blesava wrote:Tipican odgovor nekog ko nije iz sarajeva. eto ispade ako si rodjen u sa da si automatski nesposoban i glup, nema to nikakve veze sto su ministrstvima i ostalim drzavnim firmama celni ljudi dosli izvan pa guraju svoju rodbinu da se docepa grada. licno sam na jednoj radnoj poziciji dobila odbijenicu uz ponizavajucu recenicu da smo dosta mi sarajlije dobivali drzavne plate, sad je red na druge. Nisam protiv toga da se i stanovnici drugih gradova zaposle, ali je sve veca diskriminacija ljudi koji su rodjeni ovdje. ( sta bi bilo da ja odem u zenicu traziti posao? sarajlije tamo ne mogu ni na kafu otic bez posaljedica, a ne jos da ih ko zaposli!)
al nije to poenta, nego je stvar u tome sto se ovi mladici zavaravaju da je u sa situacija puno bolja nego kod njih. Posla opcenito nema, ako nemas ko da te pogura, rijetki su oni koji dobiju posao bez stele, prije par godina je to i bilo moguce,ali sada nema sanse.
p.s. kazu da u gorazdu skoro da nema nezaposlenih kako se otvorio prevent, zasto tamo ne pokusate? (ups. al to je selo valjda)
Pored neogranicenog primitivizma i netrpeljivosti prema svemu sto nije mahalsko, postoji jos jedna veoma specificna karakteristika "pravih" sarajlija. A to je vrlo mastovito interpretiranje istine u svoju korist. Ili sto bi oni sami rekli: "Dusa im slagati."
Srecom postoji nesto sto se zove migracija stanovnistva. Zahvaljujuci tome je od male prasnjave kasabe na kraju svjeta nastao mega city. I sad bi stvarno trebalo sagraditi Berlinski zid da ne bi svaka fukara dolazila kao joj padna na pamet. I ugrozavati i diskriminirati "cistokrvne" sarajlije. Predlazem da se sagrade punktovi na ulazu u grad kako bi se na licu mjesta uzimale DNA probe. I tu bi se mogli zaposliti svi ovi sarajevski experti koji su uzgozeni i ciji su zivoti u opasnosti pri prvom iskoraku iz opcine Stari grad. U kojoj uzgred budi receno ljudi dobijaju poticaj za poljoprivrednu proizvodnju i stocarstvo. Jer oni su pioniri urbanih farmi u mega citijima.
Nazalost, "prave" sarajlije jako malo putuju. Imaju opravdan razlog, u svakom kaficu ovog svijeta vreba opasnost po zivot. Kad bi malo vise putovali znali bi recimo da je Sanski Most vrlo lijep i pitom gradic, sa dosta zelenila i finom kuhinjom