Savjet za otvaranje štamparije

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bosnjak 84

#1 Savjet za otvaranje štamparije

Post by bosnjak 84 »

Pozdrav prisutnim, pravim projekat za otvaranje štamparije, e sad me zanima koje mašine mi sve trebaju, mašine za štampanje, uvezivanje ..., koje su najbolje i ekonomične, gdje se mogu kupiti i sl. Štamparija će štampati knjige, časopise, kalendare i sl. Koji oblik registracije štamparije je najbolji?
uzgajivac

#2 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by uzgajivac »

svakako ce ti trebati jedan digitalni stampac za male tiraze i jedan ofset stampac za velike tiraze. kao i u klasi desktop stampaca i u klasi industrijskih brand je glavno mjerilo kvaliteta, znaci nemoj uzimati neke azijske stampace, iako su povoljni. jednostavno su ograniceni, daju lose rezultate, a servis je skup kao da su pravi brandovi, jer nerijetko i serviseri kao i stampaci dolaze iz susjednih zemalja, pa to sve kosta i para i zivaca.

evo predlazem da digitalac bude Canon a ofset Heidelberg, to jeste skupa varijanta ali garantuju kvalitet.
bosnjak 84

#3 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by bosnjak 84 »

hvala na savjetu, gdje se mogu kupiti ove dvije mašine, kakave su konica masine, jel iko imao iskustva sa njima.
mayab

#4 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by mayab »

bosnjak 84 wrote:hvala na savjetu, gdje se mogu kupiti ove dvije mašine, kakave su konica masine, jel iko imao iskustva sa njima.
Konica Minolte digitalni kopiri - printeri su izvrsni, i predlazem ti ne kupovinu, nego najam kod firme Racional doo Sarajevo
bosnjak 84

#5 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by bosnjak 84 »

može li mi neko reći koja mašina je dobra za uvezivanje knjiga tvrdih korica.
Suzie Q

#6 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by Suzie Q »

možeš li mi reći koliko otprilike procjenjuješ da će te koštati sve? svaka čast za ideju
kokuz_sa

#7 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by kokuz_sa »

kvalitetne masine za stampariju neces uzeti za male pare

ofset Heidelberg
zavisi kakav je je puno para

opcenito ako hoces da stampas knjige
i uvezujes ih (ne da ih samo lijepis)
oprema za to ce da te kosta bar 100 000KM
mimo toga ti trebaju ljudi koji ce biti obuceni za to.

ako hoces da stampas knjige tipa onih studentskih kopirnica i da ih uvezujes cisto ljepljenjem
onda oprema i sve te moze izaci nekih 25000-50 000KM

sto se ofseta tice moja preporuka man roland :D
bosnjak 84

#8 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by bosnjak 84 »

100000 KM nove il polovne. Mislim da su polovne dosta jeftinije. Imam nekoliko ponuda za manje od 20000 KM tipa

ŠTAMPARSKA OFFSET MAŠINA HEIDELBERG
MAŠINA ROTAPRINT 235K
FALC MAŠINA STOLNA-MULTIPLIT ZA ČASOPISE I AFIŠE
GRAFIČKI NOŽ HERALD
KOPIR RAM B2
HEFTARICA
RUČNA MAŠINA PERFORIRKA
RUČNA MAŠINA BIGERICA
kokuz_sa

#9 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by kokuz_sa »

nas je noz u firmi dosao 15 milja sam

doduse noviji je od ovog koji ti hoces tj koji se nudi na piku zajedno sa ovom svom opremom..

samo oprema na piku je iz doba jure :roll:
Optimist

#10 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by Optimist »

Ne bih da razbijam ideju u startu, jer kako kazu svako ima svoju nafaku, ali previse je kod nas stamparija koje propadaju i nemaju posla. Daj Boze da ti izadjes na zelene grane ukoliko vec u startu nemas neke veze i predugovore.
talić

#11 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by talić »

Optimist wrote:Ne bih da razbijam ideju u startu, jer kako kazu svako ima svoju nafaku, ali previse je kod nas stamparija koje propadaju i nemaju posla. Daj Boze da ti izadjes na zelene grane ukoliko vec u startu nemas neke veze i predugovore.
Upravo tako.
Prije rata u Zenici radila jedna štamparija, u Travniku jedna, u Visokom jedna,..... a sada ?
Koliko primjećujem nemaš iskustva ni znanja vezano za tu djelatnost i ukoliko se osjećaš sposobnim da prodaš grafičke proizvode za početak idi na rentanje mašina i radnika već postojećih štamparija jer su sve daleko od pune uposlenosti.
Tako će ti ostati dovoljno prostora za zaradu a nećeš se izlagati ni startnim troškovima ni riziku plaćanja radnika koji sjede.
U današnje vrijeme je mnogo lakše napraviti nego prodati proizvod.
Uz to treba uzeti u obzir da su bolnice, rudnici, telekomi, elektrodistribucije, kantoni, općine, mupovi,... već rasprodati i da ćeš tu teško dobiti posao. Sve je to već podmićeno i ugovoreno. ;-)
bosnjak 84

#12 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by bosnjak 84 »

kao što sam napisao pravim prvo projekat, znači ulaganje u stalna sredtva, ulaganje u obrtna sredstva pa planiranje prihoda u 5 godina i na kraju je ocjena da li je projekat isplativ ili ne. Već dugo radin s knjigama i izdavačkim kućama, nemam direktno iskostava s štamparijom al mislim da to nije teško naučiti, to su mašine nisu nikakvi programi.
Kao što reče optimist svako ima svoju nafaku i ne treba se bojati konkurencije.
Znači treba mi da vidim koliko koštaju ulaganja u ss i obs pa ću vidjeti je li projekat isplativ i za koje vrijeme se može investicija vratiti.
ins

#13 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by ins »

Mislim da ne postoji usluzna djelatnost u kojoj je manje sanse za povrat ulozenih sredstava i zaradu u BiH od stamparije...

Sve dok postojece rade sa 5-10% kapaciteta, nikakva ulaganja nemaju ekonomskog rezona. :run:
bosnjak 84

#14 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by bosnjak 84 »

ovdje su trebali biti savjeti za otvaranje štamparije a ne savjeti za zatvaranje štamparije, gledam na drugim forumima ljudi fino daju savjete.

Ima štamparija koje rade dobro, neposluju sve loše, kad vidim da se knjige prodaju po 20, 25, 30KM, nek je zarada 10-15KM, tiraž 500 knjiga pa saberi samo za jednu knjigu kolika je zarada.
bosnjak 84

#15 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by bosnjak 84 »

štamparija+izdavačka kuća+ distributerska kuća=projekat
Prolaznik

#16 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 18:35, edited 1 time in total.
kokuz_sa

#17 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by kokuz_sa »

gdje ces nabavljati papir?
SaNsEo

#18 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by SaNsEo »

ti prvo trebas da ispitas trziste dali je potreba za jos jednom stamparijom .. ako i ima kako neki navode ko gljiva poslije kise , i ti ces biti smao jedan u nizu.. ako vjerujes u sebe i svoje sposobnosti koncetrisi se da pokusas da prodas tu svoju uslugu, nadzi kupca koji zeli da stampa knjigu preko tebe, nadzi firmu koja zeli 10.000 reklama , nadzi pizza schop koji zeli odradu reklama... i kad imas njihov upit onda posalji to ovima sto vec imaju stamparije i cije masine su iskoristene samo 10 % i stoje i sakupljaju prasinu... ako ti oni ponude dobre cjene i ti malo dodas svoju zaradu na sve to eto ti biznisa...Jedino sto ulazes je tvoje vrijeme i tvoje prodajne sposobosti..ako si dobar prolazis ako ne mozes imati stampariju i od 100.000 € pa se slikati s njom.. to ti je stvarnost ostalo su snovi ...
Obratno ides u investiciju od ? KM a nijednog konkretnog klijenta nemas...Ovi savjeti su ti boji puno koje si dobi ood nas nekolicine nego oni da smo ti rekli ,, TOOOO jarane udri ,investiraj 100.000 KM lova je tu prava itd... svi su ti dali konstruktivnu kritiku ali izgleda slabo ti slusas... Kad zelis da otvaras firmu i budes vlasnik najvaznije odlicje ti mora da bude da si otvoren za sve solucije i nisi svojeglav i da se das prilagoditi... ostalo sve je utopija..

PS: klienti odradziju stampanja u Istocnoj Europi i Kini pa ti vidi... svijet je mali postao , u svakom slucaju sretno sta god izaberes
Last edited by SaNsEo on 27/09/2013 14:31, edited 1 time in total.
Altsa

#19 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by Altsa »

nevjerovatno mi je da neko hoce da otvori stampariju a nema pojma o tom poslu :sad:
uzgajivac

#20 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by uzgajivac »

Altsa wrote:nevjerovatno mi je da neko hoce da otvori stampariju a nema pojma o tom poslu :sad:
nije tako crno. privreda se mnogo bazira na vezama, a ne samo na teoretskoj i materijalnoj podlozi. stamparija moze dosta profitirati ako se nalazi u sirem centru grada ili drugoj pristupacnoj lokaciji. veze sa ozbiljnim firmama, organizacijama svih vrsta, sluzbenim ustanovama i institucijama, jer oni su dobri musterije, posto imaju budzet iz kojeg vade. naravno cijene usluga trebaju biti konkurentne.
zlajapravaraja

#21 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by zlajapravaraja »

Otvarati stampariju u vremenu interneta mi se cini suludo :zjev:
kokuz_sa

#22 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by kokuz_sa »

uzgajivac wrote:
Altsa wrote:nevjerovatno mi je da neko hoce da otvori stampariju a nema pojma o tom poslu :sad:
nije tako crno. privreda se mnogo bazira na vezama, a ne samo na teoretskoj i materijalnoj podlozi. stamparija moze dosta profitirati ako se nalazi u sirem centru grada ili drugoj pristupacnoj lokaciji. veze sa ozbiljnim firmama, organizacijama svih vrsta, sluzbenim ustanovama i institucijama, jer oni su dobri musterije, posto imaju budzet iz kojeg vade. naravno cijene usluga trebaju biti konkurentne.
to je vise vazno ako je u pitanju kopirnica kakva

dvije najjace stamparije u BiH se nalaze na totalno beze lokacijama
u industrijskim zonama..
gdje moras doci bas namjenski da sta dogovoris sto se tice posla.

al vazno je imati klijentelu i imati
specijalnost sta stampas i standarde neke..
HomeArt

#23 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by HomeArt »

bosnjak 84 wrote:ovdje su trebali biti savjeti za otvaranje štamparije a ne savjeti za zatvaranje štamparije, gledam na drugim forumima ljudi fino daju savjete.

Ima štamparija koje rade dobro, neposluju sve loše, kad vidim da se knjige prodaju po 20, 25, 30KM, nek je zarada 10-15KM, tiraž 500 knjiga pa saberi samo za jednu knjigu kolika je zarada.
U cijeni knjige od 25-30KM cijena štampe je oko 3-4KM najčešće mada to dikrektno zavisi od tiraža i obima knjige. Što se tiče štamparije nisi napisao šta bi štampao u njoj? Knjige, novine (časopise), plakate, jelovnike, vizit-karte... za sve što sam naveo potrebne su različite mašine a razlika u cijeni ti je od nekoliko miliona KM do 10-15 hiljada KM.
bosnjak 84

#24 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by bosnjak 84 »

HomeArt wrote:U cijeni knjige od 25-30KM cijena štampe je oko 3-4KM najčešće mada to dikrektno zavisi od tiraža i obima knjige. Što se tiče štamparije nisi napisao šta bi štampao u njoj? Knjige, novine (časopise), plakate, jelovnike, vizit-karte... za sve što sam naveo potrebne su različite mašine a razlika u cijeni ti je od nekoliko miliona KM do 10-15 hiljada KM.
:sax:

Štampale bi se knjige a4-a6, knjige su uglavnom u jednoj boji, časopisi a4 u boji oko 1000 kom mjesečno, kalendari a3 u boji, letci a4 u boji, vizitke isl, plakate za početak nisam planirao.
kokuz_sa wrote:gdje ces nabavljati papir?
koliko zanam bih se nabavlja papir u grafoprintu, vani ne znam gdje ima i koje su cijene.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25 Re: Savjet za otvaranje štamparije

Post by Truba »

uveži se sa http://www.stripovi.ba/
oni izdaju stripove
pa skontaj šta im treba :D
Post Reply