Savjet, pomoc

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
princeza i zvijer

#1 Savjet, pomoc

Post by princeza i zvijer »

Pozdrav svima :)

Evo mjesec dana radim u jednoj privatnoj firmi, koja se izmedju ostalog bavi trgovinom. Prije par dana sam dobila naredjenje od direktora da pokusam naci povoljnije dobavljace tj. smanjiti ulazne cijene. To se odnosilo na prodavnicu. Posto sam bez iskustva na tom polju, molila bih neki savjet, pomoc. Problem mi je kako doci do novih dobavljaca i njihovih cijena.

Posto je rijec o trgovini i ima puno artikala ne znam sta pod kojim dobavljacem traziti, ko je ciji zastupnik.

Evo na primjer kod duhanskih proizvoda (cigara) imam par firmi koje sam pronasla ali ne znam da li imaju komercijalistu za ovo podrucje i da li rade na malo. Na koji način traziti rabat od sadasnjih dobavljaca, mislim s kojim argumentima ?
Da li je pristojno traziti od nekih firmi ( dobavljaca) da dostave svoj program prodaje i cijene?
Vidim da vecina radi preko komercijalista. Na koji način doci do tih informacija?

Ako neko ima iskustva s ovim molila bih neki savjet, uputu na sta obratiti paznju.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2 Re: Savjet, pomoc

Post by KatarinaKosaca »

Prvo vidi u firmi koja je valuta sad, odnosno u kojem vremenskom roku plaćate postojećim dobavljačima. Ako je na primjer to 3 mjeseca zadaj sebi cilj da to bude 4 mjeseca. Tkz upravljanje likvidnošću. Ja bih prvo sa postojećim dobavljačima komercijalistima razgovarala kako se javlja konkurencija bla, bla, kako ste im prodajno mjesto, istakni njihove proizvode sa najviše koefcijenta obrta, odnosno one koji se najviše prodaju i tu traži tkz. količinski rabat. Ne da je sasvim pristojno , nego je normalno i svakodnevno.
Nove dobavljače ti je najbolje pronaći (ili uz kafu iz komercijaliste izvuci ko mu je konkurencija), njih direktno zovi i pitaj ko je diler. Jedva će dočekati da ti pošalju predstavnika, onda bla, bla, opet da radimo nešto da vrtimo kaži, onda malo hvalospjeva o tvojoj firmi ali da ne bude napasno, onda kaži kako je početak da pokažu spremnost (ovo sigurno hoće jer je svatko oduševljen imati novog kupca). Dakle, idi na količinski i vremenski rabat, vidi koji su ti proizvodi najinteresantniji, odnosno koji imaju najveći koefcijent obrta i na njima najviše insistiraj.
Opušteno, prijateljski, bez stida, bez treme. Naravno, komercijalisti ti neće odmah odgovoriti, najčešće nisu ni kompetentni, ali će dobiti upute. Sretno!
princeza i zvijer

#3 Re: Savjet, pomoc

Hvala puno KatarinaKosaca.
Vidi se da imate iskustva na tom polju.

Pa sto se tice odgode placanja uglavnom vidim da je placanje bez odgode ili do 15 dana kod oni kod kojih se ide na placanje. Ovdje kod ovih rabata mi se javlja jos jedna situacija - moja firma (direktor) preferira kompenzaciju. Najbolja varijanta je da recimo dobijemo rabat od nekog dobavljaca i onda jos to kompenziramo ( nadredjeni to preferira), tako da u biti su mi najpovoljniji dobavljaci s kojima radim kompenzaciju, a to su mi ovi lokalni . :)

Eh sad nece svi da kompenziraju. Evo recimo kod cigara dosta se nabavlja i prodaje ali niko ne kompenzira niti ima rabata npr. od sljedecih dobavljaca (Ataco Mostar, Primorka S.Brijeg, Cago komerc, Boreas). Je li inace za ovu visokotarifnu robu tesko izvuci rabat i da li se uopste daje, s obzirom da se radi o specifičnoj robi? Da li ja konkretno odje imam prostora da trazim nove dobavljace ili sam upucena na ove postojece, ne poznajem trziste jos dovoljno.

Evo recimo sam nasla Duhan promet firma, sad ne znam radi li na veliko i trebala bih njihovu ponudu. Na stranici im pise da rade na veliko. Posto su direktni zastupnik FDS mislim da bih kod njih te cigare trebale biti najpovoljnije. Poslala sam im mejl ali nema odgovora, ako mozes da me uputis sta dalje. Mislila sam ih nazvati telefonom i to razjasniti.

Jos jednom hvala za prethodno objašnjenje.
KatarinaKosaca

#4 Re: Savjet, pomoc

Post by KatarinaKosaca »

I ako se ide na kompenzaciju (tako se u BIH 90% radi), bolje je imati valutu 30 dana nego 15 dana, jer "ušićariš" time što valjaš tuđu robu dodatnih 15 dana. Kako se radi o maloprodaji, dakle, okrećeš tuđu lovu dodatnih 15 dana. Hoću reći, svejedno da li se radi o kompenzaciji ili ne, vremenski rabat je uvijek bitan.
Što se tiče tih koje si navela, ako ne odgovaraju na mail, nazovi telefonom i traži da ti pošalju ponudu, onda se spremi da poboljšavaš uvjete iz ponude , pozovi komercijalistu na kafu, sok, ručak, zavisi kako možeš, i pregovaraj. Ta firma drži svoje trafike, dakle ima maloprodaju, može se dio nečega kompenzirati. Nisam nikad radila sa duhanom pa za te artikle konkretno ne znam. Podliježu zakonu o akcizama, tako da je moguće da je tu samo keš. Ipak, ako je tako, idi , onda tu na količinski rabat, otprilike znaš koliko kojih cigara mjesečno prodaš (ako još nemaš to iskustvo , vidi u firmi u računaru, mora biti ili pitaj gazdu), možda će ti dati maximalan rabat samo da istjeraju konkurenciju, tj. da postanu strateški dobavljači. Ali, nikad nemoj ispustiti ni opciju b), c), dakle ostale dobavljače.
Jako je bitno u svemu tome da budeš u poluprijateljskim odnosnima sa dobavljačima, odnosno da možeš nazvati u po noći i reći.. donesi mi kombi te i te robe. Za to u početku nastoj ispoštovati rokove plaćanja i kompenzacija da se stekne povjerenje.
princeza i zvijer

#5 Re: Savjet, pomoc

Hvala puno na iscrpnom odgovoru, bit ce mi od pomoci.

Eh sad, evo jos neke dileme kod mene. U drugim trgovinama vidim neke artikle koji su dosta povoljniji nego kod nas npr. i do 40 kf po jedinici, sto je po meni puno. Sto se tice velicine i obima prometa, pomenute radnje nisu vece od radnje za koju radim. Postoji li neki nacin da se dodje do informacije ko su im dobavljaci za neki artikl (u pomenutim drugim trgovinama)?
Nije mi jasna ta razlika u cijeni, prosto ne mogu da skontam da su dobili toliki rabat od nekog ili ja imam skroz pogresne dobavljace. Sta ti mislis sta je razlog i kako da dodjem u situaciju da se izjednacim s cijenama kao kod konkurecije? I da li mi to moze biti jedan od argumenata kod pregovora s postojecim dobavljacima?

Izvinjavam se zbog mozda banalnih pitanja...nadam se da imate jos strpljenja... :)
princeza i zvijer

#6 Re: Savjet, pomoc

:)
KatarinaKosaca

#7 Re: Savjet, pomoc

Post by KatarinaKosaca »

princeza i zvijer wrote::)
pp :)
Lounge Act

#8 Re: Savjet, pomoc