Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Jazzy.ba

#3001 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by Jazzy.ba »

Mala ti ta slika.
bdzs

#3002 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by bdzs »

Uredio :)
rajvosking

#3003 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by rajvosking »

mickey2012 wrote:
rajvosking wrote:jel to onaj sto se na piku stalno reklamirao ?

kako su ga uhvatili, jeli pritvoren ili su ga pustili ?
Vjerovatno ga malo saslusali, uzeli mu opremu i pustili.
Ne bojte se on nastavlja sa biznisom za desetak dana, sa mozda malo manje oglasavanja.
Ubice ne zatvaraju, koliko ih hoda po gradu.
U zakonu BiH pise da je kazna za sharing 1 do 3 god zatvora ko se bavi prodajom, a onaj ko koristi uslugu do 6 mj zatvora ili novcana kazna, tako da ne vjerujem da je pusten.
jasmind

#3004 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by jasmind »

Član 245.
(1) Ko bez odobrenja ovlaštenog distributera enkriptiranog satelitskog signala, proizvodi ili obavlja montažu, mijenja, uvozi, izvozi, prodaje, iznajmljuje ili na drugi način stavlja u promet materijalni ili nematerijalni uređaj ili sistem za dekodiranje takvog signala, ako zna ili mora znati da taj uređaj ili sistem pretežno služi za dekodiranje enkriptiranog satelitskog signala, kaznit će novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.
(2) Ako je učinjenjem krivičnog djela iz stava 1. ovog člana pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzrokovana znatna šteta, a učinitelj je postupao s ciljem pribavljanja takve imovinske koristi ili prouzrokovanja takve štete, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(3) Predmeti koji su bili namijenjeni ili upotrijebljeni za učinjenje krivičnog djela ili su nastali krivičnim djelom iz
stavka 1. i 2. ovog člana, oduzet će se i uništiti.

Član 246.
(1) Ko prima enkriptirani satelitski signal koji je dekodiran bez odobrenja njegovog ovlaštenog distributera i obavlja daljnju distribuciju takvog signala, ako zna ili mora znati da je takav signal neovlašteno dekodiran,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.
(2) Ako je učinjenjem krivičnog djela iz stava 1. ovog člana pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzrokovana znatna šteta, a učinitelj je postupao s ciljem pribavljanja takve imovinske koristi ili prozrokovanja takve štete, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

Kao i svi naši zakoni kranje glup i neprecizan. Kao da su ga pisali u sjevernoj koreji. Dreambox gmbh firma iz njemacke, i kod njih moze proizvodit i prodavati uređaje ali neee, naši stručnjaci su pametniji. Hajmo sada zabraniti prodaju računara, jer "pretežno" služe za skidanje nelegalnog softvera, audio i video materijala, krađu identiteta, pljačkanje banaka elektronskim putem, širenje pedofilije idt. Da ne pričam da također svaki računar moze sluziti u istu svrhu kao i ovi njihovi "uređaji za dekodiranje signala". A sam cardsharing je problematican za providere satelitske televizije jer mu ne mogu stati u kraj legalnim mjerama. Princip bi bio kao da imas auto, ali ga ne smijes posuditi nikome, imas telefon ali smijes stavit telefon samo u jednu sobu i ne smijes u susjednu.
Zbog toga provideri idu na tehnicke metode onemogucavanja. Kao sto neki rade pairing.
Jednom prilikom sam detaljnije citao ugovor za ADSL od bhtelecoma, i tehnicki prema tom ugovoru ti nemas pravo spojiti router i koristiti internet na vise racunara.
Jazzy.ba

#3005 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by Jazzy.ba »

jasmind wrote:Jednom prilikom sam detaljnije citao ugovor za ADSL od bhtelecoma, i tehnicki prema tom ugovoru ti nemas pravo spojiti router i koristiti internet na vise racunara.
:D :thumbup:
huxley

#3006 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by huxley »

Može li pomoć? Ranije sam imao ovaj setup:

Image

Plava linija znači da je spojeno kablom. Na PC-ju mi je non-stop pucala konekcija i iako sam na ovom nf4 paketu (odskora 10) na bhtelecomu, uvijek je bilo 30-50% niže. PC je udaljen od modema/predajnika nekih 6-7 metara, i nisam ni htio ni mogao da razvlačim kablove po cijeloj kući.

Sad sam napravio ovako (uključio predajnik u drugu telefonsku utičnicu), i dodao moj router/predajnik cisco:

Image

Sad PC radi i skida ko flak, ali ne znam kako da se spojim sa ciscom, primarno me zanima dreambox (800). Znam da bih mogao kupiti onaj dongle, ali sam konto da može ovako, jebat ga.

Evo šta DCC kaže (prije mi je obično nalazio dm800 sa imenom, i koristio sam direct crossover). Sad ne vidim da nalazi dm800.

Image

Ima li neko da je imao sličnu situaciju i kako je riješiti.
Last edited by huxley on 10/03/2013 01:23, edited 1 time in total.
and

#3007 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by and »

imao sam sličnu situaciju i nisam je uspio riješiti :mrgreen:
jedan ruter je imao wds,a drugi nije,a kažu,ako ne lažu da oba moraju imati wds da bi ovo dobio
huxley

#3008 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by huxley »

Mislim da je problem što su oba definisana kao access points, s tim da bi sada samo ZTE trebao biti AP, a Cisco bi samo trebao pokupiti signal i glumiti router/switch.

Ne znam kako da to promijenim.
Jazzy.ba

#3009 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by Jazzy.ba »

Ja imam setup podešen kao ovaj tvoj prvi na slici, plus TV preko wifi-a spojen na ruter.

Image

komp mi je udaljen više od 10m, skroz na drugom spratu kuće i nikakvih problema nemam sa pucanjem konekcije. Očigledno ti je problem u prvom ruteru i wireless relaciji ruter - pc, jesi probao drugi ruter?
huxley

#3010 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by huxley »

Jesam, upravo ovaj ciscov linksys, nije bilo idealno, tako da mislim da je do tel. utičnice. Zvao sam ove iz telekoma, mada mi ovaj vehabija što servisira moj rejon ne ulijeva povjerenje. Već je dolazio, i prilično je tanak.

Kako da uđem u postavke linksysa (cisca), vidim njegovu mrežu, ali ne znam kako da uđem u postavke.
jasmind

#3011 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by jasmind »

Ako sam dobro skontao, hoces da ti dva routera komuniciraju jedan sa drugim preko wirelessa ?
Za to treba biti omogucen bridge mode na routerima. Ne podrzavaju to svi routeri.
huxley

#3012 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by huxley »

OK, jedan je ovaj ZTE W300 od Bhtelecoma, drugi je moj Linksys wrt54g2, ne znam ništa o mrežama, pa ako možeš, pray tell.

Ili, ako to ne bude išlo, koji dongle je kompatibilan sa dm800 (digao sam bl na 84), Open PLi je image, i ako mogu izbjeći, ne bih ga mijenjao.
Jazzy.ba

#3013 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by Jazzy.ba »

Ako je ferrari box, idi na onaj ferarijev forum i vidi koje dongle koriste ljudi. 8a8f8.com
huxley

#3014 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by huxley »

Nije ferrari, box je iz 2009.
rajvosking

#3015 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by rajvosking »

jasmind wrote:Član 245.
(1) Ko bez odobrenja ovlaštenog distributera enkriptiranog satelitskog signala, proizvodi ili obavlja montažu, mijenja, uvozi, izvozi, prodaje, iznajmljuje ili na drugi način stavlja u promet materijalni ili nematerijalni uređaj ili sistem za dekodiranje takvog signala, ako zna ili mora znati da taj uređaj ili sistem pretežno služi za dekodiranje enkriptiranog satelitskog signala, kaznit će novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.
(2) Ako je učinjenjem krivičnog djela iz stava 1. ovog člana pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzrokovana znatna šteta, a učinitelj je postupao s ciljem pribavljanja takve imovinske koristi ili prouzrokovanja takve štete, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
Ja mislim da je ovo stari zakon, po novom je do 3 god zatvora ako se pribavlja korist. Gdje si ovo nasao, iz koje god je ?

Mada ne vjerujem da ce on dobiti maksimalnu kaznu jer po nasem zakonu, Doktor koji prima dar kaznit ce se zatvorom od 1 do 10 godina, a svi znamo da kod nas ne mozes otici doktoru bez koverte ili boce viskija. Bilo bi smjesno ako dobije bilo sta vece od uvjetne kazne.

Jel zna neko ovog covjeka od vas forumasa, da li je pusten i jel mu serveri jos uvijek rade ako je slucajno neko imao od njega :mrgreen: ?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3016 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by JoseMujica »

huxley wrote:Može li pomoć? Ranije sam imao ovaj setup:

Image

Plava linija znači da je spojeno kablom. Na PC-ju mi je non-stop pucala konekcija i iako sam na ovom nf4 paketu (odskora 10) na bhtelecomu, uvijek je bilo 30-50% niže. PC je udaljen od modema/predajnika nekih 6-7 metara, i nisam ni htio ni mogao da razvlačim kablove po cijeloj kući.

Sad sam napravio ovako (uključio predajnik u drugu telefonsku utičnicu), i dodao moj router/predajnik cisco:

Image

Sad PC radi i skida ko flak, ali ne znam kako da se spojim sa ciscom, primarno me zanima dreambox (800). Znam da bih mogao kupiti onaj dongle, ali sam konto da može ovako, jebat ga.

Evo šta DCC kaže (prije mi je obično nalazio dm800 sa imenom, i koristio sam direct crossover). Sad ne vidim da nalazi dm800.

Image

Ima li neko da je imao sličnu situaciju i kako je riješiti.
ide ovako

tel linija - modem - cisko (pretpostavljam ruter) - iz rutera šibaš kablove do pojedinačnih uređaja kompa, PS-a, DB-a itd.

S tim da prvo moraš modem konfigurirati i prebaciti a u ruted mod (način rada)

Isto, ako ti taj ZTE ima opciju da bude modem-ruter istovremeno onda ti je taj cisco višak, zaparavo jedan drugom smetaju
mickey2012

#3017 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by mickey2012 »

rajvosking wrote:Ja mislim da je ovo stari zakon, po novom je do 3 god zatvora ako se pribavlja korist. Gdje si ovo nasao, iz koje god je ?

Mada ne vjerujem da ce on dobiti maksimalnu kaznu jer po nasem zakonu, Doktor koji prima dar kaznit ce se zatvorom od 1 do 10 godina, a svi znamo da kod nas ne mozes otici doktoru bez koverte ili boce viskija. Bilo bi smjesno ako dobije bilo sta vece od uvjetne kazne.

Jel zna neko ovog covjeka od vas forumasa, da li je pusten i jel mu serveri jos uvijek rade ako je slucajno neko imao od njega :mrgreen: ?
Meni prijatelj uzima od ''ferarija'' cs i nikakvih prekida nije bilo ,sve sljaka kao i obicno.

Jeli jos negdje objavljena ta vijest osim na teve.ba?
Last edited by mickey2012 on 10/03/2013 11:29, edited 1 time in total.
huxley

#3018 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by huxley »

rajvosking wrote:ide ovako

tel linija - modem - cisko (pretpostavljam ruter) - iz rutera šibaš kablove do pojedinačnih uređaja kompa, PS-a, DB-a itd.

Isto, ako ti taj ZTE ima opciju da bude modem-ruter istovremeno onda ti je taj cisco višak, zaparavo jedan drugom smetaju
Ne mogu ovako druže, daleko su mi uređaji jedan od drugog, tako da nešto mora i bežično, a hvala za savjet u svakom slučaju. Uglavnom, zanima me kako napraviti da ova dva rutera komuniciraju jedan sa drugim - i to je ova moja opcija (slika) 2. PS3 sam riješio tako da sam ga bežično nakačio na ZTE, tako da mi je sada još DM800 sporan.

Ako ne uspijem spojiti routere, ostaje mi varijanta USB dongla, još kad bih znao koji može, e heeeeeeeeeee. Na ebayu su oko 40 KM (15-ak GBP).

Čekam da neko napiše kako ide ovaj bridge mode, i kako pristupiti set-upu ovog cisco (linksys) routera.
sretnici

#3019 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by sretnici »

klavirdžija wrote:Ima li ko da "hvata" britanske Freesat kanale (BBC, ITV, Chan4, Film4, E4 itd)? Mislim da idu na Astri 1N (28.2E).

Ako ima, koliki tanjir koristite, ima li problema?
T90 signal super
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3020 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by JoseMujica »

huxley wrote:

Ne mogu ovako druže, daleko su mi uređaji jedan od drugog, tako da nešto mora i bežično, a hvala za savjet u svakom slučaju. Uglavnom, zanima me kako napraviti da ova dva rutera komuniciraju jedan sa drugim - i to je ova moja opcija (slika) 2. PS3 sam riješio tako da sam ga bežično nakačio na ZTE, tako da mi je sada još DM800 sporan.

Ako ne uspijem spojiti routere, ostaje mi varijanta USB dongla, još kad bih znao koji može, e heeeeeeeeeee. Na ebayu su oko 40 KM (15-ak GBP).

Čekam da neko napiše kako ide ovaj bridge mode, i kako pristupiti set-upu ovog cisco (linksys) routera.
probaj i DM nakačiti bežično i rješio si stvar...imaš onaj Vonets uređaj (vonets vap11g wifi bridge) kod nas je oko 40-50 KM (ima na pik-u) a na Ebayu za 20-23 USD

bar sam na internetu nalazio da s ovim kače u wi-fi Dreamboxove
and

#3021 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by and »

huxley wrote:

ovom linksysu možeš pristupiti tako što u browser ukucaš njegovu ip adresu.dobiješ polje sa šifrom i ako nisi mijenjao samo admin ukucas.gornje polje možeš ostaviti prazno,defaultno je linksys.
u svakom slučaju ovaj ruter ne podrzava to što zeliš,pa nema potrebe da ulaziš u setup :mrgreen:
ako jedino dreambox želiš spojiti rješenje ti je što mujica napisa ovaj vonets vap11g wifi bridge.stvar perfektno funkcioniše.ako trebaju kakva pojašnjenja pitaj.
jasmind

#3022 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by jasmind »

rajvosking wrote: Ja mislim da je ovo stari zakon, po novom je do 3 god zatvora ako se pribavlja korist. Gdje si ovo nasao, iz koje god je ?

Nadjoh na stranici suda al sada vidim da pise da je to precisceni nesluzbeni tekst. A pise na vrhu sluzbeni glasnik taj i taj itd. Znaci na stranici suda stoji "nesluzbeni" tekst zakona, koja smo mi banana drzava.
Ima na stranici ministarstva sigurnosti pdf iz iste godine, isti je tekst ovih clanova samo tu pise do tri godine umjesto 1 do 5.
huxley

#3023 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by huxley »

Da ne znaš ima li ga neko u Sarajevu? Može i pp, hvala...

Još uvijek ne mogu da vjerujem da ne mogu dva routera da se spoje bežično, i da jedan bude samo 'bridge'.
huxley

#3024 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by huxley »

? Nestalo mi je slike, ali imam ton (i na FTA kanalima, kao i na kodiranim...). Restart ne pomaže.

Ima li ko ideju šta bi moglo biti?
bdzs

#3025 Re: Satelitski TV kanali: Šta kupiti?

Post by bdzs »

huxley wrote:? Nestalo mi je slike, ali imam ton (i na FTA kanalima, kao i na kodiranim...). Restart ne pomaže.

Ima li ko ideju šta bi moglo biti?
Napraviti beckup i uraditi flash image-a.
Post Reply