Savjeti maturantima -sta upisati?
-
valterrr
#301 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
FARMACIJA -DEFINITIVNO-
LOVE KO BLATA
- kurty
#302 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Po cemu to ni jedan fakultet nije perspektivan...
Zasto u Zenici fali doktora... Najbolji primjer Breza -ILijas... Breza je u ZDK, a Iljas u KS... Drasticna Razlika u plati medicinske sestre...A o doktorima da se i ne prica... Al zato neko 5 godina sjedi i ceka posao u Sarajevu, a nece da nadje posao u zenici...Plata razlicita, u Zenici manja... Nije frka, zato ce taj neko u 35 godini imat pola godine radnog staza, a ovaj sto je otisao u Zenicu ce imati 7 godina recimo....
Studiram (haman apsolvent) gradjevinski fakultet... Imam vec ponuda za posao, i zbog toga mogu reci da je moj fakultet perspektivan...
Mislim da su svi fakulteti perspektivni... Eh sad neko je spomenuo sto neki inzinjer ima platu 1800, a neki pravnik vise...
Sta ces jerane, imaju vrhunski pravnici, imaju vrhunski inzinjeri... Pokusaj stavih u jednu ravan prosjecnog pravnika, prosjecnog doktora, i prosjecno inzenjera...
Zasto u Zenici fali doktora... Najbolji primjer Breza -ILijas... Breza je u ZDK, a Iljas u KS... Drasticna Razlika u plati medicinske sestre...A o doktorima da se i ne prica... Al zato neko 5 godina sjedi i ceka posao u Sarajevu, a nece da nadje posao u zenici...Plata razlicita, u Zenici manja... Nije frka, zato ce taj neko u 35 godini imat pola godine radnog staza, a ovaj sto je otisao u Zenicu ce imati 7 godina recimo....
Studiram (haman apsolvent) gradjevinski fakultet... Imam vec ponuda za posao, i zbog toga mogu reci da je moj fakultet perspektivan...
Mislim da su svi fakulteti perspektivni... Eh sad neko je spomenuo sto neki inzinjer ima platu 1800, a neki pravnik vise...
Sta ces jerane, imaju vrhunski pravnici, imaju vrhunski inzinjeri... Pokusaj stavih u jednu ravan prosjecnog pravnika, prosjecnog doktora, i prosjecno inzenjera...
- kurty
#303 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
valterrr wrote:FARMACIJA -DEFINITIVNO-LOVE KO BLATA
hos mi posuditi malo blata???
- pirmin
#304 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Djed pirmin
bi svakome, ko ima afiniteta prema tehnici savjetovao da upise elektrotehniku.
Zanimljivo, tesko, nikad suhoparno, profitabilno, perspektivno...
Upisi nesto od cega mozes zivjeti cak i zemlji u kojoj ne poznajes jezik.
Zanimljivo, tesko, nikad suhoparno, profitabilno, perspektivno...
Upisi nesto od cega mozes zivjeti cak i zemlji u kojoj ne poznajes jezik.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#305 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
eo cekam da ti odrzis kratki kurs klepetanja pa da i ja prokucamsamosvoja wrote:
branim svoje stavove..nauci se kucati..
p.s.raspitujem se o svemu jer me zanima
-
saramica
#306 njemacki ili italijanski
eh ovako... zavrsavam 4. razred 3. gimnazije i razmisljam da li da upisem italijanski ili njemacki...pa koje je vase misljenje ??? ako ima neko neki savjet

-
Sayuri
#307 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Raja, šta mislite o stomatologiji? 
- alibaba_i_30_godina
#308 Re: njemacki ili italijanski
To moras ti sama da odlucis i da doneses odluku jer ces sutra kada zavrsis fakultet izgraditi svoju karijeru na osnou toga, a tesko da ce ti to poci za rukom ako budes slusala druge a ne sebe.
Medjutim, cisto subjektivno gledano, ja ti kazem njemacki, ne samo zato sto ga znam kao maternji, il' sto meni nikad nije predstavljao problem, vec i zato sto se koristi u vise zemalja, rasprostranjeniji je od italijanskog. Gramatika jeste teska, ali nije nesavladiva.
Za italijanski ne znam, znam tek nekoliko rijeci, ali meni se kao jezik nikad nije toliko svidjao ... uostalom ukoliko ti se oba svidjaju, mozes oba i studirati ali ako ce biti tako, ne bih ti preporucio da to radis uporedo inace ...

Medjutim, cisto subjektivno gledano, ja ti kazem njemacki, ne samo zato sto ga znam kao maternji, il' sto meni nikad nije predstavljao problem, vec i zato sto se koristi u vise zemalja, rasprostranjeniji je od italijanskog. Gramatika jeste teska, ali nije nesavladiva.
Za italijanski ne znam, znam tek nekoliko rijeci, ali meni se kao jezik nikad nije toliko svidjao ... uostalom ukoliko ti se oba svidjaju, mozes oba i studirati ali ako ce biti tako, ne bih ti preporucio da to radis uporedo inace ...
- kockica_kockica
#309 Re: njemacki ili italijanski
saramica wrote:eh ovako... zavrsavam 4. razred 3. gimnazije i razmisljam da li da upisem italijanski ili njemacki...pa koje je vase misljenje ??? ako ima neko neki savjet![]()
upisi oba... jos bolje kad upises fakultet ( jezike) morat ces izabrati prvi i drugi jezik koji nisu srodni... onda sebi izabres koji zelis da ti bude primarni a koji sekundarni....
p.s. njemacki i talijanski nisu srodni tako da mozes uporedo uciti oba
- alica.k
#310 Re: njemacki ili italijanski
talijanski ne mozes bez francuskog, barem nije moglo dosad...
upisi arapski, bas je veselo
upisi arapski, bas je veselo
- Reis je nas!
#311 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Slazem se u potpunosti. Vidi se da si uzorno i bistro celjade.samosvoja wrote:Nisam studentica,ali hajde realno.Ljudi dragi znamo da ce ETF za 10 god..ma kakvih 10 , 5 godina biti isto sto i neki dr fakulteti..i njih se od jedno 2000.godine stanca ko ludo..
![]()
![]()
![]()
![]()
nijedan fakultet danas nije perspektivan..u zenici fali doktora a u sarajevu su na birou..
treba malo stela..a najgori su oni koji sjede i cekaju posao..ne trazi posao njih,vec oni posao..!
ne moze neko kome ne ide hemija,ko mrzi biologiju upisati medicinu!!??gdje je tu logika??ali zato onaj kome idu drustvene nauke,ko moze pricati do besvijesti,ko je drustven,voli politiku,slobodna moze upisati pravni fakultet,fpn,ili dr, drustvene fakultete..
i svi su jednako teski..
ne mozemo mi u istu vrecu stavljati matematicke,prirodne ili drustvene fakultete...
ljudi uozbiljite se malo..
treba samo biti uporan i truditi se u onome sto volis..
p.s.mozes biti trgovac,a imati lanac konzuma..(kakav doktor opce prakse..njegova plata od 1000KM se poredit s platom Senke nozice npr..)??!!
aj pozz
- antropolog
#312 Re: njemacki ili italijanski
daj raja ima li iko informacija o ruskom na ff

- alibaba_i_30_godina
#313 Re: njemacki ili italijanski
Mislim da toga nema, buduci da nema ni velike zainteresovanosti za istim ...antropolog wrote:daj raja ima li iko informacija o ruskom na ff![]()
-
Woman
#314 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
dvoumim se između historije i arheologije.kažu da ni od jednog hajra nema 
- minjonja
#315 Re: njemacki ili italijanski
ne znam da li ima citav odsjek, ali znam da ima katedra ruskog jezika. mora pisati na stranici fakulteta.antropolog wrote:daj raja ima li iko informacija o ruskom na ff![]()
-
Melinda_Mell
#316 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
E ljudi sam 3. razred gimnazije... i planiram upisati tekstilni dizajn, na tehnickom fakultetu ( za sad u Bihacu, jer sam jedino tamo nasla da ima) zanima me da li neko ima vise infornacija o tom smijeru... kakv je prijemni... koliko studenata primaju... da li mozda neko studira to... i da li mozda ima u nekom drugon gradu taj isti smjer...
hvala.. 
-
misshouse
#317 Prijemni na ekonomiji
Ove godine planiram upisati Ekonomiju u Sarajevu, pa me zanimaju njihovi prijemni ispiti?
Polaže se B/H/S i Matematika. Ima li neko prijemne ispite od prošlih godina da mogu vježbati?
Hvala unaprijed

Hvala unaprijed
- alibaba_i_30_godina
#318 Re: Prijemni na ekonomiji
Kada sam upisivao ekonomiju prije 4,5 godine isto to se polagalo, + jos engleski ali to nije bio uslov, znaci mozes da ne polozis al' zato moras ici na kurseve u toku studiranja i, naravno, dosta sve to platiti.misshouse wrote:Ove godine planiram upisati Ekonomiju u Sarajevu, pa me zanimaju njihovi prijemni ispiti?Polaže se B/H/S i Matematika. Ima li neko prijemne ispite od prošlih godina da mogu vježbati?
Hvala unaprijed![]()
![]()
Ispiti nisu teski, barem nisu bili, imas pripremnu nastavu iz matematike i ako si u mogucnosti upisi jer ce ti dosta pomoci a i radit cete zadatke koji ce ti otprilike i biti na ispitu. Ima vise termina tako da mozes sebi izabrati kad ti odgovara. Bosanski se sama moras pripremiti, meni je bio neki tekst da ispravim greske i da napisem poslovno pismo, al' kao sto rekoh to je bilo prije 4,5 godina sad znam da su nesto malo mijenjali ... u svakom slucaju imas sve potrebne informacije na stranici fakulteta, i sretno.
www.efsa.unsa.ba
Stranica se redovno uredjuje i ako se uspijes upisati, vidjet ces da je to jedna od najboljih stvari na faxu, courseware i jos neke stvari ...
- threshold
#319 Koji fax odabrati?
Poz raja. Evo pridruzih se forumu, vidim plaho je dobar
i raja brzo i konstruktivno odgovara.
Budući da sam geografski van zbivanja u Sarajevu, a nisam nigdje nasao konzistentne informacije, zanima me koji put jedan momak na glavnoj rasksnici moze odabrati?
Situacija je slijedeća (ono što se treba znat):
Idem u opcu gimnaziju. matematika - jaka 4 (nedovoljno vjezbanja, moze 5); engleski - najjaci u skoli; svestran (bez primjese egoizma); nije mi mrsko itd;
Zanima me informatika. kakva je perspektiva inzinjera racunarstva u bih? (plata, napredovanje, dodatna zarada...) Gdje studirati (FIT; ETF; privatni faxovi u Sa)?. Međusobna komparacija faxova (znanje i sve sto ide uz to). hvala raja puno unaprijed.
threshold
Budući da sam geografski van zbivanja u Sarajevu, a nisam nigdje nasao konzistentne informacije, zanima me koji put jedan momak na glavnoj rasksnici moze odabrati?
Situacija je slijedeća (ono što se treba znat):
Idem u opcu gimnaziju. matematika - jaka 4 (nedovoljno vjezbanja, moze 5); engleski - najjaci u skoli; svestran (bez primjese egoizma); nije mi mrsko itd;
Zanima me informatika. kakva je perspektiva inzinjera racunarstva u bih? (plata, napredovanje, dodatna zarada...) Gdje studirati (FIT; ETF; privatni faxovi u Sa)?. Međusobna komparacija faxova (znanje i sve sto ide uz to). hvala raja puno unaprijed.
threshold
- nellington
-
sakop
#321 Re: Koji fax odabrati?
ako ti ide informatika i matematika onda informatiku upisi jer će te već na 2. godini traziti privatnici da za njih radis - slaba strana (vic o cobanu i programeru-neces vidjeti dana ali ćes biti pun para
)
nemoj upisivati privatne-vidi sta se desilo sa Ganićem,ko zna do kada će taj i slični fakulteti postojati,skupi su a kada dodjes nakon diplome na burzu rada onda ti jadna majka ako si upisao ekonomiju ili pravo
sta god upises sretno i uspjesno
nemoj upisivati privatne-vidi sta se desilo sa Ganićem,ko zna do kada će taj i slični fakulteti postojati,skupi su a kada dodjes nakon diplome na burzu rada onda ti jadna majka ako si upisao ekonomiju ili pravo
sta god upises sretno i uspjesno
- threshold
#322 Re: Koji fax odabrati?
E ljudi hvala na odgovorima, pogledao sam i ponudjene linkove, ima svasta.
Zanima me kakva je perspektiva zaposljavanja nakon faxa? Jel te ljudi unajmljuju dok studiras (znam jednog lika, skoro odustao od faxa na 2. godini, nasao posao negdje itd), kakve su plate?
Gdje je bolje znanje steceno (ETF ili FIT) sto se tice struke?
Zasto kudite privatne faxove
, IT se moze studirati na AUBIH, BURCH, IUS, SSST koliko ja do sada znam? Da li oni štanjcaju studente radi love, i da li ti studenti znaju svoj posao?
"Teach yourself C++ in 21 day" sa msavladao.. tako da ni to nije prob
Hvala
Zanima me kakva je perspektiva zaposljavanja nakon faxa? Jel te ljudi unajmljuju dok studiras (znam jednog lika, skoro odustao od faxa na 2. godini, nasao posao negdje itd), kakve su plate?
Gdje je bolje znanje steceno (ETF ili FIT) sto se tice struke?
Zasto kudite privatne faxove
"Teach yourself C++ in 21 day" sa msavladao.. tako da ni to nije prob
Hvala
Last edited by threshold on 03/05/2010 09:54, edited 1 time in total.
- threshold
- alibaba_i_30_godina
#324 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Ako planiras biti redovan student onda ti je jako tesko raditi. Taj momak sto je odustao na 2. godini sta ima od toga sto je onda upisao fakultet?! Uostalom kad-tad ce mu trebati diploma, stoga mislim da je to jako pogresan potez. No, nismo svi isti. Ako imas uslova bolje ti je samo da studiras i ako vec zelis ukljucis se u neke projekte koji ti nece oduzimati previse vremena. Skoncentrisi se na studiranje i zavrsi sve u roku, a posla ce biti, mozda ne odmah al' uvijek se nadje samo ako se trazi i hoce.threshold wrote:*^ iko?
Uostalom nemoj da odmah ocekuje neki extra dobar i placen posao, kao sto mnogi to ocekuju nakon zavrsenog faxa. Moras da znas da ces se i sa diplomom morati jako puno dokazivati i da ces moci raditi na sebi i tako biti unaprijedjivan, al' nikako neces odmah sjesti na neko direktorsko mjesto ... naravno uvijek postoji ono famozno SAMO AKO, ali to ti valjda ne trebam objasnjavati?!
Upisi ti drzavni fakultet, mani se privatnih. Ako vec hoces neki privatni i imas uslove za isti, onda ti je bolje otici u neku drugu drzavu i tamo studirati, npr. Austrija, Velika Britanija ili Njemacka ... dobro razmisli i sretno!
- Jed1217
#325 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Užasno je to na kakav način maturanti mogu doći do informacija koje im trebaju o budućem zanimanju,fakultetu.Ja evo još mjesec-dva idem u školu a jos nijednom nismo imali neki test koji bi nam pomogao kako da se usmjerimo.Ja moram sama ganjat neke testove po netu,ne daj Bože da se pedagog sjeti da obavi nešto od svog posla,da ne kažem da pojedinačno svako od nas stotinjak ode njemu na razgovor. Sjete se kad još ima koji dan do upisa i kad dođu raznorazni privatni fakulteti u da se izreklamiraju.
Stranice većine fakulteta su užasne,ne možeš saznat ni najosnovnije informacije,a kamoli naći npr. uzorke zadatake za prijemni,način bodovanja etc. I to ako kojim slučajem postoji staro je 100 godina.
Helem,da nema sa-xa i onih grupa fakulteta po fb (najnoviji način ganjanja informacija
) propali bi ko išta 
Stranice većine fakulteta su užasne,ne možeš saznat ni najosnovnije informacije,a kamoli naći npr. uzorke zadatake za prijemni,način bodovanja etc. I to ako kojim slučajem postoji staro je 100 godina.
Helem,da nema sa-xa i onih grupa fakulteta po fb (najnoviji način ganjanja informacija