Satira

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

soul_assassin

#1 Satira

Post by soul_assassin »

"Satira je književni oblik u kojemu se kritički ismijava pojedinca, skupinu, državu ili vlast. Često je korištena kao sredstvo političke borbe." kroz wikipediju.

Razmišljam da li je moguće kod nas postići ikakvu promjenu ili kritizirati vlast kroz satiru. U američkoj televiziji satirični sadržaj igra veliku ulogu kroz razne late night programe, gdje se ljudi okreću toj vrsti književnosti za kritiziranje ili ismijavanja političke skupine ili pojedinca.

Šta je glavni problem što mi taj oblik nemamo kod sebe? Da li je ljude strah ili jednostavno ne postoji publika? Imamo li primjer satire u regionu ili u BiH uopće?

:bih:
Anestezija

#2 Re: Satira

Post by Anestezija »

pola nam svijeta ne vidi
Krokodajl

#3 Re: Satira

Post by Krokodajl »

U Hrvatskoj je postojao "Njuz bar" pa su ih otjerali sa televizije.

U Srbiji imate Kesića i "24 minute" koji je manje više prekopiran Američki format ali radi svoj posao.

Željko Pervan i njegovi projekti od "Zločeste djece" preko "Večernje škole" pogotovo u periodu 90-ih dok su emitirali na OTV i dok je HRT bio leglo jednoumne HDZ politike, početkom 2000-ih i on završava sa satirom i okreće se samo stand up komediji.

Kod nas, ha...
Na TV mislim da nema, nemamo ni satiričnih magazina, pa ni feljtona u sklopu nekih drugih magazina ili dnevnih novina.
Sve se svodi na društvene mreže ali to i nije to.

Mislim da je ljude strah, publika ima, ali strah, kako u satiri tako u svemu.
soul_assassin

#4 Re: Satira

Post by soul_assassin »

Krokodajl wrote:U Hrvatskoj je postojao "Njuz bar" pa su ih otjerali sa televizije.

U Srbiji imate Kesića i "24 minute" koji je manje više prekopiran Američki format ali radi svoj posao.

Željko Pervan i njegovi projekti od "Zločeste djece" preko "Večernje škole" pogotovo u periodu 90-ih dok su emitirali na OTV i dok je HRT bio leglo jednoumne HDZ politike, početkom 2000-ih i on završava sa satirom i okreće se samo stand up komediji.

Kod nas, ha...
Na TV mislim da nema, nemamo ni satiričnih magazina, pa ni feljtona u sklopu nekih drugih magazina ili dnevnih novina.
Sve se svodi na društvene mreže ali to i nije to.

Mislim da je ljude strah, publika ima, ali strah, kako u satiri tako u svemu.
Večernja škola je bio baš jak program mislim, čak se jako dugo zadržao na televiziji. Al format je bio satiričan pogotovo onaj dio o ulasku u EU tu su baš potrefili.
Krokodajl

#5 Re: Satira

Post by Krokodajl »

Večernja škola se snimala u 3 navrata, 95-97 na OTV, 2000-ih, mislim 2003 ? na HRT i ovo prije par godina na Nova TV.

Na Novoj su prije svega pričali o EU i tu su u mnogo stvari uistinu ušli u srž, ali kada su snimali na OTV onda su bili na vrhuncu popularnosti jer su zbog činjenice da je vlada HR na ćelu sa HDZ-om kontrolirala medije i apsolutno nije bilo slobode medija, tada je Večernja Škola otvoreno pričala naravno na svoj satiričan i prepoznatljiv način o problemima Hrvatske, Hrvatske politike ali i HRT-a.

Ima jedna epizoda gdje su na jedan komičan način prikazali kako bi ličila epizoda večernje škole da se snima na HRT (snimano 1996-e mislim) ima na youtube.
dječak sa šibicama

#6 Re: Satira

Post by dječak sa šibicama »

Prije dosta godina izlazio je satiricni list Alcak se zvao ja mislim...
Tarzo

#7 Re: Satira

Post by Tarzo »

Satira je moćan i meni jako drag način (ili što bi zapadnjaci rekli tool) za ukazivnje, isticanje, kritiku problema u društvu, sa posebnim naglaskom na centre moći.
Koliko pratim u zadnjih 20-ak godina najbolji i najpopularniji satirični magazin u cijeloj regiji bio je "Feral Tribune".
U zadnje vrijeme bude po koji dobar članak na "Njuz.net".
Kod nas u BiH mislim da nemamo nikog da se ozbiljno bavi satirom.
Čini mi se da se satirom jedino ozbiljno bave @prljavi Hare i @čaika na temi o Milokradu.
KB9

#8 Re: Satira

Post by KB9 »

jesu to oni satiricari sto ismijavaju naseg poslanika po svijetu?
kakavdanakneiskustvu

#9 Re: Satira

Post by kakavdanakneiskustvu »

Tarzo wrote:Satira je moćan i meni jako drag način (ili što bi zapadnjaci rekli tool) za ukazivnje, isticanje, kritiku problema u društvu, sa posebnim naglaskom na centre moći.
Koliko pratim u zadnjih 20-ak godina najbolji i najpopularniji satirični magazin u cijeloj regiji bio je "Feral Tribune".
U zadnje vrijeme bude po koji dobar članak na "Njuz.net".
Kod nas u BiH mislim da nemamo nikog da se ozbiljno bavi satirom.
Čini mi se da se satirom jedino ozbiljno bave @prljavi Hare i @čaika na temi o Milokradu.

feral nije bio iskljucivo satiricni magazin,ali su u satiri bili velemajstori
pirmin

#10 Re: Satira

Post by pirmin »

Za moj pojam savrsen primjer satire, prava je steta sto nije prevedeno makar na engleski.
Obavezno stivo za one kojima njemacki nije stran a koji se zanimaju za drustveno-politicka desavanja prvenstveno u i oko Evrope.

https://www.youtube.com/results?search_ ... ie+anstalt

Dok kod nas prolazi(ili se ima para za?) samo formati trazenja tzv. "muzickih zvijezda". :-?
omar little

#11 Re: Satira

Post by omar little »

za satiru treba informiranost, inteligencija, saljivost i hrabrost, a sa druge strane treba auditorij koji zna funkcionirati u slobodnom drustvu, barata konceptima kritike i slobode govora i koji ne poteze fizicke prijetnje za svaku sitnicu sto se kosi sa njegovim krezubim poimanjem svijeta. znaci, u bosni se nece tako sta stvoriti u blizoj buducnosti.
Krokodajl

#12 Re: Satira

Post by Krokodajl »

Nasa televizija nije nezavisna i ovisi o onima koje bi eventualno ismijavala a pojedinci nemaju finansijski kapacitet da podnesu to i tu se prica negdje zavrsava.
Mislim da je ovo možda i najbolji odogovor, ovo se naravno može prenijet na sve medije, od štampanih do elektronskih.
Ommadawn

#13 Re: Satira

Post by Ommadawn »

Dežulović je tu majstor. Ima ljudi u BiH, nije da nema ali narod hoće Farmu, ZMBT, Grand, Merlina, Pink, Parove...
apsidejzi

#14 Re: Satira

Post by apsidejzi »

Ne znam jel ovo spada u kategoriju satire :)

pirmin

#15 Re: Satira

Post by pirmin »

To je Damir Niksic za siromasne. :-?
insomnia78

#16 Re: Satira

Post by insomnia78 »

Oj kako je lose. Zao mi sto mu dadoh klik
apsidejzi

#17 Re: Satira

Post by apsidejzi »

insomnia78 wrote:Oj kako je lose. Zao mi sto mu dadoh klik
Drugi put budi oprezniji :roll:
Tesla10

#18 Re: Satira

Post by Tesla10 »

Platite mi i ja ću vam napraviti nekoliko članaka od kojih će vas stomak boliti 8) .
KB9

#19 Re: Satira

Post by KB9 »

apsidejzi wrote:Ne znam jel ovo spada u kategoriju satire :)

kako je ovo lose :lol:
apsidejzi

#20 Re: Satira

Post by apsidejzi »

KB9 wrote:kako je ovo lose :lol:
Naravno da je tesko zadovoljiti lika koji je od jutros (utorak ujutro - radni dan za normalne ljude)napisao 20 postova na forumu. ADHD je gadan problem. Sreca da svijet ne ovisi o takvima i da postoje drugi kojima se svidja ;)
KB9

#21 Re: Satira

Post by KB9 »

apsidejzi wrote:
KB9 wrote:kako je ovo lose :lol:
Naravno da je tesko zadovoljiti lika koji je od jutros (utorak ujutro - radni dan za normalne ljude)napisao 20 postova na forumu. ADHD je gadan problem. Sreca da svijet ne ovisi o takvima i da postoje drugi kojima se svidja ;)
velis nije za mene radni dan? :lol:

lik je smece klasicno al je tebi ocito blizak na neki nacin :-)
insomnia78

#22 Re: Satira

Post by insomnia78 »

Zamili cuda ali utorak je, zbog katolickog praznika, neradni u Fr. Jos kad pomislis da je vecina firmi to spojila sa vikendom. Ludilo brale. Poyy
insomnia78

#23 Re: Satira

Post by insomnia78 »

I de naucite citirati. Satirali bi s ne znate koristiti forum. Sad ne znam ko me brani a ko napada
omar little

#24 Re: Satira

Post by omar little »

apsidejzi wrote:Ne znam jel ovo spada u kategoriju satire :)

ne spada. ovo spada u kategoriju transfera blama.
dezurni_ucenik

#25 Re: Satira

Post by dezurni_ucenik »

Svako ko je gledao Nadrealiste zamislja valjda da moze i sam biti smijesan kao Zena, Nele, Djuro, Sibi. Crvenim se u njegovo ime od sramote.

A fino od njega sto objasnjava Excell. :thumbup:
Post Reply