Savjeti maturantima -sta upisati?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
arijanaaa

#376 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by arijanaaa »

jel ima neko ko studira ili zeli studirati pedagogiju,da mi malo objasni oko prijemnog,ako nesto zna,bila bi jako zahvalna :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
luchoo

#377 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by luchoo »

sta da upisem???..gradjevinu ili saobracajnii. :? :? ..druge opcije mi nisu zanimljive... :roll:
nellington

#378 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by nellington »

luchoo wrote:sta da upisem???..gradjevinu ili saobracajnii. :? :? ..druge opcije mi nisu zanimljive... :roll:
Evo ja ću reći građevinu :)Zavisi šta te vuče na jedan a šta na drugi fakultet :)
melac

#379 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by melac »

luchoo wrote:sta da upisem???..gradjevinu ili saobracajnii. :? :? ..druge opcije mi nisu zanimljive... :roll:
I ja ću ti reći na građevinu, i još k tomu upišeš saobraćajni smjer. ALi nemoj misliti da je to isto.
jedna tamo

#380 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by jedna tamo »

ko može i ko ima šansu ja dajem glas za psihologiju
minjonja

#381 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by minjonja »

ja lobiram za biologiju :D
smokan

#382 FAX diskusija?

Post by smokan »

hmm, kontam ovih dana gdje cu, kako cu, sta cu... pa da vidim imali ovdje studenata sa fakulteta na kojima razmisljam da odem, trenutno su mi dva u izboru>
FIT u Mostaru i Kriminalistika u Sarajevu
Dva fakulteta nemaju veze jedan sa drugim, no to su neke 2 stvari koje me zanimaju i koje bi volio studirati.

Za FIT sam nasao dosta podataka, uglavnom informisan sam dobro, a za kriminalistiku skoro nista, znam samo plan i program koji sam nasao na njihovoj stranici. Imal iko da ide, sta vi ostali mislite o ovom fakultetu itd. sve je welcome ______________ :bih: :bih:
Sizzla

#383 Re: FAX diskusija?

Post by Sizzla »

smokan wrote:hmm, kontam ovih dana gdje cu, kako cu, sta cu... pa da vidim imali ovdje studenata sa fakulteta na kojima razmisljam da odem, trenutno su mi dva u izboru>
Dva fakulteta nemaju veze jedan sa drugim, no to su neke 2 stvari koje me zanimaju i koje bi volio studirati.

Za FIT sam nasao dosta podataka, uglavnom informisan sam dobro, a za kriminalistiku skoro nista, znam samo plan i program koji sam nasao na njihovoj stranici. Imal iko da ide, sta vi ostali mislite o ovom fakultetu itd. sve je welcome ______________ :bih: :bih:
Ma uzas kriminologiju studiram , brate ja sam se zeznuo ne normalno ... pokusavam da se prebacim na hemiju na pmf
profesori katastrofa
spree

#384 Re: FAX diskusija?

Post by spree »

kriminalistika NE!!!
neorganizovani su strasno. ne zna se ko pije ko placa. :x
4m3l

#385 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by 4m3l »

saobracajni-komunikacije jeli teska matematika? cuo sam da imaju 4 matematike jeli to istina ?
bosanka91

#386 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by bosanka91 »

jedna tamo wrote:ko može i ko ima šansu ja dajem glas za psihologiju
zbog cega ?? :-D
kurty

#387 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by kurty »

melac wrote:
I ja ću ti reći na građevinu, i još k tomu upišeš saobraćajni smjer. ALi nemoj misliti da je to isto.

tako je...gradjevinu, pa na masteru se odlucis za saobracajnice
Zatamnjena stakla

#388 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Zatamnjena stakla »

Ovako ba, trebam se malo bolje informisat o medicinskom fakultetu u sarajevu pa da mi kaze kako je tamo, ustvari kako je na prijemnom posto tamo traze biologiju, hemiju i fiziku a ja te predmete nisam imo u skoli jer zavrsavam trenutno skolu hotelsko-turisticki tehnicar. kako prijemni jel tesko pa da mi kaze kako je ??? :D
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#389 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Pera Trta »

Sorel wrote:Ovako ba, trebam se malo bolje informisat o medicinskom fakultetu u sarajevu pa da mi kaze kako je tamo, ustvari kako je na prijemnom posto tamo traze biologiju, hemiju i fiziku a ja te predmete nisam imo u skoli jer zavrsavam trenutno skolu hotelsko-turisticki tehnicar. kako prijemni jel tesko pa da mi kaze kako je ??? :D
Davno je to bilo, ali koliko čujem nije se promijenilo...uglavnom, dobiješ informator sa pitanjima, od toga ti 80-100% istih pitanja bude na prijemnom, i to je to. Treba malo zagrijati stolicu, ali to je ništa prema onome što te čeka kad upišeš.
Zatamnjena stakla

#390 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

A dobro jbg-a znam kako ce bit na medicini 3-4 h dnevno ili zavisi od predmeta i ispita sta ti ga ja vec znam :D
Bilo bi mi tesko na prijemnom tom i tako to pa bi volio jos cut nekoliko postova :D
madtv

#391 Re: FAX diskusija?

Post by madtv »

smokan wrote:hmm, kontam ovih dana gdje cu, kako cu, sta cu... pa da vidim imali ovdje studenata sa fakulteta na kojima razmisljam da odem, trenutno su mi dva u izboru>

FIT definitivno :)
ili odes u komsiluk kriminalistike, tj na ETF :thumbup: :thumbup: :thumbup:
minjonja

#392 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by minjonja »

Sorel wrote:A dobro jbg-a znam kako ce bit na medicini 3-4 h dnevno ili zavisi od predmeta i ispita sta ti ga ja vec znam :D
Bilo bi mi tesko na prijemnom tom i tako to pa bi volio jos cut nekoliko postova :D
sta bolan 3-4h :? moj drug medicinar bude po 12 sati na faksu. raspitaj se kad pocinju pripreme jer one mnogo pomazu. dosta stvari sto se tamo vjezba bude i na prijemnom. tako mi je on rekao. mora se puno ucit kao na skoro svakom fakultetu. nemoj da te prepadaju da je nemoguce studirati medicinu, ali nemoj ni misliti da ces uzivati. svaki fax zna biti patnja.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#393 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Pera Trta »

minjonja wrote:
Sorel wrote:A dobro jbg-a znam kako ce bit na medicini 3-4 h dnevno ili zavisi od predmeta i ispita sta ti ga ja vec znam :D
sta bolan 3-4h :? moj drug medicinar bude po 12 sati na faksu. raspitaj se kad pocinju pripreme jer one mnogo pomazu. dosta stvari sto se tamo vjezba bude i na prijemnom. tako mi je on rekao. mora se puno ucit kao na skoro svakom fakultetu. nemoj da te prepadaju da je nemoguce studirati medicinu, ali nemoj ni misliti da ces uzivati. svaki fax zna biti patnja.
Možda je mislio na 3-4 sata učenja dnevno...a istina je da se na faxu ostaje 8-12 sati dnevno, posebno u prve dvije godine. Mislim, tako je nekad bilo, ne znam kako je sada otkad je bolonjski sistem, ali ne mislim da nije bitno drukcije.
Zatamnjena stakla

#394 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Mislio sam učenja, a znam koliko se ostaje :D
Kako je sad bolonjski sistem lakša je medicina to je sigurno :-D
nellington

#395 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by nellington »

Sorel wrote:Mislio sam učenja, a znam koliko se ostaje :D
Kad već spomenuste bolonju - zar nije medicina prvobitno bila izuzeta od bolonje?
minjonja

#396 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by minjonja »

ako cemo iskreno, lakse je zasigurno :D
imas parcijale, ako ih polozis, polozio si ih za sva vremena. ja polozila parcijale, pa sad opet moram na popravni jer nisam zavrsni polozila. eh kako bi bila spica da su i na biologiji te parcijale...

samo, eto voljela bih da cujemo sta kazu medicinari za kiru? jel vam lakse kako suske nema? :D
Ambrozija

#397 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Ambrozija »

Bologna na Bosanski nacin! Mi smo jos jako, jako daleko od Bologne! Nevjerovatno je to kako na jednom odsjeku rade na jedan nacin a na drugom na drugi (dvopredmetni studij na Filozofskom Fakultetu) a sto je ironicno jeste da su ta dva odsjeka udaljena jedan od drugog svega par metara!
Buducim studentima: ne ocekujte previse od Bologne! ja sam ocekivala i razocarala se, ali ne mora znaciti da cete i vi, nekome se svidi nekome ne, neko se snadje, neko ne! parcijale su super stvar (osim cinjenice sto moras uciti bez prestanka, ali izuzev toga), ali da se u potpunosti pridrzavaju, ali nas barem pored parcijala (pisemno) koje ni ne ocjene ispitaju jos i usmeno. Pozdrav svima u nadi da je na vasim fakultetima drugacije.
Pera Trta

#398 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Pera Trta »

nellington wrote:
Kad već spomenuste bolonju - zar nije medicina prvobitno bila izuzeta od bolonje?
Uveli su neke novine, ali, za razliku od ostalih fakulteta, dužina trajanja studija na medicini (12 semestara) nije skraćena.
Ambrozija

#399 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Ambrozija »

Isidora Jesenjinova wrote:
    Ambrozija wrote:Bologna na Bosanski nacin! Mi smo jos jako, jako daleko od Bologne! Nevjerovatno je to kako na jednom odsjeku rade na jedan nacin a na drugom na drugi (dvopredmetni studij na Filozofskom Fakultetu) a sto je ironicno jeste da su ta dva odsjeka udaljena jedan od drugog svega par metara!
    Buducim studentima: ne ocekujte previse od Bologne! ja sam ocekivala i razocarala se, ali ne mora znaciti da cete i vi, nekome se svidi nekome ne, neko se snadje, neko ne! parcijale su super stvar (osim cinjenice sto moras uciti bez prestanka, ali izuzev toga), ali da se u potpunosti pridrzavaju, ali nas barem pored parcijala (pisemno) koje ni ne ocjene ispitaju jos i usmeno. Pozdrav svima u nadi da je na vasim fakultetima drugacije.
    I gore,ja polazem po 3 puta istu stvar..na pismenom,prakticnom i na kraju zaokvirim na usmenom:D.Tuzno
    Bravo, o tome govorim...Ali bit ce bolje, nedamo se mi!
    dr.Gonzo

#400 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by dr.Gonzo »

Ja bih maturantima preporucio da nista ne upisuju, nego da malo zive, odu negdje, sljakaju jednu-dvije godine, i onda odluce sta ih stvarno zanima u zivotu. Onda ce biti puno zreliji za taj studij i tu diplonu.
    Post Reply