Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
"Satira je književni oblik u kojemu se kritički ismijava pojedinca, skupinu, državu ili vlast. Često je korištena kao sredstvo političke borbe." kroz wikipediju.
Razmišljam da li je moguće kod nas postići ikakvu promjenu ili kritizirati vlast kroz satiru. U američkoj televiziji satirični sadržaj igra veliku ulogu kroz razne late night programe, gdje se ljudi okreću toj vrsti književnosti za kritiziranje ili ismijavanja političke skupine ili pojedinca.
Šta je glavni problem što mi taj oblik nemamo kod sebe? Da li je ljude strah ili jednostavno ne postoji publika? Imamo li primjer satire u regionu ili u BiH uopće?
U Hrvatskoj je postojao "Njuz bar" pa su ih otjerali sa televizije.
U Srbiji imate Kesića i "24 minute" koji je manje više prekopiran Američki format ali radi svoj posao.
Željko Pervan i njegovi projekti od "Zločeste djece" preko "Večernje škole" pogotovo u periodu 90-ih dok su emitirali na OTV i dok je HRT bio leglo jednoumne HDZ politike, početkom 2000-ih i on završava sa satirom i okreće se samo stand up komediji.
Kod nas, ha...
Na TV mislim da nema, nemamo ni satiričnih magazina, pa ni feljtona u sklopu nekih drugih magazina ili dnevnih novina.
Sve se svodi na društvene mreže ali to i nije to.
Mislim da je ljude strah, publika ima, ali strah, kako u satiri tako u svemu.
Krokodajl wrote:U Hrvatskoj je postojao "Njuz bar" pa su ih otjerali sa televizije.
U Srbiji imate Kesića i "24 minute" koji je manje više prekopiran Američki format ali radi svoj posao.
Željko Pervan i njegovi projekti od "Zločeste djece" preko "Večernje škole" pogotovo u periodu 90-ih dok su emitirali na OTV i dok je HRT bio leglo jednoumne HDZ politike, početkom 2000-ih i on završava sa satirom i okreće se samo stand up komediji.
Kod nas, ha...
Na TV mislim da nema, nemamo ni satiričnih magazina, pa ni feljtona u sklopu nekih drugih magazina ili dnevnih novina.
Sve se svodi na društvene mreže ali to i nije to.
Mislim da je ljude strah, publika ima, ali strah, kako u satiri tako u svemu.
Večernja škola je bio baš jak program mislim, čak se jako dugo zadržao na televiziji. Al format je bio satiričan pogotovo onaj dio o ulasku u EU tu su baš potrefili.
Večernja škola se snimala u 3 navrata, 95-97 na OTV, 2000-ih, mislim 2003 ? na HRT i ovo prije par godina na Nova TV.
Na Novoj su prije svega pričali o EU i tu su u mnogo stvari uistinu ušli u srž, ali kada su snimali na OTV onda su bili na vrhuncu popularnosti jer su zbog činjenice da je vlada HR na ćelu sa HDZ-om kontrolirala medije i apsolutno nije bilo slobode medija, tada je Večernja Škola otvoreno pričala naravno na svoj satiričan i prepoznatljiv način o problemima Hrvatske, Hrvatske politike ali i HRT-a.
Ima jedna epizoda gdje su na jedan komičan način prikazali kako bi ličila epizoda večernje škole da se snima na HRT (snimano 1996-e mislim) ima na youtube.
Satira je moćan i meni jako drag način (ili što bi zapadnjaci rekli tool) za ukazivnje, isticanje, kritiku problema u društvu, sa posebnim naglaskom na centre moći.
Koliko pratim u zadnjih 20-ak godina najbolji i najpopularniji satirični magazin u cijeloj regiji bio je "Feral Tribune".
U zadnje vrijeme bude po koji dobar članak na "Njuz.net".
Kod nas u BiH mislim da nemamo nikog da se ozbiljno bavi satirom.
Čini mi se da se satirom jedino ozbiljno bave @prljavi Hare i @čaika na temi o Milokradu.
Tarzo wrote:Satira je moćan i meni jako drag način (ili što bi zapadnjaci rekli tool) za ukazivnje, isticanje, kritiku problema u društvu, sa posebnim naglaskom na centre moći.
Koliko pratim u zadnjih 20-ak godina najbolji i najpopularniji satirični magazin u cijeloj regiji bio je "Feral Tribune".
U zadnje vrijeme bude po koji dobar članak na "Njuz.net".
Kod nas u BiH mislim da nemamo nikog da se ozbiljno bavi satirom.
Čini mi se da se satirom jedino ozbiljno bave @prljavi Hare i @čaika na temi o Milokradu.
feral nije bio iskljucivo satiricni magazin,ali su u satiri bili velemajstori
Za moj pojam savrsen primjer satire, prava je steta sto nije prevedeno makar na engleski.
Obavezno stivo za one kojima njemacki nije stran a koji se zanimaju za drustveno-politicka desavanja prvenstveno u i oko Evrope.
za satiru treba informiranost, inteligencija, saljivost i hrabrost, a sa druge strane treba auditorij koji zna funkcionirati u slobodnom drustvu, barata konceptima kritike i slobode govora i koji ne poteze fizicke prijetnje za svaku sitnicu sto se kosi sa njegovim krezubim poimanjem svijeta. znaci, u bosni se nece tako sta stvoriti u blizoj buducnosti.
Nasa televizija nije nezavisna i ovisi o onima koje bi eventualno ismijavala a pojedinci nemaju finansijski kapacitet da podnesu to i tu se prica negdje zavrsava.
Mislim da je ovo možda i najbolji odogovor, ovo se naravno može prenijet na sve medije, od štampanih do elektronskih.
Naravno da je tesko zadovoljiti lika koji je od jutros (utorak ujutro - radni dan za normalne ljude)napisao 20 postova na forumu. ADHD je gadan problem. Sreca da svijet ne ovisi o takvima i da postoje drugi kojima se svidja
Naravno da je tesko zadovoljiti lika koji je od jutros (utorak ujutro - radni dan za normalne ljude)napisao 20 postova na forumu. ADHD je gadan problem. Sreca da svijet ne ovisi o takvima i da postoje drugi kojima se svidja
velis nije za mene radni dan?
lik je smece klasicno al je tebi ocito blizak na neki nacin