Savjet: registracija internet cafe-a

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tvin

#1 Savjet: registracija internet cafe-a

Post by tvin »

Molim vas ukoliko neko ima iskustvo ili savjet na koji nacin registrovati obrtnicku djelatnost koja bi sadrzavala usluzivanje bezalkoholnih pica, nekoliko racunara sa pristupom internetu i playstation.

Da napomenem da sam posjetio odgovorne u opcini i dobio odgovor da to nije moguce, navodno navedeno moze samo kao d.o.o.

Na moje pitanje kako se u bar 5 objekata na opcini obavljaju identicne djelatnosti - dobijem odgovor na crno, niko nema prijavljen playstation ili net klub.

Znaci, ja bih registrovao ugostiteljsku radnju, usluzivanje pica kao osnovnu djelatnost ali ne mogu da dobijem odgovor kako legalno u prostorijama imati racunare i playstation?
udrch

#2 Re: Savjet: registracija internet cafe-a

Post by udrch »

ne savjetujem ti ovaj biznis..ovo odavno izumire..
ostali posluju na crno iz jednog razloga: svakako će ih zatvoriti prva inspekcija koja uđe zbog kršenja autorskih prava..u bilo koji internet klub u koji sam ikad ušao, sve je bilo nelegalno, od operativnog sistema do bilo koje igrice..
žuti

#3 Re: Savjet: registracija internet cafe-a

Post by žuti »

@tvin da li se inače bavis prodajom igrica ? javi se na pp, imam prijedlog vezano za ovu temu pa da se cujemo.
tvin

#4 Re: Savjet: registracija internet cafe-a

Post by tvin »

udrch wrote:ne savjetujem ti ovaj biznis..ovo odavno izumire..
ostali posluju na crno iz jednog razloga: svakako će ih zatvoriti prva inspekcija koja uđe zbog kršenja autorskih prava..u bilo koji internet klub u koji sam ikad ušao, sve je bilo nelegalno, od operativnog sistema do bilo koje igrice..
ne treba mi ta vrsta savjeta niti imam namjeru raditi nelegalno, kazem ti osnovna djelatnost je kafic u sklopu kojeg zelim da budu dva ili tri racunara plus bezicna konekcija da ljudi uz kafu mogu prosurfati isto kao sto novine procitaju, nikakvi programi i igrice ili nesto slicno.
Ricken

#5 Re: Savjet: registracija internet cafe-a

Post by Ricken »

Član 23.
(Djelatnosti obuhvaćene obrtnicom i saglasnošću)

(1) Obrtnik može obavljati samo one obrte koji su obuhvaćeni obrtnicom, a u slučaju
posebnih obrta samo one za koje je dobio saglasnost za obavljanje posebnih obrta.
(2) Osim obrta iz stava (1) ovog člana obrtnik može obavljati i druge djelatnosti koje služe
obavljanju djelatnosti koje su obuhvaćene obrtnicom ili se uobičajeno obavljaju uz
djelatnost obuhvaćenu obrtnicom.
(3) Za obavljanje djelatnosti iz stava (2) ovog člana ne mora se ispunjavati uslov stručne
spreme.

Član 2.
(Osnovne definicije)

(1) Obrt, u smislu ovog zakona, jeste samostalno i trajno obavljanje dopuštenih i
registrovanih privrednih djelatnosti u osnovnom, dopunskom ili dodatnom zanimanju,
od strane fizičkih lica sa svrhom postizanja dobiti koja se ostvaruje proizvodnjom,
prometom ili pružanjem usluga na tržištu.

Da probaš registrovati ugostiteljski objekat. Neznam zašto bi se trebao posebno prijavljivati računar, pa nije aparat za igre na sreću?
tvin

#6 Re: Savjet: registracija internet cafe-a

Post by tvin »

Ricken wrote:Član 23.
(Djelatnosti obuhvaćene obrtnicom i saglasnošću)

(1) Obrtnik može obavljati samo one obrte koji su obuhvaćeni obrtnicom, a u slučaju
posebnih obrta samo one za koje je dobio saglasnost za obavljanje posebnih obrta.
(2) Osim obrta iz stava (1) ovog člana obrtnik može obavljati i druge djelatnosti koje služe
obavljanju djelatnosti koje su obuhvaćene obrtnicom ili se uobičajeno obavljaju uz
djelatnost obuhvaćenu obrtnicom.
(3) Za obavljanje djelatnosti iz stava (2) ovog člana ne mora se ispunjavati uslov stručne
spreme.

Član 2.
(Osnovne definicije)

(1) Obrt, u smislu ovog zakona, jeste samostalno i trajno obavljanje dopuštenih i
registrovanih privrednih djelatnosti u osnovnom, dopunskom ili dodatnom zanimanju,
od strane fizičkih lica sa svrhom postizanja dobiti koja se ostvaruje proizvodnjom,
prometom ili pružanjem usluga na tržištu.

Da probaš registrovati ugostiteljski objekat. Neznam zašto bi se trebao posebno prijavljivati računar, pa nije aparat za igre na sreću?
Hvala na postu.
Namjera mi je registrovati ugostiteljski objakat, kafic, uz to sam namjeravao posto je veci prostor, postaviti par racunara i mozda jedan playstation.
Eh sad da ne bi inspekcija dosla i napravila belaj zbog neprijavljenog drzanja racunara ili playstationa zelim to nekako prijaviti, mislim da bi trebalo ako bih tu uslugu naplacivao. Eh sad kako ovo dvoje uskalditi, ugostiteljski objekat i pc plus ps.

U mojoj opcini kazu da ne moze i da ostali koji drze navedeno imaju prijavljene ili videoteke ili nesto slicno a ovo drze na crno, navodno ne postoji posebna stavka za ovu vrstu obrta nego se svrstava u igre i zabavu pod stavku ostalo sto oni izjednacavaju upravo sa igrama na srecu i pokerima i slicnim na sto su porezi da te bog sacuva.
Sutra cu u poresku otici da vidim sta mi oni kazu.
tvin

#7 Re: Savjet: registracija internet cafe-a

Post by tvin »

Po 800 KM taksa na "držanje" playstationa i racunara u objektu. Jedina opcija za registraciju je ugustiteljska radnja kao osnovna djelatnost plus prijava ovih dodataka u poreskoj i placanje poreza ili takse ne znam tacno u ovom gore iznosu.

Troskovi ostali: komunalna taksa 500 KM, doprinosi 350 KM, knjigovođa, rezije, prostor...
Prevelike cifre za ovu vrstu zanimacije.
memx

#8 Re: Savjet: registracija internet cafe-a

Post by memx »

70% radnog vremena jedna djelatnost, 30% druga djelatnost. Prijaviš obe u općini zajedno.
tvin

#9 Re: Savjet: registracija internet cafe-a

Post by tvin »

memx wrote:70% radnog vremena jedna djelatnost, 30% druga djelatnost. Prijaviš obe u općini zajedno.
ne mogu se prijaviti obje zajedno, ili ovi u opcini ne znaju sta pricaju :?
Post Reply