Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
hAZNADAR

#1 Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by hAZNADAR »

Slucajno upoznah par dobrih ljudi iz Gornjeg Vakufa koji jedva prezivljavaju radeci teske fizicke poslove na gradjevini samo za jednu marku na sat. Takodjer potvrdise da ih ima mnogo u Vakufu koji tako zaradjuju, i plus u Bugojnu i sire. Neprijavljeni radnici, dakle rad na crno bez godisnjeg, socijalnog, penzionog,... prisiljeni na to jer nemaju drugog izbora.

Vlasnik firme koja izvodi sire gradjevinske poslove je Kasumic. Koliko sam cuo ima ih vise u toj familiji koji raskosno zive, skupa auta, vile, zene okicene zlatom,.. u jednom malom mjestu u Bosni se sepure bogatstvom pored siromaha koje placaju marku na sat.

Pitam se ima li u Evropi igdje manja satnica, i ujedno vece ponizenje za covjeka. Pretpostavljam da je glupo traziti moral i postaviti pitanje gdje je covjeku dusa i mrva obzira da radnike koji prehranjuju porodice placa marku na sat. Pretpostavljam da ce neki zakljuciti na osnovu starih narodnih da nebi imali toliko da nisu skrti na satnici, da je takva drzava, da je takav zivot jer ako nece spomenuti raditi za marku na sat - ima ko hoce,.. i ostale cinjenice stvarnog zivota.

Ali zaboga, kakav smo mi to narod ako sebi dopustamo da jedni druge toliko ponizavamo i da okrecemo glavu od toga? Mogao bi bilo ko toj bitangi sto placa ljude marku na sat i to neprijavljene opaliti samar ili pljunuti u lice ali koja fajda i od toga.

Konkretno - postoji li nacin da se poslodavci koji radnike drze samo na crno i placaju marku na sat krivicno gone, kazne, a da radnici zadrze posao - naravno sa vecom satnicom i prijavljeni? LJudi se ne smiju pobuniti da ne izgube i to malo sto imaju, svi u tim gradovima znaju da Kasumovici zaposljavaju radnike na crno za marku na sat, i niko ne smije ustati protiv toga zbog posljedica. Hajd necemo o moralu, etici,.. koje ovdje uopce nema - postoji li ikakav pravni nacin da se ovom ponizavanju i nepravdi stane u kraj.
siimee

#2 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by siimee »

Sumnjam da postoji, nit' ga ko tjera da radi, nit' išta. Ako mu zovneš inspekciju, on njima kovertu fino u džep, i taj koji je zovn'o popuši otkaz. To je najveća tuga u našoj državi, što su svi korumpirani :-)
spreca

#3 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by spreca »

siimee wrote:Sumnjam da postoji, nit' ga ko tjera da radi, nit' išta. Ako mu zovneš inspekciju, on njima kovertu fino u džep, i taj koji je zovn'o popuši otkaz. To je najveća tuga u našoj državi, što su svi korumpirani :-)
ja bih mu tako radio dok ne zaradim za kanister benzina od 20 litara
karanana

#4 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by karanana »

sumnjam.
O'zone
Globalni moderator

#5 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by O'zone »

Nisu oni jedini ima takvih hejbet samo dok se izađe iz KS.

Kome god da ih prijaviš (a to su većinom opštinski ili kantonalni sudovi) oni imaju vezu tamo i to se brzo završava.

Kompletnoj ovoj situaciji su krivici sami radnici računajući i mene. Dopuštamo da nas se jebe kako ko stigne, ako se neko i pobuni niko od kolega da mu pruži podršku nego još gleda da mu zabode nož u leđa. Strah,apatija, uvriježenost da nisi sposoban za ništa drugo osim tog poslića gdje dobijaš markicu na sat, pa do samog okruženja gdje niko neće da reaguje niti će te savjetovati da reaguješ.
Nekropola

#6 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by Nekropola »

hAZNADAR wrote:
Pitam se ima li u Evropi igdje manja satnica, i ujedno vece ponizenje za covjeka. .
Glupo pitanje. Na milione takvih radnika sirom EU. Na milione ljudi radi na crno, teske i lose placene poslove.
I sam sam radio godinama na crno po restoranima, kampinzima. S 15 godina sam prao sude. Od 11h do 2h s jednim satom pauze na dan. Bilo je placeno ispod svakog minimuma ali ok....Sve tako dok nisam zavrsio studije i pronasao neki stabilan posao. Znas da si lose placen, da nisi osiguran ali guras dok ne nades bolje.

Poznajem X slucajeva. Najvise onih koji rade na crno to rade u gradevini. Imas toga svugdje. Nedavno je tu nastradao jedan Rumun. Radio je na crno, pao sa zida i ostao invalid.

Samo da budem iskren cisto sumjanjm u pricu tvojih poznanika o 1KM na sat. Porijeklom sam sa teritorije koja je pod trenutnom srpskom okupacijom. Uvjek tamo imas srbe koji ti se nude (ociste korov s njive itd) za 20KM-dan sto je vec duplo vise od toga sto navodis a radi se o poslu koji ne zahtjeva nikakvu kvalifikaciju. A pored toga oni su simbol debakla i bijede.
hAZNADAR

#7 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by hAZNADAR »

Mora postojati neki nacin. Svi mi znamo za korupciju, opci par morala, izrabljivanje, kako funkcionisu inspekcije,... ali negdje mora postojati granica.

Marka na sat je granica na koju se mora reagovati i naci nacin kako da se ta nepravda prekine.

Radnici sto nadnice za marku satnicu nece prijaviti slucaj nikome. To u Vakufu i Bugojnu svi znaju ali zrtve nece to prijaviti iz straha od otkaza. Nece cak ni novinaru koji ih upita za satnicu reci istinu. Ne samo iz straha od otkaza vec i neceg drugog sto mi je u toj prici sve gore i sto sam primijetio na ljudima iz Vakufa. Ljudi su jednostavno izgubili i ponos, samorespekt,.. to su one nase tipicne dobrocudne bosanske duse, skromni i pitomi,.. ali snuzdeni i savijeni. Nisu to rusitelji zgrada kao demonstranti u vecim gradovima, razbijaci prozora i palikuce kada zafali za kladionice, vjeciti psovaci drzave i naroda koji tipkaju na Iphone, urbana elita i sl. To su dobrocudni mirni ljudi Gornjeg Vakufa i Bugojna kojima je pogled snuzden, ledja savijena,.. koji bi ono malo sto imaju podijelili sa tobom - ali koji jednostavno vise nemaju ni osjecaj za pravdu i povredu ponosa - prihvataju cutke sepurenje Kasumovica, korupciju opstinara, sjaj i raskos svojih poslodavaca i - marku na sat.

Mora postojati nacin - jednostavno mora. Pod br 1 dati u novine a pod broj 2 javnadebata i poziv da se ustane protiv izrabljivanja i sive ekonomije. Zaposljavanje na crno je krivicno djelo i drzava moze dati garancije da ce radnike koji prijave svoj slucaj - zbrinuti. Jer i pored ovako malog budjeta - zbrinjavanje ovakvih slucajeva nije skupo jer je i najmanji minimalac koji postoji u drzavi je bolji od marke na sat na crno.
O'zone
Globalni moderator

#8 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by O'zone »

hAZNADAR wrote:Mora postojati neki nacin. Svi mi znamo za korupciju, opci par morala, izrabljivanje, kako funkcionisu inspekcije,... ali negdje mora postojati granica.

Marka na sat je granica na koju se mora reagovati i naci nacin kako da se ta nepravda prekine.

Radnici sto nadnice za marku satnicu nece prijaviti slucaj nikome. To u Vakufu i Bugojnu svi znaju ali zrtve nece to prijaviti iz straha od otkaza. Nece cak ni novinaru koji ih upita za satnicu reci istinu. Ne samo iz straha od otkaza vec i neceg drugog sto mi je u toj prici sve gore i sto sam primijetio na ljudima iz Vakufa. Ljudi su jednostavno izgubili i ponos, samorespekt,.. to su one nase tipicne dobrocudne bosanske duse, skromni i pitomi,.. ali snuzdeni i savijeni. Nisu to rusitelji zgrada kao demonstranti u vecim gradovima, razbijaci prozora i palikuce kada zafali za kladionice, vjeciti psovaci drzave i naroda koji tipkaju na Iphone, urbana elita i sl. To su dobrocudni mirni ljudi Gornjeg Vakufa i Bugojna kojima je pogled snuzden, ledja savijena,.. koji bi ono malo sto imaju podijelili sa tobom - ali koji jednostavno vise nemaju ni osjecaj za pravdu i povredu ponosa - prihvataju cutke sepurenje Kasumovica, korupciju opstinara, sjaj i raskos svojih poslodavaca i - marku na sat.

Mora postojati nacin - jednostavno mora. Pod br 1 dati u novine a pod broj 2 javnadebata i poziv da se ustane protiv izrabljivanja i sive ekonomije. Zaposljavanje na crno je krivicno djelo i drzava moze dati garancije da ce radnike koji prijave svoj slucaj - zbrinuti. Jer i pored ovako malog budjeta - zbrinjavanje ovakvih slucajeva nije skupo jer je i najmanji minimalac koji postoji u drzavi je bolji od marke na sat na crno.
Novine objavljuju i veća sranja pa ništa.
Javna debata će se pretvoriti u naprđivanje i ništa.
Zapošljavanje radnika na crno jeste krivično djelo ali zato na području FBiH hiljade pa smijem reći i desetine hiljada rade na crno i ništa.
Država-garancije -nema šanse. Znamo dobro kako izgleda kad država garantuje za radnike ili ne daj bože entitet, primjera na sve strane.

Nema volje u društvu da se situacija promjeni i neće se promjeniti.

Koliko hiljada ljudi koji sastavljaju kraj sa kraje ima? Zamisli da se skupe na jednom mjestu i kažu dosta! A nikad ama baš nikad se to neće desiti, a znaš zašto? Zato što će mu onaj drugi uvijek zabadati nož u leđa bez obzira što je njemu možda i gore nego ovome ko se buni. Takvi smo mi.
hAZNADAR

#9 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by hAZNADAR »

Nekropola wrote:
hAZNADAR wrote:
Pitam se ima li u Evropi igdje manja satnica, i ujedno vece ponizenje za covjeka. .
Glupo pitanje. Na milione takvih radnika sirom EU. Na milione ljudi radi na crno, teske i lose placene poslove.
I sam sam radio godinama na crno po restoranima, kampinzima. S 15 godina sam prao sude. Od 11h do 2h s jednim satom pauze na dan. Bilo je placeno ispod svakog minimuma ali ok....Sve tako dok nisam zavrsio studije i pronasao neki stabilan posao. Znas da si lose placen, da nisi osiguran ali guras dok ne nades bolje.

Poznajem X slucajeva. Najvise onih koji rade na crno to rade u gradevini. Imas toga svugdje. Nedavno je tu nastradao jedan Rumun. Radio je na crno, pao sa zida i ostao invalid.

Samo da budem iskren cisto sumjanjm u pricu tvojih poznanika o 1KM na sat. Porijeklom sam sa teritorije koja je pod trenutnom srpskom okupacijom. Uvjek tamo imas srbe koji ti se nude (ociste korov s njive itd) za 20KM-dan sto je vec duplo vise od toga sto navodis a radi se o poslu koji ne zahtjeva nikakvu kvalifikaciju. A pored toga oni su simbol debakla i bijede.
Prvo - znamo svi da milioni rade na crno za male pare i u po Evrope. Radio sam i ja i mnogi drugi dok nismo nasli nesto bolje. Problem je sto u manjim gradovima gdje je industrija propala nemoguce i naci nesto bolje. Ali jarane ni ti ni ja nismo radili za marku na sat, ni svi milioni radnika na crno koje spominjes ne rade za marku na sat. Uzmimo da je prosjecan radni dan 10 sati. To ti dodje oko 2-3 Eura na dan. Nadji mi tu vukojebinu, rupu u po Evrope gdje postoji bar glasina da ljudi rade za 3 Eura na dan? Ponavljam i da zaokruzim cifru - 3 Eura na dan. To neces naci ni u Sarajevu, Tuzli, Banjaluci,.. to je realnost malih gradova poput Vakufa i Bugojna.

A ovo je istina a ne glasina. Pricao sam i sa drugima iz Bugojna koji nisu u takvoj situaciji ali znaju za to, imam prijateljicu kojoj buraz u Vakufu crnci za marku na sat, i jednostavno bez detektora lazi znam kada obicni dobronamjerni ljudi kazu istinu jer ne ocekuju sadake. Muci me vec par mjeseci ta nepravda i nemoj misliti da nisam pricao sa mnogima o tome.

Marka na sat jarane nije nikakva statistika, realnost danasnje Evrope i BiH, nije nesto uobicajeno - marka na sat je jarane presedan i krajnja tacka, granica,.. To ti je jarane bezobrazluk mocnika u malim sredinama poput Gornjeg Vakufa jer znaju nas mentalitet gdje i na ovako ponizavanje ljudskog dostojanstva necemo uciniti nista. Konkretno Kasumovica koje tamo niko ne smije prijaviti. I tu ja upucujem pitanje kako naci pravni nacin da se tome stane u kraj a da sirotinja ne ostane bez i takvog posla.

A samo budala moze vjerovati da je u RS automatski puno gore. Mozda po opcoj statistici - ali ja ne govorim o Federaciji opcenito, ne govorim o vecim gradovima - ja govorim o Gornjem Vakufu i Bugojnu gdje ljudi nadnice za marku na sat i to neces naci cak ni u RS, ni u Moldaviji,.. nigdje. Budi siguran da bi javna optuzba i vijest o tome odjekula i bila spomenuta i sire. Jer cak i korupcija pretjera i cak i ovakva nepravda se zna oteti kontroli i prijeci krajnu granicu.,

Marka na sat je predjena granica i pretjeran bezobrazluk a ne sumorna statistika. Nista nije nemoguce i tome se moze na neki nacin stati u kraj.
O'zone
Globalni moderator

#10 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by O'zone »

hAZNADAR wrote:
Uzmimo da je prosjecan radni dan 10 sati. To ti dodje oko 2-3 Eura na dan. Nadji mi tu vukojebinu, rupu u po Evrope gdje postoji bar glasina da ljudi rade za 3 Eura na dan? Ponavljam i da zaokruzim cifru - 3 Eura na dan.
10 sati radni dan po 1 KM je 10 KM odnosno 5,11 eura na dan a ne 2-3 Eura.
hAZNADAR

#11 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by hAZNADAR »

O'zone wrote:
Novine objavljuju i veća sranja pa ništa.
Javna debata će se pretvoriti u naprđivanje i ništa.
Zapošljavanje radnika na crno jeste krivično djelo ali zato na području FBiH hiljade pa smijem reći i desetine hiljada rade na crno i ništa.
Država-garancije -nema šanse. Znamo dobro kako izgleda kad država garantuje za radnike ili ne daj bože entitet, primjera na sve strane.

Nema volje u društvu da se situacija promjeni i neće se promjeniti.

Koliko hiljada ljudi koji sastavljaju kraj sa kraje ima? Zamisli da se skupe na jednom mjestu i kažu dosta! A nikad ama baš nikad se to neće desiti, a znaš zašto? Zato što će mu onaj drugi uvijek zabadati nož u leđa bez obzira što je njemu možda i gore nego ovome ko se buni. Takvi smo mi.
Sve mi to znamo - ali ja ne govorim o nekoj poetskoj pravdi i bajci sa sretnim zavrsetkom. Uvijek ces imati zaposljavanje na crno i sam sam vise puta to radio - ali i dobro platio. Uvijek ces imati izrabljivanje siromasnih od strane politickih mocnika i javne tajne koje niko nece previse talasati jer se svijet ne moze promijeniti preko noci.

Ali marka na sat je vec krajnja granica i na to se mora reagovati. Mozemo se svi mi pomiriti sa nepravdom i sa korupcijom,.. ali marka na sat je alarm. Nista nije nemoguce - Kasumovici za ovo ponizavanje mogu odgovarati krivicno.
Oni grade po cijelom Vakufu, Bugojnu i sire,... i za te gradnje moraju imati radnike. Mogu otpustiti sve i prestati sa gradnjom - njihova volja. Ali ako vec grade i nalaze radnike onda ih moraju i platiti bolje. Marka na sat je uvreda za dostojanstvo, covjecnost, to je prije vic crnjak negoli obicna sumorna svakodnevica.
Hendrix

#12 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by Hendrix »

Ovo je sasvim normalna pojava u ruralnim krajevima, i mjestima udaljenijim od većih centara.

Igrom slučaja u poslu kojim sam se bavio obišao sam mnoga zabačenija mjesta u BiH, gdje smo trebali lokalne momke za pomoć geometrima. Nosanje letvi, instrumenata i ostalo, ništa posebno...i još smo nudili dnevnice od 50KM, to je bilo kao da smo 5000KM nudili. Kakvih sam se priča naslušao i jada nagledao, užas živi. Najgore mi je kada vidim ovde postove idiotske kao nije u BiH loše, vidi u Sarajevu auta, puni tržni centri...jeblo vas više Sarajevo i auta i šminka u BBI.

Ljudi u manjim mjestima životare, nema izlaza nema ekonomije osim ovih lokalnih moćnika i buržoazije koja izrabljuje ljude dan-noć.
hAZNADAR

#13 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by hAZNADAR »

O'zone wrote:
hAZNADAR wrote:
Uzmimo da je prosjecan radni dan 10 sati. To ti dodje oko 2-3 Eura na dan. Nadji mi tu vukojebinu, rupu u po Evrope gdje postoji bar glasina da ljudi rade za 3 Eura na dan? Ponavljam i da zaokruzim cifru - 3 Eura na dan.
10 sati radni dan po 1 KM je 10 KM odnosno 5,11 eura na dan a ne 2-3 Eura.
OK 5 Eura, hvala na ispravci. Dali 5 Eura zvuci nesto realnije? Ja sam cvrsto uvjeren da nigdje u Evropi, i malo gdje u samoj BiH imas takvu dnevnicu.
agnostic_front

#14 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by agnostic_front »

Pa ja ne smatram da je ispod svakog minimuma, jer očigledno da ljudi rade za te pare. Nije fer, to stoji, ali kad je svijet bio fer? Kada budemo imali takvo stanje da otkaz sa posla nije smak svijeta, onda će poslodavac sam od sebe pružati bolje uslove radnicima, a do tada, možemo ovako da šupljiramo po forumu, da prizivamo inspekcije, tjeramo poslodavca da plaća doprinose, a on će jednostavno ili negdje podmazati ili otpustiti radnika, koji na kraju neće imati nikakve koristi. Ipak je bolja i jedna marka, nego nijedna.
Ne znam, ljudi izgleda uzimaju za mjerilo Sarajevo, što je totalno pogrešno.
Hendrix

#15 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by Hendrix »

Problem je kada imaš djecu kući da hraniš a posla nema, tada i marka izgleda kao kuća velika.
spreca

#16 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by spreca »

agnostic_front wrote:Pa ja ne smatram da je ispod svakog minimuma, jer očigledno da ljudi rade za te pare. Nije fer, to stoji, ali kad je svijet bio fer? Kada budemo imali takvo stanje da otkaz sa posla nije smak svijeta, onda će poslodavac sam od sebe pružati bolje uslove radnicima, a do tada, možemo ovako da šupljiramo po forumu, da prizivamo inspekcije, tjeramo poslodavca da plaća doprinose, a on će jednostavno ili negdje podmazati ili otpustiti radnika, koji na kraju neće imati nikakve koristi. Ipak je bolja i jedna marka, nego nijedna.
kad si gladan radices za samo za hranu........ali dali je to fer ili nije ......to nije humano............zar nepostoji zakon o minimalcu i koliki je minimalac ako postoji
drunken tiger

#17 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by drunken tiger »

U Kantonu Sarajevo postoji građevinska firma koja plaća radnicima satnicu 1-1,50KM. Nekada kada "nema" novaca radnicima se ponudi hrana za pse koju mogu prodati pa uzeti novce... Te stvari se dešavaju oko nas. Nije to u Zanzibaru nego tu!!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#18 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by Truba »

joj ovo je baš gadno
nemam komentara
O'zone
Globalni moderator

#19 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by O'zone »

spreca wrote: kad si gladan radices za samo za hranu........ali dali je to fer ili nije ......to nije humano............zar nepostoji zakon o minimalcu i koliki je minimalac ako postoji
Ama sve postoji i zakon o minimalcu i da ne smije biti rada na crno i uslovi na radnom mjestu i slobodni dani i godišnji odmori i regresi i....

Ali niko to ne jebe ni 5% posebno u privatnom sektoru i posebno u građevinskim i proizvodnim granama jer uvijek ima ako nećeš ti ima ih eno red čekaju na tvoje radno mjesto.

Šta sa ljudima koji rade a mjesecima nisu primili ni marku? Ima ih i takvih bruka.
drunken tiger wrote:U Kantonu Sarajevo postoji građevinska firma koja plaća radnicima satnicu 1-1,50KM. Nekada kada "nema" novaca radnicima se ponudi hrana za pse koju mogu prodati pa uzeti novce... Te stvari se dešavaju oko nas. Nije to u Zanzibaru nego tu!!
Jesu ovi iz Hadžića?
hAZNADAR

#20 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by hAZNADAR »

agnostic_front wrote:Pa ja ne smatram da je ispod svakog minimuma, jer očigledno da ljudi rade za te pare. Nije fer, to stoji, ali kad je svijet bio fer? Kada budemo imali takvo stanje da otkaz sa posla nije smak svijeta, onda će poslodavac sam od sebe pružati bolje uslove radnicima, a do tada, možemo ovako da šupljiramo po forumu, da prizivamo inspekcije, tjeramo poslodavca da plaća doprinose, a on će jednostavno ili negdje podmazati ili otpustiti radnika, koji na kraju neće imati nikakve koristi. Ipak je bolja i jedna marka, nego nijedna.
Ne pricamo mi ovdje jeli fer ili ne, vec gdje je granica. Svijet ce uvijek biti kakav jeste i uvijek ce biti nepravde, kurupcije, izrabljivanja,.. ali marka na sat je granica.

Poslodavac, u ovom slucaju Kasumovic ne mora zaposljavati radnike. Ne mora nista praviti, graditi,.. njegova stvar. Ali ako vec gradi i ako mu vec trebaju radnici - i ako mu je mnogo bolje na crno - onda bar da ih plati malo vise. Da neki siromah mora popraviti krov koji prokisnjava i trazi da sto jeftinije prodje kada placa radnike i razumio bih nekako. Ali kada ovakav bogatas placa ispod svakog minimuma samo zato sto zna da nesretni ljudi nemaju drugu alternativu - to je vec krajnji bezobrazluk i granica.

Ja ovo dozivljavam kao uvredu naseg dostojanstva i kao ponizavanje sviju nas. Pa me nazovi budalom, ali ja tako to dozivljavam. I satnica na crno mora imati svoj minimum. Marka na sat je ispod svakog minimuma. LJudi koji to prihvataju su ocajni i prisiljeni na to. Taj ocaj se nebi trebao zloupotrebljavati. U Tuzli, Banjaluci ima i konkurencija i tarifa za rad na crno i uvijek neka druga alternativa. U Vakufu i Bugojnu je toliko lose da ljudi i to prihvataju jer nema alternative osim nemati nikakva primanja.

Kako u tim mjestima da ima kakav- takav pristojan minimalac za rad na crno. Kako poslodavce u tim malim mjestima prisiliti da placaju vecu satnicu.
hAZNADAR

#21 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by hAZNADAR »

drunken tiger wrote:U Kantonu Sarajevo postoji građevinska firma koja plaća radnicima satnicu 1-1,50KM. Nekada kada "nema" novaca radnicima se ponudi hrana za pse koju mogu prodati pa uzeti novce... Te stvari se dešavaju oko nas. Nije to u Zanzibaru nego tu!!
Dali su ti radnici prijavljeni odnosno, dali im i pored takve satnice ide registrovan radni staz?

Ako jeste - to je opet razlika u odnosu raditi godinama na crno za marku na sat.

Postoje firme koje placaju radnike minimalno i to je realnost. Ali te firme ipak placaju porez a radnicima se racuna staz.

Ali kada jedan Kasumovic(neznam jeli u pitanju ministar ili neki rodjak) zaposljava mnogo radnika samo na crno i to za marku na sat - to bi se trebalo ticati i drzave i sviju nas.

Necemo promijeniti svijet i stvoriti neku poetsku pravdu - uvijek ce biti korupcije - ali mora se na neki nacin i minimalac na crno regulisati. Ovo izrabljivanje sirotinje u Bugojnu i Gornjem Vakufu je lagano ubijanje i zdravlja i dostojanstva.
TheMule

#22 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by TheMule »

Poslije rata moj stari je radio 12-13 sati na dan za 10 Km u Sarajevu.
hAZNADAR

#23 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by hAZNADAR »

TheMule wrote:Poslije rata moj stari je radio 12-13 sati na dan za 10 Km u Sarajevu.
U tu pricu malo sumnjam jarane jer sam prije rata radio tkzv najnize poslove za mnogo vise i izvan mog grada. Tada KM nije postojala osim ako ne mislis na njemacku DM. Tada se mnogo vise pravilo, obrtalo,. nego danas i za sve poslove na crno je postojala neka tarifa pa je nerjetko znao neko dobiti batine sto je "spustao cijenu".

Ocito ti stari pristupa pedagoski sa namjerom da bolje cijenis neke stvari. :D
kakavdanakneiskustvu

#24 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by kakavdanakneiskustvu »

jebeno je raditi kod privatnika,sretni su oni koji su u državnim firmama,šta god radili i kolika god da im je plata
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#25 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by mk ultra »

Trgovac u Robotu ima 320KM mjesec, radi svaki dan 10tak sati
Post Reply