je li moguće da je eventualno prevod bio netačan, ili sam ja nešto pogrešno načuo?
elem, ako se fakat tako nazivaju nije mi jasno s kojim pravom.
ako neko zna nek' me prosvijetli. hvala.
hm da, ali nije li to sveto mjesto svih muslimana. mislim, odakle im pravo da na određen način svojataju ta mjesta. nije problem da se naziva upraviteljem ali odakle pravo za "zaštitništvom". od čega oni to čuvaju Meku i Medinu?Bosanac sa dna kace wrote:pa Meka i Medina su na njihovom teirtoriju oni njima upravljaju, tako su se nazivali svi upravitelji ta dva grada, i sto ne bi imali pravo na to?
to pravo su uzeli odande odakle su uzeli i prijasnji vladari ta dva grada, bilo da su Osmanlije bilo da su Memluci...Chmoljo wrote:hm da, ali nije li to sveto mjesto svih muslimana. mislim, odakle im pravo da na određen način svojataju ta mjesta. nije problem da se naziva upraviteljem ali odakle pravo za "zaštitništvom". od čega oni to čuvaju Meku i Medinu?Bosanac sa dna kace wrote:pa Meka i Medina su na njihovom teirtoriju oni njima upravljaju, tako su se nazivali svi upravitelji ta dva grada, i sto ne bi imali pravo na to?
zar ne bi trebao svaki musliman na Svijetu, biti zaštitnik Meke i Medine, na neki način?
da, a odakle prijašnjim vladarima pravo? ja ne znam da u šerijatu postoji propis kojim se regulira "skrbništvo" nad Mekom i Medinom. razumiješ li šta hoću reći? nije toliki problem u samoj tituli, mada mi je i ona poprilično diskutabilna, problem je u tome što je faktički jedna porodica samovoljno na sebe preuzela tu obavezu.Bosanac sa dna kace wrote:to pravo su uzeli odande odakle su uzeli i prijasnji vladari ta dva grada, bilo da su Osmanlije bilo da su Memluci...Chmoljo wrote:hm da, ali nije li to sveto mjesto svih muslimana. mislim, odakle im pravo da na određen način svojataju ta mjesta. nije problem da se naziva upraviteljem ali odakle pravo za "zaštitništvom". od čega oni to čuvaju Meku i Medinu?Bosanac sa dna kace wrote:pa Meka i Medina su na njihovom teirtoriju oni njima upravljaju, tako su se nazivali svi upravitelji ta dva grada, i sto ne bi imali pravo na to?
zar ne bi trebao svaki musliman na Svijetu, biti zaštitnik Meke i Medine, na neki način?
valjda imaju poravo na to ako se zna da oni finansiraju i odrzavaju grad...doduse americke firme kolko ja zna mmla nejse to je druga prica...
hm, da naravno. ali kako rekoh to je dobijeno rođenjem, ne nekom zaslugom...nelo wrote:hilafet ne postoji od 1924 na papiru, a u stvarnosti mozda i ranije.Ukino ga je ataturk......
Iako ne branim ovu praksu samoproglasenih "zastitnika svetog hrama", mora se znati da je tradicija u saudiji uvijek bila da postoje jace familije koje se brinu o Kabi, kao sto u nas o dzamijama brine IZ.
Ovo ima smisla jer npr muslimani iz bosne jedva sami na kraj izlaze sa svojim belajima, jos bi se oni trebali brinut o Kabi, a nazalost bespomocni su.
Sve sto mi mozemo uraditi je obici kad smo u mogucnosti.........
Na kraju krajeva iz Palestine je sa muslimana napravljen pogrom, i radi se na otimanju mesdzidul aksa koji je isto tako sveto mjesto, a nema zastitnika koji bi nesto uradio po tom pitanju. Ipak postojanje tzv. zastitnika ima smisla, ako to gledas sa ove strane.
na osnovu cega ljudi u IZ imaju to pravo, na osnovu cega u serijatu kako ti pitac oni imaju vecu prednost od porodice el Saud?Chmoljo wrote:hm, da naravno. ali kako rekoh to je dobijeno rođenjem, ne nekom zaslugom...nelo wrote:hilafet ne postoji od 1924 na papiru, a u stvarnosti mozda i ranije.Ukino ga je ataturk......
Iako ne branim ovu praksu samoproglasenih "zastitnika svetog hrama", mora se znati da je tradicija u saudiji uvijek bila da postoje jace familije koje se brinu o Kabi, kao sto u nas o dzamijama brine IZ.
Ovo ima smisla jer npr muslimani iz bosne jedva sami na kraj izlaze sa svojim belajima, jos bi se oni trebali brinut o Kabi, a nazalost bespomocni su.
Na kraju krajeva iz Palestine je sa muslimana napravljen pogrom, i radi se na otimanju mesdzidul aksa koji je isto tako sveto mjesto, a nema zastitnika koji bi nesto uradio po tom pitanju. Ipak postojanje tzv. zastitnika ima smisla, ako to gledas sa ove strane.
i ne stoji ti usporedba između IZ i "jacih familija". U IZ su ljudi koji su kvalifikovani za taj posao, to su ljudi kojima je to preokupacija. ovi nisu... to uostalom meni i najviše smeta.
na osnovu struke... u IZ su ljudi čija je profesija religija... shvataš? osim toga, pročitaj onaj članak koji je postavio @ek i biće ti jasnije.Bosanac sa dna kace wrote:na osnovu cega ljudi u IZ imaju to pravo, na osnovu cega u serijatu kako ti pitac oni imaju vecu prednost od porodice el Saud?Chmoljo wrote:hm, da naravno. ali kako rekoh to je dobijeno rođenjem, ne nekom zaslugom...nelo wrote:hilafet ne postoji od 1924 na papiru, a u stvarnosti mozda i ranije.Ukino ga je ataturk......
i ne stoji ti usporedba između IZ i "jacih familija". U IZ su ljudi koji su kvalifikovani za taj posao, to su ljudi kojima je to preokupacija. ovi nisu... to uostalom meni i najviše smeta.![]()
Bosanac sa dna kace wrote: na osnovu cega ljudi u IZ imaju to pravo, na osnovu cega u serijatu kako ti pitac oni imaju vecu prednost od porodice el Saud?![]()
e pa u slucaju Meke i Medine to je Kraljevina, svidjalo se to kome ili ne!nelo wrote:Bosanac sa dna kace wrote: na osnovu cega ljudi u IZ imaju to pravo, na osnovu cega u serijatu kako ti pitac oni imaju vecu prednost od porodice el Saud?![]()
I treba da postoji organizacija koja upravlja svim vakufima i legatima, a to je IZ u našem slučaju, sviđalo se to kome ili ne! O tome da li se taj posao dobro radi ne bih grano dalje, ali inače u životu prolaze samo sistemska rješenja.
a jesi ti tvrdoglav. nick ti baš paše.Bosanac sa dna kace wrote:e pa u slucaju Meke i Medine to je Kraljevina, svidjalo se to kome ili ne!nelo wrote:Bosanac sa dna kace wrote: na osnovu cega ljudi u IZ imaju to pravo, na osnovu cega u serijatu kako ti pitac oni imaju vecu prednost od porodice el Saud?![]()
I treba da postoji organizacija koja upravlja svim vakufima i legatima, a to je IZ u našem slučaju, sviđalo se to kome ili ne! O tome da li se taj posao dobro radi ne bih grano dalje, ali inače u životu prolaze samo sistemska rješenja.
koliko ja znam nisu uopće. nemaš nekog određenog "simbola islama" (kao što je npr. križ ili krst ili davidova zvijezda)... koliko ja znam to je ostalo od Turaka, ali nisam siguran. valjda ima neko pametniji da ti to odnekud iskopa ili objasni.Tullius Iustinius wrote:Narode, izvinjavam se ali nije mi palo na pamet da ranije pitam sta simbolizuju mesec i zvezda u islamu tj. zasto su mesec i zvezda simboli islama
pravo da upravljaju sa dva sveta garda je valjada otuda jer se u to doba naslo u njihovim rukama kada je ukinut hilfet i kada su turski nacionalisti napravili Nacionalni pakt u kome se jasno kase da je sudbina provincija Carevine naseljenih arapskim zivljem u rukama tih samih ljudi, niko se tad nije pitao za sveta mjesta...Chmoljo wrote:Bosanac sa dna kace wrote:a jesi ti tvrdoglav. nick ti baš paše.nelo wrote: e pa u slucaju Meke i Medine to je Kraljevina, svidjalo se to kome ili ne!![]()
![]()
svaki kralj u historiji je svoje pravo izvodio iz nečega (društveni ugovor, blagoslova Pape kao Bogom datog itd.). pravo SA se zasniva na šerijatu.
sad ja pitam: kada je ulema sjela i donijela odluku da sveta mjesta prepusti kraljevskoj dinastiji (kojoj ne sporim svjetovnu ulogu). ipak je to sveto mjesto SVAKOG muslimana u svijetu. i Arapa, i Iranaca, i Turaka, i Indonežana, i Bosanaca, i Eskima koji pređu na Islam... zar zemlja na kojoj se nalazi Kaba pripada njima?
Ono sto ja znam da su polumjesec i zvijezda starorimski simobli, naslijedjeni od strane Bizantije, a kako su se Osmanlije smatrale zakonitim nasljednicima Istocnog Rimskog Carstva i oni su ga samo nastvaili.Chmoljo wrote:koliko ja znam nisu uopće. nemaš nekog određenog "simbola islama" (kao što je npr. križ ili krst ili davidova zvijezda)... koliko ja znam to je ostalo od Turaka, ali nisam siguran. valjda ima neko pametniji da ti to odnekud iskopa ili objasni.Tullius Iustinius wrote:Narode, izvinjavam se ali nije mi palo na pamet da ranije pitam sta simbolizuju mesec i zvezda u islamu tj. zasto su mesec i zvezda simboli islama
Pa isti ljudi vladaju i sada Mekom i Medinom, pa su sagradili i nadgradili i pretekli u sjaju i kadifi sve one koji su se brinuli do tada o Meki i Medini. Autor ovoga teksta nije rekao da su pojedini muslimani hodali od jednog mezara ashaba do drugoga i molili se njima poput krscana sto se mole svetcima. Sto u Islamu podpada pod sirk tj. pripisivanju Allahu druga. Ne opravdavam to rusenje... ali o okolnostima u kojim se to desavalo mi nismo kompetentni da govorimo. Medjutim ono sto mi danas nazivamo Vehabizmom, mozemo zvati malo radikalnijim pravcom unutar malikijskog i hanbelisjkog mesheba koji su dominantni u dansnjoj S. arabiji. Napomene radi obje pravne skole su priznate u Islamu kao sto je priznata i ulema S. Arabije. Za mnoge od tih postupaka koji su gore navedeni postoji adekvatno vjersko misljenje proisteklo iz Kur`ana i Sunneta i misljenja pojedinih alima.ek wrote:POVIJEST RUŠILAČKE AGONIJE I DANAŠNJI IZGLED MEKKE I MEDINE
Područje Hidžaza, obalna oblast zapadne Arabije u kojoj se nalaze Mekka i Medina, uvijek su kroz povijest imali poseban status ma ko imao službenu vlast nad tim područjem. Na svetost i bereket tog područja posebno se pazilo. Ništa se nije naglo radilo. Taj lijepi edeb njegovan je sve do dolaska vehabija, a oni u Hidžaz provaljuju dva puta. Ovaj drugi bit će i najkobniji.
Krajem 18. stoljeća vehabije u nekoliko navrata pokušavaju ući u Hidžaz. Godine 1802. uspijeva im da uđu u grad Taif, prolijevajući pritom nedužnu krv muslimana. Već iduće godine polazi im za rukom da uđu i u Mekku. Tom prilikom ruše turbeta, historijske spomenike, pa čak i malu kupolu nad vrelom Zemzem. Tri godine kasnije rušilački ulaze i u Medinu. Povijesničari kazuju kako ni jedna džamija pored koje su prošli nije bila pošteđena. U zadnji tren odustali su od rušenja i samog Poslanikova, a.s., turbeta. Narednih nekoliko godina hadžijama iz Iraka, Sirije i Egipta bio je zabranjen ulazak u sveta mjesta. Kralj Al Sa’ud je postavio uvjet: „Ko želi obaviti hadž mora prihvati vehabizam. U suprotnom bit će tretiran kao nemusliman.“ Rušilačke aktivnosti nisu im bile dovoljne. Kralj je opustošio riznicu Poslanikove, a.s., džamije u koju se hadžije stoljećima donosile vrijedne darove. Blago je iskorišteno u vlastite svrhe.
Konačno, pod pritiskom muslimana iz čitavog svijeta, osmanlijski halifa nalaže da se u Mekki i Medini ponovo uspostava regularna vlast i vrati normalno stanje. Tako Muhammed Ali paša uz pomoć lokalnih plemena ponovo vraća prijašnje stanje i anulira vehabijsku vlast. Samo u Kairu je slavlje trajalo pet dana. Hadžije su ponovo mogle slobodno ići na hadž. Godine 1818. obavljena je rekonstrukcija islamskog nasljeđa. Dodatna rekonstrukcija obavljena je i 1848. i 1860. godine.
Međutim, Osmanlijsko Carstvo bilo je na svome izmaku. Zapadne kolonijalne sile grabile su što se još moglo ugrabiti. Situaciju u Arabiji iskoristile su, ko drugi doli vehabije. Ponovo upadaju u Mekku 1924. godine. Kao i prošli put, iza sebe ostavljaju pustoš.
Malo ko da je bio pošteđen. Avn ibn Hašim, tadašnji upravitelj Mekke, između ostalog bilježi: „Teško da je bilo i jednog drveta a da pored njega nije ležalo jedno ili dvoje mrtvih tijela.“ Već iduće godine, 21. aprila 1925., do temelja se ruše Džennetul-Beki’, a onda i ostala mezarja, turbeta, islamsko nasljeđe. Jedino turbe hazreti Pejgambera, a.s., biva pošteđeno. No sama Poslanikova, a.s., džamija pretrpila je bombardovanje. Pod velikim pristiskom muslimana kralj Ibn Sa’ud daje obećenje kako će područje Hidžaza staviti pod multinacionalnu upravu. Obećanje nije nikad ispunjeno.
Šokirani muslimani organiziraju 1926. proteste širom svijeta. Muslimani Indije donose čak i rezoluciju kojom se gnušaju na počinjene zločine u svetim mjestima. Veliki protesti održani su i Iraku, Iranu, Egiptu, Turskoj i Indoneziji. Međutim, situacija je ostala nepromijenjena sve do danas. Ustvari, i ono malo znakova koji su ostali da nas podsjećaju na velike događaje iz vremena Poslanikova, s.a.v.s., vremena sistematski se nastavljuju razarati. Takav je primjer i sa brežuljkom na brdu Uhud na kojem su stajali Poslanikovi, a.s., strijelci u bici na Uhudu. Hadžije koje su išle na hadž nekoliko prošlih godina kažu kako je brežuljak skoro sravnjen, uklonjen mu trag. Slično je i s hendekom oko Medine kojeg je i sam Poslanik, a.s., svojim mubarek rukama kopao. Zasut je zemljom i na njemu izgrađene zgrade. Primjera je mnogo. Navest ćemo samo nekoliko spomenika koji su danas uništeni:
· El-Mu‘alla – veliko staro mekkansko greblje. Sravnjeno sa zemljom.
· Kabur hazreti Have u Džiddi.
· Kabur Poslanikova, a.s., oca u Medini.
· Kuća žala (beytul-ahzan) hazreti Fatime u Medini.
· Džamija Selmana Farisija u Medini.
· Džamija Redž‘atuš-šems u Medini.
· Pejgamberov, alejhisselam, dom u Medini u kojem je živio nakon Hidžre.
· Kompleks (mahhalla) porodice Benu Hašima u Medini, porodice Poslanikove, a.s.
· Kuća hazreti Alije u kojoj su rođeni Poslanikovi, a.s., unuci Hasan i Husejn, r.a.
· Kuća hazreti Hamze i mezarje boraca na Uhudu.
Preuzeto sa:
http://www.znaci.com/nas_dijalog/mislje ... 515_0.html
da, polumjesec i zvijezda su bili simbol konstantinopolja od njegovog osnivanja (na crvenoj podlozi, isto kako danas izgleda, donekle ironično, zastava turske)Bosanac sa dna kace wrote:Ono sto ja znam da su polumjesec i zvijezda starorimski simobli, naslijedjeni od strane Bizantije, a kako su se Osmanlije smatrale zakonitim nasljednicima Istocnog Rimskog Carstva i oni su ga samo nastvaili.Chmoljo wrote:koliko ja znam nisu uopće. nemaš nekog određenog "simbola islama" (kao što je npr. križ ili krst ili davidova zvijezda)... koliko ja znam to je ostalo od Turaka, ali nisam siguran. valjda ima neko pametniji da ti to odnekud iskopa ili objasni.Tullius Iustinius wrote:Narode, izvinjavam se ali nije mi palo na pamet da ranije pitam sta simbolizuju mesec i zvezda u islamu tj. zasto su mesec i zvezda simboli islama
Prema drugoj verziji koju sam cuo, polumjesec simbolizira Allaha a zvijezda Muhameda, ili je obrnuto, nisam siguran...
Ovo jednostavno nije tačno!JThomas wrote: da, polumjesec i zvijezda su bili simbol konstantinopolja od njegovog osnivanja (na crvenoj podlozi, isto kako danas izgleda, donekle ironično, zastava turske)
a također je bio i simbol sasanidske dinastije u perziji...tako da izgleda da je riječ o prvobitno svjetovnom simbolu vlasti čestom na tim prostorima koji je vremenom postao religijski.