Savjet-posao

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

ptičica

#51 Re: Savjet-posao

Post by ptičica »

sarajlija NE MOŽEŠ POSTATI sarajlija se rodi ! i sarajlija ima MENTALITET sarajlije i ne hvali se kako je KULTURAN I OBRAZOVAN SARAJLIJA

bold.2
cijene u sarajevu i cijene u sanskom mostu su neuporedive npr kafa u sarajevu je u prosjeku 2 km, u SM je marka
sok 1,2 u sarajevu 3
isto tako i za hranu, stanovanje itd itd
Đ
bold 3.
naravno da se rodiš sarajlija, i to ne možeš postati godinama tto možeš sanjati
da li smo nehljebi i kompleksasi (da ti je znati sta znaci kompleks ne bi ti ovo ni napisao jer ne moze u ovu diskusiju nikako da je neko iz sarajeva komplleksas) ne znam , ali znam da NISMO VARALICE I ŠUPKOLIZCI KOJI BI GUZE DALI ZA FUNKCIJU ILI DIPLOMU! zato i ne valjamo

razlika između sarajlije i mahalaša ne postoji, svi smo mi SARAJLIJE, naravno, neki obrazovani, neki nisu, ali su svi u dusi sarajlije, i DOBRO SE ZNALO U JUGOSLAVIJI KO SU SARAJLIJE!!!! a Bgm danas kad dođu ljudi koji su prije ovdje bili samo kazu OD ZLA OCA OD GORE MATERE
htcxone
:thumbup:
htcxone, ovim si sve rekao, nisu sarajlije bez posla sto su lijeni i nesposobni, vec sto "NISMO VARALICE I ŠUPKOLIZCI KOJI BI GUZE DALI ZA FUNKCIJU ILI DIPLOMU! zato i ne valjamo ". Sarajlija ima svoje dostojanstvo, ne lakta se po svaku cijenu i nije mu deviza "vazan je cilj, nije vazno sredstvo".
ptičica

#52 Re: Savjet-posao

Post by ptičica »

za Anesa odgovor:

U Sarajevu je tesko naci posao,ali ako stvarno imas zelju, zasto ne?
Probaj, pa vidi (uz uslov da imas nesto novca za pocetak).
Na kraju krajeva, ako ne uspijes, uvijek se mozes vratiti u Sanski Most...
Sa srecom, trebat ce ti!
kerimoglu

#53 Re: Savjet-posao

Post by kerimoglu »

@R_v_P20
Svaka cast na postu o tome sam i ja govorio kako se svi trebamo postovati cijeniti i voliti bez obzira odakle ko dolazi inace ce nam se isto ponoviti ,a ne izdvajati Sarajevo van BiH
rudy81

#54 Re: Savjet-posao

Post by rudy81 »

KatarinaKosaca wrote:
mp3problem wrote:Imam i ja tako jednu poznanicu, živa se pojede što je odrasla na Drveniji, a nema posla.
A 8 godina završavala tri godine ekonomije :lol:
Ja došla kao dijete iz provincije, studirala sa njom, našla oglas na faksu, radila za 125 KM mjesečno, trudila se, radila, borila i evo, prime me zastalno odmah poslije faksa :)
Ovako i ona priča kao i ti, ne shvaćajući da je poslodavcu nebitno odakle si, već mu je bitno koliko želiš da se trudiš i koliko znaš i kakav si radnik. Briga njega gdje si ti rođen, njemu treba profit, a ne jaran za kafenisanje.

Najbolje ti je frustracije što nemaš posla liječiti na način da se usavršavaš, a ne kriviš nekoga ko nije iz Sarajeva, a zaposlio se ovdje.
Ako ti nisi nikome zanimljiva na tržištu rada, to nije zato što su vam ovi sa strane pokupili poslove, već zato što nisi sposobna ili kvalifikovana za određeno radno mjesto :)
Sve ti ispriča o forumašici, a i ne znaš je :lol: Ali, po tome što je sarajka ti si zaključila i da se ne trudi, i da ne voli da radi i da ne razumije tržišnu ekonomiju... ma sve :D . I onda nema predrasuda prema sarajlijama, ma jok :lol:

A odgovor na pitanje je teško dati postavljaču teme, jer je faktor sreća jako bitan u nalaženju posla (onom bez štele, za koji pitaš).. tako da ti se može desiti da brzo nađeš posao, a može ti se desiti i nikad možda ni tad. U svakom slučaju dobro ukalkuliraj sve troškove prije nego što odeš u Sarajevo, jer je sve skuplje nego u Sanskom Mostu ;-)

pa ne bih bas rekla da je zakljucio/la po tome jel sarajka il ne nego je dobila odgovor na svoj pomalo grub komentar.... @blesava cak nije ni rekla da je iz sarajeva (doduse dalo se naslutiti :D )

edit: @R_v_P20 :thumbup:
Mr.Penguin

#55 Re: Savjet-posao

Post by Mr.Penguin »

Koliko ima zaposlenih i nezaposlenih u Sanskom Mostu?
Anes90

#56 Re: Savjet-posao

Post by Anes90 »

Onako iskreno da kazem , pokajao sam se sto sam otvorio temu , stvarno eto kakvi smo mi ljudi nikakvi , mi sami sebi smetamo . Pa jeboga vi ja u Sarajevu sam bio par puta i po meni je Sarajevo najljepsi grad na balkanu ,tako iskreno da kazem volim taj grad , te sarajevske price , cevape i slicno da ne nabrajam sad sve , ali eto sto bi rekla BLESAVA ja sam seljak covjek koji dolazi iz jednog malog gradica a isti taj moj gradic ima 9 rijeka a ona kladim se nezna ni naci na karti gdje se nalazi Sanski Most ..

za clana FILOZOFIJA :thumbup: :thumbup: :bih: :bih: SVAKA TI CAST prijatelju al bas ...

Jeboga vi , evo ja izrazio zelju da odem tamo da zivim radim recimo ,a VI me napali sta ces ti ovdje ,seljak ,ovo ono , i to su ljudi koji se smatraju prave sarajlije , pa gdje vam je ta ljubaznost bolan jebote, gdje je ta dobrota sarajevskih ljudi kao sto se prica nema je ... Zasto je nema ????????? Zato sto et sami sebi smetamo, nemozemo jedni druge , meni ne smetaju gradjani iz drugih gradova onako iskreno , uvijek kazem BUJRUM dodji i probaj nesto , isto kao i vi , nek dodje neko iz Sarajeva u Sanski Most i nek proba naci posao i da ga dobije super ... bolje nek radi nego da krade jel tako ?? (barem ja takvo imam misljenje) Nek dodje ko god hoce BUJRUM ako misli nesto promjeniti i napraviti ili se barem POTRUDITI da bude bolje sutra svima , ali ako ce krasti i otimati od ljudi onda nam takvi ne trebaju jer svaki grad ima takve ...

Ova tema komotno moze posluziti da se vidi da se ne volimo izmedju se , ja nemam protiv nikog nist al ev ima ovdje clanova kojima sam ja odmah seljak i slicno i takvi vam ne trebaju , pa jebo vas sta da treba izaci sutra na ulice , sta da ponovo do rata dodje bil tad ocekivali nesto od "nasih" ljudi a vidi kakve dobrodoslice pravite cc SRAMOTA , majkemi et cast izuzecima al sarajlije katastrofa ste ...

Uh majkemi pokvariste mi dan , i pitam se sad kako je drugim ljudima sto su na skolovanju u Sarajevu jel tako i prema njima se ponasate i slicno ???

Ovo moze lock , odustao sam od svega ...

I da sad odem u dijasporu i da dodjem do godine s kakvim boljim autom i usminkan sav jebo mi neko mater jer se kurcim , jer sam to sve na kredit uzeo , a kad hocu da odem da radim u drugi grad u BIH onda sam seljak nemam bujruma eto koliko ste zavidni ...al to je na vas obraz ..

A samo sam imao u glavi : Sanski Most gradic malen s recimo 30 000 ljudi , Sarajevo veci grad sa dosta vise ljudi vece mogucnosti i sve ...

rudy81

#57 Re: Savjet-posao

Post by rudy81 »

Anes90 wrote:Onako iskreno da kazem , pokajao sam se sto sam otvorio temu , stvarno eto kakvi smo mi ljudi nikakvi , mi sami sebi smetamo . Pa jeboga vi ja u Sarajevu sam bio par puta i po meni je Sarajevo najljepsi grad na balkanu ,tako iskreno da kazem volim taj grad , te sarajevske price , cevape i slicno da ne nabrajam sad sve , ali eto sto bi rekla BLESAVA ja sam seljak covjek koji dolazi iz jednog malog gradica a isti taj moj gradic ima 9 rijeka a ona kladim se nezna ni naci na karti gdje se nalazi Sanski Most ..

za clana FILOZOFIJA :thumbup: :thumbup: :bih: :bih: SVAKA TI CAST prijatelju al bas ...

Jeboga vi , evo ja izrazio zelju da odem tamo da zivim radim recimo ,a VI me napali sta ces ti ovdje ,seljak ,ovo ono , i to su ljudi koji se smatraju prave sarajlije , pa gdje vam je ta ljubaznost bolan jebote, gdje je ta dobrota sarajevskih ljudi kao sto se prica nema je ... Zasto je nema ????????? Zato sto et sami sebi smetamo, nemozemo jedni druge , meni ne smetaju gradjani iz drugih gradova onako iskreno , uvijek kazem BUJRUM dodji i probaj nesto , isto kao i vi , nek dodje neko iz Sarajeva u Sanski Most i nek proba naci posao i da ga dobije super ... bolje nek radi nego da krade jel tako ?? (barem ja takvo imam misljenje) Nek dodje ko god hoce BUJRUM ako misli nesto promjeniti i napraviti ili se barem POTRUDITI da bude bolje sutra svima , ali ako ce krasti i otimati od ljudi onda nam takvi ne trebaju jer svaki grad ima takve ...

Ova tema komotno moze posluziti da se vidi da se ne volimo izmedju se , ja nemam protiv nikog nist al ev ima ovdje clanova kojima sam ja odmah seljak i slicno i takvi vam ne trebaju , pa jebo vas sta da treba izaci sutra na ulice , sta da ponovo do rata dodje bil tad ocekivali nesto od "nasih" ljudi a vidi kakve dobrodoslice pravite cc SRAMOTA , majkemi et cast izuzecima al sarajlije katastrofa ste ...

Uh majkemi pokvariste mi dan , i pitam se sad kako je drugim ljudima sto su na skolovanju u Sarajevu jel tako i prema njima se ponasate i slicno ???

Ovo moze lock , odustao sam od svega ...

I da sad odem u dijasporu i da dodjem do godine s kakvim boljim autom i usminkan sav jebo mi neko mater jer se kurcim , jer sam to sve na kredit uzeo , a kad hocu da odem da radim u drugi grad u BIH onda sam seljak nemam bujruma eto koliko ste zavidni ...al to je na vas obraz ..

A samo sam imao u glavi : Sanski Most gradic malen s recimo 30 000 ljudi , Sarajevo veci grad sa dosta vise ljudi vece mogucnosti i sve ...

ako se budes osvrtao za svakim komentarom i ako te sve to bude kolebalo neces nidokle dogurati...
htcxone

#58 Re: Savjet-posao

Post by htcxone »

R_v_P20 wrote:Neka vas dragi Bog uputi na pravi put Sarajlije. Shvatite da je momak ima pravo na Sarajevo isto kao ti na Sanski Most jer je SM tvoj grad kao i Sarajevo, niko mu ne moze osporiti to, kao ni onome iz Mostara, Zenice i slicno. Pa pobogu dragi sunarodnjaci, sta postajete !? Ispada da Sarajevo nije u BiH, sve je ovo BIH i to sto ti kada odes iz Sarajeva u SM ne mozes dobiti posao nije do SM, vec do drzave zvane BOSNE I HERCEGOVINE.

Sto je najgore, ona izjava Ratka Mladica (ili je Milosevic ?!) :" U Bosni i Hercegovini je bio gradjanski rati" Itekako ima smisla kada se procita par postova koji se ovde objavljuu. Pa je li vas stid !?

Napadate studente, napadate one koji dobiju posao u Sarajevu, koji se dosele i slicno. De razmisljajte malo sire, svi ti koji dodju u Sarajevo TU I OSTAVE NOVAC, taj novac IZGRADJUJE OVAJ GRAD, popravlja puteve, leze u razne fondove GRADA SARAJEVO i KANTONA SARAJEVO. Svi mi podjednako cinimo ovaj grad Sarajevom, te da bilo ko fali iz tog kruga Sarajevo ne bi bilo ono sto jeste. Nemojte razmislajti povrsno jer ce nam se desiti devetesete OPET!
blesava wrote: i zasto mi niko ne odgovori? Kakve bih ja sanse za zaposlenje imala da dodjem u vas grad? da ste vi na nekoj poziciji, da ste poslodavac, da li bi prije zaposlili nekog "svog" ili mene koju nista ne veze za taj grad? Hajd iskreno! Udaljite se od teme sarajeva, obrnimo situaciju, kako bi se vi osjecali da ste u vasem rodnom gradu diskiminirani?
Jesi li kvalifikovana !? Ako jesi koliko si puta aplicirala na neki posao izvan Sarajeva !? Pretpostavljam ni jednom. Pa zasto onda pitas kada nisi ni mrdnula iz Sarajeva ? Pokusaj aplicirati, kao sto ljudi apliciraju bilo gdje, samo da rade pa na kraju i u Sarajevu zavrse. Ko hoce raditi naci ce posao :)
blesava wrote:da i plus uz sve to sto svi oni tamo po tim selima imaju zemlju i mogu se komotno baviti poljoprivredom i stocarstvom i od toga pristojno zivjeti (svakako je kriza za hranu), ali jok n ema sanse. Evo ja bih se mijenjala sa nekim, dacu mu svoju garsonjeru u starom gradu, nek mi da imanje na selu da idem radit. eto jel moze tako?
Ako ces zaista raditi, ja cu ti dati na konecisono upravljanje zemljistem u ZE-DO kantonu. Javi mi se na pp sa idejom o poslu. :)

Sto se tice ovog sto hoce da radi, svaka cast momak, way to go :thumbup:

Ne obaziri se da je skupo, covjek bi rekao da su cijene kao na moru. Neces ti visiti na kafi pa da ti je bitno jel' kafa 2 ili 3KM.
Smjestaj za dvije osobe, pristojan mozes naci za 200KM, ukoliko te interesuje gdje da trazis obrati mi se na pp.
Mozes naci i jeftinije, no treba se potruditi :) Ja sam rodici nasao fin stan, sama stanuje za 150KM s grijanjem!

Posao trazi, uzmi sta ti se nudi za pocetak i onda trazi sebi druge opcije. Dok radis trazis drugi posao i tako se probijas.

Puno srece!
joj lika :-) :-)
prvo, nema mene sta niko upućivati, da me poznajes nikad to ne bi rekao! ja sam sebi pomazem dovoljno ;) a i sve sarajlija stoo znam su ljudi 1/1 sto ne bih mogao reci za par moih sefova koji se IŽIVLJAVAJU na radnicima...

ja nikad i nigdje nisam osporio da on treba doci u sarajevo i da nema pravo :) naprotiv ! samo akd dođe neka mu posao ne nađe neki rođak koji se preko politike doselio ovdje i sad vlada nekom firmom i zaposlio je pola familije i pola sela i svi su ovdje...
isto tako, koliko su sposbni ti sa strane vidi se po firmama ovdje ... samo propadaju jedna za drugom, a po prezimenima direktora kunem se da ih je 98% rođeno van sarajeva...

dalje

sanski most je super grad a krajisnici su ljudine tese, malo je takvih :) mozda i najhrabriji borci u ratu su bili bužimljani ;) imao sam i djevojk iz SM-a :) tako da protiv njih nemam ama bas nista ;-)

ovu dvojicu idiota sto si naveo nemoj spominjati molim te ... jos im imena pises velikim slovima... fuj

KO BOLAN NAPADA STUDENTE????????? ODAKLE TI TO? jel te bolan stid to reći? pa ja jos nisam cuo studenta da je to rekao sto ti tvrdis a dosta ih znam iz svih krajeva bih .... ovo prvi put cujem u ZIVOTU... ako ima grada tolerantnijeg od sarajeva ja odoh tamo da zivim!

koji novac ostave? da cujem? znas li ko placa STUDENSTKE DOMOVE?
novac sto ostavljate privatnim licima ne idu nama u budžet vec u njihov džep! dakle ako si podstanar, onda SIGURNO ne plaćaš sarajevvu nego PRIVATNOM Licu

NE DIPR O 90' nije ovdje rat izbio sto su se oni koji su doselili u sarajevo ukorijenili u firme i zaposlajavaju pola svoga sela, rat je poceo iz nekih HILAJDITIH razloga koji veze nemaju sa temom,ne fataj raju na nostalgiju neku i te nebuloze poređenja sa ratom, i opet ti kazem , sarajlije nikad nisu zvizdale igracima iz drugih gradova bih na tekmama reppke, nisi na utamicama psovali KAPIJU, ZENICKE ZRTVE NITI NEKE DRUGE, dok su se sirom bih spovale markale, suada dilberović itd... svjedok svojim ušima!

zasto bi ona rođena sarajka išla da aplicira sa fakultetom zavrsenim u SARAJEVU u neki drugi grad? da ostavlja porodicu priajtelje koje zna od rođenja JER NA NJENO MJESTO DOĐE OSOBA KOJA IMA VEZE SA SARAJEVOM KAO JA SA ANĐELINOM ĐOLI? jos i da joj stan ustupi da se ne osjeća potlačenom od nas sarajlija?=?=?
zalosno je to razzmisljanje sto iiimas o ovoj djevojci koja sa faksom zavrsenim u svom gradu dobije odgovor da nije pozeljna u SVOM GRADU :)

koliko sam skontao i ti ovdje radis? u sarajevu ? a nisi iz sarajeva, pa te pitam zasto to zemljiste sto nudis za koncesiju nisi upotrijebio da radis tamo u ZE-DO a ne da uzmes ovdje nekome rano mjesto

hvala
Anes90

#59 Re: Savjet-posao

Post by Anes90 »

Mr.Penguin wrote:Koliko ima zaposlenih i nezaposlenih u Sanskom Mostu?

Ovo tacno ti nebih znao reci ...

Al evo da kazem firme za koje znam da imaju placu redovno : GAT , REMUS , EMIR-COMERC i SABANOVIC BENZINSKA PUMPA , ovo su najjace firme u gradu i ako recimo nemas stelu tesko je doc do posla jer je sve popunjeno i svi cuvaju posao ..

Zadnju sedmicu sam obisao 6 firmi od kojih je jedan restoran i na sve sam dobio odbijenicu iako kazem ponavljam jos jednom jako malo je momaka poput mene da s 22 godine imaju blizu 2 god radnog iskustva u knjizici..
htcxone

#60 Re: Savjet-posao

Post by htcxone »

Anes90 wrote:

Al evo da kazem firme za koje znam da imaju placu redovno : GAT , REMUS , EMIR-COMERC i SABANOVIC BENZINSKA PUMPA , ovo su najjace firme u gradu i ako recimo nemas stelu tesko je doc do posla jer je sve popunjeno i svi cuvaju posao ..

Zadnju sedmicu sam obisao 6 firmi od kojih je jedan restoran i na sve sam dobio odbijenicu iako kazem ponavljam jos jednom jako malo je momaka poput mene da s 22 godine imaju blizu 2 god radnog iskustva u knjizici..
ja ti garantujem da privatno mozes raztzviti posao da svaki mjesec uzmes oko 1000 km, a vremenom ako imas volje da uzimas i mnogo vecu cifru, uplacujes sebi radni staz i ostalo... naravno samo ako si uporan i ako hoces, a nemas pojma koliko je lakse biti privatnik nego kod nekoga CRNČITI ZA 500 KM ! :)
i ne, niko tebi nije rekao da si seljak i da nisi ovdje dobrodosao :) tu grijesis, ovdje pricamo o tome kako smo mi SARAJLIJE u svome gradu DONJI! :)
e SAD ZAMISLI DA ti u svome gradu živiš, zavrsis faks,, predas za posao, i neko ti kaze STA TI HOCES IZ SANSKOG MOSTA' ? i prime neku iz zahalalovića kojoj je to prva posjeta sarajevu? :thumbup:
Mr.Penguin

#61 Re: Savjet-posao

Post by Mr.Penguin »

Anes90 wrote:

Ja sam uvijek mislio da je lakse dobiti posao u manjem gradu nego u Sarajevu.

Ima više posla u Sarajevu ali ima i više konkurencije.

Jesi li na zavodu za zaposljavanje?
Anes90

#62 Re: Savjet-posao

Post by Anes90 »

Ma jesam ... biro me nikad nije jos nazvao i kad odem tamo kazu zasad nist ... i definitivno sam misljenja da to treba ukinuti samo dzabe primaju platu a nikad posla nemogu naci ..
htcxone

#63 Re: Savjet-posao

Post by htcxone »

Anes90 wrote:Ma jesam ... biro me nikad nije jos nazvao i kad odem tamo kazu zasad nist ... i definitivno sam misljenja da to treba ukinuti samo dzabe primaju platu a nikad posla nemogu naci ..
Ima posla, samo sto niakd ne dođe do oglasne ploče, probaj čikici sto radi na šalteru gurnuti 500 km, u roku od mjesec dana dobijes poziv za jedno 10 radnih mjesta ...
al prvo dok zaposli bližu i dalju familiju, ono o čemu cijelo vrijeme pricam :)
julisiz es grant

#64 Re: Savjet-posao

Post by julisiz es grant »

@htcxone
Navodiš IPSA institut, PRIVATNU firmu kao primjer diskriminacije prema Sarajlijama?
Anes90

#65 Re: Savjet-posao

Post by Anes90 »

... Stari ja znam da ovdje za omladinu perspektive nema ... i nek neko kaze da ljudi nece da rade ,ima i takvih al ev prvi sam isao bih da radim bilogdje
htcxone

#66 Re: Savjet-posao

Post by htcxone »

raspravljao bih se ja sa tobom sad do jutra al nemam vise snage, miješaš kruške i jabuke na 1000 mjesta :)

kao prvo nigdje nisam rekao da nema pravo da radi u sarajevu
kao drugo, nigdje nisam rekao da ima manja prava od mene
kao trece niko mu nije rekao da nije dobrodošao ovdje

sto se tice budžeta i "priliva novca" to ti i nije bas tako
Prvo dobar dio tih studenata zivi u svom gradu jer obnavljaju godine pa samo dolaze na ispite
dobar dio tih studenata putuje (ako su u blizini sarajeva)
dobar dio tih studenata je iz sarajeva

ne zive svi u studentskim domovimma, rezije moraju plaćati ili oni ili vlasnici :) svejedno je
pare od stanovanja idu vlasnicima u džep bez ikakvog poreza državi
taj novac koji trose ne ide samo u KANTON sarajevo , porez se dijeli na CIJELU drzavu :) tako da ako trose sarajevu trose i drugim kantonima
sarajevski kanton plaća taj dio za studentske, a je li 100 km mjesecno.. ne znam...

"Da te pitam, zasto taj Sarajlija nije sebi nasao posao i ostao na njemu ?" ne znam da li si pročitao moju konstataciju o ponosu i dosljednosti sarajlija i njihovom mentalitetu?
evo ja sam se izborio za svoj posao (bez stele) a ujedno i studiram... :shock: još sam sarajlija.. mora da sam mutirao :mrgreen: treba li da kazem da firma nije iz nase zemlje i da ne cjeni rođake iz stranke nego RAD!

Ona kao rodjena Sarajka treba da radi gdje joj se nudi, a ne da lezi kuci i da ceka da joj izleti posao u susjednoj ulici, pa da ne mora cak ni tramvajom ici. Neko ce iz Zenice doci samo da radi! Tako i ona iz Sarajeva treba do Zenice otici ako tamo nadje posao, ne ide pobogu u Banglades da radi pa da se iscudjavas zasto da ide negdje drugo. Andjelina Djoli nije rodjena u Bosni i Hercegovini, i ona nije drzavljanin ove zemlje, stoga njeno pravo na Sarajevo je pravo isto Kineza u Rajlovcu, mada i oni su nam dobri sve dok placaju poreze i ostale dazbine DRZAVI!

ONA KAO ROĐENA SARAJKA TREBA DA IMA PREDNOST U ODNOSU NA DJEVOJKU KOJA JE PRVI PUT U ŽIVOTU U SARAJEVU!
ONA KAO ROĐENA SARAJKA TREBA U ZADNJOJ OPCIJI DA IMA ODLAZAK U DRUGI GRAD ZBOG POSLA
OONA KAO ROĐENA SARAJKA DA IDE U JEDNOM PRAVCU A DRUGA DJEVOJKA DA DOĐE U SARAJEVO DA RADI UMJESTO NJE?
znaci ja imam zlatni sat na kojem je ugravirano moje ime, ti imas isti takav sa tvojim imenom al jeftiniji (jer ona ostavlja porodicu i prijatelje ) , i ti hoces da meni da daš svoj a ja tebi svoj tek tako? :S
rudy81

#67 Re: Savjet-posao

Post by rudy81 »

htcxone wrote:
Anes90 wrote:

ja ti garantujem da privatno mozes raztzviti posao da svaki mjesec uzmes oko 1000 km, a vremenom ako imas volje da uzimas i mnogo vecu cifru, uplacujes sebi radni staz i ostalo... naravno samo ako si uporan i ako hoces, a nemas pojma koliko je lakse biti privatnik nego kod nekoga CRNČITI ZA 500 KM ! :)
i ne, niko tebi nije rekao da si seljak i da nisi ovdje dobrodosao :) tu grijesis, ovdje pricamo o tome kako smo mi SARAJLIJE u svome gradu DONJI! :)
e SAD ZAMISLI DA ti u svome gradu živiš, zavrsis faks,, predas za posao, i neko ti kaze STA TI HOCES IZ SANSKOG MOSTA' ? i prime neku iz zahalalovića kojoj je to prva posjeta sarajevu? :thumbup:

svi vrlo dobro znamo da u sarajevu (i drugim vecim gradovima BiH) uglavnom ostaju studenti , a ne neko ko se igrom slucaja nadje u tom gradu po prvi put...tako da ti je ova konstatacija "nidje veze"

i sta da radi ta neka iz "zahalalovica" u zahalalovicima, s.mostu nebitno... s recimo diplomom elektrotehnike? plus u tom gradu je stekla poznanstva, eventualno odradila praksu u nekoj firmi itd. treba da se vrati u zahalalovice i pere sajbe na benziskoj?
htcxone

#68 Re: Savjet-posao

Post by htcxone »

a sta ce sarajka u tim azahalilovićima da radi? sa diplomom da pere prozore i sipa gorivo 8-)
rudy81

#69 Re: Savjet-posao

Post by rudy81 »

htcxone wrote:a sta ce sarajka u tim azahalilovićima da radi? sa diplomom da pere prozore i sipa gorivo 8-)
ko je rekao da se treba da seli? treba da ostane u svom gradu (eventualno ode na bolje) i da se bori za sebe... ne zelim zvucati grubo ali svi trebamo dokazati svoje kvalitete bez obzira odakle dolazimo..

da se razumijemo u ovom kontekstu apsolutno ne govorim o ljudima koji preko te famozne stele kupuju diplome, dobijaju radna mjesta itd., nisu vrijedni rasprave
htcxone

#70 Re: Savjet-posao

Post by htcxone »

R_v_P20 wrote:Nema svhrhe raspralvjati s nekim kada izjavi ovo:
ONA KAO ROĐENA SARAJKA TREBA DA IMA PREDNOST U ODNOSU NA DJEVOJKU KOJA JE PRVI PUT U ŽIVOTU U SARAJEVU!
ONA KAO ROĐENA SARAJKA TREBA U ZADNJOJ OPCIJI DA IMA ODLAZAK U DRUGI GRAD ZBOG POSLA
OONA KAO ROĐENA SARAJKA DA IDE U JEDNOM PRAVCU A DRUGA DJEVOJKA DA DOĐE U SARAJEVO DA RADI UMJESTO NJE?
znaci ja imam zlatni sat na kojem je ugravirano moje ime, ti imas isti takav sa tvojim imenom al jeftiniji (jer ona ostavlja porodicu i prijatelje ) , i ti hoces da meni da daš svoj a ja tebi svoj tek tako? :S
Znaci ja na konkursu imam 10 bodova vise od tebe radi uspjeha na fakultetu kao i radnog iskustva, ali tebi trebaju dodati 10 bodova jer si iz Sarajeva !? :) Fino nema sta, bas me cudi sto smo podjeljeni u ovoj drzavi, i sto na svakoj poziciji treba biti jedan ovaj, jedan onaj, i jedan njihov.

Nece jos dugo biti ove drzave, samo se Bogu zahvaljivati mogu sto sam mlada osoba i sto imam perspektivu, ako ne ovdje, onda negdje drugo gdje vlada zdravija atmosfera da se izborim za svoje mjesto.

:bih: :run:
:D ti bas udario po slogi :D

pazi dakle, ti bi u osnovnu skolu zaposlio djevojku koja nije prijavljena u sarajevo, koja nema stan ovdje, koja nema rodbine ovdje, nista je ne veze za to mjesto
a dao odbijenicu djevojci koja zivi tu, ima muza i djecu, koja je tu zavrsila faklutet... RACIONALNO NEMA STA, DALEKO CEMO MI SA TAKVIM RAZMISLJANJEM... ja sam za to da se svaki grad razvija kao sarajevo a a ne da se svi razvjaju u sarajevu!
faca-ko-kaca

#71 Re: Savjet-posao

Post by faca-ko-kaca »

Došli seljaci i uzeli poslove...OK...šta je sa onim sarajlijama koji su pobjegli kad je počeo rat pa uzeli poslove rođenim nijemcima, amerikancima, šveđanima? je li se ovo odnosi na njih (seljaci koji su uzeli poslove) ili su oni posebna vrsta?
htcxone

#72 Re: Savjet-posao

Post by htcxone »

faca-ko-kaca wrote:Došli seljaci i uzeli poslove...OK...šta je sa onim sarajlijama koji su pobjegli kad je počeo rat pa uzeli poslove rođenim nijemcima, amerikancima, šveđanima? je li se ovo odnosi na njih (seljaci koji su uzeli poslove) ili su oni posebna vrsta?
nisu uzeli posao preko rođaka iz stranke sigurno :)
Ja sam PO DESETHILJADITI PUT rekao da ko posteno dobije posao SVAKA CAST ali ovi sto se zaposljavaju preko veza iz drugih gradova a 80% je takvih, njima se ne divim i sto je najgore kad se proguraju malo , dovedu novo dvoje troje "studenata" koji su "posteno" dobili psoao ... molim te lijepo ;)
i_ja_na_forumu

#73 Re: Savjet-posao

Post by i_ja_na_forumu »

Evo primjer, zena dosla iz Sarajeva u Sanski Most i primili je..
prijavila se na isto mjesto kao i moja mama.. moja mama ima veci stepen obrazovanja, vise neformalne edukacije i certifikata nego ona, i jos plus vise radnog iskustva nego ona..

ali moja mama nije dobila posao

toliko ;)
GaRGa

#74 Re: Savjet-posao

Post by GaRGa »

nemoj dzaba dolaziti ima ovdje i previse NK radne snage bez posla...
Anes90

#75 Re: Savjet-posao

Post by Anes90 »

Jebiga opet neki seljaci se spominju ...
Locked