Imam pitanje vezano za naslijeđivanje dugova po tekućem računi i kreditnoj kartici. Naime mama je preminula prošle godine, a u banci je imala kreditnu karticu kao i tekući račun na kojima su ostale neizmirene obaveze. Mi smo odmah obavijestili banku i dostavili Smrtni list gdje nam je rečeno da će svi računi biti blokirani do okončanja ostavinske rasprave. Međutim mi od banke svaki mjesec dobijamo obavijesti i opomene za neizmirene dugove, a danas smo dobili i opomenu pred tužbu. Mi smo banci pisali o ovom problemu ali odgovor nismo dobili. Čak smo i nudili da izmirimo sva dugovanja i zatvorimo kartice.
Šta raditi u ovoj situaciji: da li dugove izmiriti prije ostavinske ili čekati ostavinsku pa onda otići u banku?
Za koji iznos dugova nas banka ima pravo teretiti. Da li samo na stanje duga na dan smrti majke ili imaju pravo obračunavati kamate i naknade i poslije tog datuma?
Savjet - naslijeđivanje dugova
Moderator: _BataZiv_0809
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#2 Re: Savjet - naslijeđivanje dugova
Kontaktirati agenciju za bankarstvo.
-
Milenkov buraz
#3 Re: Savjet - naslijeđivanje dugova
Zar je dug nasljedan? OK ako je hipoteka i sl.
-
Milenkov buraz
#4 Re: Savjet - naslijeđivanje dugova
Evo ovako kaže zakon F.BiH
ZAKON
O NASLJEĐIVANJU U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE
C. ODGOVORNOST NASLJEDNIKA ZA DUGOVE OSTAVITELJEVE
Obim odgovornosti nasljednika
Član 172
(1) Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine.
(2) Nasljednik koji se odrekao od naslijeđa ne odgovara za ostaviteljeve dugove.
(3) Kada ima više nasljednika oni odgovaraju solidarno za ostaviteljeve dugove i to svaki do visine vrijednosti svog nasljednog dijela, bez obzira na to da li je izvršena dioba nasljedstva.
(4) Među nasljednicima dugovi se dijele srazmjerno njihovim nasljednim dijelovima, ako testamentom ili ugovorom o nasljeđivanju nije drukčije određeno.
ZAKON
O NASLJEĐIVANJU U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE
C. ODGOVORNOST NASLJEDNIKA ZA DUGOVE OSTAVITELJEVE
Obim odgovornosti nasljednika
Član 172
(1) Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine.
(2) Nasljednik koji se odrekao od naslijeđa ne odgovara za ostaviteljeve dugove.
(3) Kada ima više nasljednika oni odgovaraju solidarno za ostaviteljeve dugove i to svaki do visine vrijednosti svog nasljednog dijela, bez obzira na to da li je izvršena dioba nasljedstva.
(4) Među nasljednicima dugovi se dijele srazmjerno njihovim nasljednim dijelovima, ako testamentom ili ugovorom o nasljeđivanju nije drukčije određeno.
-
Tambure
#5 Re: Savjet - naslijeđivanje dugova
Ok ne bjezim ja od duga mene vise zanima kako se postaviti jer salju opomenu pred tuzbu? Takodje dio sa kamatama da li imaju pravo obracunavati kamatu i nakon smrti?