Savjet prilikom kupovine auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

dino_1

#1 Savjet prilikom kupovine auta

Post by dino_1 »

Eh pozdrav, eh ovako imam jedno pitanje tacnije vise njih, pa ako moze koji savjet :D

Kupujem auto iduci mjesec (vjerovatno :D), e sad budzet ce biti 4000-5000 KM, nešto sam ja to gledo po piku, i vidim da mi se u tu cijenu uklapa nekoliko vrsta auta, pa ako moggu savjeti ili iskustva sa tim markama jer cujes uvijek i dobro i lose o svim, pa da vidim ako ko moze sta pomoc :D
eh u pitanju su auta, Pežo 206, Fiat Punto, Stilo i Bravo, Ford Fiesta, Reno Klio, Opel Astra, Alfa Romeo 147 i 156, Seat Ibica i neznam ja mislim da je to to hehe

E sad cuo sam dosta prica, u Pežoa i Alfe skupi djelovi, U fiata elektronika slaba često se kvari, klio nekakve pumpe i dizne slabe iako iskreno neznam ni šta to tačno znači :D
E sad dal je istina ovo što sam čuo, i kakvi su vaši savjeti...

Auto bi se koristilo pretežno za gradsku vožnju, gledat ču što novije da uzmem (ono u rangu ove cijene al mogu nač iznad 2000 godišta), dizela sam konto da manje mi troši...
devito

#2 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by devito »

Punto najlogicniji potez

Sent from my HTC One S using Tapatalk 2
volan

#3 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by volan »

Dacia Logan 1.4, 2007.
hopi

#4 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by hopi »

punto, mogao bi se i kakav dizel solidan naći za te pare
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#5 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by arman1 »

Mislim da si na čuningu dobio bolje odgovore.
stepway

#6 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by stepway »

Eh,eh,Dino,tvoj budžet je idealan za naletiti na kakav otpad koji većina žele da se riješe.Prijedlog koji ti je dao volan,znači Logan,i po meni je za taj novac najbolje rješenje.Vozilo po mnogima ružno,ali robusno,izdržljivo,minimalistički napravljeno,veoma jeftino za održavanje,kupljeno u BiH i vjerovatno održavano u ovlaštenom servisu.S tim vozilom bi trebao imati najmanje problema,i uglavnom su sa malom kilometražom.Dizela bi zaobišao u širokom luku.Možeš naletiti i na nekog solidnog Punta,ali oni u tom cjenovnom rangu već imaju potrebu za zamjenom mnogih djelova,što će ti povećati troškove održavanja.Ako se riješiš naših predrasuda,moj izbor je Dacia Logan 1.4 .
citroen xm

#7 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by citroen xm »

Za te pare dizela ni pod razno. Uzmeš fino benzica i plin ugradiš. Moje mišljenje. :thumbup:
Jbg, dao si mnogo auta u izboru. Svako ima neku manu i neku vrlinu.

Ja bi išao na Xsaru ili Astru G sa 1.6 benzincima. Za jedno 4500 mogu se neći solidni primjerci. Mada recimo ni Brava tamo neko zadnje godište nije loš izbor jer se u ekstra stanju može jako povoljno naći. I na kraju Logan kao auto sa najprovjerenijom istorijom, dosta izdržljivo i uglavnom sa malom kilometražom.

http://www.pik.ba/artikal/7099820/dacia ... e-zamjena/

Evo konkretno ne vidim da tom autu išta fali sem klime.
milojicabrzi

#8 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by milojicabrzi »

..kao sto neko gore rece, budzet ti je takav, da bi mogao lako naletiti na izraubovano auto kojeg se neko rijesava a zahtjeva velika ulaganja.

Moj savjet ti je takodjer Logan, izdrzljivi su, nisu skupi dijelovi, ili eventualno neka Seat Ibiza, 1,2 benzin, tamo negdje oko 2001-02. godista.
p206

#9 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by p206 »

Koji god da kupiš, moraćeš uraditi veliki servis, i vjerovatno kupiti zimske gume...s registracijom će to sve izaći minimalno 5500-5800
dijelovi za Peugeot 206 nisu skupi... 1.4 HDI dizelski motor ne troši puno,ali i nema neke performanse sa svojih 50 KW.. ali za grad sasvim dovoljno.
od svih koje si spomenuo je najljepši izgledom, barem meni... prostora naprijed ima dovoljno, nazad baš i ne.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#10 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by mali_milojica »

Stilo,147,156 i dizel za te pare zaboravi. Ostali i benzin mozes potraziti i probati se uklopiti u taj budzet.
dino_1

#11 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by dino_1 »

pa čekajte sad me zbuniste, sad ispade benzinac bolji od dizela, jer vecina koje ja znam imaju dizela ma gotovo haman svi jer su et ekonomicniji manje ih sipas..

ako moze malo bolje objasnjenje zasto benzinac jer mi je sad stvarno nejasno, jer vecina ljudi vozi bas dizele rad manje potrosnje, a i vise se prodaju benzinci bas rad toga sto puno trose :D
citroen xm

#12 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by citroen xm »

Prvo benzinac je povoljniji za kupovinu. Posle toga je jednostavniji i jeftiniji za održavanje. I na kraju je velika vjerovatnoća da je dosta manje prešao. Kada mu ugradiš plin voziš se jeftinije nego sa dizelom.
drndalo

#13 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by drndalo »

dino_1 wrote:pa čekajte sad me zbuniste, sad ispade benzinac bolji od dizela, jer vecina koje ja znam imaju dizela ma gotovo haman svi jer su et ekonomicniji manje ih sipas..

ako moze malo bolje objasnjenje zasto benzinac jer mi je sad stvarno nejasno, jer vecina ljudi vozi bas dizele rad manje potrosnje, a i vise se prodaju benzinci bas rad toga sto puno trose :D
OK, ti onda za to malo para (ralno malo para za dobar auto) kupi "finog" dizela, po mogucnosti sa "originalnih" 147.000 km na satu, i uzivaj u finoj i jeftinoj voznji... A ono sto nisi platio na mostu, platices na cupriji... Probaj se raspitati posto su turbo-punjaci, dizne, i pumpa visokog pritiska na tim modernim dizelima koje sanjas...? Kao pola cijelog auta, i to polovni...

Kad vec nemas vise, nadji zaista dobro ocuvanog Golfa 2, mozda Golfa 3, dizela, po mogucnosti od nekoga od poznatih, za kojeg znas jel udaran i kako je vozen i odrzavan, a resto para ostavi za dalje odrzavanje u narednih 1-2-3 godine...
Selmir_Tz

#14 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by Selmir_Tz »

Ispade da lik ne moze uzeti praktično ništa za te pare. Moj Bravo (1.2, 16V, 80KS) kojeg prodajem ima uradjen veliki servis (prije desetak hiljada kilometara), pravo dobre zimske gume sa felgama, pravo dobre ljetne gume sa felgama, nema korozije (konstantno garažiran), nije udaran, nema kazni, ABS, zračni jastuci, kod mene od 2008., kilometražu nek provjerava ko god i kako god hoće kao i sve ostalo na autu i opet na PIK me jašu sa kojekakvim ponudama (ovce, kauči, rakija, koze, svinje, gaće, čarape...) a stavio sam cijenu od 3000KM jer mi je dosta hitno (uzimam drugo auto u novembru) i svima je i to mnogo.
mali_milojica

#15 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by mali_milojica »

Selmir_Tz wrote:Ispade da lik ne moze uzeti praktično ništa za te pare. Moj Bravo (1.2, 16V, 80KS) kojeg prodajem ima uradjen veliki servis (prije desetak hiljada kilometara), pravo dobre zimske gume sa felgama, pravo dobre ljetne gume sa felgama, nema korozije (konstantno garažiran), nije udaran, nema kazni, ABS, zračni jastuci, kod mene od 2008., kilometražu nek provjerava ko god i kako god hoće kao i sve ostalo na autu i opet na PIK me jašu sa kojekakvim ponudama (ovce, kauči, rakija, koze, svinje, gaće, čarape...) a stavio sam cijenu od 3000KM jer mi je dosta hitno (uzimam drugo auto u novembru) i svima je i to mnogo.
Moze uzeti,ali auto tipa tvog ili novijeg benzinca da bi se uklopio u cifru koju on ima. I to mu je najbolja kupovina. O dizelu moze samo mastati. Ustvari,moze kupiti i dizel sa 300-400k km,koji je spreman za mjenjanje turbine,zamajca,dizni.
O Stilu,147 i 156,kao sto sam rekao,moze mastati i biti pametan i zaobici za te pare.
Nedavno je drug prodao Ford Fiestu,1.3 benzinac,2005 godiste,sa orginalnih 160k km za 5400 KM kesa. I mislim da bi i sam trebao ici prema necemu slicnom.
Selmir_Tz

#16 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by Selmir_Tz »

Apsolutno se slažem, dizela za taj novac nikako (ja se lomim oko izbora motora a budžet mi je 10-12.000, strah me dizela zbog kilometraže a kod plina mi treba najmanje 3 godine da mi se isplati pa ne znam šta da radim). Isto tako, zaista ne bih preporučio Golfa 2 ili nešto slično. Može on biti jeftin za održavanje ali život je skuplji. Nedavno se desio udes gdje su 2 momka poginula u sudaru sa VW Passatom. Golf 2 zdrobljen kao da ga je bager udario, dva života izgubljena praktično na licu mjesta a vozač Passata lakše povrijedjen. Golf 2 nije više siguran auto zbog ogromne mogućnosti da se sudari sa nekim od modernih, velikih automobila koji imaju masu i po 2 puta veću od mase Golfa 2 a o čvrstoći karoserije da i ne govorimo. U njemu nema ni ABS-a, ni zračnih jastuka, samo lim. U vrijeme dok su i druga auta bila slična njemu, bio je odličan auto. Jednostavno ga je pregaziloo vrijeme. Neki noviji auto sa malim benzincem je pravi izbor, čak i bez plina. Ima na oglasima i Golf 4 sa 1.4 motorom koji bi se mogli uklopiti u tu cijenu, taj motor nije nešto, nema snage ali sa plinom bi bio dobro auto, jeftino za održavanje a opet dosta sigurno. Podvlačim stavku sigurnosti.
Zvek

#17 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by Zvek »

Punto 1.2 8V i ne trazi dalje za te pare.
mali_milojica

#18 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by mali_milojica »

Selmir_Tz wrote:Apsolutno se slažem, dizela za taj novac nikako (ja se lomim oko izbora motora a budžet mi je 10-12.000, strah me dizela zbog kilometraže a kod plina mi treba najmanje 3 godine da mi se isplati pa ne znam šta da radim). Isto tako, zaista ne bih preporučio Golfa 2 ili nešto slično. Može on biti jeftin za održavanje ali život je skuplji. Nedavno se desio udes gdje su 2 momka poginula u sudaru sa VW Passatom. Golf 2 zdrobljen kao da ga je bager udario, dva života izgubljena praktično na licu mjesta a vozač Passata lakše povrijedjen. Golf 2 nije više siguran auto zbog ogromne mogućnosti da se sudari sa nekim od modernih, velikih automobila koji imaju masu i po 2 puta veću od mase Golfa 2 a o čvrstoći karoserije da i ne govorimo. U njemu nema ni ABS-a, ni zračnih jastuka, samo lim. U vrijeme dok su i druga auta bila slična njemu, bio je odličan auto. Jednostavno ga je pregaziloo vrijeme. Neki noviji auto sa malim benzincem je pravi izbor, čak i bez plina. Ima na oglasima i Golf 4 sa 1.4 motorom koji bi se mogli uklopiti u tu cijenu, taj motor nije nešto, nema snage ali sa plinom bi bio dobro auto, jeftino za održavanje a opet dosta sigurno. Podvlačim stavku sigurnosti.
Za tvoj slucaj,10-12 milja,vazi kao i za svaki drugi,samo su pare malo vece :D
Trebas odvagati sta ti treba od auta.
Sto ce ti srednja klasa,tipa Passata ili A4,ako ce kompakt sve tvoje potrebe pokriti.
Isto vazi i za benz vs dizel,samo sto je varijabla pređeni kilometri godisnje. Sto ce ti dizel ako prelazis do 10k km godisnje
Najbolje je uzeti papir i olovku i izracunati neke stvari. Papir svasta trpi,ali je matematika egzaktna nauka. Kod nje nema fule.
I ima neki x faktor koji se ne moze izracunati i kada se auto kupuje srcem,tu onda sve pada u vodu :mrgreen:
Selmir_Tz

#19 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by Selmir_Tz »

Mislim da za taj novac može da uzme baš dobar Punto. Kod njeg probleme može da pravi onaj glupaci City volan, tj,. servo kod kojeg hidruličnu pumpu ne pogoni motor kao kod drugih auta već mali elektromotor. Jedna prijateljica je imala Punta (ne znam koji je motor bio u pitanju) sa tim volanom i kad je to čudo riknulo popravka ju je koštala bruku novca.
mali_milojica

#20 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by mali_milojica »

Selmir_Tz wrote:Mislim da za taj novac može da uzme baš dobar Punto. Kod njeg probleme može da pravi onaj glupaci City volan, tj,. servo kod kojeg hidruličnu pumpu ne pogoni motor kao kod drugih auta već mali elektromotor. Jedna prijateljica je imala Punta (ne znam koji je motor bio u pitanju) sa tim volanom i kad je to čudo riknulo popravka ju je koštala bruku novca.
Nije ni to vise skupo za popravku kao nekada.
Jednom je kod druga dosla djevojka sa tim kvarom. Pita je on koliko koristite tu opciju City volana. Kaze uvijek kad sam u gradu zato i pise City :-) . A ustvari se eventualno koristi kod parkiranja,ako treba. Ostalo se vozi u normalnom modu.
Selmir_Tz

#21 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by Selmir_Tz »

Eto, i taj problem riješen. Budžet mu je dovoljan da može da uzme neki Punto sa boljom opremom, klimom, zračnim jastucima, ABS-om, sad sam gledao na Pik, ima ih baš dobar izbor. Rodjak je godinama išao na posao u 1.2 Puntu preko Majevice, 60km u jednom smjeru, i ljeti i zimi, nikad ni najmanjeg problema, sad ga vozi njegov žena po Tuzli, čitaj vadjenje duše jer je slab vozač al to magare od auta ide i ide. Motor mu malen, nemaš šta da vidiš kad digneš haubu a dijelovi jeftini, gume isto jeftine jer su male, zgodan za grada i parkiranja, može fino da povuče na semaforu. Idealan auto za grada.
mali_milojica

#22 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by mali_milojica »

Nedavno je otac od vjencanog kuma kupio slicnog Punta 2003 god,1.2 16v Sporting sa 85KS i 6 brzina. Zute boje. Auto lijep kao slika. Felgice,klima,el prozori,el retrovizori,ABS. Platio ga 3000 KM + prva registracija 450 KM,ali ga je to covjek pripazio. Nije proslo par dana,neki dusmanin mu je odvalio mali spojler na gepeku i usput mu sasuo sajbu,covjeku se ogadio i odmah ga dao u prodaju. Otisao za 4200 KM.
Selmir_Tz

#23 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by Selmir_Tz »

Meni je oduvijek bila želja provozati Punto Sporting sa 1.2 motorom jer je to praktično isti motor kao kod mene u Fiat Bravo-zanimalome šta taj motor može u mnogo lakšem autu s obzirom da pristojno radi čak i Bravu koji je dosta veći. Zamisli tek Abarth verziju sa 1.8 motorom, to je već perverzija :run:
citroen xm

#24 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by citroen xm »

Ja sam zato i rekao da traži benzinca jer za svoj budžet može naći fin autić. Dizela novijeg za taj novac teško. Mada ima par Xsara sa 2.0 HDI motorom od 90 KS pa može pogledati. Dakle ja sam i dalje za benzinca jer će proći bolje u svakom slučaju.

E sad, vidim da je neko pokrenuo vječnu tematiku G2. Čovjek kupuje auto za 4-5000 a ne trulog groba od 1500 što i jeste 90% dvojki u 2013-oj godini. Ali nikako se ne slažem sa pričama da neko svjesno ide u smrt samo zato što vozi dvicu ili neko drugo starije auto. Navozao sam se takvih auta i hvala bogu nikad ništa. A zar mislite da u novim autima ne ginu ljudi. Sve je u glavi. Šta god voziš moraš voziti oprezno i nema problema. Nisam sudija, ali ona dva momka od neki dan su imala jako malo vozačkog iskustva, vozili su G2 debelo preko 100 pri preticanju zakačili buc, počeli se okretati i fatalan udarac dobili sa boka od strane Phetona koji je takođe išao brzo. Mislim da tu ne bi bilo puno pomoći ni da je G6 u pitanju. Dakle šta god se vozi samo pamet u glavu.
mali_milojica

#25 Re: Savjet prilikom kupovine auta

Post by mali_milojica »

Selmir_Tz wrote:Meni je oduvijek bila želja provozati Punto Sporting sa 1.2 motorom jer je to praktično isti motor kao kod mene u Fiat Bravo-zanimalome šta taj motor može u mnogo lakšem autu s obzirom da pristojno radi čak i Bravu koji je dosta veći. Zamisli tek Abarth verziju sa 1.8 motorom, to je već perverzija :run:
Nije neka velika razlika,ali ga je zabavno voziti jer ima 6 brzina koje su lijepo poslozene i covjek misli da to leti,jer ima puno saltanja,ali je ustvari to manje vise isto. :thumbup:
Sto se tice Abarth verzije,sve je isto kao na HGT verziji osim par znakova Abartha. Meni je ipak drazi onaj stari Punto sa 1.4 Turbo motorom.
Post Reply