Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Saudijska Arabija stavila BiH na crnu listu zemalja
Narodna bošnjačka stranka izražava svoje ogorčenje ignoriranjem činjenice od zvanička BiH da je Saudijska Arabija stavila BiH na crnu listu zemalja, uz Izrael, za svoje građane.
Smatramo to opravdanom rekacijom Vlade Saudijske Arabije, nakon višegodišnjeg medijsko policijskog progona i anatemisanja Arapa u BiH, kaže se u saopćenju NBS-a koje potpisuje predsjednik Nedžad Latić.
Nakon što je Alijansa za promjene pokrenula hajku, uhapsila, kidnapovala, nezakonito isljeđivala i prisluškivala građane porijeklom iz islamskog svijeta, pod izgovorom borbe protiv terorizma, zatim uvela vize za građane Saudijske Arabije, nije se mogla ni očekivati drugačija reakcija saudsijkih vlasti. Nijedna evropska zemlja, pa čak ni SAD, nisu tako restriktivno djelovale prema državljanima Saudijske Arabije.
Stoga zahtjevamo od nadležanih državnih organa, pa i Islamske zajednice, da se htino otklone ovakvi nesporazumi u diplomatskim odnosima s jednim od najodanijia prijatelja BiH, ali i sa jednom ekonomskom velesilom kakva je Saudijska Arabija. Njeni građani su dobrodošli u BiH, navodi se u saopćenju NBS-a
Bilo je i krajnje vrijeme... cudi me da do sada nisu poceli bombaski napadi po ferhadiji i ostalim djelovima bih... zbog takvih politicara koji bi i rodjenu majku prodali zarad ostvarenja svojih ciljeva kao i americkih interesa na ovim prostorima i dokle ce vise trajat to lizanje dupeta americi... sad je na redu nesto vece i krupnije. fol prvo slanje nasih snaga u "mirovne misije" razminiranje iraka avganistana i ostalih zemalja koje je amerika upropastila sta se to nas tice i sta mi imamo stim nista... nek njihovi sinovi ginu gamad americka... kako su posijali nek i zanju.
Last edited by Troll_Happens on 01/09/2007 18:34, edited 1 time in total.
Jedan001 wrote:Bilo je i krajnje vrijeme... cudi me da do sada nisu poceli bombaski napadi po ferhadiji i ostalim djelovima bih... zbog takvih politicara koji bi i rodjenu majku prodali zarad ostvarenja svojih ciljeva kao i americkih interesa na ovim prostorima i dokle ce vise trajat to lizanje dupeta americi... sad je na redu nesto vece i krupnije. fol prvo slanje nasih snaga u "mirovne misije" razminiranje iraka avganistana i ostalih zemalja koje je amerika upropastila sta se to nas tice i sta mi imamo stim nista... nek njihovi sinovi ginu gamad americka...
Ma ja, guza na sigurnom pa ovdje lozis raju. Zelim ti bracu u Linzu Ako ih toliko cijenis, zahvalices mi na ovom postu
Jedan001 wrote:Bilo je i krajnje vrijeme... cudi me da do sada nisu poceli bombaski napadi po ferhadiji i ostalim djelovima bih... zbog takvih politicara koji bi i rodjenu majku prodali zarad ostvarenja svojih ciljeva kao i americkih interesa na ovim prostorima i dokle ce vise trajat to lizanje dupeta americi... sad je na redu nesto vece i krupnije. fol prvo slanje nasih snaga u "mirovne misije" razminiranje iraka avganistana i ostalih zemalja koje je amerika upropastila sta se to nas tice i sta mi imamo stim nista... nek njihovi sinovi ginu gamad americka...
Nista ja mislim da je rjesenje da pocnemo lizat guzicu britancima i francuzima? Sta ti mislis?
Ma ja, guza na sigurnom pa ovdje lozis raju. Zelim ti bracu u Linzu Ako ih toliko cijenis, zahvalices mi na ovom postu
neznam sto si se ti nalozen osjetio mozda si se ti nalozio, ja nisam stekao utisak da je neko lozenje bilo, evo zahvaljujem brace ima na svakom mjestu pa i u linzu
jefferson wrote:
Nista ja mislim da je rjesenje da pocnemo lizat guzicu britancima i francuzima? Sta ti mislis?
Ocito je vrlo moguce kad nismo nista sami sposobni da uradimo i da se dogovorimo
AVAZ je odmah kontaktirao ambasadora u Saudiji,a kasnije je ambasador saznao da je to iz vremena RATA,kad su gradjanima radi sigurnosnih i radi sprijecavanja da gradjani Saudije odlaze da ratuju u BIH-vlasti stavili BIH pod crnu listu.Saudija zna da je BIH prijateljska zemlja
Nemam informacije da je BiH na crnoj listi
Nesmotreno tumačenje odluke iz 1992. godine, kada je u našoj zemlji bio rat * Zatražio prijem u saudijskom ministarstvu vanjskih poslova
Informacije da se BiH nalazi na crnoj listi zemalja u koje se ne preporučuje odlazak državljanima Saudijske Arabije, a koje je prije dva dana objavio list "Al-Sharq al-Awsat" koji izlazi u Londonu, ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji Razim Čolić smatra nesporazumom.
Nadležni organi
- Naša ambasada nema nikakvih saznanja o ovakvoj eventualnoj odluci Saudijske Arabije. Mislim da se radi o nesmotrenom tumačenju jedne ranije odluke iz 1992. godine. S obzirom na to da su četvrtak i petak dani vikenda u Saudijskoj Arabiji, ja ću već u subotu zatražiti prijem u nadležnom ministarstvu kako bih dobio zvanične informacije - kazao je jučer u telefonskom razgovoru za "Dnevni avaz" ambasador Razim Čolić.
List "Al-Sharq al-Awsat", navodi Čolić, imao je informacije da je Saudijska Arabija 1992. godine, s obzirom na to da je u BiH tada bio rat, svojim građanima zabranjivala odlazak u našu zemlju, čisto iz sigurnosnih razloga, ali i da ne bi učestvovali u ratu.
- Za odlazak u BiH tada je trebala dozvola nadležnih državnih organa i za svakog ko je putovao, moralo se znati šta će u BiH raditi, koliko će vremena ostati. Sve ostalo bilo je nelegalno i podrazumijevalo je odgovornost - pojašnjava dalje ambasador Čolić.
Bez primjedbi
Ističe da mu je, nakon što je 1995. godine došao u bh. ambasadu u Saudijskoj Arabiji, nekoliko saudijskih državljana iznijelo primjedbe da prilikom vađenja pasoša u svojoj zemlji i dalje moraju potpisivati izjave da neće putovati u Izrael, Irak, BiH, Afganistan i Tajland, odnosno zemlje koje su zahvaćene ratnim sukobima.
On navodi da je tada u saudijskom ministarstvu vanjskih poslova posjetio ministra Medenija interesirajući se za razloge ovakvog stava prema BiH.
- Ministar mi je odgovorio da je riječ o staroj uredbi koja je važila u vrijeme rata i da je ona zvanično povučena, premda nije isključivao mogućnost nekog administrativnog nesporazuma - kaže Čolić, ističući da je ministar Medeni odmah reagirao i da dugo nakon toga nije bilo primjedbi da je neko imao probleme zato što odlazi u BiH.
A. HADŽIĆ
Šta sam rekao u MVPBiH
- Jučer poslije podne sa mnom su kontaktirali i iz MVPBiH interesirajući se za tačnost i težinu informacija koje su objavljene u medijima. I njima sam ponovio svoje ubjeđenje da se radi o nesporazumu, no sve će biti jasnije nakon što u subotu pokušam kontaktirati s nadležnima u saudijskom ministarstvu vanjskih poslova - kazao nam je ambasador Čolić.
avaz
Last edited by venera888 on 01/09/2007 18:43, edited 1 time in total.
Da li neko zna kakav je sada vizni režim za Saudiju?
Zanima me da li su i UAE zaoštrili vizni režim prema bosanskim državljanima?
Molim Vas, odgovori mogu i na pvt.
Zahvaljujem.
E.
neznam sto si se ti nalozen osjetio mozda si se ti nalozio, ja nisam stekao utisak da je neko lozenje bilo, evo zahvaljujem brace ima na svakom mjestu pa i u linzu
Kad bih se lozio na ovakve price, vjerovatno bih sa bradom vodao pokrivenu zenu po ulici.
A da mnogi ovakve price ne smatraju lozenjem, to mi je jasno. Tako objasnjavam odrzavanje nacionalista i njihovog kriminala evo vec 15 godina na vlasti...uz manji, nebitan prekid.
venera888 wrote:AVAZ je odmah kontaktirao ambasadora u Saudiji,a kasnije je ambasador saznao da je to iz vremena RATA,kad su gradjanima radi sigurnosnih i radi sprijecavanja da gradjani Saudije odlaze da ratuju u BIH-vlasti stavili BIH pod crnu listu.Saudija zna da je BIH prijateljska zemlja
Nemam informacije da je BiH na crnoj listi
Nesmotreno tumačenje odluke iz 1992. godine, kada je u našoj zemlji bio rat * Zatražio prijem u saudijskom ministarstvu vanjskih poslova
Informacije da se BiH nalazi na crnoj listi zemalja u koje se ne preporučuje odlazak državljanima Saudijske Arabije, a koje je prije dva dana objavio list "Al-Sharq al-Awsat" koji izlazi u Londonu, ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji Razim Čolić smatra nesporazumom.
Nadležni organi
- Naša ambasada nema nikakvih saznanja o ovakvoj eventualnoj odluci Saudijske Arabije. Mislim da se radi o nesmotrenom tumačenju jedne ranije odluke iz 1992. godine. S obzirom na to da su četvrtak i petak dani vikenda u Saudijskoj Arabiji, ja ću već u subotu zatražiti prijem u nadležnom ministarstvu kako bih dobio zvanične informacije - kazao je jučer u telefonskom razgovoru za "Dnevni avaz" ambasador Razim Čolić.
List "Al-Sharq al-Awsat", navodi Čolić, imao je informacije da je Saudijska Arabija 1992. godine, s obzirom na to da je u BiH tada bio rat, svojim građanima zabranjivala odlazak u našu zemlju, čisto iz sigurnosnih razloga, ali i da ne bi učestvovali u ratu.
- Za odlazak u BiH tada je trebala dozvola nadležnih državnih organa i za svakog ko je putovao, moralo se znati šta će u BiH raditi, koliko će vremena ostati. Sve ostalo bilo je nelegalno i podrazumijevalo je odgovornost - pojašnjava dalje ambasador Čolić.
Bez primjedbi
Ističe da mu je, nakon što je 1995. godine došao u bh. ambasadu u Saudijskoj Arabiji, nekoliko saudijskih državljana iznijelo primjedbe da prilikom vađenja pasoša u svojoj zemlji i dalje moraju potpisivati izjave da neće putovati u Izrael, Irak, BiH, Afganistan i Tajland, odnosno zemlje koje su zahvaćene ratnim sukobima.
On navodi da je tada u saudijskom ministarstvu vanjskih poslova posjetio ministra Medenija interesirajući se za razloge ovakvog stava prema BiH.
- Ministar mi je odgovorio da je riječ o staroj uredbi koja je važila u vrijeme rata i da je ona zvanično povučena, premda nije isključivao mogućnost nekog administrativnog nesporazuma - kaže Čolić, ističući da je ministar Medeni odmah reagirao i da dugo nakon toga nije bilo primjedbi da je neko imao probleme zato što odlazi u BiH.
A. HADŽIĆ
Šta sam rekao u MVPBiH
- Jučer poslije podne sa mnom su kontaktirali i iz MVPBiH interesirajući se za tačnost i težinu informacija koje su objavljene u medijima. I njima sam ponovio svoje ubjeđenje da se radi o nesporazumu, no sve će biti jasnije nakon što u subotu pokušam kontaktirati s nadležnima u saudijskom ministarstvu vanjskih poslova - kazao nam je ambasador Čolić.
avaz
AVAZ je odmah kontaktirao ambasadora u Saudiji,
zar to nisu poslovi vlade,ministarstva inostranih poslova............???
ili je avaz postao sve to ?
ako je tako zasto onda izdvajati tolike pare,za raznorazne ambasade i ambasadore ( njihove porodice,poslugu,uposlene,sekretarice,prevodioce,vozace,obezbjejnje)po cjelom svjetu ???
ako je tako zasto onda izdvajati tolike pare,za raznorazne ambasade i ambasadore ( njihove porodice,poslugu,uposlene,sekretarice,prevodioce,vozace,obezbjejnje)po cjelom svjetu ???
svo ovo PUTA 3,
kako bi bila RAVNOPRAVNO zastupljena nacionalna struktura....
Kada su Dani objavili informaciju, potkrijepljenu dokazima i argumentima, da tadašnji sudija Suda BiH Vlado Adamović koristi luksuzan trosoban stan u vlasništvu Vlade Federacije, ekspresno je reagirao Ured disciplinskog tužioca u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i pokrenuo postupak protiv njega. Iako se govorilo da će Adamović biti oštro kažnjen, prošao je sa smanjenjem plaće od 25 posto na period od šest mjeseci. Presuda mu je izrečena 24. februara 2005.
Rješenje za korištenje luksuznog stana Adamoviću je svojevremeno potpisao Alija Behmen, dok je obavljao funkciju premijera Federacije BiH, a uz mjesečnu naknadu od 155 KM Adamović je imao pravo da stan koristi do kraja života - preciznije, dok obavlja sudačku dužnost, a sudije se, je li, imenuju do kraja radnog vijeka. Stan je u ime Adamovića od Vlade Federacije zatražio Vrhovni sud (Adamović je bio v.d. predsjednik), i to zbog "ugrožavanja sigurnosti", kako je kasnije tvrdio sam Adamović. U zgradi poznatoj pod nazivom Lipa Adamoviću su komšije bili Šefik Džaferović, Martin Raguž, Izet Žigić, Desnica Radivojević... i nekoliko visokih oficira Armije BiH.
Prvostepena disciplinska komisija je Adamovića teretila za "nemar i nepažnju u vršenju službene dužnosti", no nakon žalbe koju je uputio Drugostepenoj komisiji Adamović je odgovarao za "davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja u službi ili bilo kojim stvarima koje su u nadležnosti Vijeća". Promijenjena je i kazna: ovaj put je Adamoviću smanjena plaća za 20 posto, i to za period od pet mjeseci. Na ovu presudu Adamović se žalio Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, no žalba mu je odbijena i 16. decembra 2005. Adamović podnosi apelaciju Ustavnom sudu BiH.
Pozivajući se na Ustav i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Adamović je tvrdio da mu je "povrijeđeno ustavno pravo na pravično saslušanje u građanskim i krivičnim stvarima, kao i druga prava u vezi s krivičnim postupkom." I 30. marta 2007. Ustavni sud BiH je ukinuo presudu i predmet vratio Visokom sudskom i tužilačkom vijeću uz napomenu da "po hitnom postupku donesu novu odluku u disciplinskom postupku", jer je "došlo do povrede prava na pravično suđenje". Javna je tajna da je Adamović lobirao na sve strane kako bi uspio svoj slučaj "završiti" u Ustavnom sudu i očito je uspio. Mnogi sumnjaju da s tim velike veze ima Mato Tadić.
A kako Adamović koristi svoje pravo na pravično suđenje najbolje ilustrira podatak da Ured disciplinskog tužioca još uvijek protiv njega vodi postupak zbog djevojke koju je nasilno poljubio (iako je taj predmet već odavno završen u Općinskom sudu), jer sudija Adamović izbjegava da dolazi na ročišta, mijenja advokate (posljednji mu je Fahrija Karkin) i na sve moguće načine odugovlači. U međuvremenu je protiv njega pokrenuta i istraga zbog optužbi žene da ju je zloupotrebljavajući svoj položaj silovao. Vlado Adamović već nekoliko mjeseci ne radi, a šta će s njim dalje biti zavisi od Ureda disciplinskog tužioca i Kantonalnog suda u Sarajevu.
Jedan001 wrote:Bilo je i krajnje vrijeme... cudi me da do sada nisu poceli bombaski napadi po ferhadiji i ostalim djelovima bih... zbog takvih politicara koji bi i rodjenu majku prodali zarad ostvarenja svojih ciljeva kao i americkih interesa na ovim prostorima i dokle ce vise trajat to lizanje dupeta americi... sad je na redu nesto vece i krupnije. fol prvo slanje nasih snaga u "mirovne misije" razminiranje iraka avganistana i ostalih zemalja koje je amerika upropastila sta se to nas tice i sta mi imamo stim nista... nek njihovi sinovi ginu gamad americka... kako su posijali nek i zanju.
Kao prvo sve sto si to napisao vrijedi za Saudijsku Arabiju i njene politicare, koji lizu guscu Americi i Zapadu...
Saudijska Arabija je zemlja koja je potpomagala sve Americke ratove protiv ISlamskih zemalja...