Savjet-posao

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Nokija

#26 Re: Savjet-posao

Post by Nokija »

blesava wrote:Tipican odgovor nekog ko nije iz sarajeva. eto ispade ako si rodjen u sa da si automatski nesposoban i glup, nema to nikakve veze sto su ministrstvima i ostalim drzavnim firmama celni ljudi dosli izvan pa guraju svoju rodbinu da se docepa grada. licno sam na jednoj radnoj poziciji dobila odbijenicu uz ponizavajucu recenicu da smo dosta mi sarajlije dobivali drzavne plate, sad je red na druge. Nisam protiv toga da se i stanovnici drugih gradova zaposle, ali je sve veca diskriminacija ljudi koji su rodjeni ovdje. ( sta bi bilo da ja odem u zenicu traziti posao? sarajlije tamo ne mogu ni na kafu otic bez posaljedica, a ne jos da ih ko zaposli!)

al nije to poenta, nego je stvar u tome sto se ovi mladici zavaravaju da je u sa situacija puno bolja nego kod njih. Posla opcenito nema, ako nemas ko da te pogura, rijetki su oni koji dobiju posao bez stele, prije par godina je to i bilo moguce,ali sada nema sanse.

p.s. kazu da u gorazdu skoro da nema nezaposlenih kako se otvorio prevent, zasto tamo ne pokusate? (ups. al to je selo valjda) :run:

Pored neogranicenog primitivizma i netrpeljivosti prema svemu sto nije mahalsko, postoji jos jedna veoma specificna karakteristika "pravih" sarajlija. A to je vrlo mastovito interpretiranje istine u svoju korist. Ili sto bi oni sami rekli: "Dusa im slagati."

Srecom postoji nesto sto se zove migracija stanovnistva. Zahvaljujuci tome je od male prasnjave kasabe na kraju svjeta nastao mega city. I sad bi stvarno trebalo sagraditi Berlinski zid da ne bi svaka fukara dolazila kao joj padna na pamet. I ugrozavati i diskriminirati "cistokrvne" sarajlije. Predlazem da se sagrade punktovi na ulazu u grad kako bi se na licu mjesta uzimale DNA probe. I tu bi se mogli zaposliti svi ovi sarajevski experti koji su uzgozeni i ciji su zivoti u opasnosti pri prvom iskoraku iz opcine Stari grad. U kojoj uzgred budi receno ljudi dobijaju poticaj za poljoprivrednu proizvodnju i stocarstvo. Jer oni su pioniri urbanih farmi u mega citijima.

Nazalost, "prave" sarajlije jako malo putuju. Imaju opravdan razlog, u svakom kaficu ovog svijeta vreba opasnost po zivot. Kad bi malo vise putovali znali bi recimo da je Sanski Most vrlo lijep i pitom gradic, sa dosta zelenila i finom kuhinjom :D . Domicilno stanovnistvo je vrlo gostoljubivo i komunikativno. I uvijek se obraduju gostima iz Sarajeva.
kerimoglu

#27 Re: Savjet-posao

Post by kerimoglu »

Amko ti si stvarno napacen iskompleksiran ne krivi druge za svoje neuspjehe u zivotu , kultura se ne mjeri time da li je neko iz Sarajeva procitaj Miroslava Krlezu Gospoda Glembajevi moj ti je savjet
Last edited by kerimoglu on 23/11/2012 11:42, edited 1 time in total.
mullersmichael

#28 Re: Savjet-posao

Post by mullersmichael »

Aneks 7
Skyfox

#29 Re: Savjet-posao

Post by Skyfox »

i kad bi nasli posao ovdje sva plata bi otisla na zivotne troskove... samo rentanje stana je klaonica, a gdje su troskovi rezije, goriva, hrane...
htcxone

#30 Re: Savjet-posao

Post by htcxone »

Ovako, prvo da objasnim JA KAO SARAJLIJA neke stvari!
Moja mama je morala da ide 350 KILOMETARA da radi u selu jednom, profesorica hemije, jer je na njeno mjesto primljena jedna iz sela pored travnika BEZ DANA iskustva, Bosanski jezik predaju žene koje govore pola ekavicu pola ijekavicu, kod mene u ffirmi (imam dodir sa ljudskim resursima) od 74 radnika, 13 je SARAJLIJA!
NA ZADNJEM konkursu su dosla jos četvorica iz I. BOSNE.... od 16 kandidata 7 ih je bilo SARAJLIJA, naravno , šefov šef je zaposlio svoga (a i on je iz I.B.) tako da se manete te šuplje sarajlije nece da rade... ma molim te... ja sam 3 mjeseca za redom , a Sarajlija sam!, bio radnik mjeseca, spavao u firmi, i znam mnogo raje takve... ALI IMA JEDNA KVAKA

mi sarajlije nismo laktaroši i prznice koje se uvlače svakom u šupak da bi dobili bolje radno mjesto ili da se šire noge za zaposljavanje rodbine... zato nam i jeste ovako jer su nam svi, od dorektora do šefova iz drugih gradova,mjesta i sela, a mi se na finjaka! sto je najgore, oni kad cuju da si rođeni sarajlija automatski te gleda kao neog "protivnika" ....

ako ko prati fudbal prije par godina mogao je vidjeti mrznju na utakmicama od nase lige do repezentacije
odeš u tuzlu "jebu glavni grad,mrze glavni grad" ili "po markalama" a ako igrač sarajeva ili želje bivši ili sadašnji ulazi, u zenici doživi koncept zvižduka !
naravno poslije tekme pola njih dođe ovdje na fakultet zavrsi ga, dobije posao (ito VSS) i stan....

ja ne znam kako neko ima obraza da uopste prica o tome kako MI SARAJLIJE NECEMO DA RADIMO... onih 70% sto je otislo prije za vrijeme i psolije rata otislo je jer ne moze da gleda ovaj KRKANLUK!

SAD STO SE TICE PITANJA,
reci ti meni jel imas zemljista u SANSKOM mostu? imas li neke usteđevine?
ako imas javi na PP ja cu ti dati ideju da pocnes privatno raditi kod kuce , imas 4h dnevno posla i da imas platu cirka 800 do 1000 maraka (ja radim 8h u firmi a kod kuce radim taj privatno posao jer imam kucu i komad zemlje)
blesava

#31 Re: Savjet-posao

Post by blesava »

a jeste navalili na sarajevo, kao da je jedini grad u ovoj nasoj bosni. ima jos gradova pa bujrum! ako vam je vec do migracije, pa napravite od gorazda megapolis ako ste vec toliko sposobno.

svi nesto lajete protiv sarajeva i sarajlija, a svi jedva cekate da ga se docepate!
htcxone

#32 Re: Savjet-posao

Post by htcxone »

blesava wrote:a jeste navalili na sarajevo, kao da je jedini grad u ovoj nasoj bosni. ima jos gradova pa bujrum! ako vam je vec do migracije, pa napravite od gorazda megapolis ako ste vec toliko sposobno.

svi nesto lajete protiv sarajeva i sarajlija, a svi jedva cekate da ga se docepate!
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: upravo tako... ne kontam sta vide u "betonu i asfaltu i neradnicima sarajlijama koji uzimaju drzavne pare :roll: "
ja nemam nista , ali stvarno nista protiv ljudi koji dođu ovdje raditii traziti "bolji zivot" ali NEMOJ MI DIRATI U SARAJEVO I PRAVE SARAJLIJE to su ljudi koji bi krvi dali za drugog, a to sto je mnogima taj mentalitet nepoznat i "nevjerovatan" .... drruga prica
blesava

#33 Re: Savjet-posao

Post by blesava »

htcxone wrote:Ovako, prvo da objasnim JA KAO SARAJLIJA neke stvari!
Moja mama je morala da ide 350 KILOMETARA da radi u selu jednom, profesorica hemije, jer je na njeno mjesto primljena jedna iz sela pored travnika BEZ DANA iskustva, Bosanski jezik predaju žene koje govore pola ekavicu pola ijekavicu, kod mene u ffirmi (imam dodir sa ljudskim resursima) od 74 radnika, 13 je SARAJLIJA!
NA ZADNJEM konkursu su dosla jos četvorica iz I. BOSNE.... od 16 kandidata 7 ih je bilo SARAJLIJA, naravno , šefov šef je zaposlio svoga (a i on je iz I.B.) tako da se manete te šuplje sarajlije nece da rade... ma molim te... ja sam 3 mjeseca za redom , a Sarajlija sam!, bio radnik mjeseca, spavao u firmi, i znam mnogo raje takve... ALI IMA JEDNA KVAKA

mi sarajlije nismo laktaroši i prznice koje se uvlače svakom u šupak da bi dobili bolje radno mjesto ili da se šire noge za zaposljavanje rodbine... zato nam i jeste ovako jer su nam svi, od dorektora do šefova iz drugih gradova,mjesta i sela, a mi se na finjaka! sto je najgore, oni kad cuju da si rođeni sarajlija automatski te gleda kao neog "protivnika" ....

ako ko prati fudbal prije par godina mogao je vidjeti mrznju na utakmicama od nase lige do repezentacije
odeš u tuzlu "jebu glavni grad,mrze glavni grad" ili "po markalama" a ako igrač sarajeva ili želje bivši ili sadašnji ulazi, u zenici doživi koncept zvižduka !
naravno poslije tekme pola njih dođe ovdje na fakultet zavrsi ga, dobije posao (ito VSS) i stan....

ja ne znam kako neko ima obraza da uopste prica o tome kako MI SARAJLIJE NECEMO DA RADIMO... onih 70% sto je otislo prije za vrijeme i psolije rata otislo je jer ne moze da gleda ovaj KRKANLUK!

SAD STO SE TICE PITANJA,
reci ti meni jel imas zemljista u SANSKOM mostu? imas li neke usteđevine?
ako imas javi na PP ja cu ti dati ideju da pocnes privatno raditi kod kuce , imas 4h dnevno posla i da imas platu cirka 800 do 1000 maraka (ja radim 8h u firmi a kod kuce radim taj privatno posao jer imam kucu i komad zemlje)
pa da sad se sjetih, isto tako bila ja na nekakvom konkursu, i pricam tako dok smo cekali interviju sa nekom djevojkom. Ona radi u Bihacu cak u opcini sa VSS, al eto potegla iz Bihaca na ovaj interviju i naravno da je primljena. Ok nemam nista protiv, migracije, fazoni, al da ja odem u Bihac na njeno mjesto, bi li imala ikakvih sansi? rekli bi mi : Sta ces ti ovdje pored "Sarajva"
blesava

#34 Re: Savjet-posao

Post by blesava »

da i plus uz sve to sto svi oni tamo po tim selima imaju zemlju i mogu se komotno baviti poljoprivredom i stocarstvom i od toga pristojno zivjeti (svakako je kriza za hranu), ali jok n ema sanse. Evo ja bih se mijenjala sa nekim, dacu mu svoju garsonjeru u starom gradu, nek mi da imanje na selu da idem radit. eto jel moze tako?
htcxone

#35 Re: Savjet-posao

Post by htcxone »

mp3problem wrote:
blesava wrote:pa naravno u sarajevu ima posla za sve osim za sarajlije, bujrum dodjite, odmah te ce naci posao. :x

Ne iz tvog nicka ne mozemo da shvatimo da si iz Sanskog Mosta.
Imam i ja tako jednu poznanicu, živa se pojede što je odrasla na Drveniji, a nema posla.
A 8 godina završavala tri godine ekonomije :lol:
Ja došla kao dijete iz provincije, studirala sa njom, našla oglas na faksu, radila za 125 KM mjesečno, trudila se, radila, borila i evo, prime me zastalno odmah poslije faksa :)
Ovako i ona priča kao i ti, ne shvaćajući da je poslodavcu nebitno odakle si, već mu je bitno koliko želiš da se trudiš i koliko znaš i kakav si radnik. Briga njega gdje si ti rođen, njemu treba profit, a ne jaran za kafenisanje.

Najbolje ti je frustracije što nemaš posla liječiti na način da se usavršavaš, a ne kriviš nekoga ko nije iz Sarajeva, a zaposlio se ovdje.
Ako ti nisi nikome zanimljiva na tržištu rada, to nije zato što su vam ovi sa strane pokupili poslove, već zato što nisi sposobna ili kvalifikovana za određeno radno mjesto :)
Svaki put se zamislim I uhvati me jad
Kada prosetam kroz ono sto je nekad bio grad
Shvatam zasto ljudi sada mahom odlaze I sele
Jer ne mogu vise da gledaju podvrnute pele

Koji ne samo da su oko zgrade pocupali cvijece
Vec na isto mjesto sa prozora pobacali smece
Ali avaj, sta ces, s' asfaltom tesko se barata
Vala, teze su mi od granata posledice rata

milić je to davno objasnio...
Nemoj nama šuplju bacati... ja kad slušam ove sto su dosli ovdje studirati i dobili posao...

te slučajno, te najbolja bila na testiranju, te ovo te ono... :roll: :roll:
blesava

#36 Re: Savjet-posao

Post by blesava »

a da ne govorim kako je pola "dosljaka" pozavrsavalo fakultete isto tako sve zato sto su pametni, inteligentni, sposobni, a i imaju amidzu profesora na fakultetu.
filozofija

#37 Re: Savjet-posao

Post by filozofija »

Anes90 wrote:Eh kao iz mog nick moze se zakljuciti da sam iz Sanskog Mosta ... sad bih trebao ja jedan savjet ..

Posto stvarno posao je tesko naci kod nas , kontao sam s kolegom da odemo u SA potraziti srecu , iznajmiti stan pa sta bude da bude ... uglavnom zeljni smo rada ,hocemo raditi i to je sve ...

Sta vi mislite , bil se isplatilo , gdje poceti i to
Anese, da ti jedan iskren i obrazovan sarajlija kaze nesto :)

1) Ti kao drzavljanin BiH imas u Sarajevu apsolutno ista prava kao i drugi gradjani grada Sarajeva u kontektstu trazenja posla i zivota. Cim prijavis boravak u Sarajevu, ti postojes sarajlija - zvanicno, te imas i pravo ucesca u lokalnim izborima i samim tim mogucnost da utices na zakonodavnu i izvrsnu vlast.

2) Ako zelis da radis i da pokusas naci posao, dobrodosao u Sarajevo i zelim ti svu srecu. Svakako da u Sarajevu imas vise sansi da nadjes posao, ali moras da znas da su i cijene ovdje vjerovatno skuplje nego li u Sanskom Mostu.

3) Trece, mani se ovih lokalnih nehljeba i kompleksasa (kao i svugdje na svijetu ima ih i u Sarajevu) koji kontaju da se sarajlija postoje rodjenjem ili odredjenim periodom zivota u Sarajevu. To je sve go kokuz, neradnik i nehljeb, koji nikada nisu uplatiti marke poreza gradu ili nekoj od opcina, a kontaju da su dio grada. Dio grada se postaje kada posteno radis, uredno placas porez i naravno volis grad.

Ah da, uvjek imaj na umu da postoji razlika izmedju "sarajlija" i "mahalasha". Sta su sarajlije, to sam ti objasnio, a mahalasi su ti sitne dushe, bez uspjeha u zivotu, inace po defaultu rodjeni sa kompleksom manje vrijednosti ;)

U zdravlje
lord-executioner

#38 Re: Savjet-posao

Post by lord-executioner »

Ja fakat ne vidim gdje je iko rekao da su Sarajlije neradnici. A ideja "otimanja" posla je nesto sto zivi u svijesti vecine malogradjana nastanjenih u Sarajevu i u svim gradskim sredinama, uvjerenih da ih njihov pedigre automatski kvalificira. S obzirom da je u pitanju Sarajevo kao glavni grad jedne drzave, u kojoj su smjestene brojne entitetske i drzavne institucije, sasvim je logicno da sastav njihovih uposlenika odrazava, pored nacionalne, i regionalnu strukturu BiH. Svako misljenje suprotno tome zapravo znaci da neko prisvaja pravo upravljanja drzavom i rada u drzavnim institucijama samo zato sto zivi ili je rodjen u glavnom gradu. Ja ne radim u drzavnoj instituciji, iako zivim u Sarajevu, ali mislim da ovo sto sam rekao itekako ima smisla. Naravno da bi trebalo uvijek nastojati uposliti najkvalitetniji kadar, odakle god on dolazio ( sto to nije tako je vec stvar korupcije i nepotizma ), ali prejudicirati da je sarajevski kadar kompetentniji od ljudi sa strane u apsolutno svim slucajevima uopce ne odgovara iskustvu kojeg imaju brojni, ukljucujuci pojedine rodjene Sarajlije. S druge strane, uposljavanje od strane privatnika je iskljucivo stvar privatnika, i ako on smatra da ce mu iz ponude uposlenika neko bolje obavljati posao, on nije u obavezi paziti na neciju regionalnu osjetljivost. Njegov je cilj profit, i ako ce Marsovac obavljati posao i zasluzivati svoj novac, privatnik ce odj**ati i planetu Zemlju. Moze se neko ljutiti koliko hoce, ali status glavnog grada u drzavi znaci da radna mjesta u drzavnim institucijama mogu pripasti bilo kome iz te drzave. Ako Sarajlije imaju problem s tim, neka komotno traze da se drzavne institucije izmjeste u Zenicu, pa neka se drzavni kadar slijeva tamo i neka rodjeni Zenicani rondaju; kao kompetentan i kvalificiran Zenicanin, pozdravit cu tu odluku :D

@filozofija :thumbup: :bih:
htcxone

#39 Re: Savjet-posao

Post by htcxone »

filozofija wrote:
Anes90 wrote:Eh kao iz mog nick moze se zakljuciti da sam iz Sanskog Mosta ... sad bih trebao ja jedan savjet ..

Posto stvarno posao je tesko naci kod nas , kontao sam s kolegom da odemo u SA potraziti srecu , iznajmiti stan pa sta bude da bude ... uglavnom zeljni smo rada ,hocemo raditi i to je sve ...

Sta vi mislite , bil se isplatilo , gdje poceti i to
Anese, da ti jedan iskren i obrazovan sarajlija kaze nesto :)

1) Ti kao drzavljanin BiH imas u Sarajevu apsolutno ista prava kao i drugi gradjani grada Sarajeva u kontektstu trazenja posla i zivota. Cim prijavis boravak u Sarajevu, ti postojes sarajlija - zvanicno, te imas i pravo ucesca u lokalnim izborima i samim tim mogucnost da utices na zakonodavnu i izvrsnu vlast.

2) Ako zelis da radis i da pokusas naci posao, dobrodosao u Sarajevo i zelim ti svu srecu. Svakako da u Sarajevu imas vise sansi da nadjes posao, ali moras da znas da su i cijene ovdje vjerovatno skuplje nego li u Sanskom Mostu.

3) Trece, mani se ovih lokalnih nehljeba i kompleksasa (kao i svugdje na svijetu ima ih i u Sarajevu) koji kontaju da se sarajlija postoje rodjenjem ili odredjenim periodom zivota u Sarajevu. To je sve go kokuz, neradnik i nehljeb, koji nikada nisu uplatiti marke poreza gradu ili nekoj od opcina, a kontaju da su dio grada. Dio grada se postaje kada posteno radis, uredno placas porez i naravno volis grad.

Ah da, uvjek imaj na umu da postoji razlika izmedju "sarajlija" i "mahalasha". Sta su sarajlije, to sam ti objasnio, a mahalasi su ti sitne dushe, bez uspjeha u zivotu, inace po defaultu rodjeni sa kompleksom manje vrijednosti ;)

U zdravlje
bold 1.
sarajlija NE MOŽEŠ POSTATI sarajlija se rodi ! i sarajlija ima MENTALITET sarajlije i ne hvali se kako je KULTURAN I OBRAZOVAN SARAJLIJA

bold.2
cijene u sarajevu i cijene u sanskom mostu su neuporedive :) npr kafa u sarajevu je u prosjeku 2 km, u SM je marka
sok 1,2 u sarajevu 3
isto tako i za hranu, stanovanje itd itd
Đ
bold 3.
naravno da se rodiš sarajlija, i to ne možeš postati godinama :) tto možeš sanjati
da li smo nehljebi i kompleksasi (da ti je znati sta znaci kompleks ne bi ti ovo ni napisao jer ne moze u ovu diskusiju nikako da je neko iz sarajeva komplleksas) ne znam , ali znam da NISMO VARALICE I ŠUPKOLIZCI KOJI BI GUZE DALI ZA FUNKCIJU ILI DIPLOMU! zato i ne valjamo

razlika između sarajlije i mahalaša ne postoji, svi smo mi SARAJLIJE, naravno, neki obrazovani, neki nisu, ali su svi u dusi sarajlije, i DOBRO SE ZNALO U JUGOSLAVIJI KO SU SARAJLIJE!!!! a Bgm danas kad dođu ljudi koji su prije ovdje bili samo kazu OD ZLA OCA OD GORE MATERE
filozofija

#40 Re: Savjet-posao

Post by filozofija »

No comment!
blesava

#41 Re: Savjet-posao

Post by blesava »

niko ne govori da dosljaci nemaju pravo na posao u sarajevu! ali problem je u tome sto se ljudi kojima u rodnom listu pise da su rodjeni u sarajevu, diskriminiraju, jer su na vrhovni pozicijama ljudi koji su dosli iz drugih gradova, i nastoje da dovuku u sarajevo sto vise svoje rodbine i zaposle ih. Pa kad vide da je neko rodjen u sarajevu, kazu mu, kao sto su meni rekli, citiram ." Dosta ste vi sarajlije primali drzavne plate!": Znaci receno mi je to u lice, a na moje nesudjeno radno mjesto dosla djevojka iz drugog grada, djevojka koju apsolutno nista ne veze za ovaj grad, djevojka koja vozari svaki dan do sarajeva, nema ni mjesto boravista ovdje. I sta sad ja treba da se lupam nogama u guzicu jer je ona dobila posao, a ja samo sto ne izadjem da prosim na ulicu i to nisam nehljebovic, iz obrazovane sam porodice, radila sam sve zivo sto sam mogla (nosala i papire, cuvala i djecu i svasta nesto sto je degradirajuce za moje obrazovanje), dodatno se obrazovala i edukovala, sposobna, azurna, odgovorna...al jebi ga ne valja mi rodni list.

i zasto mi niko ne odgovori? Kakve bih ja sanse za zaposlenje imala da dodjem u vas grad? da ste vi na nekoj poziciji, da ste poslodavac, da li bi prije zaposlili nekog "svog" ili mene koju nista ne veze za taj grad? Hajd iskreno! Udaljite se od teme sarajeva, obrnimo situaciju, kako bi se vi osjecali da ste u vasem rodnom gradu diskiminirani?

POnavlajm, ne govorim ovdje da bi sarajlije trebale imati prednost, ali bar jednak tretman, jer nije moguce da su sve sarajlije glupe i neobrazovane i lezihljebovici, samo su ovi sa strane eto sposobno. I u sarajevu ima sposobnih ljudi, ali nemoju eto priliku da to pokazu!
htcxone

#42 Re: Savjet-posao

Post by htcxone »

filozofija wrote:No comment!
ne bih ni ja imao ;)
kerimoglu

#43 Re: Savjet-posao

Post by kerimoglu »

HTC jarane ti si taj ovdje koji diskriminira druge da znas sta je kompleks shvatio bi da si malo zesci kompleksas odvajas Sarajevo od BiH kao cjeline i ja cvrsto vjerujem da ta vasa filozofija da dosljaci dobijaju poslove preko stele i veza ne pije nikakve vode , a mahalasi koji cijeli dan ispijaju kafice njima niko nije kriv sto ne zagriju stolicu kao dosljaci . Mislim da svi treba da se gledamo kao Bosanci i Hercegovci da se postujemo cijenimo i volimo i vjeruj mi ja najbolje znam kako je krv dati za drugoga i koliko sam clanova porodice izgubio u ovom ratu radi nekih drugih politickih ciljeva. Da li bi tebe zabolilo danas da vidis u Bihacu Tuzli ili nekom drugom gradu da se ubijaju bosanci da li bi rekao danas da nemas nista protiv tih porodica da dodju iz drugih gradova u Sarajevo da spase zivu glavu mojne suplje moramo se medjusobno vise uvazavati i postovati da bi ista ostalo od nase lijepe BiH
@ filozofija :thumbup:
starii

#44 Re: Savjet-posao

Post by starii »

bujrum dodite i pjevajte ovu pjesmu dole
kerimoglu

#45 Re: Savjet-posao

Post by kerimoglu »

I btw Blesava ti ako mislis da svako ko nije iz Sarajeva dolazi sa sela i da je seljak , ratar da obradjuje zemlju ne znam zaista cim si udarena bgm , i niko ti ne brani bilo gdje drugo da odes i da potrazis posao tako je danas vrijeme doslo da cemo morati iz Sarajeva ici u druge krajeve da bi se zaposlili ali ne iz razloga koje nam ti prezentujes
I ne bih da se niko ljuti ni svadja ovdje PEACE
Wind

#46 Re: Savjet-posao

Post by Wind »

Dakle, ti sa nickom iz Sanskog mosta....

Fino su ti odgovorili. Jednostavno ti se ne isplati da dolazis. Znaci ni ovdje nema posla, a ako i nesto nadjes, sve sto zaradis potrosices brze nego sto skontas gdje si krenuo.

Jest da je veci grad, vise sansi za posao ali je i sve puno skuplje, tako da je razlika =0. Bolje se okreni tvom okruzenju i iskoristi prednosti koje pruza.
Last edited by Wind on 23/11/2012 12:59, edited 1 time in total.
kerimoglu

#47 Re: Savjet-posao

Post by kerimoglu »

Provedena anketa u Sarajevu na pitanje da li Sandzaklije treba da se vrate u rodni Sandzak
70 posto ispitanika je odgovorilo: A da no sto da se vracam :-D Malo sale :-D
htcxone

#48 Re: Savjet-posao

Post by htcxone »

kerimoglu wrote:HTC jarane ti si taj ovdje koji diskriminira druge da znas sta je kompleks shvatio bi da si malo zesci kompleksas odvajas Sarajevo od BiH kao cjeline i ja cvrsto vjerujem da ta vasa filozofija da dosljaci dobijaju poslove preko stele i veza ne pije nikakve vode , a mahalasi koji cijeli dan ispijaju kafice njima niko nije kriv sto ne zagriju stolicu kao dosljaci . Mislim da svi treba da se gledamo kao Bosanci i Hercegovci da se postujemo cijenimo i volimo i vjeruj mi ja najbolje znam kako je krv dati za drugoga i koliko sam clanova porodice izgubio u ovom ratu radi nekih drugih politickih ciljeva. Da li bi tebe zabolilo danas da vidis u Bihacu Tuzli ili nekom drugom gradu da se ubijaju bosanci da li bi rekao danas da nemas nista protiv tih porodica da dodju iz drugih gradova u Sarajevo da spase zivu glavu mojne suplje moramo se medjusobno vise uvazavati i postovati da bi ista ostalo od nase lijepe BiH
@ filozofija :thumbup:
nikad :)
ja nemam nista protiv ljudi koji su iz drugih gradova, cak jedan dio moga drustva je takav, meni smetaju ovi sto kad se vrate preko vikenda u svoja mjesta pljuju po sarajevu i nas sarajlije zovu imenima nedostojnim ŽIVOTINJAMA a onda se iducih 5 dana ovdje prave većim sarajlijama od nas....
drugo, nemam ni protiv zaposljavanja dotičnih u sarajevu, svakako da imaju pravo to da rade, pravo na rad itd, ali je zalosno da mom djetetu predaje Bosanski jezik žena koja kaze MLEKO, a da no itd... :roll:
treće ja sam obisao cijelu bih, i na utakmicama svog kluba sam bio, navijaci sarajeva niakad nisu spominjali KAPIJU tuzlasnku, nikad nisu dirali zrtve zenicana ili nekih drugih, dok se nppr u istocnom sarajevuZAJEDNIČKI pjevalo (navijaci slavije i jednog kluba NAŠEG) ne kijepa pjesma o markalama... a zna se sta su markale nama !
cetvrto naravno, moj otac je u ratu primio dvije porodice iz foce koje su zivjele 2,5 godine kod nas u kuci (na spratu) i nikad ali nikad nisam lose nista mislio o njima...

ono sto mene jede jeste sto npr u IPSA institut za saobraćaj dođe direktor iz Goražda i povede pola gorazda sa sobom i zaposli ih u tu firmu , ovo je 100% istina, ito ez ikakvih kvalifikacija sto je najgore izmisljaju radna mjesta... strucni pomocnikpooćnika inžinjera ... :-) :?
moja mama koja je fakultet zavrsila prije rata ne moze dobiti posao jer je diretkor skole sandžaklija i prima na njeno mjesto zenu sa još ne zavrsenim fakultetom bez dana radnog staza sa slabijim prosjekom ocjena i na to sve NE ZNA PRIČATI BOSANSKI JEZIK.... i onda se pitate sto ja ovako pisem??? :thumbup:

posto sam prosao BIH uzduž i poprijeko jako dobro znam kakvo imaju misljenje ljudi iz drugih gradova o nama sarajlijama nema potrebe da nas laze neko, ali vjerujte da niko od sarajlija ne zeli nista lose nikome sa strane, svako ima pravo da zivi i radi, ali necu da osjetim diskriminaciju u svome gradu... dirrektor firme koji je iz gorazda zaposli inzinjera elektrotehnike iz goražda bez dana iskustva radnog, a ne primi inžinjera sa radnim iskustvom i boljim prosjekom ocjena, koji ima 3 djece ...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#49 Re: Savjet-posao

Post by KatarinaKosaca »

Interesantno je na ovoj temi kako se sarajlije kolektivno napadaju za bilo šta napisano, a pripisuje im se etiketa neradnika, neznalica , prepotentnih, pa se još i napiše "ne vidim gdje je to napisano" :lol: :lol:
ako netko iz Sarajeva trbuhom za kruhom ode u neki drugi grad poslom, obavezno je "Šibicar" "što je došao" "od kud on iz sarajeva ovdje" "jest da je sarajlija, al je dobar čovjek"... ali ne dao Bog da se netko iz Sarajeva drzne reći da se ovdje posao nalazi i dobiva po zemljačkoj liniji...
Jedan je prostor ekonomski, radni i svatko ima pravo ići gdje želi ili gdje mora poslom, ali onda se valjda jednako treba reagirati i na predrasude prema Saraejlijama, a ne kolektivno ih proglašavati neradnicima i nesposobnjakovićima i još se ljutiti ako se drznu reći da su svjedočili zapošljavanju po zemljačkoj liniji što kod sarajlija ne postoji.
kerimoglu

#50 Re: Savjet-posao

Post by kerimoglu »

@ HTC moram ti reci da se ovim zadnjim postom tvojim slazem , tu ima istine i to je tuzno , istina je sto kazes i za druge gradove npr pola moje porodice zivi u Tuzli , a ja zivim u Sarajevu 17 18 godina i kad odem u Tuzlu osjecam se neprijateljski jer Tuzlaci bukvalno ne podnose Sarajlije ne znam zasto ni kako ne kazem svi cast izuzecima ali ne podnose isto kao sto ne podnose ni izbjeglice iz Istocne Bosne koje su branile Tuzlu a zbog Tuzlaka koji su branili avliju izginulo koliko hoces ljudi , ne znam meni smeta sto nisam rodjen u Sarajevu a tu zivim skoro citav svoj zivot 6 godina sam kao dijete zivio u Tuzli, idem i ja na utakmice svog kluba Sarajevo volim i u srcu ga nosim , to sto ne zaboravljam odakle sam sto imam ljubavi i za rodni kraj ne daje nikome pravo da me diskriminira na osnovu toga i da me sikanira u svakodnevnom zivotu sto nisam rodjen u Sarajevu , vecina mojih drugova je rodjena u Sarajevu ali njihovi ocevi djedovi su mahom iz drugih krajeva Pozz
Locked