Savjet- dvije macke
Moderator: anex
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#1 Savjet- dvije macke
Ljudi moji, potreban mi je savjet u vezi upoznavanja dvije macke.
Kao sto vec znamo ja imam macu staru jedno godinu i pol dana. Vec jako dugo nije dolazila u dodir sa drugim macama. Medjutim, prijateljica koja ima macka dvije i po godine starog i zamolila me da joj ga pricuvam dok je ona na godisnjem odmoru (i moja Curica a i Lizi su kastrirani tj sterilizirani) .
I dovela je ona njega meni, tj nama da se upoznaju. Prvi dan, Curica se sakrila u smotani tepih i nije nikako izlazila dok je on bio tu. Tj. izasla je kad su tek dosli, dok je on jos bio u korpi, frknula na njega i pobjegla.
Drugi dan, tj danas, prijateljica ga je opet donijela. Situacija je iduca- Curica sjedi ispod stola, posmatra ga i frkce ako joj se previse priblizi. A on jadan obilazi oko nje ko macak oko vruce kase, i guguce haman ko golub. I gleda u nju ko u 7. svjetsko cudo, haman bi se i igrao. A ova moja- tipicno zensko, ni da mrdne a ne da sebi prici. Ne skace, ne napada ga, samo frkce onako potiho ako joj se puno priblizi ali u sustini ga ignorira. A on se raskomotio pravo, seta iz sobe u sobu, jede, i guguce.
Ima li sanse za njih dvoje? Tj, kako da ih malo udobrovoljim, tj nju i da ucinim prijateljici uslugu da joj ga pricuvam tih 15ak dana. Bilo kakav savjet je dobro dosao.
Kao sto vec znamo ja imam macu staru jedno godinu i pol dana. Vec jako dugo nije dolazila u dodir sa drugim macama. Medjutim, prijateljica koja ima macka dvije i po godine starog i zamolila me da joj ga pricuvam dok je ona na godisnjem odmoru (i moja Curica a i Lizi su kastrirani tj sterilizirani) .
I dovela je ona njega meni, tj nama da se upoznaju. Prvi dan, Curica se sakrila u smotani tepih i nije nikako izlazila dok je on bio tu. Tj. izasla je kad su tek dosli, dok je on jos bio u korpi, frknula na njega i pobjegla.
Drugi dan, tj danas, prijateljica ga je opet donijela. Situacija je iduca- Curica sjedi ispod stola, posmatra ga i frkce ako joj se previse priblizi. A on jadan obilazi oko nje ko macak oko vruce kase, i guguce haman ko golub. I gleda u nju ko u 7. svjetsko cudo, haman bi se i igrao. A ova moja- tipicno zensko, ni da mrdne a ne da sebi prici. Ne skace, ne napada ga, samo frkce onako potiho ako joj se puno priblizi ali u sustini ga ignorira. A on se raskomotio pravo, seta iz sobe u sobu, jede, i guguce.
Ima li sanse za njih dvoje? Tj, kako da ih malo udobrovoljim, tj nju i da ucinim prijateljici uslugu da joj ga pricuvam tih 15ak dana. Bilo kakav savjet je dobro dosao.
Last edited by anjusha on 01/08/2009 13:14, edited 1 time in total.
- anjusha
#2 Re: Savjet- dvije macke
on ne govori nista, ona samo suti...
svako na svom kraju sobe samo se kuziraju.
nisu se jos poklali.
to je dobro, ne?
svako na svom kraju sobe samo se kuziraju.
nisu se jos poklali.
to je dobro, ne?
-
delightful
#3 Re: Savjet- dvije macke
cini mi se sve to kao prevelik stres za mace. zasto jednostavno ne ides da hranis, cistis i obilazis macka u njegovoj kuci?! to mi se cini kao najbezbolnije rjesenje.
- madnessa
#4 Re: Savjet- dvije macke
nisam vlasnica macaka, ali imam prijatelje koji imaju mace i stalno sam okruzena macama. mislim da i zivotinjama kao i ljudima treba vremena. duzina upoznavanja je individualna, ali svakako je prerano da se priviknu jedno na drugo nakon dan-dva. novi mirisi, zvukovi... jos ako je maca razmazena... ipak je macak dosao na njenu teritoriju. ona je sve imala za sebe i sada to mora da dijeli. isto i on je dosao u nepoznato, jos zastao novu macu, nema mu vlasnice... oboje su traumatizirani. trebat ce im vise.
pokusaj da ih drzis skupa dok su ti na oku da se ne potuku i povrijede jedno drugo. nakon sto ustanovis da se nece "pokrviti" povremeno napusti sobu. lakse ce prici jedno drugom, ako ih niko ne posmatra.
sretno...
pokusaj da ih drzis skupa dok su ti na oku da se ne potuku i povrijede jedno drugo. nakon sto ustanovis da se nece "pokrviti" povremeno napusti sobu. lakse ce prici jedno drugom, ako ih niko ne posmatra.
sretno...
-
jaca78
#5 Re: Savjet- dvije macke
sumnjam da bi se pokrvili. pa gospodjica maca samo osjeca uljeza na svojoj teritoriji. mislim da ce za 2 dana spavati zajedno
- madnessa
#6 Re: Savjet- dvije macke
pa dobro... svaka maca reaguje na svoj nacin, ali treba biti oprezan u pocetku... samo kad pomislim kako bi meni bilo da sam na njihovom mjestu... 
-
melb26sa
#7 Re: Savjet- dvije macke
Pa ne radi se to tek tako da samo dovedes macku i ocekujes da ce se podnositi. To ide postepeno. Macke se odvoje - jedna u kupatilo (gdje se stavi hrana i pijesak) npr a druga i dalje moze hodati po kuci - njuskace se preko vrata i postepeno naviknuti.
Sto mozes uciniti je da kad su zajedno pustis ih na miru, ako bude nesuglasica i "letenja dlaka" boze moj, prezivjece i naviknuti se.
Javi kako prodje.
Sto mozes uciniti je da kad su zajedno pustis ih na miru, ako bude nesuglasica i "letenja dlaka" boze moj, prezivjece i naviknuti se.
Javi kako prodje.
- anjusha
#8 Re: Savjet- dvije macke
pa sad... nemam bas ni ja vremena bas svaki dan da odvajam po tri sata da bih isla kod nje u stan, a i grijeh bi bio ostaviti macku samu 15 dana, bez drustva. macke su toliko drustvene zivotinje da je to za nepovjerovati. znam da ja svoju ne bih tako mogla da ostavim. srce bi mi se slomilo.delightful wrote:cini mi se sve to kao prevelik stres za mace. zasto jednostavno ne ides da hranis, cistis i obilazis macka u njegovoj kuci?! to mi se cini kao najbezbolnije rjesenje.
a sto se tice ostalih postova- znaci vecina misli da ce to da bude ok?
evo, trenutno je ona pod krevetom- pomalo zmirka, kunja, izvalila se- evo izgleda i zasopa, a on s druge strane sobe, lezi, malo gleda u nju, malo u ventilator a malo u mene i kulira. ali kad joj se bio priblizio prije 10ak minuta bas previse (na mozda 15 cm) bas mu se tako iskesila da je i mene uplasila.
da ih pustim nasamo?
ne usudjujem se. ona jos nije jela i malo me strah da ne pocne da odbija hranu tj da je bude strah od njega otici u kuhinju da jede. posto je izgleda to problem- ona se njega pomalo boji....
Last edited by anjusha on 01/08/2009 13:16, edited 1 time in total.
- madnessa
#9 Re: Savjet- dvije macke
ma sve je to prirodno. moja prijateljica cesto dovodi kuci macice kojima treba dom, a ima svoje tri mace... u pocetku bude tenzija dok se ne priviknu, a navikli su da dijele stvari. kad njima nije sve po mjeri kad im dodje nepozvan gost onda zamisli kako je tvojoj mezimici. samo im daj vremena. 
- anjusha
- *miara*
#11 Re: Savjet- dvije macke
nista se ne sekiraj!! moj hugo je imao godinu dana kad sam ga dovela kod momka koji ima macu koja je tad imala oko 6 mjeseci. on nikad prije drugu macku nije vidio. ona je ta koja je rezala na njega samo kad udje u istu sobu kao ona. nisu jeli u isto vrijeme, nego prvo ona pa hugo pi*kica
hugo nije izlazio iz hodnika 7 dana i stalno se sunjao. sad, nakon skoro godinu dana, spavaju zajedno, lizu se (malo agresivno
) i nema vise rezanja.
za tih 15 dana samo ces se smijati macama, ali krvi neces vidjeti
za tih 15 dana samo ces se smijati macama, ali krvi neces vidjeti
-
Pepelina
#12 Re: Savjet- dvije macke
Netreba uopste da se trudis da ih sprijateljis.Njih dvoje zajedno,iako je ona cica vjestica,nikakav problem.Imam cetiri macke u kuci.Tri su u srodstvu ,dok je cetvrti macak usvojen prije nekih godinu dana .Nikada ga nisu prihvatile,uvjek frkcu na njega a on ih ignorise.
Samo ti njih pusti,oni ce sami da se naviknu jedno na drugo.
Samo ti njih pusti,oni ce sami da se naviknu jedno na drugo.
- madnessa
#13 Re: Savjet- dvije macke
a lopuzica malena ne da igrackicu nikome... 
-
Pepelina
#14 Re: Savjet- dvije macke
A slatki su ko secer .On tako zeli da joj pridje hiiiii 
- blackberry
#15 Re: Savjet- dvije macke
čuj mila, ne brini se
ja sam redovno unosila u kuću nove mace - samo sam uvijek imala taktiku upoznavanja .... naime, prvo ih odvojim u posebne sobe i hranim ih tako što stavim zdjelice s hranom što bliže vratima - da čuju zvukove i da (kroz vrata) malo se njuškaju...onda sam im vezala igračkice s jedne i druge strane špagice, pa tu špagicu provučem ispod vrata (da se mogu igrati)...nakon tog im redovno uradim rotaciju dekica (da se naviknu na nove mirise) i pijeska (jer svakom od njih dam posebno zdjelice za hranu i vodu i litterboxes) i glavno - na kraju ih hranim u istoj prostoriji, ali u dvije zdjelice (na dva kraja hodnika
), stavim im pijesak jedan do drugog i svaki dan ih puštam sve više i više zajedno....zatim dođe vikend, imam malo više slobodnog vremena, odvojim čitavu subotu da provedem zajedno s njima - i pustim ih da se zajedno igraju i dam im tonu igračkica...malo bude frktanja, ali već taj dan spavaju u istoj prostoriji bez problema
no, kako si ih ti već stavila zajedno i kako su se oni već (kako tako) privikli jedno na drugo, jedino što još možeš uraditi jeste da staviš po dvije posudice s hranom i vodom na dva kraja prostorije u kojoj se oni nalaze, a ako budeš izlazila van kuće - bolje zatvori jedno u kupatilo...za svaki slučaj...za dva tri dana bit će mali zaljubljeni golubovi...lizat će jedno drugo...samo polako...daj im vremena...oni su jako posesivne i teritorijalne životinje...tvoja slatkica samo brani svoj teritorij
no, kako si ih ti već stavila zajedno i kako su se oni već (kako tako) privikli jedno na drugo, jedino što još možeš uraditi jeste da staviš po dvije posudice s hranom i vodom na dva kraja prostorije u kojoj se oni nalaze, a ako budeš izlazila van kuće - bolje zatvori jedno u kupatilo...za svaki slučaj...za dva tri dana bit će mali zaljubljeni golubovi...lizat će jedno drugo...samo polako...daj im vremena...oni su jako posesivne i teritorijalne životinje...tvoja slatkica samo brani svoj teritorij
-
Pepelina
#16 Re: Savjet- dvije macke
Ja imam jednu groznu vijest i svo vrijeme sam izbjegavala da pricam o tome jer ako to izgovorim onda postaje stvarnost.Moj Pepe je nestao prije skoro dvije sedmice.Prije toga je nestao na osam dana,dosao kuci,klopao,malo spavao i opet otisao.Nadam se da ga je samo ljubavni zanos uhvatio i da se zaljubio u neku mackicu,ali s obzirom kako je mlad macak i odrastao u kuci,uopste se ne boji auta....i pasa lutalica! On je moje bezazleno mace koje nezna saamo o sebi da se brine.Svuda smo ga trazili,zvali....ali nista.
Nemogu nikome da se pozalim jer me ljudi gledaju kao da sam "crazy cat lady"...kao ono,cuj place zbog mace! A ja sam tako u zestokom s*** da nemogu da spavam,jedem...nemogu a da nemislim na njega i imam strasan predosjecaj da mu se nesto grozno desilo
...smrc
Rekose da je covjeku lakse kad se nekom pozali....meni nije nimalo lakse
Nemogu nikome da se pozalim jer me ljudi gledaju kao da sam "crazy cat lady"...kao ono,cuj place zbog mace! A ja sam tako u zestokom s*** da nemogu da spavam,jedem...nemogu a da nemislim na njega i imam strasan predosjecaj da mu se nesto grozno desilo
Rekose da je covjeku lakse kad se nekom pozali....meni nije nimalo lakse
- anjusha
#17 Re: Savjet- dvije macke
Duso, nemoj puno da brines. Pogledaj onu temu izgubljeno- nadjeno- tamo ces vidjeti primjer kada se macak vratio nakon 45 dana lutanja. A mozda da postavis sliku i ti, i gdje otprilike zivis, pa ako ga neko ugleda, nadje da ti ga uhvati i pricuva?
Sretno sa njegovim povratkom. Bice to ok, samo polako!
-
Pepelina
#18 Re: Savjet- dvije macke
anjusha wrote:Duso, nemoj puno da brines. Pogledaj onu temu izgubljeno- nadjeno- tamo ces vidjeti primjer kada se macak vratio nakon 45 dana lutanja. A mozda da postavis sliku i ti, i gdje otprilike zivis, pa ako ga neko ugleda, nadje da ti ga uhvati i pricuva?
Hvala puno na ljepim rijecima,malo mi je lakse kad je neko optimisticam
Odoh sada da ga trazim pa se javim,nadam se, sa dobrim vjestima
- *miara*
#19 Re: Savjet- dvije macke
pepelina, nista se ne sekiraj. kao sto ti je anjusha rekla, jedan macak se vratio nakon 45 dana lutanja. ostavi vrata i prozor otvorena, stavi hrane oko kuce i u hodnik, pod prozor, gdje god bi je mogao namirisati! budi strpljiva ako ga vidis. nemoj reagovati histericno. pricaj mu umiljatim glasom i bacaj mu keks. sto se tice cuka i auta, ne boj se. skontace on kad bude u opasnosti. to je ipak zivotinja. ako on vidi da njegovi novi haveri bjeze od tih cuda, bjezace i on.
kad ga uhvatis, obavezno:
1) stavi mrezu na prozore
2) kupi mu ogrlicu sa imenom i tvojim podacima (broj mobitela, adresa) da ako se ikad ponovo izgubi lakse nadje
3) kastriraj ga ako nisi
ako se jos neceg sjetim, dodacu na ovu listu.
zapamti, on je macka. ti si ga hranila i on zna dobro gdje da se vrati kad mu ne bude dobro ili kad bude gladan. kucna maca je razmazena maca, nece on vrapce i miseve.
mene moj rodjeni brat zove crazy cat lady, kao ona u simpsons, ako si gledala, sto joj macke iz dzempera i kose iskacu. pusti ti te price, ima nas koji te razumiju
kad ga uhvatis, obavezno:
1) stavi mrezu na prozore
2) kupi mu ogrlicu sa imenom i tvojim podacima (broj mobitela, adresa) da ako se ikad ponovo izgubi lakse nadje
3) kastriraj ga ako nisi
ako se jos neceg sjetim, dodacu na ovu listu.
zapamti, on je macka. ti si ga hranila i on zna dobro gdje da se vrati kad mu ne bude dobro ili kad bude gladan. kucna maca je razmazena maca, nece on vrapce i miseve.
mene moj rodjeni brat zove crazy cat lady, kao ona u simpsons, ako si gledala, sto joj macke iz dzempera i kose iskacu. pusti ti te price, ima nas koji te razumiju
- Skyfox
#20 Re: Savjet- dvije macke
Macak gorostas 
-
Pepelina
#21 Re: Savjet- dvije macke
Zao mi da ga vodim na kastriranje,neka ga nek jos malo uziva u ljubavi ,nemam srca da mu oduzmem muskost,ali cu ozbilno promisliti o tome cim se vrati kuci.
- anjusha
#22 Re: Savjet- dvije macke
Ma kad je Mirci mogla Husu da uštroji...
kakva ba muškost, mačka je to. mislim i ja sa svojom curicom pricam kao s insanom, ali ipak je to jedno cetveronozno mjaukalo, da se razumijemo. nego bolje i po njega i po tebe da jajca odu u vjecna lovista... vjeruj mi!
kakva ba muškost, mačka je to. mislim i ja sa svojom curicom pricam kao s insanom, ali ipak je to jedno cetveronozno mjaukalo, da se razumijemo. nego bolje i po njega i po tebe da jajca odu u vjecna lovista... vjeruj mi!
- *miara*
#23 Re: Savjet- dvije macke
o cemu ti pricas?? zao ti ga kastrirat???? a nije ti zao sto ce se pariti i pravit novu sirocad koju ce pas razderat, auto zgazit i djeca mrcvarit??
ja bi zakonom uvela obavezno kastriranje i sterilisanje zivotinja.
moj hugo je kastriran. neki govore kako nece da im zivotinja postane kao biljka zbog toga. e pa meni bi bilo drago da mi je hugo kao biljka sta sve meni i mojim macama radi!! on bi ih sve pomalo ali one ne daju
izbirljive nekakve.
moj hugo je kastriran. neki govore kako nece da im zivotinja postane kao biljka zbog toga. e pa meni bi bilo drago da mi je hugo kao biljka sta sve meni i mojim macama radi!! on bi ih sve pomalo ali one ne daju
- *miara*
#24 Re: Savjet- dvije macke
anjusha, sta tebi bi sa ovim mackama. kolju li se 
-
Pepelina
#25 Re: Savjet- dvije macke
*miara* wrote:o cemu ti pricas?? zao ti ga kastrirat???? a nije ti zao sto ce se pariti i pravit novu sirocad koju ce pas razderat, auto zgazit i djeca mrcvarit??
moj hugo je kastriran. neki govore kako nece da im zivotinja postane kao biljka zbog toga. e pa meni bi bilo drago da mi je hugo kao biljka sta sve meni i mojim macama radi!! on bi ih sve pomalo ali one ne dajuizbirljive nekakve.
Uf jos mi zvekni kakvu virtualnu sljagu !!!
Upravi se 100 %,slazem se,bit ce kastriran definitivno...nema druge