Savjet o nastavku skolovanja ?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
zippoo87

#1 Savjet o nastavku skolovanja ?

Post by zippoo87 »

pozdrav
ovih dana sam u nekoj dilemi,da li da nastavim skolovanje i koju opciju obrazovanja da krenem/nastavim
poslije srednje skole (zavrsio sam gimnaziju) sam upisao saobcajno tehnicki fakultet i tu imam polozenih 8 ispita iz prve godine ,obnavljao sam godinu ,nisam bio najuzorniji student,jbga,tada aktuelna sijela,ludilo,afteri,hodanje ,itd,da ne duljim ...i izleti mi posao i pocnem raditi,kroz nekoliko mjeseci se i ispisem sa fakulteta
trenutno sam zaposlen,ali recimo da bi mogao uciti i na poslu

e sada sam opet nesto u razmisljanju,kontam da bi trebao makar neku visu zavrsiti,kada vidim da mi je zvanje "diplomirani gimnazijalac!?!" smuci mi se a i ovamo sam angazovan na nekim poljima gdje bi mi dobro dosao veci stepen obrazovanja

oblasti koje mene interesuju su: IT tehnologije,ekonomija,politika

interesuje me gdje i kakve vise skole imaju kod nas,da li bi meni na tim fakultetima priznali ove polozene ispite,sve su ocjene upisane u index i sta bi vi savjetovali

da napomenem da mi je i budzet ogranicen,nekih 2000-2500 KM godina plafon a i ovo mi je upitno ali nekako bi se protegao do ovog iznosa

eto,ako neko ima korisnih informacija,neko da je zavrsio nesto slicno itd
m_l

#2 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?

Post by m_l »

Ako si zavrsio sa partijanjem, i imas zelju da ucis, nastavi skolovanje. Znanje je izazov, ne samo o struci, vec opcenito. Finansije kazes nisu problem, bar minimum.

Samo me zanima zasto si se odmah ispisao sa faksa, papiri su mogli cekati?
Psihijatar071

#3 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?

Post by Psihijatar071 »

Na tvoju dilemu slijedi sasvim logičan odgovor, u 90% ako ne i više takvih slučajeva ljudi izaberu neki privatni fakultet i laganini ga završe.Istina, na takvim fakultetima ili višim školama nećeš ništa naučiti, no bitna je diploma, pa eto sa srećom:)
zippoo87

#4 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?

Post by zippoo87 »

m_l wrote:Ako si zavrsio sa partijanjem, i imas zelju da ucis, nastavi skolovanje. Znanje je izazov, ne samo o struci, vec opcenito. Finansije kazes nisu problem, bar minimum.

Samo me zanima zasto si se odmah ispisao sa faksa, papiri su mogli cekati?
nema vise partijanja u tojmjeri,svaki dan :D...sada vikend i to je to :D
a napisao sam da sam obnovio godinu i onda sam se ispisao,znaci negdje oko 2.5 godina sam bio upisan na faxu
uglavnom,ovo je manje bitno,vise me zanima koje sve skole imaju u BiH,koje su dobre,koji smjerovi itd
znaci zanimaju me konkretne stvari,nesto sto ce mi pruziti i neko znanje,ne treba mi samo papir kao papir

isto mozda i savjeti za neke kurseve ili nesto,sto ce mi na kraju datii neko zvanje

a za finansije bi se nekako snasao,ako bi se odlucio za nesto a i da se meni svidi i da vidim perspektivu u tome,digao bi i kredita nesto ako bi morao
vješalica

#5 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?

Post by vješalica »

Čime se onda baviš konkretno?
Da ne bude poslije da završiš fax pa da je to bilo džaba.
celeron

#6 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?

Post by celeron »

Psihijatar071 wrote:Istina, na takvim fakultetima ili višim školama nećeš ništa naučiti
Jel ti ovo iz licnog iskustva govoris.......ja vjerujem da lupas ko Maksim po diviziji
zippoo87

#7 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?

Post by zippoo87 »

nije bitno sta ja sada radim,ako bude potrebno,napisati cu ali ovdje i postavljam pitanje ,zato sto me zanima ima li neka visa skola a da nije samo eto reda radi
moze i neki 1-2 godisnji kurs a jedino sto od ih kurseva znam je onaj za IT mreze CISCO certifikat
imaju li jos neki ovako duzi kursevi i da se moze poslije konkretno raditi to sto se zavrsi ?

za privatne fakultete znam,a to da li se negdje nesto nauci,ja mislim da u prvom redu zavisi od same osobe,tj.studenta,hoce li on uciti i prosirivati svoja znanja a ne iskljucivo od ustanove gdje se uci
dci driver

#8 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?

Post by dci driver »

Ukoliko dobro savladaš jedan-dva programska jezika možeš se zaposliti kao programer. Tamo ti ne traže diplomu, smao znanje :) Kažu treba nekoliko mjeseci intenzivnog rada da se nauči jedan (ja lično ne bih mogao ni za 10 godina pa moram vjerovati šta kažu).

Poznanik mi je završio poljoprivredu, a radi kao programer za cca 2 000 KM.
mali_balon

#9 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?

Post by mali_balon »

zippoo87 wrote:nije bitno sta ja sada radim,ako bude potrebno,napisati cu ali ovdje i postavljam pitanje ,zato sto me zanima ima li neka visa skola a da nije samo eto reda radi
moze i neki 1-2 godisnji kurs a jedino sto od ih kurseva znam je onaj za IT mreze CISCO certifikat
imaju li jos neki ovako duzi kursevi i da se moze poslije konkretno raditi to sto se zavrsi ?

za privatne fakultete znam,a to da li se negdje nesto nauci,ja mislim da u prvom redu zavisi od same osobe,tj.studenta,hoce li on uciti i prosirivati svoja znanja a ne iskljucivo od ustanove gdje se uci
Bio je u Mostaru fit (fakultet informacionih tehnologija, mislim da se ovako zove) distance learning (DL), znaci svei de on line ali neki ispiti se idu u MOstar polagati. Cuo sam da ima ta CISCO akademija 3 godine haman dodje kao fakultet.
A ako ces radi papira imas na politickim naukama vanredan studij, bolje ti je i FPN upiasti i zavrsiti nego neku glupost u travniku ili kiseljaku.
zippoo87

#10 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?

Post by zippoo87 »

vi mene kao da niste najbolje razumjeli...ja i necu da zavrsavam bilo sta,cisto da bi imao papir
upravo suprotno,interesuje me nesto konkretno,stucno da li postoji kod nas u BiH a da se uklapa u ovaj moj budzet

mostar mi je daleko,ja sam na sjeveru BiH a i koliko to vrijedi a cisco je dobar,to sam bio razmisljao jedno vrijeme i bio odlucio upisati,medjutim,nije bilo dovoljno kandidata i nije ni bilo kursa a trajao je 2 godine ,mislim da je cijena bila oko 2000 KM godina

i sada ima ovog,ali nije mi blizu a i zbog posla ne mogu daleko ici na predavanja

ima li jos nesto u IT sektoru,ali da je nesto direktno,konkretno obrazovanje i da nije tromjesecni kurs,to je samo uzimanje para,vise mogu nauciti o nekom programu pod opcijom "help" ,gdje su tutoriali :D

je li moguce da kod nas nema dobrih kurseva ?
lajk

#11 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?

Post by lajk »

Cuj ovog upisi fpn :lol: :lol:
Psihijatar071

#12 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?

Post by Psihijatar071 »

Da govorim iz vlastitog iskustva ali ne zato sto sam zavrsio privatni faks već zato sto mi trenutni posao nalaže obilazak takvih i slicnih fakulteta.Mislim da sam obisao vecinu u BiH i vjeruj da je to smijurija od fakulteta, mozda bih izdvojio apeiron i poslovne studije u BL, kao ozbiljnije, mozda jos par njih da se sad ne prisjećam, ali velika većina njih ne nudi ništa specijalno, samo ih interesuje lova i zarada.
Obrazovanje u BiH je srozano na dno, svako iole ko prati tu tematiku složiće se sa mnom, malo nas danas radi u struci za koju smo se obrazovali, došli smo u situaciju daj šta daš, neki papir moraš imati a najlakše ga je dobiti na privatnom.
zippoo87

#13 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?

Post by zippoo87 »

Psihijatar071 wrote:Da govorim iz vlastitog iskustva ali ne zato sto sam zavrsio privatni faks već zato sto mi trenutni posao nalaže obilazak takvih i slicnih fakulteta.Mislim da sam obisao vecinu u BiH i vjeruj da je to smijurija od fakulteta, mozda bih izdvojio apeiron i poslovne studije u BL, kao ozbiljnije, mozda jos par njih da se sad ne prisjećam, ali velika većina njih ne nudi ništa specijalno, samo ih interesuje lova i zarada.
Obrazovanje u BiH je srozano na dno, svako iole ko prati tu tematiku složiće se sa mnom, malo nas danas radi u struci za koju smo se obrazovali, došli smo u situaciju daj šta daš, neki papir moraš imati a najlakše ga je dobiti na privatnom.
manje vise,sve ja to znam,zato me i zanima ima li nesto da nije bacanje para,nesto konkretno
onda radije za ove 4 milje pokusati neki obrt nesto,nego ih baciti u bezvrijedne papire

kod nas su javni fakulteti srozani a kamoli privatni...
Psihijatar071

#14 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?

Post by Psihijatar071 »

zippoo87 wrote:
Psihijatar071 wrote:Da govorim iz vlastitog iskustva ali ne zato sto sam zavrsio privatni faks već zato sto mi trenutni posao nalaže obilazak takvih i slicnih fakulteta.Mislim da sam obisao vecinu u BiH i vjeruj da je to smijurija od fakulteta, mozda bih izdvojio apeiron i poslovne studije u BL, kao ozbiljnije, mozda jos par njih da se sad ne prisjećam, ali velika većina njih ne nudi ništa specijalno, samo ih interesuje lova i zarada.
manje vise,sve ja to znam,zato me i zanima ima li nesto da nije bacanje para,nesto konkretno
onda radije za ove 4 milje pokusati neki obrt nesto,nego ih baciti u bezvrijedne papire

kod nas su javni fakulteti srozani a kamoli privatni...
Nećeš baciti lovu, ni to nije uzaludno, nažalost u državnim firmama je postala uobičajena praksa da raja nastavlja školovanje na privatnim fak. i napreduje, u privatnnim se već traži znanje ali i tu da bi napredovao traže papir, eh sad ako već imaš dovoljno znanja za posao kojim se baviš onda neće biti uzaludno bacanje love za diplomu.
zippoo87

#15 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?

Post by zippoo87 »

evo nasao sam na netu "centar za poslovnu edukaciju" http://cpe.ba/ koji nudi neke kurseve
vješalica

#16 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?

Post by vješalica »

Upiši ETF u BL. :D
zippoo87

#17 Re: Savjet o nastavku skolovanja ?

Post by zippoo87 »

vješalica wrote:Upiši ETF u BL. :D
hah
da me ima ko finansirati narednih 6-7 godina,mozda i bi :P

kako vidim,niko mi nista konkretno ne rece,propala tema
Post Reply