Savjet o nastavku skolovanja ?
-
zippoo87
#1 Savjet o nastavku skolovanja ?
pozdrav
ovih dana sam u nekoj dilemi,da li da nastavim skolovanje i koju opciju obrazovanja da krenem/nastavim
poslije srednje skole (zavrsio sam gimnaziju) sam upisao saobcajno tehnicki fakultet i tu imam polozenih 8 ispita iz prve godine ,obnavljao sam godinu ,nisam bio najuzorniji student,jbga,tada aktuelna sijela,ludilo,afteri,hodanje ,itd,da ne duljim ...i izleti mi posao i pocnem raditi,kroz nekoliko mjeseci se i ispisem sa fakulteta
trenutno sam zaposlen,ali recimo da bi mogao uciti i na poslu
e sada sam opet nesto u razmisljanju,kontam da bi trebao makar neku visu zavrsiti,kada vidim da mi je zvanje "diplomirani gimnazijalac!?!" smuci mi se a i ovamo sam angazovan na nekim poljima gdje bi mi dobro dosao veci stepen obrazovanja
oblasti koje mene interesuju su: IT tehnologije,ekonomija,politika
interesuje me gdje i kakve vise skole imaju kod nas,da li bi meni na tim fakultetima priznali ove polozene ispite,sve su ocjene upisane u index i sta bi vi savjetovali
da napomenem da mi je i budzet ogranicen,nekih 2000-2500 KM godina plafon a i ovo mi je upitno ali nekako bi se protegao do ovog iznosa
eto,ako neko ima korisnih informacija,neko da je zavrsio nesto slicno itd
ovih dana sam u nekoj dilemi,da li da nastavim skolovanje i koju opciju obrazovanja da krenem/nastavim
poslije srednje skole (zavrsio sam gimnaziju) sam upisao saobcajno tehnicki fakultet i tu imam polozenih 8 ispita iz prve godine ,obnavljao sam godinu ,nisam bio najuzorniji student,jbga,tada aktuelna sijela,ludilo,afteri,hodanje ,itd,da ne duljim ...i izleti mi posao i pocnem raditi,kroz nekoliko mjeseci se i ispisem sa fakulteta
trenutno sam zaposlen,ali recimo da bi mogao uciti i na poslu
e sada sam opet nesto u razmisljanju,kontam da bi trebao makar neku visu zavrsiti,kada vidim da mi je zvanje "diplomirani gimnazijalac!?!" smuci mi se a i ovamo sam angazovan na nekim poljima gdje bi mi dobro dosao veci stepen obrazovanja
oblasti koje mene interesuju su: IT tehnologije,ekonomija,politika
interesuje me gdje i kakve vise skole imaju kod nas,da li bi meni na tim fakultetima priznali ove polozene ispite,sve su ocjene upisane u index i sta bi vi savjetovali
da napomenem da mi je i budzet ogranicen,nekih 2000-2500 KM godina plafon a i ovo mi je upitno ali nekako bi se protegao do ovog iznosa
eto,ako neko ima korisnih informacija,neko da je zavrsio nesto slicno itd
-
m_l
#2 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?
Ako si zavrsio sa partijanjem, i imas zelju da ucis, nastavi skolovanje. Znanje je izazov, ne samo o struci, vec opcenito. Finansije kazes nisu problem, bar minimum.
Samo me zanima zasto si se odmah ispisao sa faksa, papiri su mogli cekati?
-
Psihijatar071
#3 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?
Na tvoju dilemu slijedi sasvim logičan odgovor, u 90% ako ne i više takvih slučajeva ljudi izaberu neki privatni fakultet i laganini ga završe.Istina, na takvim fakultetima ili višim školama nećeš ništa naučiti, no bitna je diploma, pa eto sa srećom:)
-
zippoo87
#4 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?
nema vise partijanja u tojmjeri,svaki danm_l wrote:Ako si zavrsio sa partijanjem, i imas zelju da ucis, nastavi skolovanje. Znanje je izazov, ne samo o struci, vec opcenito. Finansije kazes nisu problem, bar minimum.
a napisao sam da sam obnovio godinu i onda sam se ispisao,znaci negdje oko 2.5 godina sam bio upisan na faxu
uglavnom,ovo je manje bitno,vise me zanima koje sve skole imaju u BiH,koje su dobre,koji smjerovi itd
znaci zanimaju me konkretne stvari,nesto sto ce mi pruziti i neko znanje,ne treba mi samo papir kao papir
isto mozda i savjeti za neke kurseve ili nesto,sto ce mi na kraju datii neko zvanje
a za finansije bi se nekako snasao,ako bi se odlucio za nesto a i da se meni svidi i da vidim perspektivu u tome,digao bi i kredita nesto ako bi morao
- vješalica
#5 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?
Čime se onda baviš konkretno?
Da ne bude poslije da završiš fax pa da je to bilo džaba.
Da ne bude poslije da završiš fax pa da je to bilo džaba.
-
celeron
#6 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?
Jel ti ovo iz licnog iskustva govoris.......ja vjerujem da lupas ko Maksim po divizijiPsihijatar071 wrote:Istina, na takvim fakultetima ili višim školama nećeš ništa naučiti
-
zippoo87
#7 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?
nije bitno sta ja sada radim,ako bude potrebno,napisati cu ali ovdje i postavljam pitanje ,zato sto me zanima ima li neka visa skola a da nije samo eto reda radi
moze i neki 1-2 godisnji kurs a jedino sto od ih kurseva znam je onaj za IT mreze CISCO certifikat
imaju li jos neki ovako duzi kursevi i da se moze poslije konkretno raditi to sto se zavrsi ?
za privatne fakultete znam,a to da li se negdje nesto nauci,ja mislim da u prvom redu zavisi od same osobe,tj.studenta,hoce li on uciti i prosirivati svoja znanja a ne iskljucivo od ustanove gdje se uci
moze i neki 1-2 godisnji kurs a jedino sto od ih kurseva znam je onaj za IT mreze CISCO certifikat
imaju li jos neki ovako duzi kursevi i da se moze poslije konkretno raditi to sto se zavrsi ?
za privatne fakultete znam,a to da li se negdje nesto nauci,ja mislim da u prvom redu zavisi od same osobe,tj.studenta,hoce li on uciti i prosirivati svoja znanja a ne iskljucivo od ustanove gdje se uci
-
dci driver
#8 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?
Ukoliko dobro savladaš jedan-dva programska jezika možeš se zaposliti kao programer. Tamo ti ne traže diplomu, smao znanje
Kažu treba nekoliko mjeseci intenzivnog rada da se nauči jedan (ja lično ne bih mogao ni za 10 godina pa moram vjerovati šta kažu).
Poznanik mi je završio poljoprivredu, a radi kao programer za cca 2 000 KM.
Poznanik mi je završio poljoprivredu, a radi kao programer za cca 2 000 KM.
-
mali_balon
#9 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?
Bio je u Mostaru fit (fakultet informacionih tehnologija, mislim da se ovako zove) distance learning (DL), znaci svei de on line ali neki ispiti se idu u MOstar polagati. Cuo sam da ima ta CISCO akademija 3 godine haman dodje kao fakultet.zippoo87 wrote:nije bitno sta ja sada radim,ako bude potrebno,napisati cu ali ovdje i postavljam pitanje ,zato sto me zanima ima li neka visa skola a da nije samo eto reda radi
A ako ces radi papira imas na politickim naukama vanredan studij, bolje ti je i FPN upiasti i zavrsiti nego neku glupost u travniku ili kiseljaku.
-
zippoo87
#10 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?
vi mene kao da niste najbolje razumjeli...ja i necu da zavrsavam bilo sta,cisto da bi imao papir
upravo suprotno,interesuje me nesto konkretno,stucno da li postoji kod nas u BiH a da se uklapa u ovaj moj budzet
mostar mi je daleko,ja sam na sjeveru BiH a i koliko to vrijedi a cisco je dobar,to sam bio razmisljao jedno vrijeme i bio odlucio upisati,medjutim,nije bilo dovoljno kandidata i nije ni bilo kursa a trajao je 2 godine ,mislim da je cijena bila oko 2000 KM godina
i sada ima ovog,ali nije mi blizu a i zbog posla ne mogu daleko ici na predavanja
ima li jos nesto u IT sektoru,ali da je nesto direktno,konkretno obrazovanje i da nije tromjesecni kurs,to je samo uzimanje para,vise mogu nauciti o nekom programu pod opcijom "help" ,gdje su tutoriali
je li moguce da kod nas nema dobrih kurseva ?
upravo suprotno,interesuje me nesto konkretno,stucno da li postoji kod nas u BiH a da se uklapa u ovaj moj budzet
mostar mi je daleko,ja sam na sjeveru BiH a i koliko to vrijedi a cisco je dobar,to sam bio razmisljao jedno vrijeme i bio odlucio upisati,medjutim,nije bilo dovoljno kandidata i nije ni bilo kursa a trajao je 2 godine ,mislim da je cijena bila oko 2000 KM godina
i sada ima ovog,ali nije mi blizu a i zbog posla ne mogu daleko ici na predavanja
ima li jos nesto u IT sektoru,ali da je nesto direktno,konkretno obrazovanje i da nije tromjesecni kurs,to je samo uzimanje para,vise mogu nauciti o nekom programu pod opcijom "help" ,gdje su tutoriali
je li moguce da kod nas nema dobrih kurseva ?
-
lajk
#11 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?
Cuj ovog upisi fpn

-
Psihijatar071
#12 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?
Da govorim iz vlastitog iskustva ali ne zato sto sam zavrsio privatni faks već zato sto mi trenutni posao nalaže obilazak takvih i slicnih fakulteta.Mislim da sam obisao vecinu u BiH i vjeruj da je to smijurija od fakulteta, mozda bih izdvojio apeiron i poslovne studije u BL, kao ozbiljnije, mozda jos par njih da se sad ne prisjećam, ali velika većina njih ne nudi ništa specijalno, samo ih interesuje lova i zarada.
Obrazovanje u BiH je srozano na dno, svako iole ko prati tu tematiku složiće se sa mnom, malo nas danas radi u struci za koju smo se obrazovali, došli smo u situaciju daj šta daš, neki papir moraš imati a najlakše ga je dobiti na privatnom.
Obrazovanje u BiH je srozano na dno, svako iole ko prati tu tematiku složiće se sa mnom, malo nas danas radi u struci za koju smo se obrazovali, došli smo u situaciju daj šta daš, neki papir moraš imati a najlakše ga je dobiti na privatnom.
-
zippoo87
#13 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?
manje vise,sve ja to znam,zato me i zanima ima li nesto da nije bacanje para,nesto konkretnoPsihijatar071 wrote:Da govorim iz vlastitog iskustva ali ne zato sto sam zavrsio privatni faks već zato sto mi trenutni posao nalaže obilazak takvih i slicnih fakulteta.Mislim da sam obisao vecinu u BiH i vjeruj da je to smijurija od fakulteta, mozda bih izdvojio apeiron i poslovne studije u BL, kao ozbiljnije, mozda jos par njih da se sad ne prisjećam, ali velika većina njih ne nudi ništa specijalno, samo ih interesuje lova i zarada.
onda radije za ove 4 milje pokusati neki obrt nesto,nego ih baciti u bezvrijedne papire
kod nas su javni fakulteti srozani a kamoli privatni...
-
Psihijatar071
#14 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?
Nećeš baciti lovu, ni to nije uzaludno, nažalost u državnim firmama je postala uobičajena praksa da raja nastavlja školovanje na privatnim fak. i napreduje, u privatnnim se već traži znanje ali i tu da bi napredovao traže papir, eh sad ako već imaš dovoljno znanja za posao kojim se baviš onda neće biti uzaludno bacanje love za diplomu.zippoo87 wrote:manje vise,sve ja to znam,zato me i zanima ima li nesto da nije bacanje para,nesto konkretnoPsihijatar071 wrote:Da govorim iz vlastitog iskustva ali ne zato sto sam zavrsio privatni faks već zato sto mi trenutni posao nalaže obilazak takvih i slicnih fakulteta.Mislim da sam obisao vecinu u BiH i vjeruj da je to smijurija od fakulteta, mozda bih izdvojio apeiron i poslovne studije u BL, kao ozbiljnije, mozda jos par njih da se sad ne prisjećam, ali velika većina njih ne nudi ništa specijalno, samo ih interesuje lova i zarada.
onda radije za ove 4 milje pokusati neki obrt nesto,nego ih baciti u bezvrijedne papire
kod nas su javni fakulteti srozani a kamoli privatni...
-
zippoo87
#15 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?
evo nasao sam na netu "centar za poslovnu edukaciju" http://cpe.ba/ koji nudi neke kurseve
- vješalica
#16 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?
Upiši ETF u BL. 
-
zippoo87
#17 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?
hahvješalica wrote:Upiši ETF u BL.
da me ima ko finansirati narednih 6-7 godina,mozda i bi
kako vidim,niko mi nista konkretno ne rece,propala tema