prvo sam bila ubjedjena da cu upisati medicinu.. 100 na 100... i tako sjedim ja u jednom kaficu... i pored mene dvije profesorice i tiho pricaju ali naravno moji sateliti su to pfatali koja ce dobiti vise za upis na med. fakultetu...tu se naravno razocaram i shvatim ako ne odem vani da studiram medicinu nema mi hajra od zivota...Zbog prijava i svega toga sada mi je kasno da se prijavljujem vani...pa sam tako hladno odustala od medicine ovdje..pa cu upisati Griffith....cula sam da je dobar i da nema veza vezica..daš pare i ljudi te uce..odes trecu godinu i gore i ucis, dobiješ dvije diplome..hoces se vratiti ili ne licna stvar. Sta u biti hocu da kazem, bitno je da upises ono pto voliš, naravno ovim degradiram samu sebe, ali opet svidja mi se i ova solucija..ma da se nikada nisam vidjela u tom sektoru, pa sam se na trenutak prepala, ali onda sam fino tamo otisla,pitala a sta cu aj sa tim..zena mi fino rekla objasnila...i sada sam optimisticna. Opet nije to ni malo para pa da idem i da lelujam. Sta mislim sta je bitno da bih bila sretna u onome sto radim jeste to da ucim i da sticem znjanje. Ovdje je tesko to postici i zalosno je sto na Pravnom fakultetu tek kada zavsre pisu tuzbe i vec sta ide uz to. Ljudi nisu uopste zeljni da nam dajuz naje, nego se moras grebati za njega i upijati svaku sitnicu. Bitno je da ucimo i da ne budemo povrsni, jer mi smo ta generacija od koje se mnogo ocekuje. I zasita bi bilo šteta da se ugušimo u ovom neznanju. Sve u svemu zelim svima svu srecu i da svi upišete ono što volite a kome se omakne da i u tom u cemu se nadje uvidi koju svijetlu tacke prema kojoj ce teziti..
Sto jednom Goethe rece... Svi bi htjeli da budu neko, a niko nece da se potrudi :)
:shock: moja generacija :D
:thumbup:
Mr. Brightside

#496 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Mr. Brightside »

savjet maturantima: etf nikako :D barem ne ove godine :lol:
nellington

#497 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by nellington »

armin.i.am wrote:savjet maturantima: etf nikako :D barem ne ove godine :lol:
Što ove godine? :D

P.S. za maturante: navodno je bilo nekih grešaka u prvoj verziji konkursa koju sam okačio ovdje. Druga verzija bi trebala biti na sajtu UNSA.
Durga

#498 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Durga »

Jesu to zadaci komplikovani?
Mr. Brightside

#499 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Mr. Brightside »

nellington wrote:
Što ove godine? :D

P.S. za maturante: navodno je bilo nekih grešaka u prvoj verziji konkursa koju sam okačio ovdje. Druga verzija bi trebala biti na sajtu UNSA.
sto ih je manje, vece su sanse da cu uletit u redovne :D
Mr. Brightside

#500 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Mr. Brightside »

Durga wrote:
Jesu to zadaci komplikovani?
zadaci su jednostavni ali je 20 zadataka previse. :roll:
Post Reply